Φακός κεφαλής για οδοντιατρική χρήση.

constantine_a_f

New member
7 April 2011
24
0
Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ.
Είμαι φοιτητής οδοντιατρικής και θέλω να κατασκευάσω ένα φακό κεφαλής, καθώς οι ήδη παρεχόμενοι από τις εταιρείες είναι ΠΟΛΥ ακριβοί (400-800 Ε) για την τσέπη ενός φοιτητή σαν εμένα. Δεν έχω πολύ εξοπλισμό, μόνο ένα κολλητήρι και αρκετή διάθεση. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, όλες υπερκοστολογημένες κατά την άποψη μου και ένας μόνο γιατρός που έφτιαξε κάτι ανάλογο (από όσο ξέρω). Η σελίδα για το προϊόν του είναι η

http://www.vision-d-light.ch/

Τελικός στόχος μου είναι κάτι αντίστοιχο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα led Seoul P4 χωρίς heat sink, με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου και κάποιο chip ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και καλαίσθητο συγκριτικά με άλλα που κυκλοφορούν.

Οι προδιαγραφές που θέλω να έχει η συσκευή είναι κατα βάση,

1) επαρκής φωτισμός σε απόσταση 40 εκ. (πόσα lumens προτείνετε?)
2) να είναι εστιασμένη η δέσμη (πόσες μοίρες σε οπτικά?)
3) να έχει 4 ώρες ζωής η μπαταρία
4) να είναι μικρό και ελαφρύ.

ΑΝ μπορείτε προτείνετε συνδιασμούς που μπορεί να λειτουργήσουν και πιθανά κοστολόγια ή και ακόμα απο πού μπορώ να τα προμηθευτώ (χωρίς να έχω σκοπό να διαφημιστεί κάποια εταιρεία-απλά είμαι άσχετος ως προς το τι αγορά έχουμε στην Ελλάδα).

Ευχαριστώ

Υ.Γ. Ένα cree xp είναι αρκετό?

Φίλε Κωσταντίνε (?) καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Χμμμμ,εξειδικευμένη η κατασκευή που ζητάς.Νομίζω ότι το xp είναι αρκετό και σε φως αλλά και σε εστίαση.Περίμενε και κάποια απ' τα παιδιά που το χουν με τις κατασκευές να σε βοηθήσουν.-bye-

!!! καταλαβαινω το κόστος ορισμένων επαγγελματικών εργαλείων που μπορει να ειναι ορισμένες φορές αδικαιολόγητα ακριβό. Πολλες φορες τα "καλα" εργαλεια κάνουν το μάστορα και δεν εχει αδικο αυτη η φράση.
Εδω ομως μιλάμε για κάτι πρωτοφανές, 600 !!!! τι κρύβει αυτος ο φακός δλδ μέσα του???
Εκτος αν υπάρχει κατι εξωπραγματικό και χρησιμο στην οδοντιατρική που απλα δε το βλέπουμε εμεις οι απέξω οπότε ειμαι περίεργος να το μάθω!

Φυσικά και προχώρα με diy κατάσταση εχουμε μαστόρια εδω μέσα που νομίζω θα σε βοηθήσουν.

Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ.
Είμαι φοιτητής οδοντιατρικής και θέλω να κατασκευάσω ένα φακό κεφαλής, καθώς οι ήδη παρεχόμενοι από τις εταιρείες είναι ΠΟΛΥ ακριβοί (400-800 Ε) για την τσέπη ενός φοιτητή σαν εμένα. Δεν έχω πολύ εξοπλισμό, μόνο ένα κολλητήρι και αρκετή διάθεση. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, όλες υπερκοστολογημένες κατά την άποψη μου και ένας μόνο γιατρός που έφτιαξε κάτι ανάλογο (από όσο ξέρω). Η σελίδα για το προϊόν του είναι η

http://www.vision-d-light.ch/

Τελικός στόχος μου είναι κάτι αντίστοιχο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα led Seoul P4 χωρίς heat sink, με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου και κάποιο chip ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και καλαίσθητο συγκριτικά με άλλα που κυκλοφορούν.

