Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το μοναδικό review που έχω βρει μέχρι τώρα για τον LEICA 25/1.4 II που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Με 70$ κανεις τη δουλειά σου χωρίς AF , έκπληξη η σύγκριση του φθηνού Peargear 25/1.8 με τον LEICA 24/1.4 από τον Richard Wong, βέβαια αν βρει φωτεινή πηγή στο κάδρο οι επιστρώσεις του είναι ανεπαρκής και δίνουν έντονο flare και ghosting

και ένα review της βερσιον II του πιο compact zoom με σταθερό 2.8 του Lumix 12-35/2.8 II

Θα ήθελα να βάλω χερι στο νέο Norton 60mm/0.95, αναμένω test για να δω αν έχουν καταφέρει με αυτό το φακό να σπάσουν το κοντέρ σε αναλυτικότατα στους m43 φακούς. Τα 860gr προϋποθέτουν πολύ μέταλλο και γυαλϊ. Σίγουρα θα είναι ένας εξαιρετικός πορτρετοφακός, κυρίως απευθυνεται στους βιντεογραφους όπως και όλη η σειρά. Ο 25mm/0.95 μου χάρισε υπέροχες φωτό όσο τον είχα με αίσθηση και απόδοση φακού FF.

Nokton-60mm.jpg

Δείγματα του φακού : http://www.cosina.co.jp/seihin/voigtlander/english/sample/kano-mft/60/01.html

The new Nokton 60mm f/0,95 MFT lens is now shipping in Japan. We still got no pricing info for US and Europe but at least Voigtlander published the official English press text:

The NOKTON 60mm F0.95 is medium telephoto lens with a new design, exclusively for Micro Four Thirds mount cameras. The angle of view is 21.5°, which is equivalent to about 120mm in full frame conversion.

Among interchangeable lenses for full frame format sensors, there is almost no model that has the same optical specifications, which engenders very unique “bokeh” effect. With the NOKTON 60mm F0.95, you can enjoy shooting distortion free, upright posture and close positioning by keeping a working distance for portrait shooting, nature photo shooting, or studio-shooting. It boasts the perfect angle of view to ‛up shoot’ for video.

This lens is manual focus and employs a metal helicoid which can distinguish very sensitive focusing with maximum aperture. This silky feeling, which one can only realize by manual focus design, is one of the primary characteristics of Voigtländer’s new NOKTON 60mm F0.95
A minimum focus distance is 34cm and the maximum reproduction ratio is 1:4 (1:2 in full frame conversion.) Thus the 60mm F0.95 Nokton can be used as a large aperture macro lens! It also comes with a lens shielding hood which blocks a high level of stray light.

Main Features
■ Extremely solid and durable all-metal barrel
■ 10-blade aperture diaphragm for beautiful bokeh
■ Manual focus for precise focusing
■ Installed with aperture click stop switching mechanism for video
■ Minimum focus distance of 34cm

Specifications
Focal Length: 60mm
Maximum Aperture: 1:0.95
Minimum Aperture: F16
Lens Construction: 8 Groups 11 Elements
Angle of View: 21.5°
Aperture Blades: 10
Minimum Focus: 0.34m
Magnification Ratio: 1:4
Maximum Diameter x Length: Φ82.5×57.7mm
Filter Size: Φ77mm
Weight: 860g

Πηγή: https://www.43rumors.com/nokton-60mm-f-095-mft-english-press-text/

Μισή ώρα στα γερμανικά δεν το πάλεψα όλο αλλά κατάφερα και είδα τις συγκρίσεις που με ενδιέφεραν μεταξύ LEICA I και ΙΙ 25/1.4 (είχα τον πρώτο), καθώς και με τους mZD 25/1.2 pro και Voigtlander 25/0.95 που επίσης είχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακολουθώ τα review του νέου LEICA 25/1.4 ΙΙ για να διαπιστώσω τυχόν διαφορες από τον παλιό εκτός από τα γνωστά : την στεγανότητα και το θεωρητικά γρηγορότερο μοτέρ εστίασης που συγχρονίζει στα 240fps (αν η μηχανή το υποστηρίζει). Είναι πιστευω η καλύτερη επιλογή αν θέλεις ένα ελαφρύ σχετικά φωτεινό prime στα 25mm για χρήση οπουδήποτε.

Από κάποια συγκριτικά σε φωτό που έβαλε δίπλα δίπλα είδα ότι ο νέος LEICA 25/1.4 II πρέπει να έχει νέες επιστρώσεις γιατί έδωσε λιγότερο CA και flare από την βερσιον Ι . Σύγκριση σε οξυτητα δεν με ενδιέφερε τόσο γιατί από τον παλιό LEICA 25/1.4 που είχα ξέρω οτι είναι πολύ κοντά στον 25mm/1.2 pro που αποχωρίστηκα κυρίως λόγω βάρους.

