fanless midi tower?

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,000
Αθηνα
Καλη χρονια σε ολους!

εχω ενα midi tower που χρησιμοποιως σαν htpc με xbmc. Τα βιντεο μου ειναι σε nas οποτε τα τραβαω απο το δικτυο. Καρτα γραφικων ειναι η asus 6450 silent (χωρις ανεμιστηρα). Το τροφοδοτικο εχει ανεμιστηρα οπως επισης και ο q6600 cpu. Πριν μερικο καιρο ο ανεμιστηρας του κουτιου (8 εκατοστα) αρχισε να μου σπαει τα νευρα απο τον ηχο που εκανε. Πηρα το αγαπημενο μου φυσητηρι και ξεσκονισα (βγηκαν ντουμανια :) ). Ο θορυβος ομως συνεχιζοταν. Αποσυνδεσα τον ανεμιστηρα του κουτιου (αφου εντοπισα οτι αυτος ηταν οντως η πηγη του κακου). Σκεφτηκα "θα παρω αλλο ανεμιστηρακαι και τελειωσαμε". Μετα ομως συνδειδητοποιησα οτι οταν τον ειχα στο ρευμα και τον κραταγα στο χερι μου δεν προκαλουσε θορυβο, οταν ομως τον εβαζα πανω στο κουτι εκει αρχιζε τα γρρρρ γρρρ. Δοκιμαζοντας λασκαροντας-βιδωνοντας βιδες του συνειδητοποιησα οτι κατι παιζει και συντονιζει οταν ειναι πανω στο κουτι. Απο την αλλη γλυκαθηκα τις μερες που ετρεχα τον υπολογιστη χωρις ανεμιστηρα καθως περα απο το "κλικ κλικ" του σκληρου δεν ακουγα τιποτα αλλο!

Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης:

- αν παρω καινουριο ανεμιστηρακι θα γλιτωσω απο τα προβληματα που μου εκανε το παλιο;
- αν δεν παρω ανεμιστηρακι και το αφησω το κουτι ετσι... παιζει να εχω προβλημα; χρηση 99% ως htpc και 1% (ισως και λιγοτερο) κανενα απλο παιχνιδακι indie μεσω steam big screen. Αν ανεβει απο ποσο και πανω η θερμοκρασια να αρχισω να ανησυχω; Τα tools της motherboard, χωρις ανεμιστηρα σε idle εδειχναν 38-39 βαθμους και με ανεμιστηρα 27-29.
- οι ssd τι συμπεριφορα εχουν με τη θερμοκρασια; ανεβαζουν μεγαλυτερη απο τους κανονικους; ρωταω γιατι σκεφτομαι να αφησω απενεργοποιημενο το ανεμιστηρακι του κουτιου (αν δεν δημιουργουνται αλλα προβληματα) και να παω να αγορασω και εναν ssd, ωστε να εξαφανισω και τους ηχους "κλικ-κλικ" του σκληρου

οι ηχοι απο τον ανεμιστηρα της cpu και του τροφοδοτικου δεν ακουγονται σχεδον καθολου.

Ευχαριστω πολυ!

Για τώρα δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα. Το πολύ-πολύ να ψήσεις κάστανα πάνω στο κουτί :p

To καλοκαίρι όμως; Ο Q6600 βγάζει αρκετή ζέστη η οποία θα παγιδεύεται μέσα στο κουτί.

Με στενοχώρησες ρε Κώστα! Δεν είναι η απάντηση που ηλπιζα! :) επειδή βλέπω οτι έχουμε σχεδόν ίδιο συστημα, εσύ τι έχεις κάνει με το θέμα θόρυβος;

Τι έχω κάνει; Μεγάλη υπομονή, αυτό έχω κάνει ;)

Εκτός απο τους ανεμιστήρες επεξεργαστή και τροφοδοτικού έχω 2 8άρηδες πίσω και ένα μεγαλύτερο μπροστά. Το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία κουτιού είναι γύρω στους 50'C τον περισσότερο θόρυβο τον κάνει ο επεξεργαστής και είναι ανυπόφορος. Λύση δεν έχω βρει.

Lololo... έτσι στριψε το μαχαίρι στην καρδιά....το πετάω το μπρίκι και τρέχω να πάρω raspberry ;) ουτε ανεμιστήρες ουτε τίποτα

Δεν είναι κακή ιδέα. Να σου πω σκέφτηκα κάποια στιγμή να πάρω ένα καινούριο Celeron των 50 αφού διάβασα ένα συγκριτικό που τον έβγαζε ισάξιο του Q6600...

