Φακός γενικής χρήσης για Nikon D610

Beren

Senior Member
24 November 2007
403
Καλημέρα στην παρέα!

Κατάφερα τελικά (μετά απο αιματηρές οικονομίες) να περάσω το κατώφλι του FX. Αυτή τη στιγμή το σύστημά μου αποτελείται απο τους παρακάτω φακούς:

1. Nikon 18-35mm f3.5-4.5 G ED
2. Nikon 50mm f1.8 G
3. Nikon 85mm f1.8 G

Αυτό που θέλω είναι ένας φακός γενικής χρήσης που σε βόλτες, εκδρομές και ταξίδια θα μένει σχεδόν μόνιμα καρφωμένος πάνω στη μηχανή. Ένα πολυ-εργαλείο δηλαδή για όλες τις δουλειές, με κύριο σκοπό ν' αποφύγω τις συνεχείς αλλαγές φακών που σε αυτές τις εξορμήσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Πχ στο ταξίδι που πήγα πρόσφατα στη Βαρκελώνη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τον 18-35. Δεν είχα σκοπό να τον πάρω αλλά προέκυψε μια ευκαιρία σε άριστη κατάσταση και σε τιμή χώμα και υπέκυψα στον πειρασμό. Τελικά με βόλεψε στο ταξίδι και ήταν ο φακός που χρησιμοποιούσα περισσότερο. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμουν τα παραπάνω mm. Δεν είμαι ο τύπος που βαριέται να πάει πιο κοντά, αυτό έκανα άλλωστε. Αλλά μετά έτρεχα να προλάβω την παρέα που (προφανώς) δεν με περίμενε μέχρι να βρω το κάδρο που μ'αρέσει. Το αντίθετο συνέβαινε με τον 50άρη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τον φακό και το συνδυασμό του με την 610 και σε σκοτεινές καταστάσεις την έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Αλλά στο δρόμο έτρεχα ακόμη περισσότερο να προλάβω την παρέα και σε κλειστούς χώρους τις περισσότερες φορές δεν βόλευε καθόλου. Ο 85άρης είναι εξαιρετικός φακός και έβγαλε κάτι πορτρέτα που άφησε την παρέα με ανοιχτό το στόμα. Μάλιστα μου έλεγαν συνέχεια "πότε θα ξαναβάλεις εκείνο το φακό;" :P Εξαιρετικός λοιπόν γι' αυτή τη δουλειά αλλά προφανώς και δεν είναι ταξιδιωτικός φακός ή φακός γενικής χρήσης.

Να μην τα πολυλογώ, νομίζω πως είμαι σαφής και κατανοητός. Χρειάζομαι λοιπόν ένα φακό για μόνιμη-γενική χρήση αποφεύγοντας τις συχνές αλλαγές που είναι κουραστικές, χρονοβόρες και καμιά φορά, όταν είσαι στο δρόμο, επικίνδυνες. Επειδή είμαι νέος στο FX και δεν έχω σχετική εμπειρία χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Θέλω να πάρω κάτι καλό που θα συμβαδίζει με την 610 και θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της. Αλλά δυστυχώς τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω αυτή τη στιγμή δεν με φτάνουν να πάω να πάρω έναν Nikon 24-70mm 2.8 του κουτιού και να τελειώνω. Μιλάμε για 600-700 ευρώ. Όπως είπα και πριν όμως θέλω να επενδύσω σε ένα φακό στο επίπεδο της μηχανής μου και όχι να πάρω κάτι απλά για να το πάρω. Αν λοιπόν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία σε μεταχειρισμένα, ίσως μπορέσω να ανέβω λιγάκι αλλά πάντα μιλάμε για κάτω απο χιλιάρικο (όσο πιο κάτω γίνεται).

