FE206E - Καιρός για δουλειά

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Όπως λέει και ο τίτλος, πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή αυτό το project.

Τα μεγάφωνα ειναι τα FE206E και σκοπεύω να συμπληρώσω με tweeter για τις υψηλές.
Σε πρώτη φάση θέλω να καταλήξω σε καμπίνα. Ο χώρος που θα παίξουν τα ηχεία είναι κάπως έτσι

attachment.php

Οι επιλογές που έχω στο μυαλό μου είναι
1. Οι BIB: δείχνουν εύκολες στην κατασκευή, κατεβαίνουν χαμηλά, θα ταιριάξουν ταμάμ στις γωνίες μπροστά από το τζάμι, αλλα ειναι λίγο...θηρία για τα 206.
2. FE208 Sigma BLH ή FE206-ESR BLH: πιο μαζεμένες σε όγκο, δέχονται εύκολα ενα tweeter απο πάνω και...ξέρω πώς παίζουν :D

Αν υπάρχουν κι αλλες επιλογές με τις οποίες εχετε εμπειρία, δεχομαι προτασεις.

Όσο διαβάζω, κλίνω προς τις BLH. To πρόβλημα μου με αυτες ειναι κυρίως η πολυπλοκότητα της κατασκευής(κόψιμο ξύλων, μοντάρισμα της καμπίνας κλπ) μια και δεν εχω πείρα σε κατασκευές πέρα απο κάποια βασικά πράγματα.

Βοηθάτε! :help:

Attachments

• room.jpg
    room.jpg
    6.4 KB · Views: 434
Καλημέρα φιλε. Εχω ακούσει αρκετές ώρες και τις δυο υλοποιήσεις που ανέφερες με το 206 και θα σου πρότεινα τη ΒΙΒ ανεπιφύλακτα. Το μέγεθος ειναι όντως ένα θέμα αλλα δε μπορούμε να τα έχουμε όλα... Ενα επίσης θετικό είναι και η κατασκευή τους η οποία δε θα σου πάρει πάνω απο 8 ώρες απο τη στιγμή που θα έχεις ετοιμα τα ξύλα. Με το 206 τέλος πιστεύω ότι δε θα χρειαστείς άλλο δρόμο για τις υψηλές συχνότητες. Στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά το 206 ήταν υπέρ-αρκετό.

Σταυρο ευχαριστω για την πρόταση αλλα λέω να αποφύγω την προτεινόμενη καμπίνα του 206. Αν τελικά φτιάξω κόρνα, θα φτιαξω μια απο απο τις 208/206ΕSR.

Χρήστο, πολύ ενδιαφέρον... Έχω ακούσει τις BLH του jim καθως και τα 206 σε καμπίνα για 208 Sigma και μου αρεσαν αρκετα, αλλα δεν εχω ακούσει BIB. Είχε καλύτερο ήχο απο τις BLH ή ο συνδυασμός ευκολία κατασκευής+perfomance ήταν συνολικά καλύτερος; Τώρα, για τις ψηλές, η αλήθεια ειναι οτι τα 206 απο μόνα τους δεν είναι άσχημα... Αλλα μια δοκιμή με κανενα tweeter λεω να την κανω, όταν φτασει η ώρα.

Όσο για την κατασκευή, το κόψιμο των ξύλων ειναι αυτο που μ' ανησυχει κυρίως. Αναρωτιέμαι τι θ' ακούσω αμα τους πω οτι θέλω 40 κομμάτια με συγκεκριμένες διαστασεις.... :D (ok, αν παω σε BIB, no worries)

ΒΙΒ. Τα οπίσθιας φόρισης υστερούν σε μπάσο. Σε κάποιους χώρους δε, πολύ.
Αυτό άλλωστε είναι η δυσκολία και το μοναδικό κριτήριο σύγκρισης των διάφωρων λύσεων. Το χαμηλό.
Από 200 και πάνω παίζει και σε ένα απλό κλειστό κουτί 7-8 λίτρων.

Re: Απάντηση: FE206E - Καιρός για δουλειά

Αυτό άλλωστε είναι η δυσκολία και το μοναδικό κριτήριο σύγκρισης των διάφωρων λύσεων. Το χαμηλό.

++++
Καλημέρα Κώστα :worshippy:

Εγω ειχα φτιαξει αυτη για τα 206 την κλασσικη καμπινα.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1293750&postcount=15

Ειναι εξαιρετικος ο ηχος. Ουτε tweeter ουτε διορθωτικο κρος ουτε τιποτε. Εβαλα πανω αρκετους ενισχυτες. Με 300Β ηταν απιθανος ο ηχος.