Καταλαβαίνω.. Και εγώ τα ίδια... Βλέπω htpc κουτάκια με mini itx και μου τρέχουν τα σάλια. Αλλά τον "δεινόσαυρο" τι θα τον κάνω; να δώσω λεφτά για να κάνω τα ίδια με αυτά που κάνω τώρα;

Θα κάνεις τα ίδια αλλα με ηρεμία. Λίγο είναι;
Ο δεινόσαυρος θα πάει στο υπόγειο και θα περιμένει να φάει κανένα βαρύ encoding. Τώρα πια δεν έχει λόγο να είναι στο σαλόνι.

παιδιά έχει υπάρξει μεγάλη εξέλιξη από τον 6600... από τις δοκιμές μου, ένας PentiumG630 Sandy, είχε περίπου ίδιες επιδόσεις (ποτε καλύτερα, πότε χειροτερα) με έναν ίδιας συχνότητας core duo Ε8200!!! Στο 1/3 της τιμής του Ε8200...
ενας π.χ. haswell i5, θα είναι πολύ ισχυρότερος (μπορεί να πλησιάζει και 2Χ σε encoding που αναφέρθηκε καθώς έχουν υπάρξει πολλές βελτιώσεις - optimizations για αυτά τα θέματα) από τον 6600...

φίλε avpap αν το οικονομικό δεν σε δεσμεύει, η ησυχία, οι πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι καλύτερες επιδόσεις κλπ των νέων επεξεργαστών θα σου κάνουν μεγάλη διαφορά...

Εγώ πάντως -και μιας και το είπες- με το RasPi στην κρεβατοκάμαρα "σώθηκα"... :2thumb22sup: :music-smiley-005: (αλλά σαλόνι δεν θα το έβαζα)

καλή χρονιά!

Last edited:
Εμ, το σαλόνι μας καίει. Πρέπει να έχει και εμφάνιση και επιδόσεις. Κοιτάζω και κανένα γυαλιστερό Android αλλά ακόμα δεν... :)

Καλός ο i5 αλλά πόσο κοστίζει; Τα είχαμε σκάσει πριν χρόνια για τον 6600, δεν την ξαναπατάμε. ;)
Τώρα που σε βρήκα, ποιος είναι ο πιο φτηνός Haswell; Καιρό χαλβαδιάζω έναν G1620 αλλα αν συμφέρει να πάω παραπάνω.

Last edited:
Έχεις απόλυτο δίκιο lykman άλλα δεν μπορω να δικαιολογησω στον εαυτό μου πρώτιστα και στον CFO μου (γυναικα :) ) κατ επέκταση την αγορά ενος καινούριου μηχανήματος που δεν θα προσφέρει κάτι παραπανω σε λειτουργία. Σκέφτομαι λίγο ενα hp micro 54 ώστε να εκτελεί χρεη htpc αλλά και nas. Η λύση αυτή έχει επίσης ψιλοκαει γιατί έχω ηδη ένα synology. Θα στησω εναν hp για φιλο και τότε θα δω μήπως πάω το νας στη δουλεια και πάρω ενα hp για το σπίτι. Rasp εχω στήσει σε φιλο και τα σπάει. Αν είχα TV που υποστηρίζει Mira cast θα το έπαιρνα σαν βασικό htpc,αλλά δεν ειμαι έτοιμος να μην έχω καμμία λειτουργία web browser ή και ότι άλλο χρειαστεί.

Απάντηση: Re: fanless midi tower?

Εμ, το σαλόνι μας καίει. Πρέπει να έχει και εμφάνιση και επιδόσεις. Κοιτάζω και κανένα γυαλιστερό Android αλλά ακόμα δεν... :)

Καλός ο i5 αλλά πόσο κοστίζει; Τα είχαμε σκάσει πριν χρόνια για τον 6600, δεν την ξαναπατάμε. ;)
Τώρα που σε βρήκα, ποιος είναι ο πιο φτηνός Haswell; Καιρό χαλβαδιάζω έναν G1620 αλλα αν συμφέρει να πάω παραπάνω.

Android? Σε σαλόνι, για XBMC??? ουτε καν... όσο για i5... "ότι πληρώνεις, παίρνεις". Αν δεν σου χρειάζεται η ισχύς του 4πύρηνου βέβαια, εννοείται ότι πας και σε i3 (i3-34ΧΧ θα πρότεινα για να έχει την δυνατότερη 4600 iGPU. Και λογικά θα έχεις αντίστοιχες -αν όχι καλύτερες- επιδόσεις από τον 6600). Η ακόμα και σε AMD APU... Αλλά όλες αυτές οι λύσεις σίγουρα κοστίζουν, αν και όχι σαν έναν i5... φυσικά θα μπορούσες να δοκιμάσεις να πουλήσεις και τα παλιά σου.