Έχω κάνει μια μικρή έρευνα και έχω σκεφτεί διάφορες λύσεις, κάποιες αρκετά φθηνές και κάποιες πιο ακριβές. πχ:
Nikon 24-85 G
Nikon 24-120 f4
Tamron 24-70 f2.8
Sigma 24-105 f4
Nikon 24-70 2.8 (αν προκύψει καμιά ευκαιρία, που απ' ότι βλέπω μάλλον το ξεχνάω)

Περιμένω λοιπόν τις πολύτιμες συμβουλές και τις προτάσεις σας ώστε να καταλήξω στην καλύτερη δυνατή επιλογή.
Ευχαριστώ

ο 24-85mm ειναι αρκετα καλος για γενικη χρηση, μικρος ,ελαφρυς, φακος, στο ebay με vr παιζει στα 200/250 ευρω
οπως ο 24-120mm αλλα με αρκετη παραμορφωση, βαρυς ακριβος (προσωπικα ,δεν θα τον αγοραζα ποτε) και οι δυο made in in Thailand
Tamron 24-70 f2.8 ,Sigma 24-105 f4, μαλλον οχι
Nikon 24-70 2.8 φακος με α...... ,αλλα πανακριβος

partisan που την βλέπεις αυτήν την τιμή για τον 24-85G VR, γιατί εγώ δε βλέπω κάτι αντίστοιχο στο ebay.. στείλε κανα λινκ αν μπορείς

Ο Tamron 24-70 2.8 που έχω, είναι πάρα πολύ καλός για τα λεφτά του.
Αν είσαι Αθήνα μπορούμε να βρεθούμε να τον δοκιμάσεις.
Τον είχα και στην D610 μου που άλλαξα πρόσφατα.
Στο Flickr μου μπορείς να δεις κάμποσες φωτογραφίες με αυτόν.
Τον έχει κι ο Βλάσης και μπορεί να σου πει τη γνώμη του.
Για τους άλλους φακούς zoom που αναφέρεις δεν γνωρίζω.

partisan που την βλέπεις αυτήν την τιμή για τον 24-85G VR, γιατί εγώ δε βλέπω κάτι αντίστοιχο στο ebay.. στείλε κανα λινκ αν μπορείς

στο σφυρι, οχι αμεση αγορα...

και εγώ συμφωνώ για tamron αν και έχει σπάνια διάμετρο φίλτρων (82mm). O 24-120/4 ενώ δεν είναι κακός δεν είναι ούτε εξαιρετικός.Το 120 είναι πρακτικά αδύναμο όπως και στα 85 κάνει μια βούτα προς τα κάτω.Στην ουσία έχει πιο στενό φάσμα καλής λειτουργίας από την ονομαστική του τιμή.Βέβαια στα 24 είναι αρκετά καλός,
καλύτερος ίσως από τον nikon 24-70/2.8. Μια φθηνή λύση είναι και ο tamron 28-75/2.8 αν και είναι λίγο παλιός.

O tamronάκος 28-75 είναι ταμάμ για γενική χρήση και πολύ οικονομικός. Κατ' αρχήν ο όγκος και το βάρος του είναι κλάσμα των υπολοίπων.

Σε καλές συνθήκες - και με λίγη προσοχή στην εστίαση γιατί δεν δουλεύει το ίδιο καλά με όλα τα σώματα - μπορεί να βγάλει φωτογραφίες που πλησιάζουν τους pro φακούς.

Για τον nikkor 24-70, επειδή έχω επεξεργαστεί αρκετές φωτογραφίες με αυτόν πάνω σε D610 και κροπ σώματα. Αξίζει, εστιάζει με ακρίβεια, πολύ καλό contrast, δεν υστερεί πουθενά - ίσως λίγο παραπάνω παραμόρφωση στο wide από ότι περίμενα. Αλλά δεν έχει "χαρακτήρα" στα μάτια μου. Σαν μια γυναίκα που έχει άψογα χαρακτηριστικά αλλά σαν σύνολο δεν σου κάνει κλικ. Και αυτά τα γράφω πάντα σε σχέση με την τιμή του.

