Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Nεα φακουδάκια απο Nikon

Ξεχνάτε όμως ότι σε διαφράγματα f//11 και f/16 o φακός αυτός (τουλάχιστον σε τοπίο, από τέτοια διαφράγματα και πάνω χρησιμοποιούνται), εάν θεωρήσουμε ότι αληθεύουν τα όσα ευαγγελίζεται, δεν θα έχει διαφορά πχ από τον 17-35/2.8, ακόμη και πάνω στη D3x των 24mp, αφού στα μεγαπίξελ αυτά η περίθλαση αρχίζει και μειώνει την πραγματική ανάλυση από το f/10 και μετά. Πόσο μάλλον όταν μιλάτε για αισθητήρες 40mp, όπου το όριο αυτό θα έχει κατεβεί κάπου στο f/7.1.

Στην πραγματικότητα, οι καλοί φακοί, οι καλές σύγχρονες σχεδιάσεις δηλαδή, διαφέρουν κυρίως στον έλεγχο των εκτροπών (οι οποίες μειώνουν τελικώς την ανάλυση) στα ανοικτά διαφράγματα. Εάν μιλάμε για f/8, οι περισσότερες καλές παλιές σχεδιάσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν.

Ξεχνάτε όμως ότι σε διαφράγματα f//11 και f/16 o φακός αυτός (τουλάχιστον σε τοπίο, από τέτοια διαφράγματα και πάνω χρησιμοποιούνται), εάν θεωρήσουμε ότι αληθεύουν τα όσα ευαγγελίζεται, δεν θα έχει διαφορά πχ από τον 17-35/2.8, ακόμη και πάνω στη D3x των 24mp, αφού στα μεγαπίξελ αυτά η περίθλαση αρχίζει και μειώνει την πραγματική ανάλυση από το f/10 και μετά. Πόσο μάλλον όταν μιλάτε για αισθητήρες 40mp, όπου το όριο αυτό θα έχει κατεβεί κάπου στο f/7.1.

Στην πραγματικότητα, οι καλοί φακοί, οι καλές σύγχρονες σχεδιάσεις δηλαδή, διαφέρουν κυρίως στον έλεγχο των εκτροπών (οι οποίες μειώνουν τελικώς την ανάλυση) στα ανοικτά διαφράγματα. Εάν μιλάμε για f/8, οι περισσότερες καλές παλιές σχεδιάσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν.

δυστυχώς Τάσο στα 23-25 μέγα οι παλιοί φακοί (πολλοί όχι όλοι) και στο f8 αρχίζουν και δείχνουν μια θολούρα, σαν να τους λείπει ανάλυση. Π.χ. τραβήξαμε την ίδια φωτο με τον δικό μου 17-35 με μια D3X στη Φλώρινα και με τον 24-70 της ΝΙΚΟΝ. Όλοι έδειξαν στο μόνιτορ (ένα 26άρη) ως καλύτερη τη φωτο με το 24-70. Και εγώ επίσης.

Όμως το σετάκι των φακών με 4.0 στοιχίζει κάτω από 4.000 ευρώ κι αυτό είναι πολύ πολύ σημαντικό. Κι επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις το καλύτερο και φωτεινότερο στο εστιακό μήκος που δουλεύεις περισσότερο και για τα άλλα να πάρεις φακό επαγγελματικό μεν, αλλά φθηνότερο ή με λιγότερο φως.

Πολύ λιγότερα σε πραγματικές τιμές αγοράς:
O 70-200/4Lis κάτω από 1100 ευρώ, ο 24-105 κάπου στα 800 (από σπασμένο κιτ 5/1D), ο 17-40 κάπου στα 650. Χοντρικά, κοντά στα 2.500 ευρώ, βέβαια οι δύο τελευταίοι δεν έχουν και την απόλυτη επίδοση (αν και ο 24-105 είναι μάλλον unique, στο είδος του επαγγελματικού all around)

δυστυχώς Τάσο στα 23-25 μέγα οι παλιοί φακοί (πολλοί όχι όλοι) και στο f8 αρχίζουν και δείχνουν μια θολούρα, σαν να τους λείπει ανάλυση. Π.χ. τραβήξαμε την ίδια φωτο με τον δικό μου 17-35 με μια D3X στη Φλώρινα και με τον 24-70 της ΝΙΚΟΝ. Όλοι έδειξαν στο μόνιτορ (ένα 26άρη) ως καλύτερη τη φωτο με το 24-70. Και εγώ επίσης.

