Φακοι nikon AI & AI-S σε D600

Επειδή δουλεύεται από ανοικτός, είναι λίγο ζόρι να πετύχεις ακριβώς την εστίαση που θέλεις. Τον χρησιμοποιούσα παλιότερα στη 40D, σε FF δεν θυμάμαι να τον έχω φορέσει, τον έχω ξεχασμένο στη βιτρίνα του.

Βρήκα μια πολύ παλιότερή μου, με τον 105 στη 40D, εδώ ο φακός είναι ανοικτός.

attachment.php

Το δέντρο πάντως πρέπει να είναι γκορτσιά. Αργιαπιδιά για μη καταυλακιωτες

Ωραία φωτογραφία ωστόσο

Επειδή βλέπω έχεις ήδη τον 85ρη, θα έλεγα εάν θέλεις χειροκίνητο Nikkor να κοιτάξεις προς τον 180ρη, εάν σε βολεύει μια έξτρα απόσταση από το θέμα σου. Ο 85ρης με τον 105 είναι κοντά και σε κάδρο και σε βάθος πεδίου. Εκτός εάν τους πάρεις και τους δύο :p

Ξερω γω βρε Ντινο...? 105mm, χερατα, χωρις σταθεροποιηση, χωρις AF, με 20τοσα μεγαπιξελ... τοσα και τοσα διαβαζουμε στα σαιτ... οτι δεν συγχωρουνται λαθη στα πολλα mp, λιγο κατι shutter shock, λιγο κατι MLU, λιγο κατι περι zebra... ε ! κατι θα ξερουν ολοι αυτοι που τα λενε...

ελπιζω να εχεις τουλαχιστον οραση 20/20...
εγω εναν ταπεινο usm 85/1,8 σε κροπ ειχα και καθαρη φωτογραφια δεν καταφερα να βγαλω*...

* στο 1,8 τουλαχιστον...

Βεβαια, για 150 ευρω... χαλαλι...

Σιγά το δύσκολο εστιακό μήκος τα 105.
Εδώ τραβάω στο χέρι σχετικά καθαρή φωτογραφία στα 200mm μέχρι και 1/30, βέβαια θέλει λίγο αυτοσυγκέντρωση και έλεγχο αναπνοής. Έχω φτιάξει και δύο γκριπ που βιδώνω, ένα στην υποδοχή τριπόδου της μηχανής και ένα στο ποδαρικό του τηλεφακού για τέτοια δουλειά.... Τι να κάνουμε όσοι δεν έχουμε σταθεροποιήσεις απλά ...βελτιωνόμαστε :p

Ηλία η μηχανή βγάζει ένδειξη όταν εστιαζει

Θα την ανεβάσω αύριο να δεις...
Πρώτη μου φορά με dslr και "παλιο" φακο
Κανένας από αυτούς τους "σύγχρονους" που έχω / είχα δεν έχει την αίσθηση στο χειροκίνητο νεταρισμα αυτής της κατηγορίας των παλιων
Δεν είμαι αντικερ αλλά για τόσα λίγα χρήματα που ζητά ο 105 ίσως αξιζει

Εγω λεω να προσεχεις εκεινον τον περιεργο, τον συλλεκτη της παλιατσαριας :flipout: :grinning-smiley-043... μανι μανι, χωρις κανεις να καταλαβει, σε εβαλε να σκεφτεσαι 105, 180, 200, βιδες, diy γκριπ και οτι αλλο σκουριασμενο κυκλοφορει στο ebay... :flipout:

Προσωπικα -παντα- τελε και χειροκινητη εστιαση, S/M μου κανει...

κατι σε 50/0,95 μαλιστα...
κατι σε εως 50 με 1,2 αντε 1,4 να το καταλαβω... ζωνες εστιασης, μαγικα δαχτυλιδια, ονειρικα μποκε, χαρακτηρες... αυτα, ναι... ειναι γουστα... στο τελε τι να βγαλεις χειροκινητα?