π.χ. http://www.msystems.gr/index.php?category=1420 , βασικά κοιτάς για socket 1150. Δεν πιστεύω ότι αξίζει πια να κοιτάμε (για νέα αγορά πάντα) τις προηγούμενες γενιές, ειδικά μιας και από ότι φαίνεται οι haswell έχουν λύσει και το 23,976 (αν και ακόμα δεν το έχω δει πουθενά επιβεβαιωμένο για τους μικρούς - pentiums), και οι τιμές τους είναι πλέον αντίστοιχες των Ivy.

Έχεις απόλυτο δίκιο lykman άλλα δεν μπορω να δικαιολογησω στον εαυτό μου πρώτιστα και στον CFO μου (γυναικα :) ) κατ επέκταση την αγορά ενος καινούριου μηχανήματος που δεν θα προσφέρει κάτι παραπανω σε λειτουργία. Σκέφτομαι λίγο ενα hp micro 54 ώστε να εκτελεί χρεη htpc αλλά και nas. Η λύση αυτή έχει επίσης ψιλοκαει γιατί έχω ηδη ένα synology. Θα στησω εναν hp για φιλο και τότε θα δω μήπως πάω το νας στη δουλεια και πάρω ενα hp για το σπίτι. Rasp εχω στήσει σε φιλο και τα σπάει. Αν είχα TV που υποστηρίζει Mira cast θα το έπαιρνα σαν βασικό htpc,αλλά δεν ειμαι έτοιμος να μην έχω καμμία λειτουργία web browser ή και ότι άλλο χρειαστεί.

εγώ ψιλοδιαφωνώ για τον ΗΡ για χρέη htpc, πιστεύω ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι καλύτερο μόνος σου (που θα λειτουργεί φυσικά και σαν NAS 24/7, αν και όχι με στάμπα "server grade" μηχανήματος). Θεωρώ πολύ πιο advanced το δικό μου DIY AiO 24x7 v.4 της υπογραφής μου. Στον οποίο μάλιστα μπορείς να πας σε haswell ή AMD APU, οπότε δεν θα χρειαστείς καν GPU.

Οσο για το RasPi, γιατί λες ότι δεν έχεις web? Μια χαρά έχεις (αργό βέβαια), αρκεί να αλλάξεις την κάρτα SD του με μια άλλη, που να έχεις εγκατεστημένη κάποια από τις linux διανομές του... Γίνεται κανονικό PCάκι τότε (αργό βέβαια, ξαναλέω). Αλλά ναι, το CEC είναι όλα τα λεφτά!!! είσαι σίγουρος ότι δεν υποστηρίζεται? Είναι παλιά η τιβί σου?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: fanless midi tower?

@lykman

το μηχανημα της υπογραφης σου ειναι οντως εξαιρετικο.. και εννοειται πολυ καλυτερο απο οποιαδηποτε ετοιμη λυση. Απο οτι ειδα και σε λεφτα δεν πρεπει να ξεφευγει πολυ πιο πανω. Να αλλαζω καρτουλες στο rasp δεν υπαρχει περιπτωση.. ειμαι τεμπελακος, ασε που φοβαμαι οτι θα την χασω κιολας. Miracast εννοουσα οχι CEC. Το miracast ειναι η τεχνολογια τυπου airplay που επιτρεπει screen mirroring απο android. Αν το ειχα αυτο, τοτε θα μπορουσα να κανω τα πιο "κομπιουτεριστικα" πραγματα (web browsing ισως και τιποτα αλλο) δια μεσω του κινητου μου. Βεβαιως μια λυση ειναι να παω να αγορασω καμμια συσκευη τυπου netgear ptv3000 που ειναι miracast receiver, αλλα παλι προσθετουμε κουτια και αφαιρουμε λεφτα :)

Το aio v4 ομως το βλεπω σιγουρα με προσοχη και η γνωμη σου μετραει γιατι απο οτι βλεπω απο την υπογραφη σου εχεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ :) οποτε τα εχεις δει και εχεις κανει συγκρισεις.

... και εννοείται ότι στο διάστημα αυτό που το έχω, έχουν παρουσιαστεί καλύτερα κουτιά, και οι haswell (που εννοείται ότι τώρα θα πήγαινα εκεί)...

