Φακοί για m4/3

Μια και λέμε περί απλού, χθες τον είχε το rajala 199 αλλά μόνο για παραλαβή από το κατάστημα. Αν είχα χρόνο θα πεταγόμουν ένα ταξιδάκι... :flipout:

Πρώτα δείγματα του Opteca 85/f1,8:

_1060283 - f1,8 by Dimitrios Pikros, on Flickr

_1060287 - f1,8 by Dimitrios Pikros, on Flickr

_1060291 - f2,5 by Dimitrios Pikros, on Flickr

Είναι jpeg μηχανής χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία πλην resize/sharpening για να ανέβουν στο flickr.

Ο φακός, όπως προείπε και ο Γιάννης Σπύρου, είναι 100% βαριά μεταλλική κατασκευή με πολύ γυαλί, κουμπώνει καλά στην m4/3 μοντούρα με τον ανάλογο προσαρμογέα EOS -> m4/3 με έναν απειροελάχιστο περιστροφικό τζόγο - που δεν επηρεάζει την γενική αίσθηση στιβαρότητας. Το δαχτυλίδι εστίασης είναι σωστό - βαρύ αλλά όχι σκληρό, ενώ αυτό του διαφράγματος είναι (ίσως μαλακώσει με την χρήση). Επίσης η κλίμακα είναι λίγο περίεργη, από το 1,8 πάει στο 2,5 - 3 - 3,5 - 4,5 - 6 - 10 - 22 χωρίς ενδιάμεσες "στάσεις". Έρχεται με βιδωτό μεταλλικό hood σε σπείρωμα 55mm - που βέβαια δεν αντιστρέφεται - και καπάκι 72mm (αυτό των 55 δεν δίνεται, το αγόρασα χωριστά). Το "ζύγισμα" πάνω στην GX80 είναι εντάξει - ειδικά αν σκεφθείτε ότι το αριστερό χέρι πρέπει να είναι σχεδόν μόνιμα στον φακό (για να εστιάζετε ντε... :p). Συνοδεύεται από σακούλι αρκετά καλής ποιότητας.

Η εστίαση στην GX80 είναι πολύ εύκολη με την βοήθεια του focus peaking, αλλά θέλει προσοχή το βάθος πεδίου μια και στο 1,8 είναι πιο λεπτό από τσιγαρόχαρτο και εύκολα παρασύρεσαι. Το κέντρο είναι οξύτατο, με αποτέλεσμα τα... μοντέλα μου να διαμαρτύρονται έντονα και να βάζουν βέτο στο ανέβασμα. Ίσως επανέλθω μετά από κατάλληλο μακιγιάζ και editing.

Τέλος ο έμπορος που τον πουλάει μέσω amazon έχει την αποθήκη του στην Αμερική, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε μια online εξουσιοδότηση στον εκτελωνιστή της UPS - χωρίς επιπλέον κόστος - είναι όλα μέσα στην τιμή.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

H τελευταια ειδικά δίνει πολύ καλό ανάγλυφο στο ύφασμα και ωραίο χρώμα, για βγάλτον και μέρα εξω και τσέκαρε τον σε χρωματικές εκτροπές με ανοιχτό διάφραγμα, εκεί ηταν το αδύνατο σημειο του εξαιρετικού κατ' αλλα Samyang 85/1.4 που είχα, οξύτατος απο 1.4 ειδικά στο κέντρο αλλά υπέφερε αρκετά και έχανε σε κοντραστ σε πολϋ έντονο φώς.

Έτσι μου δείχνει κι εμένα, ευχαριστώ για τις "συστάσεις" και επιφυλάσσομαι για τον 50άρη!

Υ.Σ. Τις φωτογραφίες τις έκανα friends & family...

edit: Κώστα το hood με βάζει σε υποψίες για την συμπεριφορά του σε κόντρα φως, θα επανέλθω...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ήθελα κάποια στιγμή να πάρω τον samyang η αυτόν αλλά στο τέλος δεν πήρα κανέναν, αλλά πιστεύω ότι για τα λεφτά του είναι πάρα πολύ καλός και έχει και το καλό ότι δεν ειναι bazooka (μεγεθος) σαν τον samyang. Το μονο που με χαλαει λιγο ειναι τα περιεργα fstop του. Εδώ υπάρχει μια σύγκριση μεταξύ των 2 www.youtube.com/watch?v=h4a0wnIcvaM

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εδώ είμαι κόντρα στον ήλιο με διάφορα διαφράγματα από 1,8 έως 4,5 (ίσως και 6 δεν θυμάμαι). Μέχρι την μέση είναι με το hood, οι υπόλοιπες χωρίς: https://www.dropbox.com/sh/xa9hu8wquh5qydg/AADAVUP8I58halFy3FZMhbrCa?dl=0 Για όποιον βαριέται να κατεβάζει, πολύ καλή συμπεριφορά - δεν είδα διαφορά άξια λόγου. Ίσως αν γυρίσεις φάτσα στον ήλιο, αλλά αυτό είναι κάτι που αποφεύγω επιμελώς (τον θέλω τον αισθητήρα και κυρίως τα ματάκια μου).

Μια κάπως περίεργη συμπεριφορά σαν θάμβωση είδα σε εσωτερικό χώρο με σκληρό φωτισμό "μονόπαντο" από πολύ μεγάλο παράθυρο και σε συγκεκριμένη γωνία. Μόλις έστριψα μισό κλικ εξαφανίστηκε.

Το hood τελικά είναι από πολύ καλό, χοντρό και βαρύ πλαστικό, με επιφάνεια που ξεγελάει σε πρώτη επαφή. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης (στην πράξη) είναι περίπου 70 εκατοστά, και βέβαια εκεί βολεύει και η κλασσική εστίαση... "μπρος-πίσω". Παρεμπιπτόντως η GX80 έχει όλες τις προϋποθέσεις για εύκολη και ευχάριστη χειροκίνητη εστίαση: ρυθμιζόμενο focus peaking, μεγέθυνση κέντρου ή πλήρους οθόνης με το πάτημα της πίσω ροδέλας και βέβαια κάθε φορά που ξεκινάς την μηχανή, ρωτάει την εστιακή για να ρυθμίσει την σταθεροποίηση (ίσως και κάποιες άλλες παραμέτρους).

edit: όπως επισήμανε κι ο Γιάννης, σε ακραίες καταστάσεις παρουσιάζει κάποιο purple fringing το οποίο διορθώνεται πανεύκολα στην επεξεργασία.

Last edited:

δοκιμάζοντας τον Notictron 42.5/1.2 (φίλου) και παιζοντας με τον Colour Wheel της ΕΜ1.2 :

f=1.2

_4160104.jpg

f=1.6

_4160100.jpg

Για τα τεχνικά ζητήματα m43 φακών και μηχανών, ασυμβατότητες κλπ.έχω ανοίξει το νήμα: http://avclub.gr/forum/showthread.php/155039-Τεχνικά-ζητήματα-m43-φακών, εκεϊ θα μεταφέρω και οτιδήποτε σχετικό βρώ στα παλιότερα νήματα.

αυριο ανακοινώνεται ο PanaLeica 8-18mm/2.8-4 , διερευσαν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά στο 43rumors και η τιμή γύρω στα 1250$... περισσότερα : http://www.43rumors.com/ft5-full-panasonic-tz90-specs/

Last edited:

Εχω πλεον τον 7-14/2.8 γιατι ήταν ο μόνος ανθεκτικός υπερευρυγωνιος μεχρι τωρα, το 2.8 μου εδωσε 200γρ. έξτρα βαρος και πολυ μεγαλύτερο μέγεθος απο τον 7-14/4 που ειχα μεχρι τωρα, κατι που με κανει να τον εχω πολυ λιγοτερο κοντα μου και αναγκαστηκα και πηρα και ενα 9-18/4-5.6 για να έχω ένα υπεευρυγωνιο καθημερινά μαζί μου.

