Φακός για την Nikon D7000

Eliaspan

Established Member
22 January 2010
206
Καλημέρα σε ολα τα μέλη του Forun.
Ως αρχάριος με την φωτογραφία θα ήθελα την γνώμη σας για μελοντική αγορά φακού.
Αγόρασα την Nikon D7000, με φακό Νικον 18-55 VR. Είναι η πρώτη επαφή που έχω με μηχανές DSLR DX format.
Θα ήθελα κάποια στιγμή να αναβαθμήσω τον φακό με κάποιον άλλο, έστι ώστε να μπορώ να έχω στην φωτογραφία μου μικρό βάθος πεδίου. (Εαν δεν κανω λάθος να έχει μικρο F. 1.8-2,8). Αλλά ταυτόχρονα να έχει και την δυνατότητα καπου ζουμαρισματος 18-55 ή 85 ή 105 ή 135, για να τον χρησιμοποιώ σαν κύριο φακό. Επίσης θα πρέπει να είναι Auto Focus και να έχει και σταθεροποιητή.
Επιθυμητές μάρκες Nikon Tamron Sigma.
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιους.

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω το εξής σχετικά με το front - Back Focus.
Εάν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί από τεχνικό (πηγαίνοντας την μηχανή και τον φακός) το πρόβλημα εστίασης κάποιου φακού. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται ότι γίνεται σε κάποια μαγαζιά, που το ονομαζουν ρεγουλάρισμα και δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό είναι σωστό ή όχι;

Αγόρασα την Nikon D7000, με φακό Νικον 18-55 VR. Είναι η πρώτη επαφή που έχω με μηχανές DSLR DX format.
Θα ήθελα κάποια στιγμή να αναβαθμήσω τον φακό με κάποιον άλλο, έστι ώστε να μπορώ να έχω στην φωτογραφία μου μικρό βάθος πεδίου. (Εαν δεν κανω λάθος να έχει μικρο F. 1.8-2,8). Αλλά ταυτόχρονα να έχει και την δυνατότητα καπου ζουμαρισματος 18-55 ή 85 ή 105 ή 135, για να τον χρησιμοποιώ σαν κύριο φακό. Επίσης θα πρέπει να είναι Auto Focus και να έχει και σταθεροποιητή.

Εάν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί από τεχνικό (πηγαίνοντας την μηχανή και τον φακός) το πρόβλημα εστίασης κάποιου φακού. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται ότι γίνεται σε κάποια μαγαζιά, που το ονομαζουν ρεγουλάρισμα και δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό είναι σωστό ή όχι;

Καλημέρα.

Αν θέλεις μέχρι τα 50, τότε έχεις επιλογές με κάνα 320άρι. 1.8 σε ζουμ το ξεχνάς, από κει και πέρα αν θέλεις σταθερό σε 2.8 και 105-135mm πας για έναν 70-200 όπου μεταχειρισμένο τον βρίσκεις γύρω στα 500-600 ευρώ.

Για το front/back το έχω ακούσει και εγώ αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Δες και το 17-70 sigma που σε πάει ως τα 70mm με πολύ καλή ποιότητα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση σε 2.8 και ζουμ πάνω από τα 85mm θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στη τσέπη βαθειά.

Αλήθεια για πόσα χρήματα θες να ξοδέψεις?

Καλημερα!

ΠΟιο ακριβος ειναι το προβλημα σου?
Εχεις ΗΔΗ back-front focus με την D7000?

Πάρε σε πρώτη φάση τον NIKON AFS 35 1.8 DX. Στοιχίζει λιγότερο από 200 ευρώ. Μετά συζητάς γι ατα υπόλοιπα. Αν πάντως συζητάς για ζουμ φακούς 2.8 ειδικά πάνω από την εστιακή απόσταση 80 θα πρέπει να προετοιμαστείς για ποσά μεγάλα (πάνω από 600 ευρώ).

Φίλος δοκίμασε σε pentax 3 διαφορετικούς Tamron 17-50 2.8 (καινουργιους). Και οι 3 είχαν απόκληση στο Focus. Του είπαν για ρεγουλάρισμα φακού και σώματος. Ρωτάω για το Back-Front Focus εαν διορθώνεται διοτι σε πολλά μαγαζιά δεν δέχονται να ανοίξεις σφραγισμένο κουτί, και εαν τελικα σε αφήσουν να τον δοκιμάσης και έχει προβλημα πρέπει να αποχωριστείς φακό και σωμα για κάποιες μέρες. Αλλά θα έχει αυτό αποτέλεσμα.

H D7000 εχει micro focus adjustment οπότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα να διαχειριστείς πιθανο front/back focus εκτός εαν πέσεις σε τελειως μαπα κομμάτι στον φακο..

