Φακός ενυδρείων (!!!!)

Παιδιά σας υπερευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας!!! Έχω ψιλοκολλήσει στο διάβασμα των ποστ!!!
Επανέρχομαι....Ξέρω πως θα έχω A/F αλλά θα με βολέψει ο Nikkor AF 28-105 F/3,5-4,5D macro? Απ'ότι διάβασα μπορεί να πάρω αποτέλεσμα και 1:1,5 και σε φωτογραφίες raw θα έχω καλή μεγέθυνση... Ρωτάω γιατί το βρήκα μεταχειρισμένο στα 140 .

Κοίτα το πάν στα φωτογραφικά είναι τι σου λέει η τσέπη σου. Η λογική είναι ότι πήρες SLR για να μπορείς να χρησιμοποιείς καλούς φακούς και ανάλογα με την περίσταση.
Ο ζούμ που λές είναι απλά κακός φακός με άκρως εμπορικά χαρακτηριστικά και λάσπη απόδοση συγκριτικά. Τέτοιοι φακοί ρίχνουν τις SLR σε οπτικά επίπεδα μέτριων compact.

Σε παρόμοιο setup θαλλασινού με led είχα πολύ ωραία αποτελέσματα και με τους Νίκον φ/1,8 τον προηγούμενο (δεν έχει μοτέρ οπότε δεν ξέρω πως θα τον βλέπει η 3000), με τον Νικον 50mm φ/1,4 και με τον προηγούμενο tamron 90μμ τον μάκρο. Ανεβαίνουν σε τιμή, αλλά είναι φακοί και όχι εμπορικά παιχνιδάκια.
Αν θες να μείνεις χαμηλά σε τιμή, εξαίρετος είναι και ο 35 φ/1,8 απλά θα πρέπει να δουλέψεις crop για να απομονώσεις λεπτομέρειες (που συνήθως είναι άριστη λύση αν δεν θέλεις να τυπώσεις πάνω από Α4 ή τις θές απλά για χρήση σε Η/Υ)

Για φθηνή λύση μπορείς να δοκιμάσεις ανεστραμμένο έναν 50ρη, αλλά δεν θα μπορείς να εστιάζεις τα κάπως πιο μακρινά (δίνει μεγέθυνση κάτι λιγότερο από το 1:1) και δεν ξέρω εάν θα σου λειτουργεί η φωτομέτρηση καθότι η Νίκον έχει την κακή συνήθεια να κουτσουρεύει λειτουργίες στα εισαγωγικά της σώματα. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και ένα δαχτυλίδι προέκτασης ή και ένα καλό φιλτράκι close-up. Αν και τίποτα από αυτά δεν φτάνει έναν πραγματικό μάκρο φακό. Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν θέλεις πραγματικό μάκρο αλλά close-up, κάπου στο 3:1 ή 2:1.

Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Και για να πούμε και πράγματα με το όνομά τους, η καλύτερη αγορά σου θα ήταν ένας μτχ. nikkor 55 3.5 ή 2.8 χειροκίνητης εστίασης π.χ. http://www.ebay.de/itm/NIKON-MICRO-..._Foto_Camcorder_Objektive&hash=item1e76d3338f. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι AF μάκρο φακοί στη δική σου μηχανή ΔΕΝ δουλεύουν με AF. Άρα θα ήταν καλό να πάρεις μτχ. ένα τέτοιο φακό και ένα τριπόδι. Μετά κάθεσαι απέναντι από το ενυδρείο σου και με την ησυχία σου βρίσκεις τη σωστή φωτομέτρηση και εστιάζεις εκεί που θέλεις. Οι φωτο που θα πάρεις θα είναι τόσο καλές, όσο και η τεχνική σου. Δεν θα έχεις να ψέξεις σε κάτι τον εξοπλισμό σου...

Έτσι κύριε send?

