Φακοί Tamron

Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

To Photozone.de δημοσίευσε δοκιμές του φακού για Canon, και σε FF (21mp) και σε APS-C (15mp).

Από άποψη καθαρά οπτικής απόδοσης, σε μικρό (APS-C) φορμά ο φακός εμφανίζει εξαιρετική επίδοση, από άποψη ανάλυσης δεν φαίνεται να υπολείπεται σοβαρά ακόμη και του νέου (3.5x ακριβότερου) EF 70-200/2.8Lis II (ενός πραγματικού διαμαντιού) και αυτό σε ανοικτό διάφραγμα (f/2.8), από f/4 οι διαφορές σε ανάλυση είναι πραγματικά μικρές.

Βέβαια σε FF οι διαφορές γίνονται μεγαλύτερες. Αν και σε βινιέτα φαίνεται να τα πάει ελαφρώς καλύτερα (αρκεί να κλείσει 1 στοπ για να εξαφανιστεί πρακτικώς), οι διαφορές ανάλυσης, ιδίως στα άκρα, είναι εμφανέστατες, παρ' όλο που το κέντρο σε f/4-f/5.6 φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στον Canon -αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω: άλλο δείγμα δοκίμασαν; Πώς γίνεται σε πιο απαιτητικό APS-C αισθητήρα (μεγαλύτερη πυκνότητα εικονοστοιχείων) το κέντρο πχ στα 70mm να είναι ελαφρώς καλύτερο στον Tamron σε σχέση με τον Canon και να συμβαίνει το αντίστροφο στο πιο "εύκολο" κέντρο του FF;

Re: Νεος τηλεφακός από Tamron

Επειδη ειμαι ετοιμος να τον αγορασω και να δουλεψει πανω σε Nikon d3100 αν τον εχει καποιος φιλος ας μου πει 2-3 πραγματα , ειναι ικανοποιημενος;
Ευχαριστω...

Επειδη δεν εχω τηλεφακο εκτος του Σοναρ 135 τον καλοκοιταζω κυριως λογω του ευρους (300) αλλα και του βαρους.Νομιζω σε αυτη την τιμη ειναι μια πολυ καλη λυση.
Για τις Σονυ βγαινει χωρις VC αλλα στην ιδια τιμη ...αν ισχυει αυτο και για τις Πενταξ τον ξεχναω φυσικα γιατι το θεωρω απαραδεκτο.

Οι κριτικες και τα σχολια παντως ειναι πολυ θετικα .

Δε νομίζω να τον έχει κάποιος από εδώ αλλά γενικά βλέπω πολλούς να λένε καλά, έως πολύ καλά λόγια γι' αυτόν.

Για τις Σονυ βγαινει χωρις VC αλλα στην ιδια τιμη ...αν ισχυει αυτο και για τις Πενταξ τον ξεχναω φυσικα γιατι το θεωρω απαραδεκτο.

Όντως, για τη Sony δεν έχει VC, αφού τον σταθεροποιητή τον έχουν οι μηχανές ενσωματωμένο. Για την τιμή δεν ξέρω, αλλά ξέρω πως αυτή τη στιγμή διατίθεται με μοντούρα για Canon, Nikon και Sony. Για Pentax (και πολύ περισσότερο για Olympus) ούτε λόγος.....

Δυστυχως μονο η sigma βγαζει φακους για sony με stabilizer.
Η σταθεροποιηση στο σωμα ειναι καλη, αλλα δεν αντικαθιστα πληρως αυτη των φακων.
Ιδιαιτερα σε μεγαλα εστιακα μηκη, που εχεις και πολυ κουνημα κατα τη διαρκεια του καδραρισματος.

Επισης , αν τραβας και βιντεο , ο αισυητηρας υπερθερμαινεται περισσοτερο με το stabilizer ON.

Χωρίς να έχω πένταξ ή σόνυ ή όλυ, οι περισσότερες δοκιμές που έχω διαβάσει για τη σταθεροποίηση στα μοντέλα τους καταλήγουν στο ότι είναι αποδοτικότερη κυρίως σε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, όπου το κέρδος μπορεί όντως να είναι δύο στόπ ή και κάτι παραπάνω.
Στα μεγάλα εστιακά μήκη και τις πιο γρήγορες ταχύτητες κλείστρου που αυτά απαιτούν, το κέδρος περιορίζεται, ιδίως σε σύγκριση με τους φακούς που έχουν οπτική σταθεροποίηση.

Πάντως κατά γενική ομολογία το σύστημα σταθεροποίησης της Τάμρον είναι εξαιρετικό, όντως αποδίδει, τα 3 στοπ στο τέλε πρέπει όντως να τα έχει.

Βέβαια πιστεύω ότι σαν τη γρήγορη ταχύτητα κλείστρου δεν υπάρχει.... μπορεί με 1/125 να βγαίνει άνετα φωτογραφία στα 300mm με έναν σταθεροποιημένο φακό, αλλά η κίνηση δεν παγώνει. Νομίζω ότι σήμερα που μπορούμε να ανεβούμε εύκολα στα 800 κα 1600 iso χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί τόσο πολύ η σταθεροποίηση.

Last edited:

Υπαρχει θεμα με την αυτοματη εστιαση της Nikon ( ισως στην φωτομετρηση ) απο τις αλλαγες των φακων; μηπως επειδη ειναι Tamron αλλαζει κατι ( εχω και τον Nikon 18-105); καπου ειχα διαβασει κατι τετοιο αλλα δεν θυμαμαι που δυστυχως. Εαν ξερει κανεις για αυτο ας μας πει..

Εχει βγαλει για Πενταξ , τον εχει ο Κατερελος στο site , θα παρω να ρωτησω .
Αν δεν ...τοτε τι εννοει ο ποιητης με το VC για τις Σονυ αλλα και τις Πενταξ ??
http://www.katerelos.gr/index.php?cPath=257_65&sort=2a&filter_id=37&page=3

Μα για τα 250-300mm τον θελω πιο πολυ οπου στην καλυτερη μου ...ειναι σαν να εχω παρκινσον , οποτε χωρις το VC και μαλιστα στα ιδια χρηματα ειναι κοροιδια.

Υπαρχει θεμα με την αυτοματη εστιαση της Nikon ( ισως στην φωτομετρηση ) απο τις αλλαγες των φακων; μηπως επειδη ειναι Tamron αλλαζει κατι ( εχω και τον Nikon 18-105); καπου ειχα διαβασει κατι τετοιο αλλα δεν θυμαμαι που δυστυχως. Εαν ξερει κανεις για αυτο ας μας πει..

Προσωπικά, δεν έχω παρατηρήσει κάποιο θέμα "από τις αλλαγές των φακών", ούτε στην εστίαση ούτε στη φωτομέτρηση. Και έχω και nikkor και tamron (και tokina)...

Εχει βγαλει για Πενταξ , τον εχει ο Κατερελος στο site , θα παρω να ρωτησω .
Αν δεν ...τοτε τι εννοει ο ποιητης με το VC για τις Σονυ αλλα και τις Πενταξ ??
http://www.katerelos.gr/index.php?cPath=257_65&sort=2a&filter_id=37&page=3

Μα για τα 250-300mm τον θελω πιο πολυ οπου στην καλυτερη μου ...ειναι σαν να εχω παρκινσον , οποτε χωρις το VC και μαλιστα στα ιδια χρηματα ειναι κοροιδια.

Αφού έχουν σταθεροποίηση οι μηχανές αυτές ενσωματωμένη. Θέμα τιμολόγησης είναι, εκεί που τιμολογεί πχ η Σόνυ τους φακούς απέναντι στους οποίους ο Τάμρον θα είναι η εναλλακτική, έχει κανένα λόγο να ρίξει η Τάμρον την τιμή του προϊόντος της επειδή διαφοροποιείται στο VC από την έκδοση πχ για Νίκον;

Αφού έχουν σταθεροποίηση οι μηχανές αυτές ενσωματωμένη. Θέμα τιμολόγησης είναι, εκεί που τιμολογεί πχ η Σόνυ τους φακούς απέναντι στους οποίους ο Τάμρον θα είναι η εναλλακτική, έχει κανένα λόγο να ρίξει η Τάμρον την τιμή του προϊόντος της επειδή διαφοροποιείται στο VC από την έκδοση πχ για Νίκον;

Δεν εχεις αδικο οσο αφορα τους Πενταξ και Σονυ φακους τους οποιους ομως δεν θα αγοραζα με τιποτα σε αυτες τις τιμες .
Απο την αλλη ο Γιαννης ειπε πως η Σιγμα ακολουθει διαφορετικη πολιτικη στο θεμα η οποια ειναι η σωστη κατα την γνωμη μου (οπωσδηποτε στους τηλεφακους) αν και δεν μου αρεσουν οσο οι Ταμρον οπτικα.
Ισως τα 300mm με το f5.6 να θελουν απαραιτητα τριποδο στα περισσοτερα θεματα αν θελουμε τελειο αποτελεσμα γιατι στην 40d με τον 70-200/4 non IS ειναι δυσκολο να παρεις καθαρη φωτο στα 200mm με 1/250-1/500.

Απο το σαιτ της Pentax. Ο φακός στον οποίο αναφέρεται το νημα (SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD, model A005) έχει μοντούρες για Canon, Nikon με VC
και για SONY χωρίς VC (SP70-300mm F/4-5.6 Di USD).

http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/a005.html

Υπάρχει και ο AF70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO (model A17) για όλες τις μοντούρες APS-C. Εχει μάκρο αλλά οχι VC ούτε USD.

http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/a17.html

Ο Κατερέλος που το βρήκε το "Tamron SP 70-300 f/4.0-5.6 DI VC USD Pentax" ??.

Ισως τα 300mm με το f5.6 να θελουν απαραιτητα τριποδο στα περισσοτερα θεματα αν θελουμε τελειο αποτελεσμα γιατι στην 40d με τον 70-200/4 non IS ειναι δυσκολο να παρεις καθαρη φωτο στα 200mm με 1/250-1/500.

Νομίζω υπερβάλλεις, με τον Tamron 70-200 και τη 40D έχω πάρει μια χαρά καθαρές φωτογραφίες στο 1/250 στα 200mm (όχι σταθερά εκεί, η μία στις τρεις μπορεί να πάσχει λιγάκι). Στο 1/500 δύσκολο να βγει θολή. Ίσως βέβαια είναι και το βάρος του φακού.

Δείτε σε αυτό το βίντεο το USD σε δράση. Υπάρχει και ο 70-200 f2.8 της Tamron για σύγκριση.. τα ζώα μου αργά :p

http://www.youtube.com/watch?v=MwqyA_HMoHc

Αν μπει το USD και στον 70-200, μπαίνει νομίζω στη wish list μου :p

Επειδη για καποιον λογο δεν μπορω να δω το βιντεο , εννοεις οτι με το USD ειναι πολυ καλυτερο;

Φυσικά και είναι, σε σχέση με το συμβατικό μοτέρ που φοράει ο 70-200/2.8
Βέβαια, μην ξεχνάμε και πόσο μεγάλα κρύσταλλα έχει να κινήσει το μοτέρ του 70-200, καμία σχέση το βάρος τους με τα στοιχεία του 70-300.

Το βασικότερο παράπονό μου βέβαια από τον 70-200/2.8 δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η ακρίβεια εστίασης. Στη 40D ήταν πολύ μέτριος στον τομέα αυτό, στη 5D2 τα πάει καλύτερα.

Απο το σαιτ της Pentax. Ο φακός στον οποίο αναφέρεται το νημα (SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD, model A005) έχει μοντούρες για Canon, Nikon με VC
και για SONY χωρίς VC (SP70-300mm F/4-5.6 Di USD).

http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/a005.html

Υπάρχει και ο AF70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO (model A17) για όλες τις μοντούρες APS-C. Εχει μάκρο αλλά οχι VC ούτε USD.

http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/a17.html

Ο Κατερέλος που το βρήκε το "Tamron SP 70-300 f/4.0-5.6 DI VC USD Pentax" ??.

Δεν το βρηκε ακομα....πηρα τηλεφωνο και η απαντηση ηταν οτι δεν τον εχουν αλλα αναμενεται και οταν τον ρωτησα για την σταθεροποιηση ειπε οτι μαλλον θα εχει σε αντιθεση με την Σονυ .Ιδωμεν..

Re: Tamron 17-50 f2.8 BIM Vs Sigma 18-50 f2.8 HSM

Μετα απο μια πτωση, το μπροστινο κομματι του Ταμρον 17-50, (αυτο που κουμπωνει το παρασολειγ) εχει αρχισει και παιζει λιγακι.

Στη λειτουργια δεν εχω διαπιστωσει καποιο προβλημα, εστιαζει κανονικα. Οταν ομως κουνιεται η μηχανη, κουνιεται και αυτο κανοντας και θορυβο, σαν αυτον που κανουν δυο πλαστικα κομματια οταν δεν εφαρμοζουν καλα και χτυπουν το ενα με το αλλο.

Οι λυσεις ειναι οι εξης:
- Επισκευη
- Αντικατασταση με ιδιο
- Αντικατασταση με καλυτερον.

Επαναλαμβανω το προβλημα με την οπτικη αποδοση του οταν συγκρινεται με τον 70-200/4Lis.

Θελω καποιον που να ειναι εφαμιλος του ασπρου. Σε αυτο το ευρος ή απο 24 και πανω.