Φακός με μεγάλο εύρος zoom για Nikon D60

harisma23

Senior Member
18 June 2006
438
Βρίσκομαι στην αναζήτηση για ένα φακό all-round για τη Nikon D60 που έχω. Προς το παρόν έχω τον 18-55VR της Nikon, από τον οποίο είμαι ικανοποιημένος αλλά μου λείπουν τα εστιακά μήκη του τηλεφακού. Έχω μια κορούλα 5 ετών και χωρίς τηλεφακό, χάνω κάποιες εν δυνάμει εξαιρετικές φωτογραφίες.

Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για την απολύτως καλύτερη απόδοση, αλλά απλώς μια αξιοπρεπή απόδοση. Επίσης απαραίτητη μου είναι η ύπαρξη οπτικής σταθεροποίησης στο φακό, καθώς και ενσωματωμένου μοτέρ AF.

Αν τα λεφτά δεν ήταν θέμα, θα προχωρούσα στην αγορά ενός Nikon 18-200VR, αλλά τα 600 ευρώ μου πέφτουν πολλά. Ως εύρος θα ήθελα κάτι μεταξύ 18-105 ως ελάχιστο και 18-270 ως μέγιστο.

Ως σχετικά φθηνή λύση σκέφτομαι τον 18-105VR της Nikon, αν και θα ήθελα κάτι παραπάνω σε τηλεφακό. Με τρομάζουν κάποια πράγματα που διαβάζω π.χ. για το 18-200OS της Sigma, που ένας στους τρεις βγαίνει προβληματικός. Ο Tamron 18-270VC είναι ελκυστικός, αλλά και ακριβός - εκτός προϋπολογισμού. Οι προαναφερθέντες φακοί είναι απλώς παραδείγματα, οπότε αν έχετε να προτείνετε άλλους, ευχαρίστως θα ακο´ύσω τις προτάσεις σας.

Θα με ενδιέφερε η γνώμη κάποιων με τη σχετική εμπειρία για πιθανούς φακούς, καθώς και το πως συγκρίνονται σε επίπεδο απόδοσης με τον υπάρχοντα 18-55VR (στα κοινά εστιακά μήκη εννοείται).

Να σου ζήσει η κορούλα σου καταρχήν!

Κάτι σε στύλ 55-200 για να συμπληρώσεις το υπάρχον σετ θα κοίταζες? Αφού είσαι ικανοποιημένος απο αυτόν, αν τον πλαισιώσεις με έναν τηλεφακό ζουμ να σου έρθει καλύτερα και οικονομικά και απο ποιότητα.

Η πρώτη μου σκέψη θα ήταν ο 18-200 με σταθεροποιητή της Sigma που είχα, αλλά αν δεν θες τίποτα δυσάρεστες εκπλήξεις πάρε τότε τους αντίστοιχους "μαμά" φακούς αλλά με τις αντίστοιχες τιμές κιόλας.
Δεν έχει βγάλει η Nikon κανέναν 18-200;

Κατά την γνώμη μου αν θέλεις all-round φακό πάρε έναν all-round να ξεμπερδεύεις. αν είναι να τον "σπάσεις" σε άλλους φακούς τότε έχασες το παιχνίδι.

Πριν από λόγο καιρό που είχα ρωτήσει για τον 55-200 VR τον είχα βρει γύρω στα 200 ευρώ και μεταχειρισμένο τον είχε ένα καταστημα στην Κάνιγγος (δε θυμάμαι ποιό) 140 ευρώ, οπότε αν θες να συμπληρώσεις τον 18-55 νομιζω οτι δεν είναι απαγορευτικό το κόστος.

Δες εδώ
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests
η εδώ
http://www.bythom.com/nikon.htm
για στοιχεία και αξιολόγηση όλων των φακών της Nikon.

Από όσα λες ο nikon 18-200VR είναι ο ´μόνος που θα σε καλύψει. Είναι τίμιος για τα λεφτά του αλλά μην περομένενεις θαύματα. Μπορείς να βρείς στα 400-500 ευρώ μεταχειρισμένο.

Προσωπική άποψη, όχι Tamron η Sigma.

Πάντως μην προβληματίζεσαι τόσο για τον φακό όσο για το θέμα. Την φωτογραφία την βγάζει το μάτι πίσω από τον φακό.

Ο Μπρεσσόν, ένας απο τους μεγαλύτερους φωτογράφους όλων των εποχών τραβούσε παντα με ένα νορμάλ φακό.