Αλήθεια, έχει δοκιμάσει κανείς τον sigma 24-105 γιατί τον σκέφτομαι για αγορά. Σε κάποια τεστ έχει βγει ελαφρά καλύτερος του κλασσικού αντίστοιχου Canon L ενώ είναι συμβατός και με το USB dock.

Last edited:
Τον έχει ο Λεωνίδας και τον χρησιμοποιεί ως all round φακό, ή μάλλον τον χρησιμοποιούσε γι αυτότ ο σκοπό, αλλά τώρα βγάζει βόλτα για allround το άλλο σύστημά του, το fuji. Λέει ότι είναι καλός γι αυτό που κάνει και πιο καλός από τον 24-120 της ΝΙΚΟΝ. Για τον 28-75 μπορώ να πω ότι είναι ένας φακός μάλλον ξεπερασμένος. Καλύτερα ο 24-95 vr ή ο απλός 3.5-4.5g.

Ναι πράγματι είναι ξεπερασμένος. Εϊναι όμως μια καλή οικονομική λύση σε φωτεινό zoom.

Mε τους καινούριουσ Sigma δεν ξέρω, βάσει επιδόσεων - τιμής μοιάζουν best buy. Φοβάμαι λίγο την εστίασή τους. Το καλιμπράρισμα δεν με φοβίζει, υπάρχει και το usb dock και η ρύθμιση στα σώματα. Η επαναληψιμότητα στην ακρίβεια με φοβίζει. Εκεί δεν ξέρω τι γίνεται, φοβάμαι μήπως κάθε φορά ανάλογα τον φωτισμό θέλει κι άλλη ρύθμιση. Είναι που είναι και οι ατέλειες των συστημάτων εστίασης, αν έχει θέματα κι ο φακός κλάφτα.

Για τον φίλο παραπάνω πάντως στα χρήματα που διαθέτει μοιάζει καλή επιλογή ο 24-105, τα 70mm σε FX είναι λίγο περιοριστικά για φακό που δεν θες να ξεκουμπώνεις από το σώμα. Τον σκέφτομαι κι εγώ, για εντελώς άλλο συνδιασμό βέβαια (crop canon) και αυτό που με φοβίζει είναι ο προβληματισμός που έθεσα παραπάνω.

nicksoti,
ο 35/1.4 sigma σε σώμα νίκον που τον δουλεύω εστιάζει μια χαρά ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.Δεν έχω όμως ακόμα εικόνα από διαφορετικές φωτιστικές πηγές.
Επίσης εντύπωση μου έκανε ότι δε χρειάστηκε ρύθμιση στο σώμα (ενώ κάποιοι νίκον θέλουν). Βέβαια τα χρειάστηκα όταν είδα να μην εστιάζει στο LV.Με ένα update στο firmware μέσω usb dock το πρόβλημα λύθηκε.

Για το δικό μου το σύστημα επέλεξα την οδό των prime φακών αλλά είναι φορές για χαλαρές καταστάσεις που χρειάζεται το zoom.

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον, τις προτάσεις και τις απόψεις σας.

Όλοι οι φακοί έχουν λόγo ύπαρξης και κάτι έχουν να προσφέρουν στον επίδοξο αγοραστή. Ο 24-85 είναι ίσως η πιο συνετή επιλογή, καθώς συνδυάζει ικανοποιητική απόδοση και πολύ καλή τιμή. Ικανοποιητικό είναι και το εύρος του, είναι μικρός και ελαφρύς, ενώ και το 3.5-4.5 διάφραγμα δεν είναι απαγορευτικό για τη χρήση που τον θέλω. Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι μήπως "αδικεί" την D610. "FF=good glass" λένε όλοι κι εγώ ψάχνω ακριβώς αυτό, ένα "καλό γυαλί". Που μπορεί να μην είναι "το καλύτερο" αλλά που δεν θα διστάζεις να το κουμπώσεις πάνω σε ένα FF σώμα και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της γενικής χρήσης που περιέγραψα. Αν λοιπόν τον έχει δουλέψει κάποιος και τον ξέρει απο πρώτο χέρι θα το εκτιμούσα αν μοιραζόταν μαζί μας τις εντυπώσεις του.

