Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φιλτρα CP,ND

ΠΡΟΣΟΧΗ! αν παραγγείλετε απο Formatt HiTech φίλτρα pro stop, επειδή έχουν τσιμούχα, πρέπει να αναφέρετε τι φορέα έχετε, τι μάρκα δηλ. Αλλιώς δεν προχωρούν την εκτέλεση της παραγγελίας μέχρι να τους ενημερώσετε. Εμένα μου έστειλαν δύο email και με ρωτούσαν και εγώ δεν τα είδα γιατί χάθηκαν μέσα στα σπαμ και τα είδα σήμερα μόνο

Aυτα τα hitec δηλαδη, ριχνουν την εκθεση 8 στοπ και βγαζουν την ιδια ευκρινεια και οξυτητα σα να μη τα ειχες φορεμενα?

Ε κάτι κόβουν αλλα ανεπαίσθητα σε σχέση με το πιο πάνω απαράδεκτο χάλι. Θα έλεγα οτι το Hoya ND400 που είχα, αν το πιο πάνω φίλτρο μειώνει την ευκρίνεια "Α", το Hoya την μειώνει "Α/10" Αν βρω χρόνο, ίσως κάνω κι εγώ ένα παρόμοιο τεστάκι.

Τάσο, γιατί να βινιετάρουν τα 2 φίλτρα; Αφού είναι τεράγωνα και μπαίνουν επάνω σε φορέα. Είτε ένα βάλεις είτε δύο, ένα και το αυτό είναι αφού ο φορέας είναι ο ίδιος και δεν μεγαλώνει. Οσο για το μεταβλητό ND, το είπα οτι το είχα δοκιμάσει και σκότωνε κυριολεκτικά τις φωτογραφίες όπως φαίνεται και πιο πάνω. Χωρίς καμία υπερβολή αν το είχα θα το χάριζα, ή μάλλον θα το πέταγα να μην πάρω κανένα στο λαιμό μου.

Ωραιο νημα για τα φιλτρα!

Εχω μια απορια ομως σχετικα με τα ΝD filters.
Καταλαβα οτι μειωνει τη ενταση της φωτεινοτητα δινοντας σου την δυνατοτητα να τραβηξεις ειτε με χαμηλοτερη ταχυτητα αν θελεις το διαφραγμα σταθερο ειτε με χαμηλοτερο διαφραγμα αν θελεις την ταχυτητα σταθερη.

Και ερωτω, ποια η διαφορα με την ρυθμιση της φωτεινοτητας που σου δινει η D7000 πχ με το +/- exposure ? Σαν αποτελεσμα δεν θα πρεπει να ειναι το ιδιο?

Ευχαριστω!

@ Cacau για ξασπρισμενους ουρανους.

Τυχαια παρατηρησα οτι αν φωτομετρησεις πρωτα τον ουρανο και μετα επανελθεις στο θεμα σου τοτε ο ουρανος δεν βγαινει ξασπρισμενος αλλα ομως το υπολοιπο θεμα σου βγαινει underexposed. Αυτο διορθωνεται απ'οτι ξερω σχετικα ευκολα. Αυτο που δεν διορθωνεται ευκολα ειναι το overexposure.

Γιαυτον τον λογο εχω αναθεσει σε ενα κουμπακι της 7000 την φωτομετρηση ωστε να μη επηρρεαζεται απο το μισοπατημα του κλειστρου. Ελπιζω να τα λεω καλα:))

Η υποέκθεση διορθώνεται, αλλά βγάζει θόρυβο. Ουσιαστικά το grad φίλτρο "φυλάει" τις μηχανές που δεν έχουν το δυναμικό εύρος των κορυφαίων, και βέβαια σε extreme καταστάσεις και τις κορυφαίες...

Η υποέκθεση διορθώνεται, αλλά βγάζει θόρυβο. Ουσιαστικά το grad φίλτρο "φυλάει" τις μηχανές που δεν έχουν το δυναμικό εύρος των κορυφαίων, και βέβαια σε extreme καταστάσεις και τις κορυφαίες...

Καταλαβα.
Εχω ενα φιλτρακι ND4 απο βιντεοκαμερα του πατερα μου, θα το δοκιμασω αυριο το μεσημερι, αν εχει ηλιο, να δω τι κανει στον ουρανο. Θα ποσταρω τις φωτογραφιες.
Θα κανω το ιδιο πειραμα παιζοντας με το exposure correction της καμερας να δω αν εχει διαφορα -θα ρυθμισω το exposure στο -1, -2 κλπ.

