Φίλοι μου...τα φώτα σας!!!

18 June 2006
7,543
Καλημέρα σε όλους!!!

λοιπόν φίλοι μου θα ήθελα τη βοήθειά σας....

έχω την D90-αγορασμένη τον Δεκέμβριο 2009- και η χρήση που της κάνω είναι ελάχιστη...ομολογώ ότι την έχω αξιοιποιήσει πολύ λίγο και είναι εξαιρετική μηχανή....φωτογραφίζω ελάχιστα και τον τελευταίο χρόνο-βλέποντας από το αρχείο μου-έχω φωτογραφήσει 2-3 εκδηλώσεις-παρουσιάσεις βιβλίων σε εσωτερικούς χώρους(αλλά και σε εξωτερικούς κάποιες φορές) κάποιων φίλων και γνωστών μου-οι οποίοι ξέρουν ότι έχω πολύ καλή μηχανή-και γι αυτό το λόγο με καλούν να τους καλύψω φιλικά τις εκδηλώσεις....τραβώ πάντα σε RAW και τα αρχεία τα επεξεργάζομαι στον iMac με το Aperture...πάντα μένουν πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα...

ο φακός που χρησιμοποιώ είναι ο φακός του κιτ DX NIKKOR 18-105VR...και θα ήθελα να πάρω έναν καλύτερο φακό...για την παραπάνω χρήση...

τα δεδομένα είναι τα εξής:
α) να είναι NIKKOR
β) να είναι καινούργιος..μεταχειρισμένα δεν αγοράζω....

από budget-ειλικρινά-δεν ξέρω τι να σας πω...πείτε μου τις προτάσεις σας και θα τις μελετήσω ενδελεχώς....

Σας ευχαριστώ πολύ...

Για να είναι ικανοποιημένοι οι φίλοι σου φαντάζομαι χρησιμοποιείς φλας στους εσωτερικούς χώρους. Είναι όμως ικανοποιημένοι και από το αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους. Άρα, τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις άλλο φακό; Σου λείπει η ταχύτητα εστίασης; Η οξύτητα; Τι είναι αυτό το παραπάνω που ζητάς;
Και από την άλλη, θέλεις οπωσδήποτε Nikkor. Εκεί δεν έχεις πολλές επιλογές, πας απευθείας στον 17-55/2.8 για να δεις διαφορά σε όλα (αν φυσικά θέλεις ζουμ)
Καλή και φθηνή λύση είναι και οι μονοεστιακοί 35 και 50mm, αλλά δεν ξέρω αν σε βολεύουν

αν τραβας με φλας , δε νομιζω οτι χρειαζεσαι κατι αλλο.
αν θες πιο "φυσικες" φωτο, χωρις φλας , πρεπει να πας σε κατι πολυ πιο φωτεινο και σταθερης εστιασης φυσικα.

Οι 35mm και 50mm f/1.8 ειναι ιδανικοι και οικονομικοι .

http://www.skroutz.gr/s/1796874/Nikon-AF-S-Nikkor-50mm-f-1-8G.html

http://www.skroutz.gr/s/1796228/Nikon-AF-S-DX-Nikkor-35mm-f-1-8G.html

Εάν δεν έχεις φλας, τότε νομίζω είναι πολύ πιο επιτακτική αγορά από έναν νέο φακό.

Για φακό, συμφωνώ για τον 35/1.8, θα σου δώσει το έξτρα φλουτάρισμα εκεί που θα το χρειάζεσαι.

καταρχήν παίδες για την ανταπόκριση...

...ναι...τραβώ με φλας...έχετε δίκιο...

...τι μου λείπει???....την περίμενα αυτή την ερώτηση...καλά σίγουρα ο φακός του κιτ είναι ένας απλός φακός πουχει ατέλειες(κάποιες τις έχω δει..) αλλά δεν είναι εκεί τόσο το θέμα...νομίζω ότι πιο πολύ μου λείπει η ανάγκη για πειραματισμό...μετά από τόσο καιρό να δοκιμάσω και να παίξω...

βλέπω ότι και οι δύο συμφωνείται στους 35mm και 50mm...και είναι και οικονομικοί...όπως και ο 17-55/2.8 έχει ενδιαφέρον...

ξεκινώ με αυτές τις προτάσεις για ψάξιμο....

Re: Απάντηση: Φίλοι μου...τα φώτα σας!!!

Εάν δεν έχεις φλας, τότε νομίζω είναι πολύ πιο επιτακτική αγορά από έναν νέο φακό.

Για φακό, συμφωνώ για τον 35/1.8, θα σου δώσει το έξτρα φλουτάρισμα εκεί που θα το χρειάζεσαι.

Τάσο έχω φλας...το SB-600...αλλά θέλω να δοκιμάσω...λίγο να ψαχτώ....

οπότε βλέπω αυτούς του φακούς που μου προτείνεται...

Εγώ θα έλεγα να μην αποκλείσεις ούτε τους φακούς τρίτων κατασκευαστών, ούτε τους μεταχειρισμένους.

Από εκεί και πέρα, πρώτα θα πρέπει να μας πεις εάν σε καλύπτει ο 18-105 από άποψη εστιακού εύρους. Θα ήθελες κάτι πιο τέλε, μήπως πχ θέλεις να τραβάς σφικτό κάδρο από τα 10 μέτρα και βάλε; Μήπως θα ήθελες κάτι πιο ευρυγώνιο, μια και μιλάς για εσωτερικούς χώρους; Σε ενδιαφέρει μήπως το έντονο φλουτάρισμα το οποίο μπορείς να πάρεις μόνο με γρήγορος σταθερούς φακούς; Ή απλώς μιλάς για φακό καλύτερων επιδόσεων, από άποψης κόντραστ, ανάλυσης, παραμορφώσεων κλπ σε σχέση με τον 18-105?

...Τάσο...

λοιπόν για να δούμε από τις ερωτήσεις σου τι σκέφτομαι....

το εστιακό βάθος μου έχει λείψει πολύ λίγες φορές..άρα δεν είναι εκεί το θέμα...

ναι...θα έλεγα ότι με ενδιαφέρει κάτι πιο ευρυγώνιο...αλλά κυρίως-με ενδιαφέρει-όπως ακριβώς το έγραψες-ένας φακός καλύτερων επιδόσεων, από άποψης κόντραστ, ανάλυσης, παραμορφώσεων κλπ σε σχέση με τον 18-105...

οι διαφορες που θα δεις πχ με εναν 17-55 2.8 ειναι μικρες, ειδικα σε φωτο με φλας.
Και θα σου λειψει σιγουρα το μεγαλο εστιακο μηκος....

Νοημα ν αλλαξεις φακο εχει αν θες κατι πιο φωτεινο για φυσικες φωτο (χωρις φλας) και φλουταρισμενο background.

Για αισθητα πιο ευρυγωνιο , μονο ενας tokina 11-16mm f/2.8 θα σε καλυψει.

εξαρταται... για μενα , ειδικα αν τραβας με φλας , ο καλυτερος φακος ειναι το Photoshop kai οι σωστες ρυθμισεις στη μηχανη!

Συνηθως με φλας τραβας σε διαφραγμα 5.6 - 8 και δε σε νοιαζει τοσο ο φακος , αφου σε αυτα τα διαφραγματα ειναι πολυ καλος ο δικος σου φακος (και οι περισσοτεροι αλλωστε)

Δε μπορει να εχεις παραμορφωσεις και ελλειψη ευκρινειας σε αυτα τα διαφραγματα.

Η διαφορα που θα δεις (και πρεπει να πειραματιστεις) , θα ερθει απο τους φακους που σου ειπαμε και χωρις φλας.

Αν επειμενεις να τραβας με φλας, μονο οι σωστες ρυθμισεις και η εμπειρια θα σε βοηθησουν να καλυτερεψεις το αποτελεσμα... ειναι μεγαλο κεφαλαιο το φλας !
Eνα βιντεο, που αναφερεται σε club photography, αλλα οι απαιτησεις ειναι παρομοιες ....

(δες και τα υπολοιπα απο τον ιδιο για να παρεις μια ιδεα απο φλας photo σε δυσκολες συνθηκες).

http://www.youtube.com/watch?v=HFhu2VBDmZk

http://www.youtube.com/watch?v=bhLexJ4-6oI

Last edited:
Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον Γιάννη παραπάνω ως προς το φλας.

Πολλά περισσότερα θα πάρεις εάν μάθεις να χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο, εάν πειραματιστείς με τη διάχυση, εάν μπορείς πχ να προμηθευτείς και να τοποθετείς κάποιον φορητό ανακλαστήρα, παρά εάν μεταβείς στον 17-55/2.8, ο οποίος μπορεί να σου δώσει ένα με ενάμιση στοπ από άποψη ταχύτητας, και κάπως καλύτερη ποιότητα γενικώς, αλλά σου κόβει το μεγαλύτερο μέρος του τέλε (και κοστίζει και ένα σκασμό λεφτά). Εάν θέλεις απλώς έναν καλύτερο all around φακό, κοίτα τον 16-85 VR (που τα 2mm στο ευρυγώνιο θα σου κάνουν αισθητή διαφορά, και έχει και αρκετό τέλε για all around) ή εάν θέλεις το 2.8, κοιτάς τον Tamron 17-50. Θαρρώ μάλιστα πως to σετάκι του Τάμρον με τον Τοκίνα 11-16 που πρότινε παραπάνω ο Γιάννης, βγαίνει φθηνότερο από έναν Νίκκορ 17-55, οπότε τι να συζητάμε.

Εάν θέλεις σώνει και καλά να τα στάξεις για φακό που φυσάει, κοίτα τον νέο Νίκκορ 70-200/4VR και δεν θα το μετανιώσεις.

εξαρταται... για μενα , ειδικα αν τραβας με φλας , ο καλυτερος φακος ειναι το Photoshop kai οι σωστες ρυθμισεις στη μηχανη!

Συνηθως με φλας τραβας σε διαφραγμα 5.6 - 8 και δε σε νοιαζει τοσο ο φακος , αφου σε αυτα τα διαφραγματα ειναι πολυ καλος ο δικος σου φακος (και οι περισσοτεροι αλλωστε)

Δε μπορει να εχεις παραμορφωσεις και ελλειψη ευκρινειας σε αυτα τα διαφραγματα.

Η διαφορα που θα δεις (και πρεπει να πειραματιστεις) , θα ερθει απο τους φακους που σου ειπαμε και χωρις φλας.

Αν επειμενεις να τραβας με φλας, μονο οι σωστες ρυθμισεις και η εμπειρια θα σε βοηθησουν να καλυτερεψεις το αποτελεσμα... ειναι μεγαλο κεφαλαιο το φλας !
Eνα βιντεο, που αναφερεται σε club photography, αλλα οι απαιτησεις ειναι παρομοιες ....

(δες και τα υπολοιπα απο τον ιδιο για να παρεις μια ιδεα απο φλας photo σε δυσκολες συνθηκες).

http://www.youtube.com/watch?v=HFhu2VBDmZk

http://www.youtube.com/watch?v=bhLexJ4-6oI

ωραίος ο τύπος...

Re: Απάντηση: Φίλοι μου...τα φώτα σας!!!

Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον Γιάννη παραπάνω ως προς το φλας.

Πολλά περισσότερα θα πάρεις εάν μάθεις να χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο, εάν πειραματιστείς με τη διάχυση, εάν μπορείς πχ να προμηθευτείς και να τοποθετείς κάποιον φορητό ανακλαστήρα, παρά εάν μεταβείς στον 17-55/2.8, ο οποίος μπορεί να σου δώσει ένα με ενάμιση στοπ από άποψη ταχύτητας, και κάπως καλύτερη ποιότητα γενικώς, αλλά σου κόβει το μεγαλύτερο μέρος του τέλε (και κοστίζει και ένα σκασμό λεφτά). Εάν θέλεις απλώς έναν καλύτερο all around φακό, κοίτα τον 16-85 VR (που τα 2mm στο ευρυγώνιο θα σου κάνουν αισθητή διαφορά, και έχει και αρκετό τέλε για all around) ή εάν θέλεις το 2.8, κοιτάς τον Tamron 17-50. Θαρρώ μάλιστα πως to σετάκι του Τάμρον με τον Τοκίνα 11-16 που πρότινε παραπάνω ο Γιάννης, βγαίνει φθηνότερο από έναν Νίκκορ 17-55, οπότε τι να συζητάμε.

Εάν θέλεις σώνει και καλά να τα στάξεις για φακό που φυσάει, κοίτα τον νέο Νίκκορ 70-200/4VR και δεν θα το μετανιώσεις.

πάρα πολύ ωραία....

παίδες μου δώσατε τροφή για μελέτη...ξεκινώ το ψάξιμο πάραυτα...

πρεπει να καταλαβεις τι εστι φλας, και τι σχεση εχουν η ταχυτητα , το ISO και το διαφραγμα σε αυτου του ειδους τη φωτογραφηση.

Σε γενικες γραμμες, το ISO το βαζεις στο 800-1600 (αναλογα το φωτισμο), διαφραγμα απο 4 -8 (αναλογα με το ποσα ατομα φωτογραφιζεις και αν ειναι στην ιδια ευθεια) και τελος παιζεις με τη ταχυτητα και την ενταση του φλας (σε manual mode καλυτερα το flash).

Αν θες να εχεις λιγο πιο φυσικο φωτισμο (ειδικα του background ), τοτε επιλεγεις πολυ μικρες ταχυτητες (απο 1/10 μεχρι 1/60 περιπου ) και προσεχεις να μην κουνιεται το θεμα (κι εσυ βεβαια) .

Η ενταση του φλας θα ορισει το ποσο φωτεινο θα βγει το κυριως θεμα σου και η ταχυτητα σε συνδυασμο με το ISO , το ποσο φωτεινο θα ειναι το background σου.

Ενα βιντεακι που νομιζω εξηγεί αρκετά καλά (και με ωραίο παράδειγμα μετά την μέση) την σχέση iso-διάφραγμα-ταχυτητα στην φωτογράφιση με φλας (και τι επηρρεάζει το καθένα) είναι αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=SHpmd0-1ZyE

Αν κι εγώ, όντας ακόμα σε νηπιακό στάδιο γνώσεων, αντλώ απίστευτη γνώση στην φωτογραφιση με φλας από εδώ: http://strobist.blogspot.gr/