Οι προδιαγραφές που θέλω να έχει η συσκευή είναι κατα βάση,

1) επαρκής φωτισμός σε απόσταση 40 εκ. (πόσα lumens προτείνετε?)
2) να είναι εστιασμένη η δέσμη (πόσες μοίρες σε οπτικά?)
3) να έχει 4 ώρες ζωής η μπαταρία
4) να είναι μικρό και ελαφρύ.

ΑΝ μπορείτε προτείνετε συνδιασμούς που μπορεί να λειτουργήσουν και πιθανά κοστολόγια ή και ακόμα απο πού μπορώ να τα προμηθευτώ (χωρίς να έχω σκοπό να διαφημιστεί κάποια εταιρεία-απλά είμαι άσχετος ως προς το τι αγορά έχουμε στην Ελλάδα).

Ευχαριστώ

Υ.Γ. Ένα cree xp είναι αρκετό?
να σε ρωτησω , θες να φτιαξεις σκετο φακο κεφαλης χωρις τα μεγεθυντικα γυαλια? και τι να το κανεις? τα καλα μεγεθυντικα γυαλια ( για να μη ποναει το κεφαλι με την χρηση ) κοστιζουν πολλα και πανε φυσικα μαζι με καλο φακο. γι'αυτο σε βλεπω σε αδιεξοδο.

απο τι ξερω τα καλα μεγεθυντικα γυαλια με φακο (για οδοντιατρική χρηση ) κοστιζουν πανω απο 1000 ευρω!!!

Έχω ήδη μεγεθυντικά γυαλιά της εταιρείας heine που κόστισαν πάνω από 1000 ευρώ. Ωστόσο, τα 1000 ευρώ ήταν για 3.5Χ στερεοσκοπική μεγέθυνση, ασφαιρικούς φακούς χωρίς παραμορφώσεις, ειδικό σκελετό, αδιάβροχες λούπες, εφ όρου ζωής εγγύηση κλπ. Πράγματα δλδ που κοστίζουν 1000 ευρώ μαζί με τη διαφήμιση της εταιρείας, το κέρδος κλπ. Τώρα τα 1400 ευρώ που κοστίζει το φωτάκι της ΗΕΙΝΕ δεν είμαι διατεθιμένος να τα δώσω.

http://www.digas.gr/product_info.php?products_id=1148

Παρεμπιπτόντως, το φως θέλω να χρησιμοποιείται και ανεξάρτητα από τις λούπες μόνο με προστατευτικά γυαλιά. Ο λόγος είναι ότι το οποιοδήποτε φως οδοντιατρικής έδρας είναι αδύνατο να εστιαστεί μόνο μέσα στην στοματική κοιλότητα, πάνω στο κάτοπτρο μου και να μην στραβώνει τον ασθενή. Οπότε για να μην νιώθει ο άλλος σαν κοτόπουλο κάθε φορά που πλησιάζω το φως κοντά στο πρόσωπο του θέλω μια καλή εστία συγκεντρωμένου φωτός για να δουλεύω από την άνετη για εμένα και αυτόν απόσταση. Να δουλέυω έτσι όχι μόνο όταν αξιοποιώ την μεγέθυνση, αλλά και γενικά. Θα σας εξέπληττε το πόσες λεπτομέρειες σου δίνει ένα φως κεφαλής σε σχέση με το φως της έδρας. Και οι λεπτομέρειες στον τομέα της χειρουργικής στόματος που θέλω να ακολουθήσω είναι η διαφορά μεταξύ επιπλοκής και μή.

Νομίζω ότι ο ιατρός που έφτιαξε το παραπάνω σύστημα, χρησιμοποιεί λούπες της ZEISS στην καθημέρα πράξη, με το diy σύστημα του. Δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω από αυτό.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.:a0210:

Και τα γυαλιά δεν πάνε φυσικά με το φακό, είναι τελειώς ανεξάρτητη αγορά,άλλη παραγγελία και άλλη επιλογή, απλά οι εταιρείες σου προτείνουν τους δικούς τους υπερκοστολογημένους φακούς.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Φακός κεφαλής για οδοντιατρική χρήση.