Απο εκεί και πέρα, ψάχνοντας το κάτι παραπάνω, ο 24-120 προσφέρει μεγαλύτερο εύρος αλλά η τιμή του ξεφεύγει, o Tamron δεν έχει το εύρος αλλά έχει καλύτερη απόδοση, έχει το 2.8 και το vc και o Nikon 24-70 δεν έχει ούτε το εύρος ούτε την τιμή (:P). Ο sigma είναι κάπου στη μέση συνδυάζοντας εύρος, σταθερό διάφραγμα, πολύ καλή απόδοση (απ' ό,τι διαβάζω) και καλή ποιότητα κατασκευής. Αλλά είναι πιο βαρύς και απο τον Nikon...

Ουφ... μπέρδεμα... το μόνο που έχω αποφασίσει μέχρι στιγμής είναι οτι απ' τη μια βρίσκεται ο Nikon 24-85 και απ' την άλλη ένας απ' τους υπόλοιπους. Κάτι είναι και αυτό... Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν επιλέξει κανείς κάποιο συμβιβασμό θα κάνει. Το θέμα είναι να συμβιβαστεί με αυτό που θα του λείψει λιγότερο. Γιατί δεν υπάρχει φακός που να συνδυάζει όλα (ή έστω πολλά από) τα παραπάνω. Ή μάλλον υπάρχει... 24-105 f4 γύρω στα 400 ευρώ μεταχειρισμένος, αλλά τον έχει η canon... :slapface:

υ.γ. Φίλε etsap, ευχαριστώ για την προσφορά αλλά δεν βρίσκομαι Αθήνα. Σε επόμενη επίσκεψή μου πάντως θα χαρώ να τα πούμε απο κοντά αν ταιριάξουν τα προγράμματα μας ή ακόμη καλύτερα στα πλαίσια κάποιας συνάντησης για να γνωρίσω και τους υπόλοιπους φίλους της παρέας.

υ.γ.2. Με παλιούς φακούς (πχ 35-70 2.8) έχει νόημα να ασχοληθώ;

υ.γ.3. Υπάρχει κάποιο site που μπορώ να κατεβάσω δείγματα raw απο φωτογραφίες με τους συγκεκριμένους φακούς και να ρίξω μια ματιά;

Αν δεν μπορεις να παρεις τον 24-70 2.8 Nikon, που δε θα λεγα πως ειναι κ κατι ιδιαιτερο οπτικα, απλα ο καλυτερος μεσαιος ζουμ, παρε τον Ταμρον.

Απεφυγε τους αλλους, σ αυτο που σκεφτεσαι.

Η παρε κανα 2-3 σταθερους μτχ το ιδιο κανει. Θα γραφουν κλασεις καλυτερα απλα θα τους κουβαλας κ θα τους αλλαζεις.

ΥΓ 2 (δικο σου) Δε νομιζω. μη το κανεις, ειδικα μ αυτη την μηχανη. Τον εχω τον 35-70 2,8 , αν θες στον στελνω..

υ.γ.2. Με παλιούς φακούς (πχ 35-70 2.8) έχει νόημα να ασχοληθώ;

Toν ειχα για ενα διαστημα. (στο Flickr μου εχω καποιες)
Κατασκευη στιβαρη, σχετικα ικανοποιητικη οπτικη αποδοση, σχετικα αργο AF, βαρυς φακος, αλλα αν σου τυχει φωτιστικη πηγη μεσα ή λιγο εξω απο το καδρο, ...την εβαψες...
Flare να φανε και οι κοτες :guitarist:
Αν τον βρεις σε καλη τιμη και κατασταση, παρτον μονο και μονο για πορτραιτα (?) αλλα οχι για να τον εχεις all around...

