Φακός για κάλυψη παιδικών εκδηλώσεων

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Μετά από πρόσφατη αγορά της Nikon D7000 με τον Nikkor 16-85, έκανα προχθές την πρώτη σοβαρή απόπειρα για φωτογράφηση μιας εκδήλωσης μπαλέτου της κόρης μου.

Ο χώρος ήταν στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ και για να έχω άνεση στεκόμουν πίσω από την τελευταία σειρά (αν και κάποιες λήψεις τις έκανα από την 9η σειρά που ήταν η θέση μου).

Τα προβλήματα που είχα ήταν ο όχι και τόσο καλός φωτισμός και η απόσταση. Σκεφτόμουν κάποιον 70-300, αλλά μου μπήκαν ιδέες για κάτι πιο γρήγορο σε 70-200/2.8, αν και ανεβαίνω σε τιμή.

Μήπως θα έπρεπε να είχα πάει εξαρχής στον 18-200;

Ποια είναι η γνώμη σας;

Last edited:
Re: Φακός για κάλυψη παιδικών εκδηλώσεις

Μια φτηνη λυση και καλη, ειναι ενα μονοποδο.
Αν δεν σου εφταναν τα 85mm τοτε πας ειτε σε οικονομικο 70-300, ο οποιος με χρηση μονοποδου θα κανει μαλλον δουλεια, ειτε στο παντα χρησιμο, αλλα αισθητα ακριβοτερο f2,8.

Εάν μπορείς βρες μεταχειρισμένο έναν 80-200/2,8.

+100

Θελεις ταχύτητα και όσο περισσότερο φως μπορεις να μαζέψεις... Και εξασκηση γιατι το να παρακολουθείς παιδικές παραστάσεις και γυμναστικες επιδείξεις θέλει εξοπλισμο αλλά και τεχνική...

Δεν ξερω αν ο 70-300 θα σε βολευε.. Σε παλαιοτερα δικά μου ανάλογα διλήμματα και προβληματισμους με μια D90 , η λύση δοθηκε με ενα Sigma 70-200 f2.8 HSM (τον οποιο πήρα μεταχειρισμενο σε τιμή ..δώρο)

Καλύτερα όχι 70-300 f/x.xx

Κι εγώ τον δικό μου 70-200/2,8 (Ταμρον) για να φωτογραφίζω τον μεγάλο στις εκδηλώσεις τον πήρα (ή αυτή τη δικαιολογία προέβαλα τελοσπάντων για να εκρριθεί το σχετικό κονδύλιο από τον υπουργό των οικονομικών).

Για τον Σίγμα στην D7000 δεν ξέρω... υπό την έννοια ότι η μηχανή σηκώνει και πολύ καλύτερα οπτικά. Εάν βρεθεί βέβαια ευκαιρία μεταχειρισμένος, γιατί όχι κι αυτός.

Ναι δεν διαφωνω.. ο Sigma 70-200 HSM (ο προηγουμενος, χωρις σταθεροποιηση) ηταν αρκετά καλός για την D90 αλλα μαλλον θα είναι "λίγος" για την D7000, ενδεχομενος και ο Tamron....

Βεβαια αν βρεθουν σε καλή τιμή νομιζω οτι ειναι αμφοτεροι ικανοι για ενα καλό αποτέλεσμα...

Θελει δοκιμη εδώ.. Δυστυχώς ο νεος Sigma με σταθεροποιηση αν και ειναι αρκετά καλύτερος οπτικά ειναι πολύ ακριβός (παρότι επεσε λίγο τελευταια...)

Για τον Τάμρον δεν νομίζω, οπτικά δεν είχε ποτέ το παραμικρό θέμα (ούτε και στη 5D2). Εάν έχουμε τόσο πια ψηλές απαιτήσεις κόβουμε μαχαίρι τα κλαψουρίσματα και σκάμε τα 2.200 (τόσο δεν είναι?) που θέλουν οι νέες σταθεροποιημένες εκδόσεις II των Canon-Nikon.

Νομίζω υπερβάλουμε λιγάκι για τους 70-200 (ιδιαίτερα για τον tamron)....

Θεωρούνται καλοί φακοί και δε νομίζω να τους ξεπέρασε τόσο η D7000, όσο να μπορούμε να μη τους κουμπώνουμε πάνω της ή να το κάνουμε με αμφιβολίες....

edit. Γράφαμε μαζί...

Απάντηση: Φακός για κάλυψη παιδικών εκδηλώσεις

Από τις χειρότερες συνθήκες για φωτογράφηση που έχω συναντήσει μέχρι τώρα: μακρινό κινούμενο θέμα σε χαμηλό φωτισμό.

Αν δεν έχεις φακό με αξιώσεις, δεν πρόκειται να δεις αξιοπρεπή αποτελέσματα.

Ένας μεταχειρισμένος 80-200 ή (ακόμα καλύτερα κατά την άποψή μου ) ένας σταθερός 180 ή 200mm πρέπει να είναι αρκετοί.

Κάτι τέτοιο ονειρεύομαι και γω, καθότι έρχονται εξετάσεις καράτε, χοροί, παρελάσεις κλπ

Εσενα σε καλυπτω εγω αφου εισαι κοντα.
Με Canon Βεβαια.