Ναι και εμένα με 300Β παιξανε καλύτερα αλλά δεν τα δοκιμασα και με του Πανου τον ενισχυτη

Φιλε Κωστα το ελυσα με βοηθειες, δεν εφτιαξα ΒΙΒ αλλά καταφερα ενα απίστευτο χαμηλό με εναν φτωχο Αχιλλέα.
Αν θέλεις ελα να γελάσεις

Φίλε Busoni την θέση ακροασης την εχεις βάλει σωστά ή θα εχει και καμία πολυθρονα?
Απέναντι απο τον καναπέ δεν μπαινουν?

Φίλε Busoni την θέση ακροασης την εχεις βάλει σωστά ή θα εχει και καμία πολυθρονα?

Μπαίνουν Νίκο, αλλα λίγο δύσκολα γιατι ήδη υπάρχει TV και πιάνο κατα μήκος του τοίχου απέναντι απο τον καναπέ. Ακομα και να μπούν ομως, δεν ειναι πολυ λίγο 1.5-2m απόσταση απο τα ηχεία;

Απάντηση: Re: Απάντηση: FE206E - Καιρός για δουλειά

Ναι και εμένα με 300Β παιξανε καλύτερα αλλά δεν τα δοκιμασα και με του Πανου τον ενισχυτη

Φιλε Κωστα το ελυσα με βοηθειες, δεν εφτιαξα ΒΙΒ αλλά καταφερα ενα απίστευτο χαμηλό με εναν φτωχο Αχιλλέα.
Αν θέλεις ελα να γελάσεις

Νίκο τι είναι ο Αχιλλέας? Χαμηλό με backloaded? Ενδιαφέρον.

Ογιε Τσακιρίδης
με πτωχους μ/σ
Οχι με BLH Κωστα
δυστηχως με κάτι που ιδεολογικά αντιτιθεσαι αχαχαχα
Ολη η ουσία πιστευω είναι να βοηθήσεις τον ενισχυτη μια που μιλάμε για 300Β
Μπορεις να τον βοηθησεις με κάποιο φιλτρο αλλά μπορεις να τον βοηθήσεις και με γεωμμετρία.
Το φιλτρο είναι ''κλέφτης'' και δυστηχως δεν εχεις πλεόνασμα....
Πιστευω οτι η 300Β είναι μια πολύ καλή μουσική λάμπα που δυστηχως δεν τα πάει καλά με τις μεταβολες στη φάση και για να ερθει το χαμηλό χρειαζεσαι σωστη φάση.
Αν ερθει το χαμηλό η εξαρση που εχει το μεγάφωνο 2-10κ ισορροπεί και δεν ενοχλεί.

Η αποψη μου βεβαια είναι οτι σωστες ψηλές με 206/7/8 δεν ακους οπως και με το 99% των fullrange που διαθέτουν και χαμηλό.

δυστηχως με κάτι που ιδεολογικά αντιτιθεσαι αχαχαχα
...
Η αποψη μου βεβαια είναι οτι σωστες ψηλές με 206/7/8 δεν ακους οπως και με το 99% των fullrange που διαθέτουν και χαμηλό.

Κανενα TL ήταν βρε; Ή, ακόμα χειρότερα, ΒR; :flipout:
Συμφωνώ για τις ψηλές. Δεν ξέρω αν ειναι σωστές ή όχι μονο με τα 206, πάντως με (καλό)tweeter είναι καλύτερες.

Όσο αφορά στο κατασκευαστικό κομμάτι, έχω κάποιες απορίες, άπειρος γαρ... Στα 206 BIB, μιλάμε για καμπίνα με πλευρές λίγο μεγαλύτερες των 2m. Θα τις κρατήσει μόνο η κόλλα ή χρειαστούν στηρίγματα εσωτερικα; Πχ γωνίες στις κορυφές, γωνίες κατα μήκος...τα braces που βαζουν στα reflex φαντάζομαι δεν παίζουν μια και στη μέση της καμπίνας εκτείνεται το line διαγωνίως.

Στα δυο μετρά ακόμα και τα ξύλα μπορεί να είναι έστω λίγο πετσικαρισμένα, και θα είναι και δύσκολο να σφίξεις ομοιόμορφα, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις κάτι παραπάνω.
Ακόμα και κάποιου τύπου εξωτερικό bracing μπορεί να βοηθήσει.
Όχι ότι ξέρω κατά πόσο θα επηρεάζει λίγο άναρχο bracing εσωτερικά, αλλά καλά κάνεις και το σκέπτεσαι.

Πιθανά να αξίζει και ένα πρωτότυπο στα γρήγορα με πιο φθηνά ξύλα, να το ακούσεις και να το δείς εμφανισιακά ως όγκο στο σαλόνι σου ως που να φτιάξεις κανονικές καμπίνες.

και εγω θα σου προτεινα να κανεις ενα demo να το δεις γιατι ειναι λιγο φερετρακια

Οχι πάλι πρωτοτυπο....
χασιμο χρονου και χρηματος καθως δεν γινεται να παιξει το φθηνό και λεπτό ξύλο οπως αυτό που θα πρεπει να μπει
τι νοημα εχει?
να δεις αν πάει στο σαλόνι?
οκ
μέχρι εκει

Μαλλον από κοντρα πλακέ θα φτιαχτεί
σωστα?
Πάχος?
ειναι και ελαφρύ γιατι mdf σε αυτες τις διαστασεις....
Αν τα ξυλα κοπουν σωστα δεν θα εχεις προβλημα ακόμα και ενα μικρό πετσικάρισμα οπου Τασο στα 2μ εχεις δικιο
Αν θυμαμαι καλά αυτα τα ΒΙΒ εχουν ενα διαγωνιο εσωτερικά
Αν μπορεις ανεβασε το σχεδιο που θα ακολουθήσεις
Αν μπορεις με ενα ρουτερ να φτιαξεις φρεζα να χωνέψεις αυτο το εσωτερικό, θα κανεις καλή δουλεια.
Αυτό το φαλτσο είναι ενίσχυση στις δύο πλευρες (εκτος της εξόδου), οι αλλες δύο (που ειναι και πιο στενές) ισως χρειαστούν κάποιες ενισχύσεις ειδικά προς την εξοδο,
σε αυτη τη σχεδίαση πρεπει να είναι λεπτες να μην κόβουν την ροή του αερα και με σχετικό μηκος.
Μπορει να τις βάλεις και μετά αν θυμαμαι καλά.

attachment.php

Κάπως έτσι ειναι τα BIB. Bέβαια δεν υπάρχει port κάτω, το πάνω μέρος ειναι ανοιχτό και η διαγώνιος ξεκινά απο πάνω - κάτι σαν διαγώνιο mirror αυτης που φαίνεται στη φωτογραφία.

Σκέφτομαι για 18mm κοντραπλακέ θαλάσσης. Οι πλευρές αριστερα-δεξια του μεγαφώνου έχει νόημα να γινουν διπλές(δηλ 36mm) για στιβαρότητα; Αν και μετα θα θέλει 4 να το σηκώσουν... :D

To σωστό κόψιμο των ξύλων ειναι θέμα... Εγω μπορώ να τους πώ οτι τα θέλω στο χιλιοστό κομμένα, το τι θα κάνουν αυτοι ειναι το θέμα. Πρωτότυπο δεν φτιάχνω πάλι. Είχα φτιάξει ενα MLTL, δεν ακουγόταν άσχημα αλλα περισσότερο παιδεύτηκα παρά εβγαλα χρήσιμα συμπεράσματα.

Τι εννοείς "να χωνέψω το εσωτερικο";

Attachments

• MikeBergInside.jpg
    MikeBergInside.jpg
    40.4 KB · Views: 143
Ε λογικά κόντρα πλακέ θαλάσσης για να σηκώνεται κιόλας .
Η πατούρα είναι μια λύση με τις περιπέτειες της.

Μέχρι που να γίνουν όλα αυτά ένα μπετοφόρμ πως τα λένε γιατι υπάρχουν πολλές κατηγορίες για οικοδομή θα λύσει πολλές απορίες… αλλά ναι καταλαβαίνω την άποψή σου όχι άλλα πρότυπα. Έστω και εάν πιθανά εγώ να έκανα :D
Γιατί λύσεις μπορούν να δοκιμαστούν αρκετές, κάτι σα ζώνη λ.χ. αλλά για το πώς θα φαίνεται μια δοκιμή μπορεί να σε πείσει.

Έχει ακούσει κανείς το 206 σε αντίστοιχο κουτί ?