Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

δεν ειναι το ιδιο, ουτε σε προοπτικη φυσικα, ουτε σε εστιακη αποσταση..

αν ηταν ετσι, θα πηγαιναμε ακομα πιο κοντα με τον 35 αρη κ πολυ πιο πισω με τον 70αρη...

Σε καθε περιπτωση ομως, τα 50-55-58 ειναι ιδανικα για πορτρετο ?

Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Σίγουρα δεν είναι έτσι, ωστόσο η διαφορά 50-58mm είναι πολύ μικρή. 39,6 μοίρες οριζόντια κάλυψη ο (στα χαρτιά) 50ρης, 34,5 μοίρες ο 58ρης. Ο 35ρης έχει πολύ μεγάλη διαφορά, 54,4 μοίρες.

δεν ειναι το ιδιο, ουτε σε προοπτικη φυσικα, ουτε σε εστιακη αποσταση..

αν ηταν ετσι, θα πηγαιναμε ακομα πιο κοντα με τον 35 αρη κ πολυ πιο πισω με τον 70αρη...

η προοπτικη εξαρταται μονο απο την αποσταση απο το θεμα σου , και τιποτα αλλο.
ο φακος σου επιτρεπει να εχεις καπια συγκεκριμενη αποσταση απο το θεμα σου, αναλογα με την αποσταση βγαινει η προοπτικη.
απλα χανεις το βαθος παιδιου και μεγαπιξελ αν cropαρεις, αλλα σε αυτη την περιπτοση , επειδη τα μμ δεν ειναι και τοσα πολλα δεν χανεις και πολλα

Last edited:

Σε καθε περιπτωση ομως, τα 50-55-58 ειναι ιδανικα για πορτρετο ?

Σε FF οτιδηποτε μικροτερο του 85 και μεγαλυτερο του 135 δεν συστηνεται.

Προσωπικα για πορτρετο προτιμω τον 135 μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

@tzo

Στην δεξια απεικονιση με τον otus εχει ελαχιστα σηκωμενο το κεφαλι σε σχεση με την αλλην .

Eνα τσικ. :D

Να το ξερω, και εγω τον 85αρη περισσοτερο (που και που 70-200 στα περι του 100+ επισης) χρησιμοποιω για πορτρετο, για αυτο μου εκενε εντυπωση και ο καυγας για τους 50-55-58

τα 85μμ και πανω ειναι ειδανικα για headshots....για ολοσωμα οταν γενικα θες να εχεις καπιο background στο καδρο σου οι 50μμ ειναι πολυ καλοι

Re: Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Μόνο στο 1.4 υπερέχει ο Otus του Art, από f/2 o τελευταίος δεν πιάνεται. Ανοικτός δεν έχει το κόντραστ του Otus, βέβαια παραμένει ανώτερος από όλους τους λοιπούς. Μιλάμε όμως και για 1/5 των χρημάτων του Ότους.

Εχεις απολυτο δικιο.

Δεν το ειχα προσεξει, γενικα προτιμω να τους συγκρινω στο αδυναμο τους σημειο που ειναι φυσικα το ανοιχτο τους διαφραγμα για να ειμαι απολυτος.

Αλλα στην περιπτωση αυτη στο f4 ας πουμε τον παταει κατω (που λεει ο λογος) .

Μην δοκιμασετε να τον συγκρινετε με καναν τωρινο Nikon 50mm T1.4 ή καναν Canon 50mm Τ1,2 θα γελασει καθε πικραμενος :ernaehrung004:

Αλλα ας τα πουμε στο νημα της Sigma αυτα.

Με τη διαφορα Παυλε οτι το θεμα σου δεν ειναι επιπεδο. Διαφορετικα εστιακα μηκη δινουν και διαφορετικη σχεση αναμεσα στα στοιχεια του καδρου σου -προοπτικη. Αυτη δεν μπορεις να βτη φερεις στα ισια με το μπρος πιασω.

Οι 55/58mm φακοί έχουν κι ένα πλεονέκτημα που είναι κολακευτικοί στις σιλουέτες και στα πορτρέτα.

