Φακοί Nikon Ζ mount

μα δε μιλαω μονο για μενα...κι εγω σε επαγγελματικους χωρους της εικονας και ηχου κινουμαι, και βλεπω τους συναδελφους τι λενε και κανουνε.

Γυρω μου βλεπω ακριβως αυτο που λεω...κανεις συναδελφος δεν εχει κρατησει παλιους φακους σχεδον...ελαχιστοι ισως.
Ολοι θελουν κατι μικρο κι ευελικτο, αθορυβο, και ειδικα οσοι ασχολουνται με βιντεο εχουν ξεχασει προ πολλου dslr και αντιστοιχους φακους.

Last edited:
οι σοβαροι φακοι παντως αν μιλαμε για επαγγελματιες (εκτος cine που ειναι αλλες οι αναγκες) ειναι επισης γκουμουτσες και ελαχιστα ελαφρυτεροι (για τους μαμισιους mirrorless λεω)

Τωρα αν μιλαμε για ημιεπαγγελματικες λυσεις αλλαζει το θεμα

Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον Γιάννη, οι αντάπτορες δεν είναι λύση. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για βίντεο και όγκο/βάρος δεν υπάρχει λόγος να πάει και σε Mirrorless...μια FF Dslr είναι απολύτως ικανη για φανταστικές φώτος. Ειχα τελευταία φορά την Nikon D750, αν τραβάς ειδικά raw, βγάζει φώτος να τις πιεις στο ποτηρι, απλά δεν άντεχα το βάρος/όγκο και το ανύπαρκτο βίντεο.

Και εδώ έρχονται οι Mirrorless όπου έχεις υβριδικά σώματα τόσο για φώτος όσο και για βίντεο και μικρό βάρος/όγκο σε συνδιασμό με τους φακούς. Αν είναι να βάλεις πάνω αντάτορες πάει το βίντεο πάει και το κέρδος σε βάρος/όγκο....καλύτερα να μείνεις έτσι με μια DSLR που τις βρίσκεις πλέον και σε τιμές χώμα...την Nikon D750 την είχα παρει κυριολεκτικά όσο κάνει μια entry level Mirrorless.

Υ.Γ. Φυσικά αν μιλάμε για επαγγελματία ίσως αλλάζει το πράγμα, δουλεύει στην αρχή με αντάπροτες και τους φακούς που ήδη έχει μέχρι να μαζέψει λεφτά για Native φακούς. Αλλα ένας ερασιτέχνης ή κάποιος που ξεκινάει τώρα δεν έχει καμία λογική να ξεκινάει νέο σύστημα με αντάπτορες.

Κυριοι υπαρχουν επαγγελματιες και επαγγελματιες (διαφορετικες κατηγοριες)

Ενας που θελει πχ να κανει focus ειτε με το χερι ειτε με μηχανισμο δυσκολα θα παει σε φακους focus by wire (ολοι οι φακοι για mirrorless ειναι τετοιοι)

υγ

Ενας ερασιτεχνης επισης που θελει ενα φθηνο φακο ζουμ στα 400€ μια χαρα λυση ειναι να παει σε ανταπτορα αντι να σκασει 800€ για εναν third party.

Μονη κακη περιπτωση εως τωρα για χρηση με ανταπτορα ηταν οι panasonic με ανταπτορα Sigma MC21 που ομως προσφατα ειδαμε παραδειγματα οτι και αυτο το σετ βελτιωθηκε θεαματικα......

Οποτε καντε λιγο κρατει με την αποτροπη χρηστων για χρηση ανταπτορα εκτος και αν τους πληρωνετε εσεις την διαφορα για mirroless φακους :ROFLMAO:

θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ή έστω να υπαινιχθεί ότι, αυτό που ισχύει στην περίπτωση του, ισχύει οπωσδήποτε και στη γενικότητα,

όμως, εγώ πχ με τον ftz αντάπτορα, είχα σημαντικές αστοχίες καθυστερήσεις στο AF με την z50 και σε παραπάνω από 1 φακούς,

αν με ρωτήσει κάποιος φίλος/γνωστός, φυσικά και θα του το αναφέρω, για μένα η λειτουργία μέσω ftz δεν ήταν απροβλημάτιστη.

• Like
Reactions: kbouk and Kosh
αν ειχα και εγω θεμα αυτην την γνωμη θα ειχα. Δεν ξερω οτι και να πω για τους ανταπτορες της Nikon εικασια ειναι δεν εχω καμια εμπειρια. (ισως ο Νασος εχει ? )

Εχω αποψη για ανταπτορες για Sony και για Panasonic (πριν τους φτιαξουν ισως) και φυσικα για τους canon.

Έχω την εντύπωση και το έχω ξαναπεί ότι δεν είναι μόνο θέμα αντάπτορα Είναι και θέμα παλαιότητος των φακών των μηχανισμών και τα λοιπά Το ίδιο θέμα είχα και με παλιούς φακούς της canon

Πχ Έβγαζα πορτραίτο την σύντροφό μου και ενώ το interface Μου έδειχνε ότι εστιάζει στο μάτι, Η πραγματική εστίαση ντροφταρε Στο μάγουλο

Με τους rf Φακούς δεν έχω τέτοιο θέμα

Τον δούλεψα για λίγο με τους F mount 70-200 και 24-70, αλλά τους έδωσα σύντομα και δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Με τον 400άρη όμως στον οποίο βρίσκεται μόνιμα πλέον ο FTZ, δεν έχω κανένα θέμα, δουλεύει άψογα, σαν τους native Z mount.

Τον δούλεψα για λίγο με τους F mount 70-200 και 24-70, αλλά τους έδωσα σύντομα και δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Με τον 400άρη όμως στον οποίο βρίσκεται μόνιμα πλέον ο FTZ, δεν έχω κανένα θέμα, δουλεύει άψογα, σαν τους native Z mount.

το ιδιο συμβαινει και με τους EF φακους παντως (τους καλους τουλαχιστον)

Ολοι οι επαγγελματιες προτιμουσαν την συμπεριφορα τους πανω σε σωμα mirrorless με ανταπτορα παρα πανω στην dslr τους.....

• Like
Reactions: karamela
Ωραίος φακός, έλειπε από το σύστημα crop της Nikon...καλό εύρος που φτάνει μέχρι και τα 42mm, δεν το περίμενα αυτό, αδιάβροχος, ούτε και αυτό το επερίμενα σε αυτό το κόστος, μικρός και ελαφρύς με νορμάλ αρχική τιμή!! Ενας λόγος να πάρω την Nikon Zfc που την λιγουρεύομαι εδώ και πόσο καιρό άλλα λόγο φακών δεν έχω ασχοληθεί...και για vloggers θα είναι ωραίο σετ ο φακός με την οικονομική Z30....

Υ.Γ. Επιτέλους και ένας φακός που απευθύνεται στον πολύ κόσμο, βαρέθηκα να βλέπω φακούς στα 600+ ευρώ από όλους τους κατασκευαστές. Αυτή την στιγμή πρέπει να είναι ο φτηνότερος ζουμ AF Ultrawide φακός στην αγορά για Mirrorless μαζί με τον Canon 11-22 για το M σύστημα που είναι δυστυχώς πεθαμένο.

Ωραίος φακός, έλειπε από το σύστημα crop της Nikon...καλό εύρος που φτάνει μέχρι και τα 42mm, δεν το περίμενα αυτό, αδιάβροχος, μικρός και ελαφρύς με νορμάλ αρχική τιμή!! Ενας λόγος να πάρω την Nikon Zfc που την λιγουρεύομαι εδώ και πόσο καιρό άλλα λόγο φακών δεν έχω ασχοληθεί...και για vloggers θα είναι ωραίο σετ ο φακός με την οικονομική Z30....

Υ.Γ. Επιτέλους και ένας φακός που απευθύνεται στον πολύ κόσμο, βαρέθηκα να βλέπω φακούς στα 600+ ευρώ από όλους τους κατασκευαστές.
Με τέτοιο διάφραγμα προφανώς και θα ήταν φτηνός. Ως γνωστόν οι zoom φακοί σταθερού διαφράγματος είναι αυτοί με την υψηλότερη ποιότητα (και πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστούν)

• Like
Reactions: Kosh
Με τέτοιο διάφραγμα προφανώς και θα ήταν φτηνός. Ως γνωστόν οι zoom φακοί σταθερού διαφράγματος είναι αυτοί με την υψηλότερη ποιότητα (και πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστούν)
Προσωπικά ψιλοαδάφορο μου είναι το διάφραγμα σε τέτοιο φακό. Μέρα τραβάω συνήθως και ακόμα και το βράδυ με τους καλούς πλέον αισθητήρες σε υψηλά iso και την σταθεροποίηση που έχει ο φακός μια χαρά θα είσαι!! Δεν είναι φακός για να βγάζεις πορτραίτα, sport, κίνηση κλπ. είναι για video και στατικά θέματα. Στο ευρυγώνιο μάλιστα το f3,5 είναι επαρκές. O αντίστοιχος 11-22 της Canon στο M σύστημα και πιο σκοτεινός είναι στο ευρυγώνιο f4 vs f3,5 και με μικότερο εύρος στο τέλε και δεν είναι αδιάβροχος...Win Win για μένα αν είναι καλός οπτικά αυτός ο φακός!! Μπράβο στην Nikon που σκέφτεται έστω και αργά και εμάς τον απλό λαουτζίκο!!

Για να το πω και αλλιώς τι να το κάνω να έχει ένας φακός καλό διάφραγμα αν δεν μπορώ να τον αγοαράσω όπως και αρκετός κόσμος. Αυτος ''επιτέλους'' είναι ένας φακός που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα φέρει κόσμο στο σύστημα όπως και V loggers..