Μονο που οι παραπανω ευρυγωνιοι, δυσκολα να βρεθουν στα 135 ευρω... :violent-smiley-030:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ηλία η μηχανή βγάζει ένδειξη όταν εστιαζει

Καλα, και μπιπ μπιπ κανουν, αλλα το νετ ειναι γεματο με φροντ-μπακ φοκους, λεμονια, MAF, decenterings κτλ κτλ Την ενδειξη θα εμπιστευθουμε τωρα? :afro:

εγω εχω τον nikkor-p 105mm f2.5 ,απιθανος φακος ,και κανενα προβλημα στην εστιαση, λιγο πολυ εστιαζει οπως ο 85mm, εχει δικαιο ο send (sory ξεχασα το ονομα)
συνηθος χρησιμοποιω τον 135mm, μου ειναι πιο βολικος, και φοραει δικο του μονιμο hood
καλα ο 180mm f2.8 ειναι γομαρι, εκει θες οπως κ δηποτε γκριπ
φακουδαρα ομως:2thumb22sup:

Και ο 135/2.8 και ο 200/4 (AI-S μιλάμε) είναι καλοί, κόμπακτ (η Νίκον είναι φοβερή στο ότι οι περισσότεροι φακοί έβγαιναν με 52ρι φίλτρο!), με ενσωματωμένο παρασολέιγ. Απλά δεν είναι της κλάσης του 105 και του 180. Ε δεν είναι και τρελό γομάρι ο 180, εάν αναλογιστεί κανείς και για τι γυαλί μιλάμε.
Για 135ρη προσωπικώς καταφεύγω περισσότερο στον (βιδωτό) Asahi SMC Takumar 135/2,5. Πιο μαλακός μεν (βέβαια εάν τον κλείσεις είναι πολύ οξύς), αλλά μου αρέσει πάρα πολύ το γράψιμο, έχει πιο "παλιακή" αίσθηση. Κάποτε είχα κάνει ένα τεστ σε 135ρηδες, αλλά σε κροπ σώμα.
Να ψάξω να το βρω.

http://avclub.gr/forum/showthread.php/37913-Δοκιμή-φακών-135mm-σε-κοντινή-απόσταση

να το.

Η δοκιμή έγινε σε ακραίες για την εμφάνιση χρωματικών εκτροπών συνθήκες, και ο Νίκκορ 135/2.8 είχε τις λιγότερες, ακόμη και από τον σύγχρονο Tamron SP AF 70-200/2.8.

Βέβαια η κορυφή σε ανάλυση και κόντραστ είναι δεδομένη, την έχει ο (πιο αργός βέβαια) CJZ Sonnar 135/3.5

Μια και είπαμε για Σόνναρ, η Νίκον έχει βγάλει δύο εκδοχές του 105/2.5, η πρώτη, που προέρχεται από την τηλεμετρική εκδοχή, είναι σχεδίαση Sonnar (5 στοιχεία σε 3 ομάδες) του Wakimoto Zenji, και έφτασε μέχρι την προ πολλαπλών επιστρώσεων εποχή (πριν το AI), ως Nikkor-P Auto 105/2,5, ενώ η δεύτερη και καλύτερη, είναι τύπου Gauss (5 στοιχεία σε 4 ομάδες), σχεδίαση του Shimizu Yoshiyuki, για καλύτερη απόδοση στα κοντινά. Αυτή ξεκινάει ως Nikkor-P Auto, περνάει σε πολλαπλές επιστρώσεις ως Nikkor-P.C Auto (αυτή την έκδοση έχω εγώ), και μετά στο AI και AI-S.

Αισθητικώς οι πριν το AI είναι κουκλιά, ολομεταλλικοί με "σκαμένα" δαχτυλίδια εστίασης (τα οποία φυσικά έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση από τους σύγχρονους AF, και έχουν και μεγαλύτερη βόλτα από το ένα τέρμα στο άλλο)

Last edited:
Ετοιμαζόμουν να γράψω αυτο που είπε ο Τάσος. Ότι ο καλός δεν είναι ο sonnar αλλά ο gauss. Επίσης ότι πραγματικά ο καλύτερος 135 άρης είναι ο CZJ 135/3.5 . Βέβαια είναι καλύτερος για αντρικά ή παιδικά πορτρέτα κι όχι για γυναικεία, διότι θα δείξει όλους τους πόρους του δέρματος και το χνούδι της γυναίκας. Ανάλογα με την γυναίκα. αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό, μπορεί κι όχι. Πριν κάποια χρόνια (είχα ακόμη την d200) είχα τραβήξει πορτρέτα μια κοπέλα (40 παρά ετών) με τον 135 και τον 180 2.8. Τα τύπωσα (35Χ50 εκ.) και της τα έκανα δώρο. Αυτό με τον 180 κοσμεί τον προσωπικό της χώρο, το άλλο το έχει κάπου καταχωνιασμένο. Μετά από δική μου πίεση, μου ανέφερε ότι κάθε φορά που το έβλεπε από κοντά ήθελε να πάρει τηλέφωνο την αισθητικό της. Σε δική μου παρατήρηση ότι καλά που το πορτρέτο δεν ήταν ολόσωμο, δέχθηκα ένα τάπερ στο κεφάλι. !!!!