Φίλε kotsidisjohn, ευχαριστώ πολύ για την προσφορά αλλά δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοια φασαρία. Για παράδειγμα έφερα τον 35-70 ως απορία για το αν υπάρχει κάποιος παλιός που ίσως αξίζει να μπει στη συζήτηση. Αν πάντως είχες τον 24-70 δεν θα με χάλαγε να μου τον στείλεις. :chinese:

Όσο για τoυς prime, όπως ανέφερα και πριν, έχω ήδη 2 στην κατοχή μου (50 1.8g και 85 1.8g). Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοσή τους και τον συνδυασμό με την D610, αλλά επειδή δεν έχω πάντα την άνεση, το χρόνο ή τη δυνατότητα να αλλάζω φακούς θα ήθελα και έναν για γενική χρήση.

Φίλε etsap, για πορτραίτα έχω τον 85άρη κι αν έπαιρνα ποτέ 2ο γι'αυτή τη δουλειά θα ήταν κάποιος τηλεφακός. Για τον 35-70 διαβάζω καλά λόγια, αλλά ακριβώς επειδή είναι παλιός έχει τα κουσούρια του. Πάντως έχεις δίκιο, δεν ενδείκνυται για γενική χρήση.

υ.γ: Υπάρχει κάποιο κατάστημα στην Αθήνα που νοικιάζει φακούς?

υ.γ.2. Πάω να μελετήσω το flickr του etsap... :2thumb22sup:

Καλημέρα! -bye-

Για να προτείνω ξεκίνησα από την έκφραση "αιματηρές οικονομίες" . Αν ισχύει αυτό, τότε εξ ορισμού κάποιες προτάσεις απλώς θα παραμείνουν προτάσεις. Π.χ. οι 24-70 και ο 24-120. Ίσως ο 24-105 οριακά. Φθηνότερους ζουμ μπορείς να βρεις από παλιότερες εποχές. Να μην κρυβόμαστε ο 24-85 παραμένει κορυφαία επιλογή είτε ο vr είτε ο προηγούμενος. Άν θέλεις πιο φωτεινό φακό, τότε υπάρχουν οι ΝΙΚΟΝ AFS 28-70 2.8 ίσως με καλύτερη επίδοση στο ευρυγώνιο από τον ΝΙΚΟΝ 24-70, αλλά κρατά τις τιμές του ψηλά ως μτχ. και έχει "ευαίσθητο" μοτέρ AF. Συμφέρει μετχ. ο ΤΑΜΡΟΝ 24-70 2.8

Υπάρχει κι ο ΤΟΚΙΝΑ 28-70 2.6-2.8. Αυτός στην εποχή των 12-16 μέγα έπαιζε πολύ δυνατά. Είχε λίγο πιο ψυχρά χρώματα από εκείνα της ΝΙΚΟΝ αλλά αυτό φυσικά έπαυε να είναι μειονέκτημα με τα raw αρχεία. Για την πραγματική του επίδοση στα 24 μέγα δεν ξέρω προσωπικά, έχει γράψει όμως ο φίλος μας jonhy caz (Γιάννης Καζόλης) πολλά. Ρίξε μια ματιά, ίσως σε ενδιαφέρει...http://www.johncaz.net/blog/tokina-at-x-pro-af-28-70mm-26-28

Για να προτείνω ξεκίνησα από την έκφραση "αιματηρές οικονομίες" . Αν ισχύει αυτό ...
Και βέβαια ισχύει. Αν δεν υπήρχε οικονομικό ζήτημα δεν νομίζω πως θα είχαμε κάτι να συζητήσουμε φίλε μου. :)
Απ' τις οικονομίες που έγιναν λοιπόν προέκυψε και ο προϋπολογισμός που ανέφερα στο αρχικό μήνυμα για τον φακό γενικής χρήσης. Αυτό είναι το max ποσό που μπορώ να διαθέσω αυτή τη στιγμή (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι πρέπει οπωσδήποτε να το ξοδέψω ολόκληρο). Πριν λίγο καιρό σκεφτόμουν να τα δώσω για mirrorless και αντί για "all around" φακό να έχω ένα δεύτερο σύστημα, μικρό, βολικό, ελαφρύ και ευέλικτο. Δεν έχω αποκλείσει εντελώς αυτήν την πιθανότητα και η αλήθεια είναι οτι βρίσκω θετικά και αρνητικά και στις δυο λύσεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να βγάλω μια άκρη. Και επειδή δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσω έναν τέτοιο φακό στο FX ζήτησα τη βοήθειά σας. (όπως είχα κάνει και τότε για τις mirrorless).

Εξετάζοντας λοιπόν την λύση φακός για την dslr, βεβαίως ο 24-85 παραμένει "η πιο συνετή" επιλογή. Το γνωρίζω, το είπα πριν και με τα χρήματα που θα περισσέψουν θα μπορέσω να πάρω κάποια άλλα πράγματα που μου λείπουν. Όταν όμως έχεις 600-700 ευρώ να διαθέσεις, το ερώτημα "μήπως τώρα είναι η ευκαιρία μου να τα ρίξω όλα στον φακό και να πάρω κάτι καλύτερο απο τον κιτ", δεν είναι θεωρητικό, είναι υπαρκτό. Οπότε και ο Tamron μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, οριακά μπαίνει και ο Nikon που τον έχω πετύχει και σε τιμές 8** ευρώ στο ebay. Και μπαίνει στο παιχνίδι όχι επειδή είμαι "κολλημένος" και πρέπει οπωσδήποτε να έχω "τον καλύτερο". Μπαίνει γιατί με έναν τέτοιο φακό το ζήτημα "all around φακός" κλείνει οριστικά. Καμιά φορά, στην προσπάθειά μας να εξοικονομήσουμε χρήματα, κάνουμε λάθη και το φθηνότερο φτάνει τελικά να αποδειχθεί ακριβότερο. Ως πιο έμπειρος και πιο παλιός στο χώρο απο εμένα, είμαι σίγουρος οτι αντιλαμβάνεσαι ακριβώς τι εννοώ.

Τώρα θα μου πεις, "και τι θες ρε μεγάλε; Να αποφασίσουμε εμείς για τη δική σου τσέπη;". :slapface:

Δεν ζητάω αυτό. Στην ουσία ζητάω να μάθω αν ο 24-85 είναι ένας φακός που θα κουμπώνατε πάνω σε μια FF χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν θα αισθανόσασταν πως αδικεί τη μηχανή σας και πως αν ήταν να δουλεύετε με τέτοιους φακούς θα ήταν προτιμότερο να είχατε παραμείνει στο DX. Και πάντα μιλάμε για τις περιπτώσεις που περιέγραψα και σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα δύσκολες (πχ χαμηλό φως κλπ). Αν λοιπόν ο 24-85 είναι αξιοπρεπές γυαλί, με σχετικά καλή συμπεριφορά, σχετικά καλή οξύτητα και ποιότητα εικόνας, θα με καλύψει. Δεν είμαι ο τύπος που κάθεται με τις ώρες στο 1:1 ψάχνοντας να βρει ατέλειες και χτυπιέται αν οι γωνίες είναι λίγο πιο "σοφτ". Ούτε θεωρώ σημαντικό πρόβλημα την όποια φυσιολογική παραμόρφωση, μια μικρή βενιέτα στις γωνίες με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα ή το CA. "Προβλήματα" που σήμερα λύνονται με ένα κλικ δεν αποτελούν για εμένα κριτήριο επιλογής φακού. Επειδή όμως απ' ό,τι βλέπω σε όλα σχεδόν τα review αυτά τα κριτήρια, δεν μπορώ να βασιστώ εκεί για να βγάλω τα τελικά μου συμπεράσματα. Το ιδανικό θα ήταν να δανειστώ ένα φακό και να τον δοκιμάσω, ώστε να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα και να αποφασίσω εγώ ο ίδιος για τον εαυτό μου. Αλλά δυστυχώς δεν έχω αυτή τη δυνατότητα και αυτός είναι ο λόγος που απευθύνομαι σε εσάς. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δίνουν μια γενική ιδέα, αλλά μετά απο τόση επεξεργασία δύσκολα βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα.