Δυστυχώς η τιμή του νέου LEICA 25/1.4 II είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που διατίθεται ο παλιός. Αναμονή λοιπόν να ισσοροπήσει σε πιο λογικές τιμές.

1) Eιναι η ωρα να βγαλει και η Sigma εναν νεο 30αρη f1,4.

Eιναι ο πιο παλιος απο τους τρεις σωματοφυλακες που εχει στο f1,4.

2) Για να συνεχισω την κουβεντα για τους μακρο δεν ειχα αντιληφθει ποσο λιγοι φακοι μακρο υπαρχουν στο Μ43.

Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro

Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro

Lensbaby Velvet 56

Samyang 100mm F2.8 Macro / Rokinon 100mm F2.8 Macro

Panasonic Lumix G Macro 30mm F2.8 ASPH Mega OIS

Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm F2.8 ASPH OIS

Ειναι οντως μονον αυτοι διαθεσιμοι στην μοντουρα ? Πολυ πιο χρησιμο το "τιραζ" της Πανασονικ μου φαινεται.

O SAMYANG είναι FF φακός απλά βγαίνει και στην μοντουρα m43 και είναι χειροκίνητης εστίασης. To Velvet είναι ειδικος φακός της Lensbaby.

Ο LEICA 45mm/2.8 και ο 60mm/2.8 είναι οι δυο καλύτεροι macro, γενικά η κάλυψη των εστιακών σε συνδιασμό και με την φωτεινότητα τους από την Panasonic σε όλη τη γκάμα της είναι πιο ορθή κατά τη γνώμη μου γιαυτο και έχω στην κατοχή μου πάντα φακούς της και αν δεν υπήρχαν κάποιες ασυμβατότητες θα είχα και άλλους.

Με πρόλαβε ο άτιμος , ήθελα να κάνω αυτή τη σύγκριση και εγώ αλλά ακόμη δεν έχει σκάσει μύτη ο 12-45/4

1) μια σταλιτσα ειναι ο νεους 12-45 !!

2) Εμενα παντως με επεισε οτι ο 12-100 ειναι η πιο χρησιμη επιλογη.

Ε καλά συμφωνώ και επαυξάνω

από όταν τον πήρα για δοκιμή πριν 2 χρόνια περίπου έδιωξα Οly 12-40/2.8 και Lumix 35-100/2.8 με την μία και τον κράτησα, είναι ο φακός πασπαρτού μαζί με τον Leica 8-18

Ίσως ο καλύτερος φακός που έχουν φτιαξει ποτέ, ο επονομαζόμενος Little Tuna στην αργκό των 43κηδων (της legacy μοντουρας 4/3) . Ο αγαπημένος μου τηλεφακός τον έχω παρέα με τους 2 TC 1.4X,2.0X., θέλει βέβαια ανταπτορα για χρήση με τις ακάθρεπτες αλλά δουλεύει αψογα.

Τώρα τελευταία πήρα τον LEICA 200/2.8 και επειδή ο 150/2 είναι 1.5 κιλό και πιάνει ακόμα πολύ καλή τιμή γιατί είναι και σπάνιος φακός τον έβαλα πρόσφατα για πώληση μήπως και τον πάρει κανεις τυχερός γνωστός πριν φύγει για ebay.

Εννοείται οτι το έκανα from day one :slapface: , γιαυτο βλέπεις και ο φακός είναι σε πώληση αποκλειστικά και μόνο εδώ από site αγγελιών και δεν έχει μπει ebay. :afro: , στην πράξη δεν έχω αποφασίσει αν θα τον δώσω.

Η οπτική του απόδοση και ειδικά το bokeh του είναι οτι καλυτερο έχω δει. Βέβαια με τον 1.4 TC πέφτει ελάχιστα και έρχεται πολύ κοντά σε απόδοση με σκέτο τον LEICA 200mm/2.8 , ενω ο συνδιασμός του 150mm/2 με τον διπλασιαστή που δίνει φακό 300mm/4 είναι ελαφρά υποδεέστερος από τον συνδιασμό LEICA 200mm/2.8+1.4X που δίνει εστιακή 280mm/4.