Για φθηνή λύση μπορείς να δοκιμάσεις ανεστραμμένο έναν 50ρη, αλλά δεν θα μπορείς να εστιάζεις τα κάπως πιο μακρινά (δίνει μεγέθυνση κάτι λιγότερο από το 1:1) και δεν ξέρω εάν θα σου λειτουργεί η φωτομέτρηση καθότι η Νίκον έχει την κακή συνήθεια να κουτσουρεύει λειτουργίες στα εισαγωγικά της σώματα. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και ένα δαχτυλίδι προέκτασης ή και ένα καλό φιλτράκι close-up. Αν και τίποτα από αυτά δεν φτάνει έναν πραγματικό μάκρο φακό. Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν θέλεις πραγματικό μάκρο αλλά close-up, κάπου στο 3:1 ή 2:1.

Συγχώρεσέ με αν χρησιμοποιώ ακατάλληλη λέξη, αλλά μήπως τα παραπάνω είναι ημίμετρα; Το λέω αυτό επειδή στο παρελθόν την έχω πατήσει πολλές φορές με φθηνές λύσεις και πάντα κατέληγα στην ακριβή... ''Το φθηνό το πληρώνεις ακριβά" δεν λένε?
Δηλαδή ούτε ο 40άρης θα με ικανοποιήσει; Μπορείς να μου προτείνεις κάποιον άλλον;

Και για να πούμε και πράγματα με το όνομά τους, η καλύτερη αγορά σου θα ήταν ένας μτχ. nikkor 55 3.5 ή 2.8 χειροκίνητης εστίασης π.χ. http://www.ebay.de/itm/NIKON-MICRO-..._Foto_Camcorder_Objektive&hash=item1e76d3338f. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι AF μάκρο φακοί στη δική σου μηχανή ΔΕΝ δουλεύουν με AF. Άρα θα ήταν καλό να πάρεις μτχ. ένα τέτοιο φακό και ένα τριπόδι. Μετά κάθεσαι απέναντι από το ενυδρείο σου και με την ησυχία σου βρίσκεις τη σωστή φωτομέτρηση και εστιάζεις εκεί που θέλεις. Οι φωτο που θα πάρεις θα είναι τόσο καλές, όσο και η τεχνική σου. Δεν θα έχεις να ψέξεις σε κάτι τον εξοπλισμό σου...

Έτσι κύριε send?

Ευχαριστώ πολύ!

Τον 40άρη δεν τον έχω δοκιμάσει οπότε δεν έχω άποψη. Πάντως το βασικό είναι να βρείς μια φόρμουλα που σου δουλεύει οπτικά. Εννοώ και σαν κάδρο και σαν ταχύτητα.
Μπορεί να μη χρειάζεσαι μάκρο ας πούμε αν σου αρέσουν περισσότερο ανοιχτά πλάνα.
Και μπορεί να μη χρειάζεσαι πολύ ανοιχτά διαφράγματα και να σου αρέσουν πιο σκοτεινές με τις πρωτεΐνες των κοραλλιών να φωσφορίζουν χαμηλά.
Για τον 55 f/2.8 συμφωνώ και θα είναι και ωραίος για πορτραιτοφακός πέρα από την ενυδρειακή χρήση

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Έτσι κύριε send?

O 55ρης είναι όντως εξαιρετική εκδοχή, και ας φτάνει από μόνος του μόνο μέχρι 0,5x μεγέθυνση. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται παραπάνω για ενυδρείο και μπορεί με δαχτυλίδι 25μμ να γίνει 1:1. Τον έχω δουλέψει και είναι άριστος.

Η παρακάτω είναι με αυτόν (τον παλιό 55/3,5 που έχω θαρρώ τρεις διαφορετικές εκδοχές από δαύτον), σε μεγέθυνση αντίστοιχη με αυτή που θα χρειαστεί ο φίλος μας.

yellow hibiscus by S_end, on Flickr

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Άψογη φωτογραφία!!! Και πραγματικά είναι η μεγένθυση ότι πρέπει!!! Το δαχτυλίδι που αναφέρεις τί είναι; Μπορείς να μου δώσεις ένα λινκ;
Θα μπιντάρω λοιπόν στο ebay και βλέπουμε (περιμένω πρώτα να δω τι θα γίνει με έναν 40μμ στα 160 )!!! Εδώ υπάρχει μεταχειρισμένος στα 170 :( ....
Παιδιά σας υπερευχαριστώ!!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Συγχώρεσέ με αν χρησιμοποιώ ακατάλληλη λέξη, αλλά μήπως τα παραπάνω είναι ημίμετρα; Το λέω αυτό επειδή στο παρελθόν την έχω πατήσει πολλές φορές με φθηνές λύσεις και πάντα κατέληγα στην ακριβή... ''Το φθηνό το πληρώνεις ακριβά" δεν λένε?
Δηλαδή ούτε ο 40άρης θα με ικανοποιήσει; Μπορείς να μου προτείνεις κάποιον άλλον;

Σίγουρα ένα καλός μάκρο φακός είναι ασφαλής λύση, ωστόσο είναι λάθος λογική το ό,τι δίνεις παίρνεις, σε τέτοιες περιπτώσεις όπου με δεδομένες παραχωρήσεις (πχ af, φωτομέτρηση) μπορείς να κάνεις με πατέντες μια χαρά τη δουλειά σου.
Ο ανεστραμμένος φακός δεν είναι καθόλου ημίμετρο, είναι μία πολύ φθηνή λύση για να πάρεις πολύ μεγάλη μεγέθυνση (με βασικότερο μειονέκτημα τα πιο προβληματικά άκρα), έχοντας παράλληλα πολύ φωτεινό σκόπευτρο (μια και μιλάμε για φακούς f/1.8 ή f/1.4).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Άψογη φωτογραφία!!! Και πραγματικά είναι η μεγένθυση ότι πρέπει!!! Το δαχτυλίδι που αναφέρεις τί είναι; Μπορείς να μου δώσεις ένα λινκ;
Θα μπιντάρω λοιπόν στο ebay και βλέπουμε (περιμένω πρώτα να δω τι θα γίνει με έναν 40μμ στα 160 )!!! Εδώ υπάρχει μεταχειρισμένος στα 170 :( ....
Παιδιά σας υπερευχαριστώ!!!!

Δαχτυλίδι είναι μια προέκταση, δίχως οπτικό στοιχείο, που παρεμβάλλεται μεταξύ φακού και σώματος. Επιτρέπει να εστιάσουμε πιο κοντά.

Παιδιά καλησπέρα! Τελικά κέρδισα στο ebay τον nikon 40mm με 160 :music-smiley-005:! Ελπίζω να μου βγει βολικός για τη δουλειά που τον θέλω!!!
Σας ευχαριστώ πολύ και σύντομα θα ανταμείψω τις συμβουλές σας με φωτογραφίες του ενυδρείου μου!!!

Καλορίζικος!

Μπήκα λίγο στην πρίζα με το θρεντ και τράβηξα το ενυδρείο με τη d300 και τον νικον 60/2.8 AF.
Ο φωτισμός που έχω στο ενυδρείο είναι σίγουρα χαμηλός για να τραβήξω κινούμενα ψάρια, στα 640 ισο και διάφραγμα 3.5 μου δίνει ταχύτητες 1/15 με 20.
Αυτό εδώ ο πλέκο όμως ήταν σχεδον ακίνητος στο τζαμι και μου έδωσε την ευκαιρία για δυο φωτογραφίες, μετά κρύφτηκε. Δεν είναι και πολύ κοινωνικός με την ανθρώπινη παρουσία.
Πρέπει να καθαρίζω το τζάμι από την άλγη, αυτές οι άσπρες γραμμές είναι φυσαλίδες αέρα που έρχονται από το φίλτρο.

attachment.php

Attachments

• pleco.jpg
    pleco.jpg
    170 KB · Views: 88
δοκιμασα και εγω χτες , με εξωτερικο φλας , επειδη η ταχυτητα συγχρονιζμου δεν παει πιο γρηγορα απο 1/250 οι περισοτερες βγηκαν κουνιμενες...
αυτο εδω ξερει κανεις αν ειναι θυλικο η αρσενικο?
557871_10151268180967511_1063383581_n.jpg

581891_10151268182217511_742198048_n.jpg

Και αυτη εδω ειναι με φως του ενυδρειου μονο....

179261_10151255307817511_680592458_n.jpg

Από οσο ξέρω όλοι οι Nikon AF-D δουλεύουν στις D3000/3100/5000/5100 αλλά με χειροκίνητη εστίαση. Φωτομέτρηση κανουν κανονικά.

Με γειά ο 40άρης !!