Φακοί Sigma

Re: Nέοι φακοί από Sigma

Εγω τον δικο μου τον πηρα 1400 και τον σιγμα τον βλεπω στα 779 αλλα με παραδοση σε 5 μερες (και οταν δεν ειναι κατι ετοιμοπαραδοτο, το φοβαμαι για την αναγραφομενη τιμη αν ισχυει τελικα και κατα την παραδοση).... ο νικον δεν ξερω ποσο κανει...

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να δω σε ΗΥ γνωστού τα αρχεία από τον sigma 35 1.4 πάνω στη nikon d800e σε σχέση με τον nikon 35 1.4 g. Μιλώ για τα αρχεία του Lloyd Chambers επί πληρωμή. Η διαφορά είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Εμφανέστατη. Και ακόμη χειρότερα ή καλύτερα, όπως θέλετε το λέτε, δεν είδα διαφορές με τον zeiss 35. Και ο SIGMA είναι AF φακός και στοιχίζει πολύ πιο λίγο. Άρα με έναν τέτοιο φσκό πάνω σε μια σύγχρονη FF μπορεί κάποιος να τραβά φωτογραφίες που δεν μπορούσ εν απάρει μέχρι τώρα με αυτόν τον τρόπο. Ή ακόμη καλύτερα, αν ήθελε έναν κορυφαίο 35άρη, τώρα με τον sigma του μένουν σχεδόν 1000 ευρώ για να πάρει καλύτερο σώμα ή ένα ακόμη σώμα, ή έναν ακόμη φακό.

σε σχέση με to samyang 35/1.4 θα έλεγες ότι υπερέχει πολύ ο sigma? (άσχετα από το θέμα του AF)

Απάντηση: Nέοι φακοί από Sigma

Ο φακος αυτος πρεπαι να ειναι πραγματικα καλος.
Ομως απο την αρχη του χρονου διαβαζω αναφορες χρηστων (fredmiranda-nikoncafe-dpreview)που παραπονιουνται για 'παραξενη' συμπεριφορα στην εστιαση. Ενω στο κεντρο ειναι οκ στα ακρα παρουσιαζει -συμφωνα με αρκετους χρηστες-εντονα φαινομενα back focus.
Στην αρχη νομιζα οτι ηταν λαθη χρηστων μια και το βαθος πεδιου ειναι πραγματικα πολυ 'ρηχο' ομως οι αναφορες αρχισαν να γινονται εντονοτερες και απο χρηστες ικανους & με μεγαλη εμπειρια κυριως σε σωματα D800/E & D600 και πολυ λιγοτερο σε σωματα D4/D3.
Eιναι κλασικη περιπτωση 'καμπυλωσης εστιακου επιπεδου' που λογο των πολλων pixels των d800/d600 γινεται εντονοτερο ή παρα τις υποσχεσεις της sigma για βελτιωμενο ποιοτικο ελεγχο τα προβληματα υπαρχουν?
Τον εχει κανεις τον φακο αυτο να μας πει εντυπωσεις?

Re: Απάντηση: Nέοι φακοί από Sigma

Ο φακος αυτος πρεπαι να ειναι πραγματικα καλος.
Ομως απο την αρχη του χρονου διαβαζω αναφορες χρηστων (fredmiranda-nikoncafe-dpreview)που παραπονιουνται για 'παραξενη' συμπεριφορα στην εστιαση. Ενω στο κεντρο ειναι οκ στα ακρα παρουσιαζει -συμφωνα με αρκετους χρηστες-εντονα φαινομενα back focus.
Στην αρχη νομιζα οτι ηταν λαθη χρηστων μια και το βαθος πεδιου ειναι πραγματικα πολυ 'ρηχο' ομως οι αναφορες αρχισαν να γινονται εντονοτερες και απο χρηστες ικανους & με μεγαλη εμπειρια κυριως σε σωματα D800/E & D600 και πολυ λιγοτερο σε σωματα D4/D3.
Eιναι κλασικη περιπτωση 'καμπυλωσης εστιακου επιπεδου' που λογο των πολλων pixels των d800/d600 γινεται εντονοτερο ή παρα τις υποσχεσεις της sigma για βελτιωμενο ποιοτικο ελεγχο τα προβληματα υπαρχουν?
Τον εχει κανεις τον φακο αυτο να μας πει εντυπωσεις?

Προς το τέλος, εκεί στην πυραμίδα θα βρεις την εξήγησή σου http://www.lensrentals.com/blog/2013/02/seeing-the-numbers

Προς το τέλος, εκεί στην πυραμίδα θα βρεις την εξήγησή σου http://www.lensrentals.com/blog/2013/02/seeing-the-numbers

Οντως κατατοπιστικότατο! Κατά τα φαινόμενα, θα είναι η επόμενη αγορά μου και τελευταία για πολύ καιρό. Το πότε, όμως, δεν το ξέρω!

Και εμενα με εχει ιντριγκαρει ο συγκεκριμενος.

Η απειρία μου ομως δεν μου επιτρεπει να "καταλαβω"/εκτιμισω για ποια χρηση ειναι....

- Ποσο θα μου καταργησει τον 24-70 ?
- Ποσο περιτος θα μου ειναι ο 50αρης (1,8) ? (δεν τον εχω χρησημοποιησει ποτε...)

Αν καταλαβω τα παραπανω, θα δω αν μου τον επιτρεπουν τα οικονομικα μου ...

Last edited:

Προσωπικά, σκοπεύω να τον έχω, παρέα με τον 85 1.8d, μόνιμα μαζί μου στη Retrospective 5.
Ισως να αχρηστευτεί ο 50άρης έτσι, αλλά θα δούμε...

Την Retrospective 5 την εχω ερωτευτεί. Είναι άψογη. Εχω πάρει και την 20 (για τις φορές που θέλω το πλήρες σύστημα στο αυτοκίνητο - για κουβάλημα δεν προτείνεται - την είχα την Κυριακή για κανένα τρίωρο με 16-35/24-70/70-200 ανα δύο + ο τρίτος στη μηχανή, και ακόμα πονάει ο ώμος μου) ενώ ζαχαρώνω και την 7 (ή τη 10).

Το θέμα της 5 είναι ότι ζορίζεται λίγο με τους φακούς που απαιτεί ενα full frame σώμα. Οταν είχα την D7000 μπορούσα να της κουμπώσω τον Ταμρον 17-50 και να στριμώξω στην τσάντα και τον Τοκινα 11-16 και τον 85άρη. Πλήρες σύστημα δηλαδή.
Τώρα, με κουμπωμένο τον 16-35 στην D600, κλείνει μεν, αλλά εξέχει αισθητά, δεν ενδείκνυται δηλαδή. Για τον 35άρη τον Sigma μαζί με τον 85/1.8 είναι μια χαρά όμως.

O 85/1.8 μια χαρά φακός είναι, φτηνός, μικρός, ελαφρύς. Αργούτσικος στην εστίαση, αλλά για πορτρέτο είναι μανούλα. Οταν τον είχα πάρει δεν είχε βγει ακόμα ο 1.8g. Νομίζω ότι αν είναι να πάρεις 85αρη και δεν αποφασίσεις να τα σκάσεις για τον 1.4, ασυζητητί παίρνεις τον g, ο οποίος είναι και τέρας οξύτητας, από τα λίγα που έχω διαβάσει.

Και εμενα με εχει ιντριγκαρει ο συγκεκριμενος.

Η απειρία μου ομως δεν μου επιτρεπει να "καταλαβω"/εκτιμισω για ποια χρηση ειναι....

- Ποσο θα μου καταργησει τον 24-70 ?
- Ποσο περιτος θα μου ειναι ο 50αρης (1,8) ? (δεν τον εχω χρησημοποιησει ποτε...)

Αν καταλαβω τα παραπανω, θα δω αν μου τον επιτρεπουν τα οικονομικα μου ...

αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον 50άρη, άν δεν έκρινες εσύ ότι σου χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις, τότε και ο 35άρης θα σου φανεί άχρηστος. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ο φωτογράφος αισθάνεται ότι καλύπτεται από τον 24-70 ή όταν αισθάνεται ανασφάλεια και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το βασικό ζουμ. Δεν είναι κακό, μάλιστα οι φωτορεπόρτερς των κοινωνικών εκδηλώσεων συνήθως αυτό κάνουν ζουν με τον 24-105 και σπάνια βάζουν πάνω στη μηχανή τους τον 70-200. κανέναν άλλο.

Για να εκτιμήσεις ένα φακό σαν τον 35/1,4 θα πρέπει να ξεπεράσεις το σύνδρομο ότι μπορεί να χάσεις μια φωτογραφία ή αρκετές φωτογραφίες, επειδή σου λείπουν οι άλλες εστιακές αποστάσεις. Δες τις φωτογραφίες του Ηλία. Ο Ηλίας δεν μας δίνει πλήρη φωτογραφική κάλυψη. Όταν βγαίνει βόλτα έχει αποφασίσει λίγο πολύ τί θα βγάλει. Εκεί ο 35άρης θα παίξει μπάλα σε δικό του γήπεδο. Άρα μόνο αν τον χρειάζεσαι πραγματικά να προχωρήσεις στην αγορά του.

Την Retrospective 5 την εχω ερωτευτεί. Είναι άψογη. Εχω πάρει και την 20 (για τις φορές που θέλω το πλήρες σύστημα στο αυτοκίνητο - για κουβάλημα δεν προτείνεται - την είχα την Κυριακή για κανένα τρίωρο με 16-35/24-70/70-200 ανα δύο + ο τρίτος στη μηχανή, και ακόμα πονάει ο ώμος μου) ενώ ζαχαρώνω και την 7 (ή τη 10).

Για πολλά πράγματα οι τσάντες πλάτης είναι αξεπέραστες. Μπορείς με μια τσάντα μεγάλη να κουβαλήσεις περισσότερα από 11 κιλά με ζόρι βέβαια αλλά το κάνεις (π.χ. εγώ έχω στην τσάντα d700/d5100, 17-35/28-70/80-200, 60άρη, 50άρη, φλας, δεύτερο ζουμ συνήθως τον 55-200, φορητό ΗΥ 15άρη με τροφοδοτικό και διάφορους φορτιστές). Περισσότερο πρόβοημα μου δημιουργεί ο όγκος παρά το ίδιο το βράρος, το οποίο αισθάνομαι τεράστιο μόνο στο φόρα βγάλε της τσάντας.

Για πολλά πράγματα οι τσάντες πλάτης είναι αξεπέραστες. Μπορείς με μια τσάντα μεγάλη να κουβαλήσεις περισσότερα από 11 κιλά με ζόρι βέβαια αλλά το κάνεις (π.χ. εγώ έχω στην τσάντα d700/d5100, 17-35/28-70/80-200, 60άρη, 50άρη, φλας, δεύτερο ζουμ συνήθως τον 55-200, φορητό ΗΥ 15άρη με τροφοδοτικό και διάφορους φορτιστές). Περισσότερο πρόβοημα μου δημιουργεί ο όγκος παρά το ίδιο το βράρος, το οποίο αισθάνομαι τεράστιο μόνο στο φόρα βγάλε της τσάντας.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Για κουβάλημα οι τσάντες πλάτης είναι μονόδρομος.

Η 20 δεν προορίζεται για τη χρήση που περιέγραψα παραπάνω, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία για δοκιμή. Τη θέλω για να φορτώνω τα πράγματα στο σπίτι, να τη βάζω στο αυτοκίνητο, και να την πηγαίνω σε εσωτερικό χώρο ακουμπημένη κάπου όπου θα την προσέχω εγώ ή τρίτος και απλά θα αλλάζω εξοπλισμό, χωρίς όμως να την κουβαλάω.

Τι θα γίνει μ' αυτόν τον 35άρη;; Πότε θα έρθει ρε γμτ;