Και τα γυαλιά δεν πάνε φυσικά με το φακό, είναι τελειώς ανεξάρτητη αγορά,άλλη παραγγελία και άλλη επιλογή, απλά οι εταιρείες σου προτείνουν τους δικούς τους υπερκοστολογημένους φακούς.
οκ. εγω φυσικα λεπτομεριες δεν γνωριζω...

Για να διευκολύνω παραπάνω:

Ψάχνεις φακό / φωτισμό, από απόσταση περιπου 40 εκατοστά, στερεωμένο μάλλον στο κεφάλι σου (γυαλια ή μέτωπο), ο οποίος να δίνει το πολυ 100 Lumens, μάλλον σε neutral απόχρωση και με ένα hotspot (από τα 40 εκατοστά) περίπου 10 εκατοστά - σωστά?

Re: Απάντηση: Φακός κεφαλής για οδοντιατρική χρήση.

Για να διευκολύνω παραπάνω:

Ψάχνεις φακό / φωτισμό, από απόσταση περιπου 40 εκατοστά, στερεωμένο μάλλον στο κεφάλι σου (γυαλια ή μέτωπο), ο οποίος να δίνει το πολυ 100 Lumens, μάλλον σε neutral απόχρωση και με ένα hotspot (από τα 40 εκατοστά) περίπου 10 εκατοστά - σωστά?

Υποθέτω ότι 100 lumens είναι πολύ καλά, και σε όλα τα άλλα συμφωνώ (απόχρωση daylight warm καλύτερα, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί η επιλογή χρώμματος γίνεται πάντα δίπλα σε ένα ηλιολουστο παράθυρο). Δεν θέλω όμως κάτι σε φακό ορειβασίας. Θα το βιδώσω στα γυαλιά μου που έχουν ήδη 2 τρύπες για αυτό το σκοπό στην μέση του σκελετού πάνω από τη ράχη της μύτης. Γι'αυτό έκρινα καλή την λύση του συναδέλφου μου (που παρέθεσα επάνω). Και teomav, ελπίζω να μην εξέλαβες την απάντηση ως επιθετική, ήθελα απλά να απαντήσω και σε ευχαριστώ ειλικρινά για τη συμμετοχή σου στο thread.

Re: Απάντηση: Φακός κεφαλής για οδοντιατρική χρήση.

ενα φακο με optics θα χρειαστεις. για καλυτερη εστιαση - http://www.dealextreme.com/p/21mm-led-acrylic-lens-for-flashlight-5-pack-41690
το προβλημα ειναι το μεγεθος και βαρος του φακου. για ποσο μηκος φακου μιλαμε , το μαξιμουμ?

Το μήκος μπορεί να είναι και 5 εκατοστά, δεν με ενδιαφέρει. Τώρα το βάρος πρέπει να είναι μικρό, Σύνολο το βάρος του φακού πάνω στο σκελετό μικρότερο από 130 γρ. για να μπορώ να σκύβω και να μην φεύγει ακόμα και ο ειδικός σκελετός από τα αυτιά μου. Δοκίμασα βάρη με αμπούλες νερού και νομίζω ότι τα 150 γρ. είναι πολλά, άρα σίγουρα κάτω από τόσο. Ο φακός εστίασης που έστειλες είναι φυσικά αποδεκτός σε μέγεθος και βάρος και κάτι τέτοιο πρέπει να χρησιμοποιούν και οι εταιρείες.

Σκεφτόμουν κάτι σαν αυτό το συνδιασμό

http://www.led-tech.de/en/High-Powe...E-XP-G-R5-on-Ceramic-PCB-LT-1713_120_138.html

http://www.led-tech.de/en/High-Power-Supply/LEDIL-Optics/CREE-LXP-optic-10°-LT-1561_106_146.html ή

http://www.led-tech.de/en/High-Power-Supply/LEDIL-Optics/CREE-Power-Optic-8°-LT-1452_106_146.html

Αλλά και πάλι δεν είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός ή έμπειρος στον τομέα, οπότε please help!!

Τι επιπλέον θα χρειαζόμουν από μπαταρίες, modules ελέγχου, ψύξη κλπ?