Καλά βρε λένε τέτοια πράγματα σε γυναίκα :flipout:

Δεν είχα τον παλιότερο 105 σε σχεδίαση σόνναρ, πάντως το κονσένσους είναι όντως υπέρ του γκάους. Βέβαια η συζήτηση είναι μάλλον φιλολογική για το παρόν νήμα (που αναζητά έκδοση συμβατή με D750), καθώς σε AI μόνο η έκδοση gauss έχει κυκλοφορήσει (είχε αλλάξει η σχεδίαση πριν το AI).
Πρέπει να διαφέρουν και στο διάφραγμα, η sonnar σχεδίαση πρέπει να είχε 6 λεπίδες και η gauss 7, αλλά αυτό με επιφύλαξη.
Μπορεί βέβαια να βρεθεί και παλιότερη του ΑΙ έκδοση, που έχει ήδη μετατραπεί. Τότε προσοχή, να γράφει Nikkor-P.C, δλδ έκδοση με επιστρώσεις, καθώς είναι βέβαιο ότι αυτή είναι σχεδίασης gauss. Πώς θα ξεχωρίσει ο Ντίνος του μετατραπέντες (AI'ed που λέμε? ). Ε αυτά είναι ανώτερα μαθηματικά.... :flipout:

Την Κική

http://www.ebay.com/itm/Nikon-Nikko...26286667?pt=Camera_Lenses&hash=item462e68204b

ή τον Κοκό?

http://www.ebay.com/itm/NIKON-NIKKO...2-5-/221634978945?pt=Camera_Lenses&hash=item3

ή να προτιμήσω τον Γαλλο (λινκ που εχεις δωσει ο Τασος)

http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-NIK...77440871?pt=Camera_Lenses&hash=item58b9fc4967

Αυτος Τασο λεει τιποτα ?

http://www.ebay.com/itm/NIKON-NIKKO...15936580?pt=Camera_Lenses&hash=item4ae1cdbc44

Χρηση προστραιτο και μονο (για οποιον απο τους παραπανω)

Οι δύο πρώτοι είναι ίδια ακριβώς έκδοση του φακού, το μοντέλο που ήταν σε παραγωγή από 1977 μέχρι Σεπτ. 1981. Διάφραγμα που κλείνει στο f/22. Ο Γάλλος είναι ένα μοντέλο πριν (στα οπτικά καμία διαφορά), παραγωγής 1974-1977, διάφραγμα που κλείνει στο f/32 (!). Εγώ θα έπαιρνα τον Γάλλο, στους άλλους υπάρχει και ένα ενδεχόμενο τελωνείου.

Τον 135ρη άστον, στα ίδια χρήματα είναι πολύ καλύτερος ο 105.

Δες και τον 180ρη που σου έλεγα πιο πάνω, αφού έχεις ήδη τον 85ρη... υπάρχει και σε έκδοση AF, και μπορεί να βρεθεί αρκετά φθηνά για το τι είναι.

Ευχαριστω.
Μολις αγοραστηκε ο του Γαλλου για 139 ευρω

O 180αρης ποιος ειναι ?
(καποιο λινκ αν ειναι ευκολο)

O Γαλλος ξεκινα στα 75 (στο λινκ) και μου ειπε πως θελει 280 για buy now. Πολλα μαλλον...

Οι δύο πρώτοι είναι ίδια ακριβώς έκδοση του φακού, το μοντέλο που ήταν σε παραγωγή από 1977 μέχρι Σεπτ. 1981. Διάφραγμα που κλείνει στο f/22. Ο Γάλλος είναι ένα μοντέλο πριν (στα οπτικά καμία διαφορά), παραγωγής 1974-1977, διάφραγμα που κλείνει στο f/32 (!). Εγώ θα έπαιρνα τον Γάλλο, στους άλλους υπάρχει και ένα ενδεχόμενο τελωνείου.

Τον 135ρη άστον, στα ίδια χρήματα είναι πολύ καλύτερος ο 105.

Δες και τον 180ρη που σου έλεγα πιο πάνω, αφού έχεις ήδη τον 85ρη... υπάρχει και σε έκδοση AF, και μπορεί να βρεθεί αρκετά φθηνά για το τι είναι.

Τασο, ολοι αυτοι οι 105 ειναι made in Japan ?
Παιζει να ειναι made in καπου αλλου ο του Γαλλου που πηρα ?