Καταλαβα.
Εχω ενα φιλτρακι ND4 απο βιντεοκαμερα του πατερα μου, θα το δοκιμασω αυριο το μεσημερι, αν εχει ηλιο, να δω τι κανει στον ουρανο. Θα ποσταρω τις φωτογραφιες.
Θα κανω το ιδιο πειραμα παιζοντας με το exposure correction της καμερας να δω αν εχει διαφορα -θα ρυθμισω το exposure στο -1, -2 κλπ.

Φοβάμαι οτι έχεις παρεξηγήσει την χρησιμότητα και την λειτουργία των ND. Δεν έχουν καμία σχέση με +/- exposure, ούτε έχουν επίδραση στο πως φαίνεται ο ουρανός κλπ (για τον ουρανό είναι τα ND grad). Η μόνη χρησιμότητά τους είναι οτι μπορείς:
1. Να τα χρησιμοποιήσεις όταν χρειάζεται ανοιχτότερο διάφραγμα απο όσο σου επιτρέπουν οι συνθήκες φωτισμού με σκοπό το φλουτάρισμα του φόντου ή γενικά την μείωση του βάθους πεδίου και
2. και σημαντικότερο, να αυξήσεις τους χρόνους λήψης ώστε να γράψει η κίνηση των νεφών, να γίνει το κύμα ομιχλώδες κλπ, πάντα σε τρίποδο αυτά και αφού ΗΔΗ έχεις την μηχανή σε ελάχιστα ISO και πιο κλειστό διάφραγμα.

Και για να μη ξεχνιόμαστε: Η ελάχιστη επένδυση για ένα ποιοτικό σύστημα φίλτρων τοπίου ND grad, ND & πολωτικού ξεκινάει απο 800 περίπου. Είναι σοβαρά εργαλεία στη φωτογραφία τοπίου και μέχρι να δει κάποιος αν χρειάζεται να κάνει αυτή την επένδυση, που είναι και δύσχρηστη συν τοις άλλοις, είναι προτιμότερο να καταφύγει σε άλλες λύσεις όπως ψηφιακό φίλτρο grad στο Lightroom ή το πολύ 3πλή ή 5πλή λήψη με bracketing και manual blend με layers στο PhotoShop απο 3 φωτογραφίες +/- 2 στοπ. Είναι αλήθεια οτι με την τεράστια δυναμική περιοχή των σημερινών ψηφιακών και με τις δυνατότητες που υπάρχουν για ψηφιακή επεξεργασία, η αναγκαιότητα των φίλτρων grad έχει πλέον παρέλθει και βρίσκουν χρήση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ή απο πολύ αφοσιωμένους φωτογράφους τοπίου. Εξαίρεση τα φίλτρα ND απο 4 ως 10 στοπ που είναι χρήσιμα για εξαιρετικά μεγάλους χρόνους λήψης κινούμενων υδάτων και νεφών (για το εφέ δηλ) και φυσικά το πολωτικό που έχει πολλές χρήσεις.

Να εισαι καλα Diol. Εισαι αρχοντας!

Ασχημο πραγμα η ημιμαθεια και ενιοτε επικινδυνο, τουλαχιστον οχι στη φωτογραφια. Παρηγορο...:))
http://www.nathangriffin.com/technical/how_to_graduated_nd.htm

Τωρα γνωριζω λιγο καλυτερα την χρηση του Kenko ND4 που εχω. Δυο εικονες, χιλιες λεξεις!
http://www.cambuy.com.au/Kenko-55mm-ND4-Neutral-Density-Filter.html

Last edited:

Xιωτη δεν γεννηθηκε κανεις με την γνωση καρφωμενη στο κεφαλι του. Ολοι καπως ετσι μαθαμε απο τις ερωτησεις σε αλλους πιο σχετικους. Και αυτο ειναι και το υπεροχο αυτης της κατηγοριας .

Και φυσικα ολοι εχουμε να μαθουμε περισσοτερα .