Τελικά η αναζήτηση τελείωσε με την αγορά ενός Nikon 18-105VR, ο οποίος συνδυάζει αξιοπρεπή απόδοση σε λογική τιμή (αν και με όχι τόσο μεγάλο εύρος zoom). Ο Nikon 18-200VR μου έπεφτε πολύ ακριβός (600+ Ευρώ), ενώ ο Sigma 18-200OS ο οποίος δεν ξέφευγε πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό μου(350 Ευρώ) δεν αγοράστηκε λόγω αμφιβολιών για την οπτική του ποιότητα. Τέλος ο Nikon 55-200VR αποκλείστηκε για λόγους πρακτικότητας (ήθελα να μην έχω αλλαγές φακών).

Είμαι ήδη ευτυχής για την αγορά μου, καθώς η κορούλα μου, μου έχει κιόλας προσφέρει κάποιες εξαιρετικές φωτογραφίες πορτραίτου, που με τον 18-55 θα έχανα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Last edited:
Τελικά η αναζήτηση τελείωσε με την αγορά ενός Nikon 18-105VR, ο οποίος συνδυάζει αξιοπρεπή απόδοση σε λογική τιμή (αν και με όχι τόσο μεγάλο εύρος zoom). Ο Nikon 18-200VR μου έπεφτε πολύ ακριβός (600+ Ευρώ), ενώ ο Sigma 18-200OS ο οποίος δεν ξέφευγε πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό μου(350 Ευρώ) δεν αγοράστηκε λόγω αμφιβολιών για την οπτική του ποιότητα. Τέλος ο Nikon 55-200VR αποκλείστηκε για λόγους πρακτικότητας (ήθελα να μην έχω αλλαγές φακών).

Είμαι ήδη ευτυχής για την αγορά μου, καθώς η κορούλα μου, μου έχει κιόλας προσφέρει κάποιες εξαιρετικές φωτογραφίες πορτραίτου, που με τον 18-55 θα έχανα.

Πολύ ωραία. Καλές φωτογραφίσεις. και να θυμάσαι ότι για να έχεις ακόμη ωραιότερα πορτρέτα να τραβάς στο 105 (δηλ. στο τηλέ) από απόσταση και με ανοιχτά διαφράγματα. Δηλ. αφήνεις το πράσινο τετραγωνάκι, επιλέγεις προτεραιότητα διαφράγματος, δίνεις τιμή τιμή στοπ πιο κλειστό (6,3) από το τέρμα ανοιχτό (που είναι το 5,6) και χωρίς φλας. Αν δεν έχεις ικανοποιητική ταχύτητα, αυξάνεις το iso από το 200 στο 400 ή το 500.

"Μικρό" εύρος ένας φακός με κάλυψη 27-160mm?

Εκτός εάν κάποιος δουλεύει πολύ το τέλε. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, θα ήταν προτιμότερο να αγοράσει έναν ξεχωριστό τελε-ζουμ φακό, γιατί οι απόδοση των σουπερζουμ φακών στο τέλε άκρο τους είναι κατά κανόνα, μετριώταη, επιεικώς.

"Μικρό" εύρος ένας φακός με κάλυψη 27-160mm?

Μα εγώ δεν έγραψα για "μικρό" εύρος, αλλά για "όχι τόσο μεγάλο εύρος zoom", βασικά συγκρινόμενο με τους 18-200.

Η πρώτη μου σκέψη θα ήταν ο 18-200 με σταθεροποιητή της Sigma που είχα, αλλά αν δεν θες τίποτα δυσάρεστες εκπλήξεις πάρε τότε τους αντίστοιχους "μαμά" φακούς αλλά με τις αντίστοιχες τιμές κιόλας.
Δεν έχει βγάλει η Nikon κανέναν 18-200;

Κατά την γνώμη μου αν θέλεις all-round φακό πάρε έναν all-round να ξεμπερδεύεις. αν είναι να τον "σπάσεις" σε άλλους φακούς τότε έχασες το παιχνίδι.

:smile:

Απάντηση: Re: Φακός με μεγάλο εύρος zoom για Nikon D60

Ο σημανικότερος παράγων για να χαρείς τον όποιο εξοπλισμό σου είναι ο χρόνος.

Τίποτα, όσα λεφτά κι άν έχουμε ή ξάφνου αποκτήσουμε, δέν μπορεί να μας γυρίσει πίσω, στο προηγούμενο δευτερόλεπτο της ζωής μας.
Κι αυτό ( μιά έστω κακή λήψη συγκεκριμένης όμως στιγμής) είναι ανεκτίμητο.

Ο Sigma (70-300 APO) τελικά είναι καλός φακός, αλλά σε μακρινές αποστάσεις με δυσκολεύει αρκετά το MF. Η σταθεροποίηση δεν με πολυαπασχολεί καθώς από 150-170 και πάνω τον χρησιμοποιώ μόνο με το τρίποδο.