Με τα χρήματα που δινεις και με δεδομενο οτι ο σενσορας της D7000 ειναι σε θεση να ξεγυμνωσει τα οποια προβλήματα ενος μέτριου φακου, το λιγότερο που θα προτεινα ειναι ενας Tamron 17-50 f2.8 ή εαν θελεις μεγαλύτερο ευρος τον καινουργιο Sigma 17-70 f2.8-f4 CD OS HSM.

Εαν θελεις σταθερο δες τον 35άρη που σου πρότεινε ο Βλασης ή εναν 50άρη f1.8.

Εννοείται οτι εαν θελεις μεγάλα ζουμ (π.χ 50-150 ή 70-200) με φωτεινό διαφραγμα ετοιμάσου για πολλά ευρούλια...

Last edited:
Πάρε σε πρώτη φάση τον NIKON AFS 35 1.8 DX. Στοιχίζει λιγότερο από 200 ευρώ. Μετά συζητάς γι ατα υπόλοιπα. Αν πάντως συζητάς για ζουμ φακούς 2.8 ειδικά πάνω από την εστιακή απόσταση 80 θα πρέπει να προετοιμαστείς για ποσά μεγάλα (πάνω από 600 ευρώ).

Ευχαριστώ πολύ, μάλλον θα διαλέξω σε πρώτη φάση τον NIKON AFS 35 1.8 DX.

Σκεφτόμουν επίσης για μελλοντική αντικατάσταση του Κιτ (γύρω στο πάσχα) έναν από τους
α) Nikkor AF-S 16-85mm f/3-5-5.6G ED VR DX
β) Tamron AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD -Δεν ξέρω εαν έχει σταθεροποιητή
γ) Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
αλλά δεν ξέρω εαν θα μου έδινε κάτι καλύτερο σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με τον ταπεινό αλλά καλό 18-55 VR.

Επίσης μπορείς να μου πείς εαν ο φακός έχει προβλήμα απόκλεισης στο Focus, εαν ριθμίζεται;
Ευχαριστώ

H D7000 εχει micro focus adjustment οπότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα να διαχειριστείς πιθανο front/back focus εκτός εαν πέσεις σε τελειως μαπα κομμάτι στον φακο..

Με τα χρήματα που δινεις και με δεδομενο οτι ο σενσορας της D7000 ειναι σε θεση να ξεγυμνωσει τα οποια προβλήματα ενος μέτριου φακου, το λιγότερο που θα προτεινα ειναι ενας Tamron 17-50 f2.8 ή εαν θελεις μεγαλύτερο ευρος τον καινουργιο Sigma 17-70 f2.8-f4 CD OS HSM.

Εαν θελεις σταθερο δες τον 35άρη που σου πρότεινε ο Βλασης ή εναν 50άρη f1.8.

Εννοείται οτι εαν θελεις μεγάλα ζουμ (π.χ 50-150 ή 70-200) με φωτεινό διαφραγμα ετοιμάσου για πολλά ευρούλια...

Σχετικά με το πρόβλημα focus του φακού, μου είπαν από το μαγαζί που πήρα την μηχανή (σε σχετική ερώτηση) ότι ριθμίζεται εαν στείλω το σωμα και το φακό στον αντιπρόσωπο σε κάποιο μηχάνημα πειράζοντας το φακό και όχι το σώμα. Ισχύει αυτό; Διότι καποια καταστήματα μπορεί να μήν τον έχουν ετοιμοπαράδοτο ή δεν σε αφήνουν να τον ανοίξεις επειδη είναι σφραγισμένος.
Εαν ρυθμίζεται τότε κανένα πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ, μάλλον θα διαλέξω σε πρώτη φάση τον NIKON AFS 35 1.8 DX.

Σκεφτόμουν επίσης για μελλοντική αντικατάσταση του Κιτ (γύρω στο πάσχα) έναν από τους
α) Nikkor AF-S 16-85mm f/3-5-5.6G ED VR DX

Μια χαρά φακός αλλά έξω από αυτά που ζήταγες ως τώρα.

β) Tamron AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD -Δεν ξέρω εαν έχει σταθεροποιητή

Ευρυγώνιο κάτω από 28 (δηλαδή 42mm στη μηχανή σου), δε θα σου χρειαστεί?

γ) Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM

Ο καλύτερος απ'όλους για τη χρήση που θες!

αλλά δεν ξέρω εαν θα μου έδινε κάτι καλύτερο σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με τον ταπεινό αλλά καλό 18-55 VR.

Much better....