Ο 8-18/2.8-4 είναι η λύση στα προβλήματά μου και μου φαίνεται και φθηνός αν έιναι οπτικά άριστος, το βάρος του στα 330γρ ιδανικό ακόμη και για καθημερινή χρήση αν δεν κουβαλας αλλο ζουμ, πέρνει φίλτρα, έχει την ανθεκτικότητα που θέλω και εϊναι φωτεινός στο κάτω άκρο ενω εϊναι πιο μακρϋς στο τελέ απο τον 7-14 κατι που θα με βολέψει για να μην κουβαλώ 2ο ζουμ αλλά μόνο prime. Εϊναι στην μελλοντική λίστα μου για τράμπα με τους 7-14/9-18 που έχω.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εχω πλεον τον 7-14/2.8 γιατι ήταν ο μόνος ανθεκτικός υπερευρυγωνιος μεχρι τωρα, το 2.8 μου εδωσε 200γρ. έξτρα βαρος και πολυ μεγαλύτερο μέγεθος απο τον 7-14/4 που ειχα μεχρι τωρα, κατι που με κανει να τον εχω πολυ λιγοτερο κοντα μου και αναγκαστηκα και πηρα και ενα 9-18/4-5.6 για να έχω ένα υπεευρυγωνιο καθημερινά μαζί μου.

Ο 8-18/2.8-4 είναι η λύση στα προβλήματά μου και μου φαίνεται και φθηνός αν έιναι οπτικά άριστος, το βάρος του στα 330γρ ιδανικό ακόμη και για καθημερινή χρήση αν δεν κουβαλας αλλο ζουμ, πέρνει φίλτρα, έχει την ανθεκτικότητα που θέλω και εϊναι φωτεινός στο κάτω άκρο ενω εϊναι πιο μακρϋς στο τελέ απο τον 7-14 κατι που θα με βολέψει για να μην κουβαλώ 2ο ζουμ αλλά μόνο prime. Εϊναι στην μελλοντική λίστα μου για τράμπα με τους 7-14/9-18 που έχω.

Καλά ναι αν είναι να έχεις 2 φακούς αυτού τους είδους δεν το συζητάμε αξίζει η αγορά του 8-18...απλά για τους περισσότερους ο 9-18 που ανέφερες είναι υπεραρκετός, τώρα αν έχεις το Budget και θέλεις την μέγιστη ποιότητα σε αυτό το εστιακό εύρος ε σαφώς αξίζει η αγορά τους...προσωπικά ο 9-18 που έχω ζήτημα να έχει 10%-15% από τις συνολικές φώτος μου στο m4/3 και αυτός ακόμα μου φαίνεται αρκετά ακριβός για την χρήση που του κάνω και θα ήθελα κάτι ποιο φτηνό....

Υ.Γ. Άσχετο και Off topic, πολύ ζηλεύω τους κατόχους Canon που με κοντά 200 ευρώ μπορούν να έχουν έναν φακό σαν τον 10-18 της Canon!!! Δεν μπορεί η Olympus/Panasonic να μας δώσουν έναν τέτοιο φακό με τιμή γύρω στα 300 ευρώ???

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ειναι μεγάλη η διαφορά απο τα 7mm στα 9 mm σε ευρυγώνια κάλυψη, ακόμη και τα 8mm θα με πειράξουν προσωπικά ...

Η διαφορά στο μέγεθος που λέγαμε : http://camerasize.com/compact/#698.659,698.469,698.31,ha,t , ακόμη πιο σημαντική όμως θάναι στο βάρος ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ειναι μεγάλη η διαφορά απο τα 7mm στα 9 mm σε ευρυγώνια κάλυψη, ακόμη και τα 8mm θα με πειράξουν προσωπικά ...

Η διαφορά στο μέγεθος που λέγαμε : http://camerasize.com/compact/#698.659,698.469,698.31,ha,t , ακόμη πιο σημαντική όμως θάναι στο βάρος ...

Ναι είναι μεγάλη δυστυχώς η διαφορά, είναι και αυτό ένα θέμα που με χαλάει στον 9-18....τα 18mm δεν είναι τόσο ευρυγώνιο όσο θα ήθελα, είχα συνηθίσει παλιότερα με τον Sigma 10-20 σε nikon που ήταν 15mm και τώρα με ζορίζει το 18mm του 9-18....
Πρόσφατα στο πολιτιστικό κέντρο Νιάρχος που πήγα για φωτογράφηση ο 9-18 δεν ''χώραγε'' στο κάδρο όσα θα ήθελα και ξενέρωσα....μακάρι να είχα έναν 7-14 μαζί μου!!
Ναι έχει διαφορά σε όγκο άλλα κυρίως σε βάρος όπως λες!!
Αλλα σε σχέση με τον 9-18 πάλι γκούμουτσα φαίνεται!!! Σε βλέπω να κρατάς και τον 9-18 στο τέλος!!χαχα
http://camerasize.com/compact/#698.659,698.96,ha,t