φακοι Hasselblad-Zeiss σε Nikon

VaMa

Established Member
16 January 2007
162
Πατρα
Ως κατοχος της D700 μετα απο προσφατη αγορα αρχισα να ψαχνομαι για φακους.

Ξεκινω απο μηδενικη βαση με μερικους δανεικους απο τον αδελφο μου που τυγχανει νικονακιας απο χρονια.

Εγω εχοντας ασχοληθει χρονια με την αναλογικη φωτογραφια ειχα καταληξει σε canon (fd) και hasselblad 500cm.

Ομολογω οτι ενας απο τους λογους που επελεξα Nikon ηταν και η ασυνεπεια της Canon στους παλιους της χρηστες (δεν την πειραξε ομως κερδισε καινουριους).

Ειμαι λοιπον τωρα στη φαση αγορας φακων (14-24 ή 24-70 σαν πρωτο φακο) με πρωτο κριτηριο την οπτικη ποιοτητα.

Το ερωτημα μου ειναι: εχοντας καποιους φακους (αγαπημενους) της Zeiss/hasselblad, εχει κανεις σας δοκιμασει να τους προσαρμοσει σε FF ψηφιακη κι αν ναι με τι αποτελεσματα;

Φιλικα
Βασιλης

Ναι, μεσω μετατροπεα οπως αυτος που ανεφερες ή αυτος που μπορει να βιδωσει σε τριποδο.

Οι φακοι ειναι της Hasselblad ο κλασσικος 80αρης ο 100αρης κι ο 150αρης CF/T*.

Εχει κανεις απο to forum δοκιμασει τους ανταπτορες αυτους σε FF ή σε φιλμ; Το αποτελεσμα τους στο μεσαιο φορμα βεβαια δεν παιζεται.

Θα ηθελα να μπορουσα να χρησιμοποιησω και τους FD φακους μου σε F μοντουρα αλλα ειδα οτι ο μετατροπεας ειχε μεσα φακο κι ετσι δισταζω.

Βασιλης.

Από Hasselblad δεν έχω δοκιμάσει, αλλά στην Canon 40D μου χρησιμοποιώ συνεχώς φακούς με αντάπτορα, από μοντούρες Nikon F, Pentax K, M42, Exakta, Rollei και Pentacon Six. Έχω και 1-2 σε Contax και ΟΜ, αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει. Επίσης θα πάρω και αντάπτορα για κάτι φακούς από Pentax 67.

Είναι βέβαια λιγάκι δύσχρηστοι οι μεσαίου, τέτοιον έχω δουλέψει τον Sonnar 180/2.8 για P6. Βέβαια η απόδοσή του είναιπολύ καλή. Έχει μια πλαστικότητα η εικόνα πολύ όμορφη. Αλλά και ο όγκος.... Τώρα βέβαια αφού τους έχεις, τους χρησιμοποιείς. Οι FD μπορούν να μπουν σε EOS, τουλάχιστον οι τηλεφακοί με άριστα αποτελέσματα εάν έχεις τον ακριβό αντάπτορα που είχε βγάλει παλιά η Canon. Αλλιώς δίχως οπτικό στοιχείο, θα εστιάζουν μέχρι κάποια μέτρα (ακόμη λιγότερο οι ευρυγώνιοι).

Κι εγώ έχω εμπειρία από CZJ SONAR 180 2.8 σε μοντούρα Pentacon. Πολύ καλός, αλλά πολύ διαφορετικός στη συμπεριφορά από τα οπτικά της ΝΙΚΟΝ. όχι καλύτερος ή χειρότερος, απλώς διαφορετικός.

Φαντάζομαι ότι οι ZEISS CFT θα είναι ακόμη καλύτεροι. Αλήθεια με τα κλείστρα τί θα κάνεις;

Οι Zeiss για τις Hassy δεν έχουν leaf shutter μέσα σε κάθε φακό? Αυτό θα προκαλεί πρόβλημα για χρήση τους με μηχανή με κλείστρο στην μηχανή η το λύνει ο αντάπτορας αυτό?

φανταζομαι κανει κανεις χειροκινητα stop-down για φωτομετρηση και αφηνει στη μηχανη να διαλεξει αυτοματα ταχυτητα. Τουλαχιστον ετσι αναφερει εδω

Βασιλης

Last edited:
Ο ανταπτορας τελικα μολις παραγγελθηκε στο ebay. Ελπιζω η ποιοτητα του να ειναι καιλη. Οσο για τα αποτελεσματα.........ιδωμεν.

Βασιλης