Επίσης μπορείς να μου πείς εαν ο φακός έχει προβλήμα απόκλεισης στο Focus, εαν ριθμίζεται;
Ευχαριστώ

...

Σχετικά με το πρόβλημα focus του φακού, μου είπαν από το μαγαζί που πήρα την μηχανή (σε σχετική ερώτηση) ότι ριθμίζεται εαν στείλω το σωμα και το φακό στον αντιπρόσωπο σε κάποιο μηχάνημα πειράζοντας το φακό και όχι το σώμα. Ισχύει αυτό; Διότι καποια καταστήματα μπορεί να μήν τον έχουν ετοιμοπαράδοτο ή δεν σε αφήνουν να τον ανοίξεις επειδη είναι σφραγισμένος.
Εαν ρυθμίζεται τότε κανένα πρόβλημα.

Iσχύει αυτό αλλά επι της ουσιας εκεινο που σου λέω ειναι οτι δεν σου χρειάζεται στην D7000 γιατι εχει δυνατότητα να ρυθμισεις μικρομετρικα την ακριβεια του focus (εκτος αν ο φακος που θα πάρεις ειναι τελειως ..όρτσα ..)

Σχετικά με την δυνατότητα δοκιμής φακού, όποτε εχω παει να δω φακο εχω απαιτήσει να τον ανοιξω και να τον δοκιμάσω πριν τον αγοράσω. Δεν εχω συναντήσει αντιρρηση αλλά πάντα κανω γνωστές εξαρχής τις προθέσεις μου. Αρα προφανως το ζητάς, ειναι δικαιωμά σου..

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. :a0210:

Jim, o Nikkor AF-S 16-85mm f/3-5-5.6G ED VR DX, θα ήταν μια χαρά λόγω εύρους, για all around φακό, χωρίς να χρειάζεται συχνά να βαζω και να βγάζω φακούς. Βέβαια είναι f/3.5.
Εχεις δίκιο για τον Tamron, θα χρειαζόμουν ευρυγώνιο κάτω των 28, οπότε βγαίνει εκτός.
Σχετικά με τον Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM, μάλλον είναι η χρυσή τομή. Χάνω λίγο σε ζουμ, αλλά είναι πιο φωτεινός και δημιουργεί μικρότερο βάθος πεδίου πράγμα που είναι ζητούμενο. Το zoom που χάνω στον sigma σε σχέση με τον Nikkor, είναι φανερά αισθητο;
Μάλλον θα διαλέξω τον Sigma για κύριο φακό.

Iσχύει αυτό αλλά επι της ουσιας εκεινο που σου λέω ειναι οτι δεν σου χρειάζεται στην D7000 γιατι εχει δυνατότητα να ρυθμισεις μικρομετρικα την ακριβεια του focus (εκτος αν ο φακος που θα πάρεις ειναι τελειως ..όρτσα ..)

Σχετικά με την δυνατότητα δοκιμής φακού, όποτε εχω παει να δω φακο εχω απαιτήσει να τον ανοιξω και να τον δοκιμάσω πριν τον αγοράσω. Δεν εχω συναντήσει αντιρρηση αλλά πάντα κανω γνωστές εξαρχής τις προθέσεις μου. Αρα προφανως το ζητάς, ειναι δικαιωμά σου..

Geoha, ευχαριστώ πολύ. Είναι χρήσιμο να ξέρω ότι και αρκετή απόκληση να έχει ο φακός, μπορεί να ρυθμιστεί, και θα το αναφέρω και στον φίλο μου με την Pentax είχε το πρόβλημα με τους Τamron.

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Ο πρώτος που θα πάρω θα είναι ο φακός που προτείνεις για το μποκέ που θέλω.

Και για all around σκεφτόμουν τον Nikkor 16-85 Vr f/3.5 αλλά μάλλον θα καταλήξω στον Sigma 18-70 F/2.8 os, για την φωτεινότητά του.
Για μεγάλο ζουμ, αργότερα.

θα καταλήξω στον Sigma 18-70 F/2.8 os, για την φωτεινότητά του.

Προσοχή, ο Sigma έχει 2.8 μόνο έως 24mm.

Στην ουσία τα διαφράγματα του είναι:

17mm - 2.8
24mm - 3.2
28mm - 3.5
35mm - 3.5
50mm - 4.0
70mm - 4.0

Μια χαρά δηλαδή αλλά όχι 2.8 σταθερό.-bye-

Γιατι δεν κοιτας φιλε μου κ εναν Ταμρον 17-50 /2,8 ?

Δεν βλέπω τον Tamron (17-15) διοτι είναι μικρότερος σε ζουμ από αυτόν που έχω. Με ενδιαφέρει φακός από 16-17 εως 75-85 περίπου. -bye-