Optics-->checked

Last edited:
Το θέμα το έχω ξανασυζητήσει με οδοντίατρους!
Αν υπήρχε κάτι τέτοιο σε πιο καλό

http://www.dealextreme.com/p/flexible-usb-powered-led-keyboard-light-black-26060

Θα ήτανε τέλειο.
Ο λόγος;
1) δε θες πολλά λούμεν, ένα στόμα βλέπεις, και 10 είναι πολλά! 2), δε θες βάρος 3)θες ευελιξία 4) δε χρειάζεται να ξοδευτείς 5) δε χρειάζεται να στραβώνεις!

Αυτό που σας έδειξα, τι είναι, ένα φωτάκι απλό με λέντ 5μμ που εστιάζει σε ένα σημείο, δε στραβώνει, τροφοδοτείται με usb(τώρα πως θα του δώσετε ρεύμα έχετε άπειρους τρόπους) το προσαρμόζετε όπως θέλετε από όποια γωνία θέλετε!
Αν άλλαζα κάτι, θα του έβαζα καλύτερο λέντ και τίποτε άλλο για περισσότερα λούμεν!
Τόσο απλό όσο φαίνεται!

Αν πάλι δε σας αρέσει πρέπει να σκεφτούμε μια λύση υποχρεωτικά με οπτικό και πιθανόν με xr-e.

Χα, τώρα σκέφτηκα και κάτι άλλο, ένας ρώσος έχει κάτι ωραία φωτάκια(μινι αλουμινιένες κεφαλές ευέλικτες) με οπτικά για τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα(!!!), που εστιάζουν ωραία, είναι ελαφριά και έχουνε εξωτερική πηγή τροφοδοσίας. Δε χρειάζεται να το έχει άλλωστε και τις μπαταρίες στο κεφάλι του!

Το θέμα το έχω ξανασυζητήσει με οδοντίατρους!
Αν υπήρχε κάτι τέτοιο σε πιο καλό

http://www.dealextreme.com/p/flexible-usb-powered-led-keyboard-light-black-26060

Θα ήτανε τέλειο.
Ο λόγος;
1) δε θες πολλά λούμεν, ένα στόμα βλέπεις, και 10 είναι πολλά! 2), δε θες βάρος 3)θες ευελιξία 4) δε χρειάζεται να ξοδευτείς 5) δε χρειάζεται να στραβώνεις!

Αυτό που σας έδειξα, τι είναι, ένα φωτάκι απλό με λέντ 5μμ που εστιάζει σε ένα σημείο, δε στραβώνει, τροφοδοτείται με usb(τώρα πως θα του δώσετε ρεύμα έχετε άπειρους τρόπους) το προσαρμόζετε όπως θέλετε από όποια γωνία θέλετε!
Αν άλλαζα κάτι, θα του έβαζα καλύτερο λέντ και τίποτε άλλο για περισσότερα λούμεν!
Τόσο απλό όσο φαίνεται!

Αν πάλι δε σας αρέσει πρέπει να σκεφτούμε μια λύση υποχρεωτικά με οπτικό και πιθανόν με xr-e.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

για τα λούμεν δεν ξέρω πόσα επαρκούν, αλλά αυτό που χρειάζομαι είναι μια σχετικά δυνατή συγκεντρωμένη δέσμη. Μια συνάδελφος μου χρησιμοποιεί αυτά http://cgi.ebay.com/NEW-LED-Safety-...95125165?pt=US_Sunglasses&hash=item2eb466b3ad σε συνδυασμό με τον προβολέα. Εγώ δεν θέλω να ανάβω τον προβολέα, θέλω μια δέσμη 5-10 cm αρκετά δυνατή ώστε να φωτίζει πλήρως ένα τμήμα της στοματικής κοιλότητας. Το να στραβώνεις είναι θέμα του αν κοιτάς τον ασθενή στα μάτια με το φακό ανοιχτό...εε κοίτα τον στα μάτια άλλη στιγμή. Η διάγνωση όμως και το χειρουργείο (πχ. εξαγωγή έγκλειστου δοντιού κάτω και πίσω στο στόμα, με την γλώσσα να καλύπτει μέρος του πεδίου) θέλει φως. Δεν ξέρω όμως πόσα lumen φως.

Και πάλι ευχαριστώ