Δείγματα απο τον Panasonic Lumix S 28-200mm
Για να μην παραπονιέται και το μεγάλο μου σύστημα L-mount ήρθε και ο lumix 28-200/4.0-7.1 για να το συμπληρώσει. Πολύ μικρός για το εύρος του, τρόμαξα όταν είδα το κουτί.
Να δω ποτέ θα βρω χρόνο να τους δοκιμάσω τι ψάρια πιάνουν.
……
Δικές μου δοκιμές εχτές του Lumix 28-200mm/4.0-7.1 σε διάφορες εστιακές και συγκρίσεις με τον LUMIX 18-40mm και τον LUMIX 85/1.8 που έχω διαθέσιμους σε κοινές εστιακές
Καταρχήν το μικρό μέγεθος - βάρος του φακού με βοηθά πολύ να χρησιμοποιώ πιο ευχάριστα την S1R και να έχω ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος επιλογών σς εστιακές. Αυτό βέβαια έχει το κόστος του , ο φακός είναι ολοκάθαρα φακός ημέρας παρότι έχει κι OIS γιατί είναι σκοτεινός κι στο λιγοστό φως με το DFD AF της S1R αργεί πολύ να εστιάσει. Αυτά όμως τα ήξερα πριν τον πάρω και δεν τα θεωρώ αρνητικά του φακού αν κανείς ξέρει τι να περιμένει από τέτοιους φακούς,
Η οπτική απόδοση του με ενδιέφερε περισσότερο. Σε σύγκριση με τον pancake LUMIX 18-40mm έβγαλα δυο συμπεράσματα : ο ζουμ είναι 1 στοπ περίπου πιο φωτεινός σε 28-35-40mm αλλά η οπτική του απόδοση ανοιχτός δεν είναι καλύτερη από του pancake , στα κοινά διαφράγματα όμως με 2 κλικ στο διάφραγμα του ζουμ είναι σχεδόν ισοδύναμοι σε 28-35-40mm.
Η σύγκριση με τον LUMIX 85/1.8 στα κοινά διαφράγματα έβγαλε ολοκάθαρα νικητή κέντρο άκρα τον μονοεστιακό , κάτι αναμενόμενο.
Το τρίτο μου συμπέρασμα μετά από σύγκριση όλων των εστιακών του και κοιτώντας τα δείγματα προσεκτικά από 28-35-40-50-70-85-100-135-170-200mm είναι ότι ο φακός αρχίζει και ζωντανεύει και πιάνει σχεδόν την μέγιστη επίδοση του αφού τον κλείσεις 2 τουλάχιστον κλικ από την πιο ανοιχτή του τιμή στο διάφραγμα , δηλ. από τα 28mm εως και τα 50-70mm περίπου στο f=5.6-6.3 και από εκεί έως και τα 200mm σε f8
Δεν πρόλαβα να τον δουλέψω σε macro μιας και έχει τη δυνατότητα 0.5Χ
Εχτές που έκανα το τεστ ο καιρός είχε βαριά συννεφιά οπότε τυχόν CA , flare κλπ. δεν ήταν και τόσο εύκολο να τα τσεκάρω.
Οπως τον βλέπω είναι ένας εύχρηστος φακός ταξιδιωτικός αν δεν θες να κουβαλάς πολλούς φακούς μαζί με ένα Lmount σώμα. . Αν θέλω κάτι πιο ευρυγώνιο ημέρα από 18-28mm θα βάζω τον μικρό πανάλαφρο pancake 18-40mm, ενώ για πορτρέτο και βραδυνα ο LUMIX 85/1.8 και o Sigma 20/2 για δρόμο , αρχιτεκτονικά, βραδυνα κλείνουν για την ώρα το σετ του FF συστήματος μου.