Φυσικά στο φ/8 μπορεί να φαίνεται διαφορά (μιλάμε για ανάλυση πάντα), είπα ότι σε τέτοιο αισθητήρα στο φ/11 έχουν ήδη αρχίσει να αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ φακών τέτοιου τουλάχιστον επιπέδου, και στο φ/16 έχουν ισοπεδωθεί. Δυστυχώς παρεμβάλλεται, νομοτελειακά, η περίθλαση...

Φυσικά στο φ/8 μπορεί να φαίνεται διαφορά (μιλάμε για ανάλυση πάντα), είπα ότι σε τέτοιο αισθητήρα στο φ/11 έχουν ήδη αρχίσει να αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ φακών τέτοιου τουλάχιστον επιπέδου, και στο φ/16 έχουν ισοπεδωθεί. Δυστυχώς παρεμβάλλεται, νομοτελειακά, η περίθλαση...

στη D700 το όριο είναι μάλλον το f11, αν και στο f10 παίρνω καλύτερες φωτογραφίες. Μετά χάλια. Στη D3X μάλλον το όριο βρίσκεται ανάμεσα στο f10 και στο f9.

Όχι, στα 12mp σε ff το όριο είναι αρκετά πιο γενναίο, είναι το φ/16. Στη 5DmkII (21 mp) το όριο είναι κάτι πάνω από φ/11, και στις D3x/A900 (24mp) κατεβαίνει σε φ/10. Στις νέες aps της Canon, το όριο είναι πολύ πιο χαμηλό, φ/8.6 νομίζω για τις 15ρες 50/500D, και κάπου στο φ/7.1 για τις 18ρες 7/550D ! Κάπου εκεί πρέπει να είναι και στις 12ρες Olympus, ίσως και λίγο χαμηλότερα.
Στη 40D και στη Nikon D300 το όριο είναι μεταξύ φ/10 και φ/11, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπροούμε να κλείσουμε ακόμη 1-1,5 στοπ το διάφραγμα παίρνοντας αποδεκτά αποτελέσματα.

Οπότε εάν είναι να χρειαζόμαστε τόσο πια μεγαλύτερη ανάλυση, η λύση μάλλον είναι να μεταβούμε σε μεγαλύτερο φορμά. Πάντως 21 και 24mp σε 35mm δεν δίνουν καθόλου ευκαταφρόνητη ανάλυση, ενδεχομένως να ξεπερνούν και τα καλύτερα λεπτόκοκκα έγχρωμα φιλμ.

εχετε δικιο σε ολα τα τελευταια ποστ που συζητατε κ διαβασα,
Αλλα κατι μου λεει πως οι φακοι αυτοι ειναι σχεδιασμενοι για μεχρι κ την D3x, αντε κ για κανα επερχομενο μοντελο.
Η αναλυση τους, οι γραμμες ανα εκατοστο και οι μετρησεις τους ξερουμε πως ειναι στα ορια του φορμα..Παραπανω..δυσκολα
Αν θελουμε παραπανω, ανεβαινουμε σκαλι για αλλα φορμα, οπου εκει ξεφευγουμε κ σε ποιοτητα κ σε φακους οι οποιοι ειναι σε αλλη κλαση κ οχι ιδιαιτερα ακριβοτεροι(για την κατασκευη-ικανοτητα τους).

Oι μετρήσεις των φακών της ZEISS NIKON δείχνουν ότι είναι σχεδιασμένοι (αυτοί οι λίγοι και ακριβοί) και για 30-35 μέγα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους φακούς της CANON (και τους επερχόμενους) αλλά δεν έχω δει στοιχεία γι αυτούς.

ta mtf τους ειναι σχετικα καλα , ιδιως των Zeiss αλλα καμια σχεση δεν εχουν με τους μεσαιου φορμα.Εχουν κι αυτοι τα ορια τους ιδιως σε γραμμες.

Παντως ο 16-35 αναμενεται να ειναι δυσεύρετος για αρκετό καιρό. Οι προπαραγγελίες ξεκινησαν στην Αμερική και διαβάζω στους Nikonians οτι επικρατει ενας σχετικός ..πανικός (δώσε και μενα μπάρμπα)

Αν ο φακος δεν διαψεύσει τις προσδοκιες των κατόχων FF, τοτε νομιζω οτι η Nikon πετυχε ενα μικρο jack pot...

Αντιθετα συγκρατημένες ειναι οι αντιδράσεις για τον 24ρη f1.4 λόγω της υψηλής τιμής αγοράς..

Ο 24/1.4 μου φαίνεται πολύ δελεαστική πρόταση, να τον δούμε πρώτα. Έχω και μια αδυναμία σε αυτό το μήκος στο FF. Aν στο f2 κεντάει θα τον σκεφτώ σοβαρά.

Βέβαια πρέπει πρώτα να βρώ τα λεφτά για αγορά σώματος FF και μετά μερικά ακόμη για το φακό :speechless-smiley-0

Re: Nikon 70-200 2.8 ED AF-S VR-II (N)

...For very close subjects, you're simply going to have to move a bit closer with the new 70-200mm. ...
Άρα ούτε κι αυτή η υπόθεση είναι σωστή
αφού πλησιάζοντας για να μεγαλώσει η εικόνα χάνεις το focus.

hocus pocus :-(

Re: Nikon 70-200 2.8 ED AF-S VR-II (N)

και κάποιος που είναι στα πρόθυρα αγοράς
να προτιμήσει καλύτερο VR και οξύτητα και no vignetting (vrII)
ή καλύτερη εστιακή απόσταση ?? (vrI)

Σε Γερμανικά καταστήματα πωλούνται και οι δυο φακοί
στην ίδια τιμή.
Πιστεύω εκτός από τη φωτογράφιση σπορ, όπου δεν μπορείς να πλησιασεις, ο νέος φακός παρέχει πιο πολλά στην ίδια τιμή...

Μερικές πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες τραβηγμένες με τα πρώτα κομμάτια του νεου φακου (16-35) που αρχισαν ήδη να παραδίδονται. Οι πρώτες παραδοσεις του 24άρη f1.4 πανε για μετά τις 20 Μαρτιου..

http://www.hektorsphotos.com/HDR/HDR-Landscape/11393597_Hkspc#802699434_n6wfb

http://www.hektorsphotos.com/Test-Photos/Test-Nikon-16-35/11396888_6Vgiw#803377705

:a0210::a0210:

εχετε δικιο σε ολα τα τελευταια ποστ που συζητατε κ διαβασα,
Αλλα κατι μου λεει πως οι φακοι αυτοι ειναι σχεδιασμενοι για μεχρι κ την D3x, αντε κ για κανα επερχομενο μοντελο.
Η αναλυση τους, οι γραμμες ανα εκατοστο και οι μετρησεις τους ξερουμε πως ειναι στα ορια του φορμα..Παραπανω..δυσκολα
Αν θελουμε παραπανω, ανεβαινουμε σκαλι για αλλα φορμα, οπου εκει ξεφευγουμε κ σε ποιοτητα κ σε φακους οι οποιοι ειναι σε αλλη κλαση κ οχι ιδιαιτερα ακριβοτεροι(για την κατασκευη-ικανοτητα τους).

Γιάννη, για ποιές μετρήσεις σε γραμμές/εκατοστό αναφέρεις οτι δείχνουν ανεπαρκείς ?. Διότι έχω δεί σε πολλούς φακούς να αντέχουν ακόμη και 2Χ TC σε αισθητήρα APS-C 15 Μεγαπιξελ.
Αυτό αν το αναγάγουμε σε FF θα μας έδινε αναλυτική ικανότητα για πάνω απο 100 Μεγαπιξελ. (4X15X2.56=150). Και όχι και ιδιαίτερα ακριβούς όπως π.χ. ο Tamron 90.

http://www.photo-i.co.uk/BB/viewtopic.php?f=35&p=49035

http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/zoom/af-s_nikkor16-35mmf_4d_ed_vr/index.htm

Γενικα μιλωντας παντα,
οι μετρησεις ολων των φακων της κατηγοριας των SLR ειναι παντα μια κλαση κατω απο τους αντιστοιχους φακους του μεσαιου η κ μεγαλου φορμα.
Ισως μικρη εξαιρεση να ναι οι φακοι της Zeiss για SLR Canon και Nikon .