για το miracast ναι μπερδεύτηκα... το πέρασα για κάποιο από τα ονόματα που δίνουν οι εταιρίες στο CEC... στυλ simplink κλπ...

microserver δεν έχω... (είναι άλλου παιδιού το άρθρο), αλλά έχω λιώσει στο διάβασμα... και για αυτό, όπως και για synology NAS, έφτασα σχεδόν στο "submit" της παραγγελίας... αλλά τελικά προτίμησα το AiO μου... :grandpa:

Re: Απάντηση: Re: fanless midi tower?

Android? Σε σαλόνι, για XBMC??? ουτε καν...
Για αυτό έγραψα "ακόμα δεν..." :)
Ανώριμο είναι, χωρίς δυνατότητες. Απο την άλλη, το Pi εξακολουθεί να μην μου γεμίζει το μάτι.

όσο για i5... "ότι πληρώνεις, παίρνεις". Αν δεν σου χρειάζεται η ισχύς του 4πύρηνου βέβαια, εννοείται ότι πας και σε i3 (i3-34ΧΧ θα πρότεινα για να έχει την δυνατότερη 4600 iGPU. Και λογικά θα έχεις αντίστοιχες -αν όχι καλύτερες- επιδόσεις από τον 6600). Η ακόμα και σε AMD APU... Αλλά όλες αυτές οι λύσεις σίγουρα κοστίζουν, αν και όχι σαν έναν i5... φυσικά θα μπορούσες να δοκιμάσεις να πουλήσεις και τα παλιά σου.

π.χ. http://www.msystems.gr/index.php?category=1420 , βασικά κοιτάς για socket 1150. Δεν πιστεύω ότι αξίζει πια να κοιτάμε (για νέα αγορά πάντα) τις προηγούμενες γενιές, ειδικά μιας και από ότι φαίνεται οι haswell έχουν λύσει και το 23,976 (αν και ακόμα δεν το έχω δει πουθενά επιβεβαιωμένο για τους μικρούς - pentiums), και οι τιμές τους είναι πλέον αντίστοιχες των Ivy.
Και ο i3 υπερβολή μου φαίνεται. Αν μάθουμε οτι ο G3220 έχει λύσει το πρόβλημα των 24Hz, θα τον πάρω με κλειστά μάτια (αν και έχω την 5450 για γραφικά).
Οι AMD δεν μου γεμίζουν το μάτι. Ακόμα και ο Α4-4000 είναι χειρότερος απο τον G3220.

τις τελευταίες μέρες πάντως που έχω βαλθεί να μικρύνω τον όγκο στα παιδικά ταινιάκια μου, και έχω "λιώσει" τον i3-3225 μου στα x264 720p re-encodes, έχω εκτιμήσει φουλ την μεγαλύτερη ισχύ του από τον G630 που είχα πριν... και φυσικά είναι η πρώτη φορά που σκέφτηκα "μήπως να πήγαινα σε καναν i5-4ΧΧΧ??" Γι'αυτό τον λόγο ανέφερα για i5, επειδή έχετε ήδη 4πύρηνο επεξεργαστή, και αναφέρθηκε και νωρίτερα η μαγική λέξη "encoding" (το οποίο είναι άμεσα εξαρτώμενο από πυρήνες)... :ernaehrung004:

Αλλιώς ναι, και G3XXX θα είναι υπεραρκετός μόνο για XBMC... δεν κάνεις καμιά αναζήτηση google για το συγκεκριμένο θέμα του 23,976? Πάει καιρός που δεν έχω κοιτάξει...

Καλη χρονια σε ολους!

εχω ενα midi tower που χρησιμοποιως σαν htpc με xbmc. Τα βιντεο μου ειναι σε nas οποτε τα τραβαω απο το δικτυο. Καρτα γραφικων ειναι η asus 6450 silent (χωρις ανεμιστηρα). Το τροφοδοτικο εχει ανεμιστηρα οπως επισης και ο q6600 cpu. Πριν μερικο καιρο ο ανεμιστηρας του κουτιου (8 εκατοστα) αρχισε να μου σπαει τα νευρα απο τον ηχο που εκανε. Πηρα το αγαπημενο μου φυσητηρι και ξεσκονισα (βγηκαν ντουμανια :) ). Ο θορυβος ομως συνεχιζοταν. Αποσυνδεσα τον ανεμιστηρα του κουτιου (αφου εντοπισα οτι αυτος ηταν οντως η πηγη του κακου). Σκεφτηκα "θα παρω αλλο ανεμιστηρακαι και τελειωσαμε". Μετα ομως συνδειδητοποιησα οτι οταν τον ειχα στο ρευμα και τον κραταγα στο χερι μου δεν προκαλουσε θορυβο, οταν ομως τον εβαζα πανω στο κουτι εκει αρχιζε τα γρρρρ γρρρ. Δοκιμαζοντας λασκαροντας-βιδωνοντας βιδες του συνειδητοποιησα οτι κατι παιζει και συντονιζει οταν ειναι πανω στο κουτι. Απο την αλλη γλυκαθηκα τις μερες που ετρεχα τον υπολογιστη χωρις ανεμιστηρα καθως περα απο το "κλικ κλικ" του σκληρου δεν ακουγα τιποτα αλλο!

Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης:

- αν παρω καινουριο ανεμιστηρακι θα γλιτωσω απο τα προβληματα που μου εκανε το παλιο;
- αν δεν παρω ανεμιστηρακι και το αφησω το κουτι ετσι... παιζει να εχω προβλημα; χρηση 99% ως htpc και 1% (ισως και λιγοτερο) κανενα απλο παιχνιδακι indie μεσω steam big screen. Αν ανεβει απο ποσο και πανω η θερμοκρασια να αρχισω να ανησυχω; Τα tools της motherboard, χωρις ανεμιστηρα σε idle εδειχναν 38-39 βαθμους και με ανεμιστηρα 27-29.
- οι ssd τι συμπεριφορα εχουν με τη θερμοκρασια; ανεβαζουν μεγαλυτερη απο τους κανονικους; ρωταω γιατι σκεφτομαι να αφησω απενεργοποιημενο το ανεμιστηρακι του κουτιου (αν δεν δημιουργουνται αλλα προβληματα) και να παω να αγορασω και εναν ssd, ωστε να εξαφανισω και τους ηχους "κλικ-κλικ" του σκληρου

οι ηχοι απο τον ανεμιστηρα της cpu και του τροφοδοτικου δεν ακουγονται σχεδον καθολου.

Ευχαριστω πολυ!

Καλή χρονιά και από μένα. Έχω φάει αρκέτες ώρες και case modding, πηγές θορύβου, ανεμηστηράκια κτλ, οπότε μπορώ να φανταστώ πως έχεις κάποιο παλιό απλό κουτάκι, έτσι? Η προσωπική μου γνώμη στο γενικό θέμα σου, μιλώντας και ως τεχνικός παράλληλα:

1) Ο θόρυβος που περιγράφεις απο τον ανεμιστήρα, κατά πάσα πιθανότητα είναι συνδιασμός του ανεμιστήρα,σαν σχεδίαση, και απο τον συντονισμό που κάνει με το κουτί. Με καποιο καινούριο 3-pin ανεμιστηράκι , θα κανεις τη δουλεια σου και χωρίς θόρυβο.
2) Επειδή δε κάνεις και βαριά χρήση του μηχανήματος, ταινίες δηλαδή σε μεγαλύτερο ποσοστό, δε ζορίζεις σχεδόν καθόλου την cpu, βρισκεται σε σχεδόν idle κατάσταση. Καλό θα ήταν να γίνει μια εσωτερική συντήρηση στο μηχάνημα, και αφού φύσηξες την σκόνη όπως είπες, σιγουρέψου πως καθάρισες εντελώς και όλες τις ψυκτρες.Σε δεύτερο στάδιο, ΠΡΕΠΕΙ, να αλλάξεις θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή.
3) Το μηχάνημα θα είναι πολύ καλύτερα μετά, και χωρίς να φοβάσαι και το καλοκαίρι.

Γνωμη μου, να το κρατήσεις, το πολύ πολύ να το βάλεις σε ενα κομψο htpc κουτάκι. Δε χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Καλή τύχη.

Οχι πως θέλω να σε παροτρύνω να κάνεις κάτι ανάλογο, αλλά εγώ εδώ και 3 χρόνια τρέχω 2 pc χωρίς ούτε έναν ανεμιστήρα κουτιού, χειμώνα καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα. Ενα με phenom II x4 955 (εκτελεί και χρέη gaming τα σκ) και έναν παλιό pentium 4 στα 3.4. Γνωστές ψηστιέρες και οι δύο δλδ. Ο phenom μάλιστα είναι και σε αρκετά μικρό κουτί.
Στο κάτω κάτω αν καεί κάτι θα σου δωθεί και η πραγματική αφορμή για αναβάθμιση, αν και το θεωρώ απίθανο αν είναι κατά 90% idle όπως λες.

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις.έγινε και ωραία κουβεντουλα και μάθαμε μερικά πραγματα. Θα πάω να πάρω ένα καινούριο ανεμιστηρακι και αν δεν μείνω ευχαριστημένος από τον θόρυβο, θα το αποσυνδεσω τελείως και θα δω πως θα πάει