Για τον παραπάνω λόγο, και κυρίως επειδή θέλω να δουλέψω τα 150-200mm (ίσως και χωρίς τρίποδο πλέον) μόλις παραγγέλθηκε ο 55-200Vr καινούριος.

Ήταν η μόνη φθηνή και αξιοπρεπής λύση, και δοκιμασμένος αφού τον χρησιμοποίησα περίπου 30 μέρες και έμεινα ικανοποιημένος.

Ο Sigma (70-300 APO) τελικά είναι καλός φακός, αλλά σε μακρινές αποστάσεις με δυσκολεύει αρκετά το MF. Η σταθεροποίηση δεν με πολυαπασχολεί καθώς από 150-170 και πάνω τον χρησιμοποιώ μόνο με το τρίποδο.

Για τον παραπάνω λόγο, και κυρίως επειδή θέλω να δουλέψω τα 150-200mm (ίσως και χωρίς τρίποδο πλέον) μόλις παραγγέλθηκε ο 55-200Vr καινούριος.

Ήταν η μόνη φθηνή και αξιοπρεπής λύση, και δοκιμασμένος αφού τον χρησιμοποίησα περίπου 30 μέρες και έμεινα ικανοποιημένος.

Με γειές Δημήτρη. Νομιζω οτι είναι αξιοπρεπέστατος για τα λεφτά του.. :grinning-smiley-043

Για τον Sigma νομιζω το ειχαμε συζητήσει... Δυστυχώς οι φακοι αυτοί χωρίς σταθεροποιηση και αυτοματη εστίαση ειναι δύσκολοι να τους κουμαντάρεις....

Το ανασύρω γιατί μου προέκυψε ο 18-105VR σε καλή τιμή.
Γενικά έχει λάβει πολύ καλά σχόλια-κριτικές αλλά οι παραμορφώσεις του είναι τόσο έντονες που χρειάζονται μετα-επεξεργασία σε όλο το εύρος του?
Αν όχι αυτόν, ποιον άλλον θα προτείνατε από 3ο κατασκευαστή με παρόμοιο εύρος και επίσης καλή ευκρίνεια?
Ευχαριστώ

Last edited:
Αν δεν κανω λάθος από οσο εχω δει στα τεστς (δεν τον εχω) οι παραμορφώσεις ειναι καπως αυξημένες στο ευρυγώνιο άκρο (18-24mm) αλλά διορθωνονται ευκολα στο Photoshop και σιγουρα οχι σε βαθμο που να καθιστά τις σχετικες φωτογραφιες αχρηστες.. Εξαλλου οι περισσοτεροι φακοι με αναλογο ευρος ζουμ εχουν τετοια προβληματάκια...

Τωρα απο εναλλακτικές με σειρά προτεραιοτητας θα κοιταζα

Nikon 18-200 VR (ο απερχομενος).. Ειναι λιγο ακριβος αλλα πολύ καλο value/money καλή αποδοση (για ζουμ τετοιου εύρους) και καλή μεταλλική κατασκευή.. Ισως βρεις καμμια ευκαιρια ειτε σε μεταχειρισμενα ειτε με παζάρι και πληρωμή μετρητοις σε κατάστημα.

Sigma 18-200 DC OS HSM .. Προσιτή εναλλακτική, καλή κατασκευή αξιοπρεπής εικονα (οχι σαν τον Nikon αλλα κοστιζει τα μισα σχεδον χρήματα).

Tamron 18-270 VC :Πιθανοτατα η καλύτερη επιλογή. Αρκετά καλή οπτική απόδοση (δεδομενου του τεράστιου ζουμ), αξιοπρεπής κατασκευή αλλά λιγο ακριβουλης. Ισως ο ιδανικος ΟΛΑ-ΣΕ-ΕΝΑ φακός..

Sigma 18-250 DC OS : Νεος παικτης, δεν γνωριζω λεπτομερειες ακομα.. ισως θα αξιζε να τον δοκιμασεις στην μηχανη σου σε καποιο κατάστημα..

Αυτά μου ερχονται στο μυαλό με μια πρώτη σκεψη.. Το κακο ειναι οτι οι φακοι αυτοι επειδή ειναι δημοφιλέστατοι εχουν σχετικά τσιμπημενες τιμές .. Ο μονος προσιτος ειναι ο Sigma 18-200 DC OS HSM . Δοκιμασε τον ομως πρώτα εαν σε ενδιαφέρει....

Η δική μου πρόταση, εαν δεν μπορουσα να πληρώσω τον Τamron ή τον Nikon 18-200, μαλλον θα εμενα με τον 18-105 VR και θα προσπαθουσα να μαθω τα χουνερια του και να τα διορθώνω στο PS.. Για τα λεφτα που κοστιζει πιστεύω οτι ειναι κελεπούρι...