Τώρα που το λες...

Adaptoράκι και φύγαμε!!!

Το μεταχειρισμένο δεν το φοβάστε;

Και από πού; Πάιζει και από μαγαζί ή μόνο από ιδιώτη;

Το μεταχειρισμένο φυσικά και τον φοβάμαι.

Μέχρι τώρα πάντως, οι περιγραφές των προϊόντων στο ebay, είτε για δικούς μου φακούς, είτε για λογαριασμό άλλων, έχουν αποδειχθεί ακριβέστατοι.Συνήθως από ιδιώτες.

Μεταχειρισμένα έχει και ο Σταυρινάκης στην Αθήνα, αν και όχι πάντα σε καλή κατάσταση.

αν πρόκειται για περιστασιακή κάλυψη εκδηλώσεων ένας TAMRON 70-200 καινούριος ή ένας SIGMA 70-200 2.8 μτχ. ή ένας ΝΙΚΟΝ 80-200 2.8 καινούριος παίζει. Μην πάτε παραπάνω στα 2200 ευρώ εκτός κι αν τα έχετε πολύ εύκολα και τα δίνετε πολύ εύκολα.

Αν τα οικονομικά είναι πολύ στριμωγμένα θα κάνετε δουλειά με μτχ. 200 2.8 Μ42 ή 6χ6 τον οποίο θα φορέσετε με αντάπτορα πάνω στη μηχανή θα εστιάσετε χειροκίνητα (στα 20, ή 30 μ. ή απειρο) και μετά θα τραβάτε. Θα κάνετε καλή δουλειά.

Οι 2.8 υπερτερούν πολύ διότι σας αφήνουν να τραβάτε με πιο υψηλές ταχύτητες κλείστρου (το μονόποδο συστήνεται ανυπερθέτως) επομένως θα έχετε περισσότερες φωτογραφίες που το παιδί δεν θα είναι θολωμένο. Και φυσικά το ίδιο και περισσότερο ισχύει αν το τραβηξετε και βίντεο (αφού η 7000 έχει αυτή τη δυνατότητα).

Ncups το έχεις δοκιμάσει με τον 180άρη;

Και εμένα μάλλον η επόμενη μου αγορά ένας τέτοιος φακός θα είναι
[offtopic]καλορίζικο το site vasada[/offtopic]

Last edited:

Η γνωμη μου ειναι οτι για συστημα Canon, καποιος θα πρεπει να βρει καποιον Ταμρον η Σιγμα 70-200/2.8 σε καλη τιμη, η αλλιως να παει σε 70-200/4 Canon με is η χωρις, που ειναι αστερια.

Οι 70-300 απο Ταμρον, Σιγμα και της Κανον, μαλλον δεν αξιζουν. Ειναι και πολυ αργοι.

Για συστηματα οπως της Νικον που υπαρχει μονο 70-200/2.8, στα 2200, υπαρχει μεγαλυτερο θεμα.

Αν θελω να γινω και λιγο υπερβολικος, η υπαρξη και μονο των 70-200/4 σε νορμαλ κοστος, ειναι λογος ικανος για να επιλεξει καποιος εξαρχης σωμα Κανον....

@NtinNton
Ευχαριστω.

Απάντηση: Re: Φακός για κάλυψη παιδικών εκδηλώσεις

αν πρόκειται για περιστασιακή κάλυψη εκδηλώσεων ένας TAMRON 70-200 καινούριος ή ένας SIGMA 70-200 2.8 μτχ. ή ένας ΝΙΚΟΝ 80-200 2.8 καινούριος παίζει. Μην πάτε παραπάνω στα 2200 ευρώ εκτός κι αν τα έχετε πολύ εύκολα και τα δίνετε πολύ εύκολα.

Αν τα οικονομικά είναι πολύ στριμωγμένα θα κάνετε δουλειά με μτχ. 200 2.8 Μ42 ή 6χ6 τον οποίο θα φορέσετε με αντάπτορα πάνω στη μηχανή θα εστιάσετε χειροκίνητα (στα 20, ή 30 μ. ή απειρο) και μετά θα τραβάτε. Θα κάνετε καλή δουλειά.

Οι 2.8 υπερτερούν πολύ διότι σας αφήνουν να τραβάτε με πιο υψηλές ταχύτητες κλείστρου (το μονόποδο συστήνεται ανυπερθέτως) επομένως θα έχετε περισσότερες φωτογραφίες που το παιδί δεν θα είναι θολωμένο. Και φυσικά το ίδιο και περισσότερο ισχύει αν το τραβηξετε και βίντεο (αφού η 7000 έχει αυτή τη δυνατότητα).

Ncups το έχεις δοκιμάσει με τον 180άρη;

Όχι ακόμα σε κινούμενο θέμα. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, ξυρίζει

Ένα βιαστικό δείγμα, με την D80 και ανταπτοράκι:

Carl Zeiss Jena Sonnar 180mm f8, manual flash, 1/125
attachment.php

Attachments

• DSC_839923.jpg
    DSC_839923.jpg
    56.4 KB · Views: 75

Κι άλλο ένα: