Φακοί Tamron

Απάντηση: Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Τι κιτρινόμαυρα και κοκκινόμαυρα και λουριά και πράσινα άλογα.

Μία είναι η μηχανή, σε κλασικό μαύρο:

Βγάζει έγχρωμες αυτή?:BDGBGDB55:

Νέος Tamron 60mm f/2 macro - μήπως ο ιδανικός μάκρο/πορτρέτου για μικρούς αισθητήρες;

Η Ταμρον ανακοίνωσε νέο φακό για μικρούς (APS-C) αισθητήρες, τον SP AF60 f/2.0 macro.

Με μικρό μέγεθος (400 γρ. και 55ρι σπείρωμα φίλτρων), φωτεινό (f/2.0 !) μεγέθυνση 1:1 (από τα 23 εκατοστά). Και εστιακό μήκος κοντά στο ιδανικό για πορτρέτο: 60mm, ήτοι αντίστοιχο με 90mm σε Nikon και 96mm σε Canon.

Βέβαια γενικώς οι μάκρο αντενδείκνυνται για πορτραίτο καθώς λέγεται, όμως ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τη συμπεριφορά του φακού αυτού ανοικτού, και ιδίως το φόντο του, ενδέχεται να είναι, πέρα από λύση για μάκρο, και ο ιδανικός φακός για πορτρέτο που καιρό τώρα περιμένει το μικρό φορμά.

Re: Νέος Tamron 60mm f/2 macro - μήπως ο ιδανικός μάκρο/πορτρέτου για μικρούς αισθητή

Εγω εχω τον zuiko digital 50mm f2 macro (1.04x:35mm equivalent), και τον χρησιμοποιώ κυριως για πορτρετα. Βγαζει πολυ ομορφες εικονες και εχει ωραιαο bokeh αλλα το προβλημα ειναι η σχετικα αργη εστιαση που αποσο ξερω εχουν ολοι οι μακρο φακοι.Σε τετοιους φακους καλο θα ηταν να υπαρχει καπιος διακοπτης για μακρο και απλη λειτουργια, δεν βλεπω κατι τετιο σε αυτον τον Ταμρον

Re: Νέος Tamron 60mm f/2 macro - μήπως ο ιδανικός μάκρο/πορτρέτου για μικρούς αισθητή

Το af.....

Μα τι θα φωτογραφίσεις με έναν τέτοιο φακό επιτέλους, δράση; Στις δε μάκρο αποστάσεις (κάτω του μισού μέτρου) χειροκίνητη εστίαση θα πρέπει να χρησιμοποιούμε. Εδώ μιλάμε για σαφή χρήση, μάκρο-πορτρέτο.

Οι 4/3 φακοί είναι άλλες σχεδιάσεις, δεν ξέρω εάν μπορεί να υπάρξει ευθεία σύγκριση σε τομείς όπως το φόντο.

Μια χαρά είναι τις περισσότερες φορές,και στο μακρο δεν υπάρχει κάποιο προβλημα.Αλλα στο πορτρέτο μερικές φορές όταν παίρνει κάποιος πόζα μέχρι να πιάσει το focus χανεται η στιγμή, γιατι όταν δεν πιανει το focus κάνει όλο το κύκλο μέχρι να το πιάσει ξανα, και στους μακρο φακούς ο κύκλος αυτός είναι μεγαλύτερος. Συν στα ανοιχτά διαφράγματα το DOF είναι μικρο.
Αυτά απλα κάποιες εμπειρίες απο ενα παρόμοιο μακρο φακό που εχω,στα 90-95 % των περιπτωσεων και για πορτρέτο ειναι μια χαρα. Και ο ταμρον μπορεί να είναι πολύ καλύτερος στο τομέα της εστίασης

και η nikon δεν εχει τον 60αρι macro? Kαι απο οτι διαβαζω με πολυ καλα reviews. Για μικρο φορμα δεν ειναι κι αυτος ή κανω λαθος?

o tamron ειναι φ2, ο νικον αποσο ξερω ειναι φ2.8 , η υπαρχει και καπιος αλλος?

Έχει, αλλά είναι f/2.8. Ένα ολόκληρο στοπ πιο αργός! Όπως και ο EF-S 60/2.8 της Canon.

Και η Ταμρον έχει το πολύ καλό προηγούμενο του 90/2.8 macro, τον οποίο πολλοί προτιμούν και για πορτρέτο, λόγω του εξαιρετικού bokeh (το τελευταίο το επιβεβαιώνω και εγώ). Εάν είναι στα ίδια βήματα ο νέος 60/2, ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρων, για τους κατόχους μικρού φορμά.

και η nikon δεν εχει τον 60αρι macro? Kαι απο οτι διαβαζω με πολυ καλα reviews. Για μικρο φορμα δεν ειναι κι αυτος ή κανω λαθος?

Και ο AFS και ο AFD είναι για το κανονικό (FX) format. 2.8 φυσικά.

Εγώ πάντως δεν κατάλαβα γιατί στις ψηφιακές μηχανές δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μάκρο φακούς για πορτρέτα. Αφού υπάρχουν ρυθμίσεις στις μηχανές ειδικά γι αυτό (portait mode) που σοφτάρουν το καρέ και δίνουν χρώματα καλά για επιδερμίδα.

Ακόμη κι αν μας φανεί σκληρός, ένα μικρό blur θα το φέρει εκεί που πρέπει.

Ούτε ο Tamron ούτε ο Sigma είναι σκληροί ανοικτοί (μιλώ για τους 90 και 105 macro). Κάνουν μια χαρά για πορτρέτο, ειδικώς ο Tamron SP 90/2.8 λόγω του πολύ καλού έως εξαιρετικού φόντου. Πολύ ομαλό και με ολοστρόγγυλα highlights με οποιοδήποτε διάφραγμα. Αλλά σε μικρό αισθητήρα απέχουν από το λεγόμενο "ιδανικό" κάδρο πορτρέτου, δηλαδή το μεταξύ 80 και 100mm (πορτρέτο κορμού-προσώπου). Εάν ο 60ρης μεταφέρει στο μικρό φορμά την -30ετή- παράδοση του 90ρη αδερφού του, και μάλιστα με f/2.0, θα είναι σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.

Το blur δυστυχώς δεν είναι πάντα λύση, καθώς δεν μιλάμε για δύο μόνο επίπεδα (του θέματος και του φόντου) αλλά για έναν τρισδιάστατο χώρο με βάθος.

Έχει, αλλά είναι f/2.8. Ένα ολόκληρο στοπ πιο αργός! Όπως και ο EF-S 60/2.8 της Canon.

Αν προορίζεται για πορτραίτο / macro δεν είναι το ένα στοπ το κυριότερο κριτήριο.

Ίσα-ίσα, στα κοντινά και στο πορτρέτο, το f/2 απο το f/2.8 έχουν διαφορά. Αρκετά πιο έντονο φλουτάρισμα.

Ποτε ερχεται και ποσο θα κανει ξερουμε?

Re: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

Τελικως τον πηρα.

Θα συζησει για λιγο καιρο με τον Canon 17-85, και βλεπουμε.

Τις ευκολιες του 17-85 ο Tamron δεν τις εχει. Απο ποιοτητα βλεπουμε.

Καλορίζικος. Περιμένουμε εντυπώσεις.

πριν μερικες μερες τον αγορασα και εγω εναν 17-50 με εγγυηση ελληνικης αντιπροσωπειας.
δοκιμασα 5-6 φακους στον σταυρινακη και στον γιαννατο αλλα ολοι μου παρουσιαζαν front - back focus. (η μηχανη εννοειται δεν εχει προβλημα εστιασης με αλλους φακους)
εν γνωση μου επειδη το iq του φακου μου αρεσε παρα πολυ,υστερα απο τεστ που μου επετρεψαν να κανω με τη μηχανη μου τα καταστηματα, πηρα εναν και τον πηγα στο service για καλιμπραρισμα. αυριο περιμενω να τον παρω στα χερια μου(ελπιζω διορθωμενο).

Αυτες ειναι απο την πρωτη βολτα.

Ποσειδωνια, αναμεσα σε Κορινθο και Λουτρακι.

attachment.php

Mε F/2.8

attachment.php

Aυτη ειναι ευκολη, βγαινει και με κομπακτ.

Attachments

• IMG_8965 crop web resize.jpg
    IMG_8965 crop web resize.jpg
    71.3 KB · Views: 212
  • IMG_8927 web 1500.jpg
    IMG_8927 web 1500.jpg
    51.2 KB · Views: 211