Π.χ. εδώ:
http://www.ronmartblog.com/2014/08/review-nikon-d810-with-zeiss-otus-55mm.html

Αριστερά ο 50άρης Art, δεξιά ο 55άρης Otus.
Σαν να βλέπουμε πριν και μετά από πλαστική. :smile:

Laa5tC.jpg

Οπως έγραψε και ο Παυλος, την διαφορά την έκανε ο φωτογράφος που αντί να τραβήξει απο την ίδια απόσταση πήγε κάπου 15-20% πιο κοντα με τον Sigma .. χωρια την διαφορά στο καδράρισμα καθ'ύψος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με τη διαφορα Παυλε οτι το θεμα σου δεν ειναι επιπεδο. Διαφορετικα εστιακα μηκη δινουν και διαφορετικη σχεση αναμεσα στα στοιχεια του καδρου σου -προοπτικη. Αυτη δεν μπορεις να βτη φερεις στα ισια με το μπρος πιασω.

Συνήγορος Παύλου ..
"Για την προοπτική παίζει μόνο το μπρός πίσω, για ίδια προοπτική θέλεις ίδια απόσταση .. αφού καθορίσεις την απόσταση για το πλάτος του κάδρου και άρα τα στοιχεία που θέλεις να φαίνονται με τον πιο ευρυγώνιο διορθώνεις σε πιο στενό κροπάροντας, αλλά με τον πιο τέλε δεν έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το κάδρο χωρίς να χαλάσεις την προοπτική" ;)

ναι και εγω νομιζω εχω δικαιο τελικα, το ειχαμε σηζητισει και παλια, και το ειχα ψαξει τοτε αρκετα, και κατεληξα οτι μονο η αποσταση απο το θεμα παιζει ρολο στην προοπτικη του καδρου....αλλα αν ειναι κανω και τεστ να δουμε

A για κροπάρισμα μιλάτε... σόρρυ λάθος κατάλαβα. Ναι εκεί οκ. Έχετε όμως ιδέα, για πόσα μεγαπίξελ μιλάμε εάν κροπάρεις το κάδρο του 35 (54,4 μοίρες) για να το φέρεις στο κάδρο ενός 80ρη (25,4 μοίρες); Θα κρατήσετε μόλις το 19% της εικόνας. Δλδ στα 24 mp κρατάμε μόλις τα τεσσαράμιση. Οπότε μόνο θεωρητική η δυνατότητα.

Σε ακροπάριστο κάδρο, αυτό που λέω είναι ότι μπορούμε μεν να φέρουμε το κυρίως θέμα να έχει τις ίδιες διαστάσεις σε οποιοδήποτε εστιακό μήκος, αλλά μόνο στο συγκεκριμένο επίπεδο. Τα μεγέθη των άλλων στοιχείων, μπροστά και πίσω, δεν μπορούν να έρθουν. Αυτό είναι και η προοπτική.

ε ναι, αλλα 50μμ με 58μμ δεν ειναι τοσο μεγαλη διαφορα, ειδικα με αυτα τα σωματα της νικον με 36 μεγαπιξελ....

Στη χρήση σχεδόν καμία διαφορά δεν έχουν. Μόνο το 58 είναι κάπως μακρύ για "στάνταρ" χρήση. Υπόψιν τα 50mm συνήθως είναι ονομαστικά. Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και 48, μπορεί και 52 (παλιά στα τεστ φακών έλεγχαν και το πραγματικό εστιακό μήκος και διάφραγμα σε σχέση με τα ονομαστικά)*. Τα 58 όμως, μάλλον είναι πραγματικά.

*
πχ εδώ. Συγκρίνει υπερευρυγώνιους, δίνει όριο αποδεκτής απόκλισης από τις ονομαστικές τιμές 5%, το οποίο πχ ο 18/3.5 Nikkor το αγγίζει, όντας 18.82mm πραγματικά.

Last edited:

Δε ξερω αν ειναι καλη ιδεα να το πω σε αυτο το νημα...αλλα νομιζω ειναι σχετικο.
Εσεις της Nikon ειστε πολύ τυχεροι.