Πιστεύω λοιπόν κι εγώ οτι ο 24-85 παραμένει κορυφαία επιλογή. Συμφωνούμε αγαπητέ φίλε Βλασίδη. Απλώς πριν προχωρήσω θέλω να είμαι βέβαιος πως έχω εξετάσει όλες τις εναλλακτικές.
Και πάλι ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια. -bye-

Νομιζω οτι ειναι αξιοπρεπης ο 24-85. Αν δεν ηταν, δεν θα τον εδινε κιτ με την D600 (δεν ξερω τι δινει σαν κιτ με την D610), οποτε νομιζω οτι ειναι μια ασφαλης επιλογη.

Δεν γνωριζω το φωτογραφικο σου επιπεδο, αλλα αφου το budget ειναι σημαντικος παραγοντας, οταν καταλαβεις σε τι δεν σε καλυπτει (αν δεν σε καλυπτει) ο 24-85 κανεις τοτε ενα upgrade.

μάλλον έχεις μετακινηθεί από αυτό που μας έγραψες στην αρχή. Ζητούσες ένα φακό allround αλλά όχι για να αντικαταστήσει τους δυο Primes. Αυτό κατάλαβα. σε αυτή την περίτπωση ο 24-85 είναι η πρώτη επιλογή.

Αν όμως θέλεις ένα φακό να τον κολλήσεις πάνω στη μηχανή σου, τότε οφείλεις να δεις τί γίνεται και παραπάνω. Διαφορές ανάμεσα στον 24-85 και στον 24-70 της TAMRON θα δεις και δεν μιλώ μόνο για την οξύτητα. Θα δεις π.χ. στο ξεφοντάρισμα. Αλλά γι αυτό έχεις τον 85άρη που έτσι κι αλλιώς είναι αλλού. Υπόψη όμως ότι άλλο βάρος έχει ο 24-85 κι άλλο οι δυο 24-70. Θα το καταλάβεις...

Θα σου πρότεινα να κινηθείς συνετά...

Φίλε Ntinos P, σωστό αυτό που λες. Ενδεχόμενο upgrade (αν προκύψει τέτοια ανάγκη) μπορεί να γίνει και αργότερα. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, που έχει ιδιαίτερη αξία όταν προέρχεται απο κάποιον που αυτή τη στιγμή έχει βάλει αγγελία για τον Tamron. Νομίζω πως κάτι δείχνει αυτό, για εσένα προσωπικά αλλά και για το επίπεδο του φόρουμ γενικότερα. :grinning-smiley-043

Φίλε ΒΛΑΣΙΔΗΣ, δεν έχω μετακινηθεί, ίσως δεν το διευκρίνισα όσο χρειαζόταν. Οι prime παραμένουν. Θέλω ένα φακό να τον κολλήσω πάνω στη μηχανή μου στις περιπτώσεις που περιέγραψα. Όταν πχ είμαι σε μια εκδρομή ή ένα ταξίδι και κόβω βόλτες, όταν οι συνθήκες είναι πολύ καλές και δεν έχω ανάγκη ένα πιο γρήγορο φακό, τότε ναι, θέλω ένα φακό κολλημένο στη μηχανή. Αν προκύψει σοβαρός λόγος για αλλαγή φακού (πχ θέλω να βγάλω ένα καλό πορτραίτο ή όταν βραδιάσει και χρειάζομαι μεγαλύτερο διάφραγμα) τότε θα επιστρατευτούν οι prime.

Εκτιμώ ιδιαιτέρως την γνώμη σου και στο έχω ξαναπεί. Και πάλι ευχαριστώ, νομίζω πως έχω καταλήξει... -bye-

υ.γ. Θα ήθελα πάντως να ρίξω μια ματιά σε μερικά raw αρχεία, αν υπάρχει τέτοια πηγή.

Last edited: