ffdshow και ρυθμίσεις reaize

Καλημέρα παιδιά και καλή εβδομάδα σε όλους !

Να ρωτήσω κάτι?

Χθές πήγα να παίξω στο HTPC μου (θυμίζω πως είναι ένας AMD Triple Core, HDMI connection σε 1080p HDTV 42inches με nvidia 8300 HDMI σε Windows Vista Media Center και ffdshow [για αρχεία divx και avi]) κάποια επεισόδια απο το "Ευτυχισμένοι Μαζί" του MEGA . Τα αρχεία αυτά είναι .avi και έχουν διαστάσεις 512x384/1056kbps.

Στην αρχή μου έβγαζε την εικόνα σαν κουτί με πλατιά μεγάλα πλαίσια δεξιά και αριστερά.. Μπήκα στο ffdshow και όρισα το resize να γίνεται πάντα και να το φέρνει στο screen resolution του PC μου (1920χ1080) χωρίς να κρατάει το original aspect ratio. Το αποτέλεσμα ήταν χάλια, μιας και έβγαζε εικόνα πολύ παραμορφοποιημένη (τραβηγμένα πρόσωπα, γενικά σαν ξεχειλωμένα όλα) ...

Υπάρχει τρόπος ωστε αυτά τα αρχεία να βγαίνουν κανονικά και όχι παραμορφοποιημένα? Πώς θα γίνει αυτό?

Αφού έβαλες χωρίς να κρατάει το original aspect ratio.

Tα μαύρα πλαίσια δεξιά κ αριστερά (με original aspect ratio) προβλέπονται για τηλεοπτικές σειρές που είναι 4:3

α.. δηλαδή έτσι θα είναι ούτως ή άλλως ε?..

Ναι αλλά βρε παιδιά.. πώς γίνεται η τηλεόραση να παίζει κανονικά (κατα την θέαση τηλεόρασης) αυτές τις σειρές..και να τις κάνει scale όπως θέλει.. (αυτό γίνεται μέχρι τώρα απο την πρώτη μέρα που έχω πάρει την TV.. ) και το ffdshow που είναι τόσο εξειδικευμένο προγραμματάκι, να μην μπορεί να το κάνει.. ?

α.. δηλαδή έτσι θα είναι ούτως ή άλλως ε?..

Ναι αλλά βρε παιδιά.. πώς γίνεται η τηλεόραση να παίζει κανονικά (κατα την θέαση τηλεόρασης) αυτές τις σειρές..και να τις κάνει scale όπως θέλει.. (αυτό γίνεται μέχρι τώρα απο την πρώτη μέρα που έχω πάρει την TV.. ) και το ffdshow που είναι τόσο εξειδικευμένο προγραμματάκι, να μην μπορεί να το κάνει.. ?
Έχεις μπερδευτεί λίγο. Η tv έχει μία λειτουργία, aspect λέγεται σε μένα, που ρυθμίζει πως θα προβάλλεται η εικόνα που λαμβάνει. Μεταξύ των άλλων έχει π.χ. 16:9, Zoom, Panorama... και Normal. Στο κανονικό η εικόνα προβάλλεται με τις κανονικές της διαστάσεις, δηλ. 4:3 για τα τηλεοπτικά προγράμματα (ή 16:9 αν είναι ο Σκαι)... Στο 4:3 έχεις μαύρες μπάρες αριστερά-δεξιά.

Last edited:
Όχι, δεν έχω μπερδευτεί καθόλου..Σε μένα έχει και μία επιλογή (Dynamic Scale) κατα την οποία ρυθμίζει (ανάλογα το αναλογικό σήμα) την εικόνα ωστε να βγαίνει κανονική και να περιέχει όλο το θέμα .. (αυτά στην Philips 42PFL7603D) πράγμα το οποίο κάνει πολύ όμορφη την εικόνα χωρίς stretching κτλ...την κάνει να φαίνεται πολύ φυσική..
Αλλά μάλλον αυτό δεν θα γίνεται στο ffdshow.. ίσως είναι πολύ προχωρημένο τεχνολογικά....

Απάντηση: Re: ffdshow και ρυθμίσεις reaize

Όχι, δεν έχω μπερδευτεί καθόλου..Σε μένα έχει και μία επιλογή (Dynamic Scale) κατα την οποία ρυθμίζει (ανάλογα το αναλογικό σήμα) την εικόνα ωστε να βγαίνει κανονική και να περιέχει όλο το θέμα .. (αυτά στην Philips 42PFL7603D) πράγμα το οποίο κάνει πολύ όμορφη την εικόνα χωρίς stretching κτλ...την κάνει να φαίνεται πολύ φυσική..
Αλλά μάλλον αυτό δεν θα γίνεται στο ffdshow.. ίσως είναι πολύ προχωρημένο τεχνολογικά....

Stretching υπαρχει και παραυπάρχει απλα γίνεται σε περιοχες που δεν ειναι ορατο. Η παραμορφωση που κανει η TV ειναι μη γραμμικη και για αυτο σου φαινεται πιο φυσική. Στο ffdshow δεν νομιζω να γινεται κατι τετοιο. Για να διαπιστωσεις τις αλλαγές ποθ κανει η TV παρατηρησε καποια μηνυματα που βαζουν και scrollαρουν τα καναλια στο πανω μερος της εικονας. Εκεί φαίνεται ξεκαθαρα που επαιμβαινει η TV.

Re: Απάντηση: Re: ffdshow και ρυθμίσεις reaize

Stretching υπαρχει και παραυπάρχει απλα γίνεται σε περιοχες που δεν ειναι ορατο. Η παραμορφωση που κανει η TV ειναι μη γραμμικη και για αυτο σου φαινεται πιο φυσική. Στο ffdshow δεν νομιζω να γινεται κατι τετοιο. Για να διαπιστωσεις τις αλλαγές ποθ κανει η TV παρατηρησε καποια μηνυματα που βαζουν και scrollαρουν τα καναλια στο πανω μερος της εικονας. Εκεί φαίνεται ξεκαθαρα που επαιμβαινει η TV.
Ακριβώς. Πανόραμα λέγεται σε μένα, το στρετσινγκ μεγαλώνει κοντά στα άκρα και μειώνεται στο κέντρο. Ένας έξυπνος τρόπος για να γεμίσει μια 4:3 εικόνα σε 16:9 κάδρο!

Μα ναι αυτό εννοώ.. γιαυτό και λέγεται Dynamic.. (ή Panorama όπως λέει ο djx33) , αυξομειώνει την εικόνα για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα..

1000 φορές καλύτερα πάντως απο το να κάνει standard stretching.. και ειδικά μόλις το συνηθίσεις.. είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ.. ;)

Mακάρι να μπορούσε να το κάνει το ffdshow.. θα ήταν βάλσαμο..

Eννοείτε αν κατάλαβα καλά, πως το Dynamic Upscaling που κάνει η τηλεόραση είναι low end λύση ? ή το αντίθετο ? -bye-

Παραμορφωση ειναι.... απο τη στιγμή που κατι που ειναι 4:3 γινεται 16:9 υφισταται παραμορφωση.... και αυτοματως χανει οποιαδηποτε εννοια της πιστοτητας. (Hi-Fi Hi-end κλπ)

Ναι αλλά μερικές φορές η παραμόρφωση αυτή (ανάλογα και με τον εξοπλισμό ο οποίος την κάνει) είναι πολύ καλύτερο (ΚΛΑΣΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟ) απο το "κλουβί" που παραλαμβάνεις απο θέαση 4:3 σε 16:9 HDTV..

Οπότε, κατα την άποψή μου... χίλιες φορές παραμόρφωση.

Οι γνώμες διίσταντο. Είναι ελαφρώς υποκειμενικό το θέμα. Το πιο σωστό είναι να βλέπεις την εικόνα στο σωστό της κάδρο, δηλαδή υλικό 4:3 με μαύρες μπάρες αριστερά - δεξιά. Αλλά πολύς κόσμος θέλει να βλέπει σώνει και καλά ολόκληρη την οθόνη του να γεμίζει με εικόνα, οπότε καταφεύγει αναγκαστικά στις παραμορφώσεις / πετσοκόμματα. Στην τελική, όπως γουστάρει κανείς..

Απάντηση: Re: ffdshow και ρυθμίσεις reaize

Οι γνώμες διίσταντο. Είναι ελαφρώς υποκειμενικό το θέμα. Το πιο σωστό είναι να βλέπεις την εικόνα στο σωστό της κάδρο, δηλαδή υλικό 4:3 με μαύρες μπάρες αριστερά - δεξιά. Αλλά πολύς κόσμος θέλει να βλέπει σώνει και καλά ολόκληρη την οθόνη του να γεμίζει με εικόνα, οπότε καταφεύγει αναγκαστικά στις παραμορφώσεις / πετσοκόμματα. Στην τελική, όπως γουστάρει κανείς..

+10

Σωστόστ...-bye-

Το MyMovies είναι κορυφαίο!
Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι να μην κάνετε resize παρά μόνο σε υλικό SD. Αυτό σημαίνει όχι resize σε mkv αρχεία - γνώμη μου είναι ότι δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα.
Επίσης θα πρότεινα σε mkv να αφήσετε το ffdshow και να χρησιμοποιήσετε το CoreAVC είναι το engine του PowerDVD με Media Player Classic
Και τα αρχεία mkv που δεν είναι HD;
Το ffdshow δεν έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από το CoreAVC, το οποίο προτείνεται κυρίως για low-spec pc's;