Δοκιμασα τις προαλλες ενός φίλου τον παλιό Nikon 50mm f/1.4 AI (όχι AF έκδοση), έναν φακό δηλαδή 20ετίας αν δεν κάνω λάθος (ίσως και αρκετά παλιότερο), με ανταπτορα πανω στη Sony a6000.
Σαν σύγκριση είχα τον δικό μου Sony SEL 50mm f/1.8 OSS.
Ο Νίκον ήταν εποχές μπροστά...συγκριτικά οξύς εξαρχής και απλά τέλειος στο f/4.
Έβαλα και τους δύο στο f/2 και ο Sony 50άρης ήταν για πέταμα. :violent-smiley-030:
Ο Sony έφτανε αντίστοιχη τέλεια ποιότητα στο f/8. Το οποίο μου φαίνεται πολύ ψηλά (συν οτι το photozone.de εδινε οτι το καλο σημειο του ειναι πιο χαμηλά, εμένα όμως ήταν στο f/8).

Οπότε...τι να πω....απογοητευτηκα λίγο...
Και αναρωτιομουν γιατι στα πορτραιτα που εβαζα ρηχό DOF δεν εχω τοσο οξυτητα στις βλεφαριδες...
Μάλλον θα φωτογραφίζω με f/8 και θα φτιάχνω στο Photoshop ψευτικο bokeh.

Ή θα επιστρέψω στη Νίκον....

Δε ξερω αν ειναι καλη ιδεα να το πω σε αυτο το νημα...αλλα νομιζω ειναι σχετικο.

Δοκιμασα τις προαλλες ενός φίλου τον παλιό Nikon 50mm f/1.4 AI (όχι AF έκδοση), έναν φακό δηλαδή 20ετίας αν δεν κάνω λάθος (ίσως και αρκετά παλιότερο), με ανταπτορα πανω στη Sony a6000.
Έβαλα και τους δύο στο f/2 και ο Sony 50άρης ήταν για πέταμα. :violent-smiley-030:
Ο Sony έφτανε αντίστοιχη τέλεια ποιότητα στο f/8. Το οποίο μου φαίνεται πολύ ψηλά (συν οτι το photozone.de εδινε οτι το καλο σημειο του ειναι πιο χαμηλά, εμένα όμως ήταν στο f/8).

Και αναρωτιομουν γιατι στα πορτραιτα που εβαζα ρηχό DOF δεν εχω τοσο οξυτητα στις βλεφαριδες...

Πάρε τον 60άρη της SIGMA. Θα με θυμηθείς...

Απάντηση: Re: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Και φτάσαμε να συζητάμε εάν 400 ευρώ είναι ή δεν είναι ΠΟΛΛΑ χρήματα για έναν 50ρη. Έναν "αργό" 50ρη, αφού οι 1.8-2.0 ήταν οι συνήθεις και οι 1.4 οι "ακριβοί".

Στη χρήση σχεδόν καμία διαφορά δεν έχουν. Μόνο το 58 είναι κάπως μακρύ για "στάνταρ" χρήση. Υπόψιν τα 50mm συνήθως είναι ονομαστικά. Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και 48, μπορεί και 52 (παλιά στα τεστ φακών έλεγχαν και το πραγματικό εστιακό μήκος και διάφραγμα σε σχέση με τα ονομαστικά)*. Τα 58 όμως, μάλλον είναι πραγματικά.

*
πχ εδώ. Συγκρίνει υπερευρυγώνιους, δίνει όριο αποδεκτής απόκλισης από τις ονομαστικές τιμές 5%, το οποίο πχ ο 18/3.5 Nikkor το αγγίζει, όντας 18.82mm πραγματικά.

Η DxO το μετράει το εστιακό μήκος, στο tab distortion.profiles αν ακουμπήσεις το βελάκι στην καμπύλη στα σημαδάκια σου βγάζει το πραγματικό εστιακό μήκος , το τέρμα αριστερα είναι και το κεντρικό (απαραμόρφωτο) σημείο οπότε παίρνεις το μετρημένο εστιακό μήκος.

Επίσης το Dpreview απο τότε που απλά κάνει αναπαρουσίαση των αποτελεσματων της DxO το γραφει το μετρημένο εστιακό μήκος στη κατω δεξια γωνία

Τον 58αρη τον δίνει με πραγματικό 58,624, τον Sigma 50art 47.928, τον Opus55 54.163

Οπότε έφτασε η διαφορά κοντά 11mm (59 με 48 πραγματικά). Ουσιαστική δεν είναι;