1. Να τα χρησιμοποιήσεις όταν χρειάζεται ανοιχτότερο διάφραγμα απο όσο σου επιτρέπουν οι συνθήκες φωτισμού με σκοπό το φλουτάρισμα του φόντου ή γενικά την μείωση του βάθους πεδίου και
2. και σημαντικότερο, να αυξήσεις τους χρόνους λήψης ώστε να γράψει η κίνηση των νεφών, να γίνει το κύμα ομιχλώδες κλπ, πάντα σε τρίποδο αυτά και αφού ΗΔΗ έχεις την μηχανή σε ελάχιστα ISO και πιο κλειστό διάφραγμα.

Να προσθεσω και εγω

3) Χρησιμοποιουνται αρκετες φορες για να μπορεσουμε να εκθεσουμε με το επιθυμητο διαφραγμα . Οι περισσοτεροι αν οχι ολοι οι φακοι αποδιδουν τα μεγιστα σε καποια συγκεκριμενα διαφραγματα .Το να τραβας λοιπον με το "καλο" διαφραγμα του φακου ειναι ενας πολυ σοβαρος λογος να χρησιμοποιησεις ενα τετοιο φιλτρο.

Xιωτη δεν γεννηθηκε κανεις με την γνωση καρφωμενη στο κεφαλι του. Ολοι καπως ετσι μαθαμε απο τις ερωτησεις σε αλλους πιο σχετικους. Και αυτο ειναι και το υπεροχο αυτης της κατηγοριας .

Και φυσικα ολοι εχουμε να μαθουμε περισσοτερα .

Η αληθεια ειναι οτι παρ'ολες τις διαθεσιμες πηγες γνωσης, σε αυτο το φορουμ τα πραγματα γινονται πιο κατανοητα, πιο γρηγορα.
Ισως επειδη υπαρχει αυτη η αμεσοτητα ερωτησης/απαντησης που δεν υπαρχει στις αλλες πηγες. Και ακριβως στο θεμα που σε απασχολει και οχι γενικοτερα.

Thanks man!

...Ασχημο πραγμα η ημιμαθεια και ενιοτε επικινδυνο, τουλαχιστον οχι στη φωτογραφια. Παρηγορο...:))...

Αλλο ημιμάθεια και άλλο να έχει κάποιος ακόμα ελλιπείς γνώσεις γιατί είναι στην μάθηση. Για την ακρίβεια όλοι πάντα στη μάθηση είμαστε. Το κακό, και τότε λέμε κάποιον "ημιμαθή" είναι αν έχει σταματήσει να μαθαίνει και νομίζει πλέον οτι τα ξέρει όλα και ακόμα χειρότερα, αν προσπαθήσει να διδάξει τις ελλιπείς ή και λανθασμένες γνώσεις του.

Α, να συμπληρώσω κάτι ακόμα: Συχνά απο κεκτημένη ταχύτητα ή και λόγω απροσεξίας, κάποιοι αναφέρονται στα ND grad και δεν βάζουν τον όρο "grad" (graduated=διαβαθμισμένα). Πρέπει να έχουμε πάντα υπ όψιν οτι παρά το ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι πολύ διαφορετική η χρήση και ο σκοπός τους απο τα σκέτα ND

κατ αρχην καλη χρονια !
ψαχνω για φιλτρο cokin polarizer απο την σειρα P , εχω τον ανταπτορα και ενα nd φιλτρο αλλα δεν μπορω να βρω τηλ της αντιπροσωπειας cokin για να παραγγειλο και το πολωτικο .
ξερει κανεις ?

Δεν έχεις να χάσεις τίποτα απο ebay αν οι πληρωμές σου γίνονται μέσω PayPal. Γράψου στο ebay, ακολούθως γράψου στο PayPal και κάνε την αγορά. Εδώ δεν ξέρω αν μπορείς να το βρεις γιατί το σύστημα της Cokin δεν έχει και πολύ πέραση.

Απάντηση: Re: Φιλτρα CP,ND

κατ αρχην καλη χρονια !
ψαχνω για φιλτρο cokin polarizer απο την σειρα P , εχω τον ανταπτορα και ενα nd φιλτρο αλλα δεν μπορω να βρω τηλ της αντιπροσωπειας cokin για να παραγγειλο και το πολωτικο .
ξερει κανεις ?

Πάρε τηλέφωνο εδώ εχει cokin.

http://www.akalavrentzos.gr/index.php?cPath=7_71