Έχω μάλιστα και το extension tube EC-25 (4/3) που τον μετατρέπει σε AF macro υπερφωτεινο τηλεφακό :guitarist: Αν κάποιος κάτσει και σκεφτει το παραπάνω σετ που έχω συγκεντρώσει γύρω από τον 150/2 και προσπαθησει να βρει αντίστοιχους χρήστες παγκόσμια θα πρέπει να ψάξει πραγματικά πάρα πολύ.

Γενικά πάντως επιβεβαιώνεται ο κανόνας οτι όσο άριστος και να είναι ένας φακός μαζί με ένα πολ/στη θα είναι πάντα ελαφρώς υποδεέστερος από έναν άλλο συγκρίσιμο σε εστιακή επίσης πολύ καλό μονοεστιακό. Μιλάμε όμως εδώ στην ανωτέρω σύγκριση για διαφορες τρίχες κυριολεκτικά σε οξυτητα τουλάχιστον που δεν μπορείς να τις διακρίνεις αν δεν μεγενθύνεις, σημαντικές ίσως και μόνο όταν θέλεις την απόλυτη απόδοση Όπως σε πτέρωμα πουλιών κλπ. Βέβαια ένας φακός δεν κρίνεται μόνο σε οξυτητα και εκεί θέλω να βρω χρόνο να τους ξαναδοκιμασω σε πραγματικές συνθήκες κάτι που λόγω πανδημίας δεν έγινε. Θέλει βέβαια και τρομερή οργάνωση διπλά σώματα με ιδιες ρυθμίσεις κλπ. μιας και είναι φακοί ειδικής χρήσης , δεν αλλάζονται στο φτερό μπαινοβγαζοντας και τους πολλαπλασιαστές.

Έχει ένας φιλος και τον mzuiko 300mm/4 και θέλω να τον πάρω και να κάνω ξανά και με αυτόν συγκρίσεις με όλους τους ΤC. Ξέρω ήδη οτι ο LEICA 200/2.8 όπως και ο legacy 150/2 έχει εξαιρετικο bokeh σημαντικά καλύτερο του mzuiko 300/4 και ήταν και ένας λόγος που έκανα επένδυση στον LEICA παρότι δεν έχω πια pro σώμα Lumix. Το bokeh σε ένα τηλεφακό ή πορτρετοφακό για εμένα είναι βασικό χαρακτηριστικό προτίμησης ή απόρριψης , ήταν και ένας βασικός λόγος μεταξύ άλλων που ποτέ δεν ζήλεψα τον 40-150/2.8 και κράτησα τον legacy 50-200/2.8-3.8 SWD που έχει καλυτερο bokeh.

Είμαι σίγουρος όμως οτι ο 300/4 θα είναι καλύτερος σε οξύτητα από τους άλλους δυο με τους πολ/στες και οτι ο παραπάνω κανόνας θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά. Αλλά παίζουν ρόλο και οι κοπιες σε αυτό και τρώγομαι να δω τις διαφορες και ποσο σημαντικές είναι.

Θα ήθελα να τους κρατήσω και τους δυο (και μπορεί να συμβεί τελικά αν δεν τον δώσω σε καλή τιμή) αλλά το κόστος / βάρος/ ευχρηστία με σπρώχνουν να αποχωριστώ τον 150/2 (με τους ΤC) μιας και θεωρώ οτι για εμένα ο LEICA 200/2.8 είναι πιο χρήσιμος ως εστιακή μονοεστιακου τηλεφακού για ξεκίνημα και συμπληρωμα με ένα πολ/στη 1.4Χ (έρχεται μαζί) χωρίς να θυσιάζω πολύ σε απόδοση. Έως τα 200mm μάλλον θα κρατήσω τον legacy 4/3 SWD ZD 50-200/2.8-3.5 που πρεπει να είναι πολύ κοντά σε απόδοση με τον νέο LEICA 50-200mm που έχει βγει για m43. Το τελευταίο βέβαια είναι προς μελλοντική διερεύνηση αν κανεις κάτοχος έχει τη διάθεση να μου δώσει για τεστ τον νέο φακό.

Last edited:
Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4
Macro λήψεις με τον φακό, η μια στο πλησιέστερο σημείο εστίασης στα 12mm και η άλλη στο πλησιέστερο σημείο εστίασης στα 60mm.
Ο φακός εστιάζει πραγματικά πολύ κοντά.

στα 12mm
49914101541_272ea0dc31_b.jpg

στα 60mm
49919255002_b5c7f79746_b.jpg

Είναι άλλος ένας από τους λόγους που έχω "γυρίσει" όλους τους φακούς μου σε panasonic, o τελευταίος μου zuiko (ο 75-300) έφυγε από κοντά μου πριν μια εβδομάδα και αναμένεται ο αντικαταστάτης του...

Κι εγώ μάλλον τον 75-300 Olympus θα τον δώσω. Για τα δικά μου άπειρα μάτια δεν με ικανοποίησε όσο περίμενα. Ήταν πιο φθηνος από τον αντίστοιχο Panasonic (100-300).
Περίμενα να είναι όπως ήταν ο φθηνός 40-150R σε απόδοση.
Ή εγώ δεν ξέρω να τον χρησιμοποιήσω σωστά, γιατί είδα ένα βίντεο του Wong, μια χαρά φαίνονταν.
Μόλις πέφτει λίγο το φως..δεν...
Τι διαφορά έχει ο panasonic 100-300 i με τον ιι; Στην απόδοση λέω. Μάλλον θα είναι πιο γρήγορος και ειναι και πιο ανθεκτικός σε σκόνη.

Παρότι λένε πολλοι οτι οι διαφορες μεταξυ βερσιόν Ι και ΙΙ των Lumix 100-300mm είναι μικρες για εμένα ηταν πολύ σημαντικές για τις απαιτήσεις που ειχα σε φθηνό και σχετικά μαζεμένο τηλεφακό . Ειναι ο τηλεφακός που συνήθως θα με ακολουθήσει διακοπές όπου δεν υπάρχουν σοβαρες απαιτήσεις και την ημέρα η απόδοση του ειναι πολυ ικανοποιητική, ειδάλως θα τσιμπήσω ανάλογα την περίπτωση ενα εκ των ZD 50-200mm SWD, ZD !50mm/2, Leica 200mm/2.8.

Οι διαφορές είναι : στεγανός έως ένα βαθμό (μονο η Πανυ ξέρει πόσο, προσωπικά δεν τον εχω τσεκάρει σε δυσκολες συνθήκες) με απουσία creeping λόγω εξτρα τσιμούχας, γρηγορότερο μοτέρ εστίασης (ταχύτερο CAF), γρηγορότερος μηχανισμός λεπίδων (ταχύτερη λοιπον ριπή), ελαφρά λιγότερο CA λόγω καλυτερης επίστρωσης εμπρός οπτικού στοιχείου, καλύτερη σταθεροποίηση νέας γενιας που σε μοντερνο σώμα Πανυ κουμπώνει συνδιαστικά και με αυτή του σώματος.
Κερασάκι στην τουρτα είναι ολόμαυρος , απουσιάζει η αντιαισθητική διχρωμία της παλιάς γενιάς.

Για λιγοστό φώς μην περιμένετε θαύματα γιατι ο συνδιασμός μικρου αισθητήρα , ψηλου ISO αν έχεις κινουμενους στόχους (οποτε θα χρειαστεις υψηλές ταχυτητες) θα ρίξει την ποιότητα. Εκει θέλεις φωτεινό τηλεφακό τον 40-150/2.8 ή τον παλιό 50-200mm/2.8-3.5 (εγω προτιμώ τον παλιό με ή χωρις TC) ή ένα μονοεστιακό.

Last edited:
Πριν τον κορωνοϊό είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια απευθείας σύγκριση του δικού μου 75-300 με τον 100-300 του Κώστα. Κρατώντας μια επιφύλαξη για το sample variation, ο Lumix έχει διαφορά στο μικροκοντράστ σε όλες τις εστιακές, μισό περίπου στοπ καλύτερη φωτεινότητα + καλύτερη συνεργασία με σώματα panny - με ή χωρίς IBIS: στην πρώτη περίπτωση δουλεύει το dual IS, στην δεύτερη... αποκτάς σταθεροποίηση. Επίσης όντας λίγο βαρύτερος, κρατιέται καλύτερα στο χέρι, πράγμα σημαντικό για αυτές τις εστιακές.

Να πω, μιας και αναφέρεστε στον 100-300 ΙΙ, αυτο που παρατήρησα είναι οτι στα 300mm βελτιώνεται σημαντικά η ευκρίνεια, αν απο τα f/5.6 που είναι το μέγιστο άνοιγμα κλείσουμε λιγάκι στο f/6.3.

Δυο πρόσφατες φωτογραφίες με τον φακό, στα 300mm και f/6.3. Με ικανοποίησε απόλυτα με την απόδοση του.

49914103161_26770986a2_h.jpg

49904601531_e7289f3dda_h.jpg

Αυτο εχει δεχθει επεξεργασια ?
η ειναι οπως βγαινει απο την καμερα ? Γιατι ή ειναι υπερκορεσμενο το χρωμα ή κατι αλλο συμβαινει.