Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Με βαση την αρχικη σου περιγραφη χρειαζεσαι grad.
Tο πολωτικο εχει πιο περιορισμενη χρησιμοτητα-ειναι θεμα γουστου.

Η χρήση του grad δεν είναι για να κόβει φώτα σε νυχτερινές, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, τύπου αν σου κάτσει. Θέλουν πολύ βαρύ grad -μπορεί και 1.2- το οποίο θα μαυρίσει όχι επιλεκτικά τα φώτα αλλά όλη την περιοχή, και θέλει και αρκετή τύχη ώστε με το στρίψιμο να το φέρεις σε καλή θέση. Και φυσικά η θάμβωση, αν τα φώτα είναι κοντά, πάλι θα επεκτείνεται σε όλο το κάδρο. Υπό προϋποθέσεις -όχι όμως τόσο για φώτα- μπορεί ένα πιο ελαφρύ grad 0.6 να φέρει στα ίσια του ένα κάδρο.

H περιγραφή :μεγάλοι χρόνοι έκθεσης σε νυχτερινή φωτογραφία και έλεγχος συγκεκριμένων φωτιστικών πηγών, νομίζω οτι αντιστοιχεί σε grad.

Δεν είναι τόσο παράξενο να χρησιμοποιείς κανείς grad nd σε νυχτερινή φωτογραφία.Εαν πειραματίζεται με timelapse για παράδειγμα και θέλει να εκθέσει σωστά κάποια έντονη φωτιστική πήγη (όπως το φεγγάρι) συν τα αστέρια.Είναι ιδιαίτερη περίπτωση αλλα η περιγραφή του αυτό μου έδωσε να καταλάβω.

Το πόσα στοπ είναι σχετικό. Εξαρτάται από την διαφορά στοπ μεταξύ των φωτιστικών πηγών του οι οποίες δεν έχω ιδέα ποιες είναι.

Re: Φιλτρα CP,ND

Για πείτε ρε παιδιά εσείς που δουλεύεται τα ND φίλτρα.

Θέλω να πάρω ένα ND για να κόβω αρκετά στοπ, ώστε να βγάζω μεγάλες εκθέσεις σε συνθήκες ημέρας. Δεν μιλάμε για καλοκαιρινό μεσημέρι, αλλά για μια συννεφιασμένη μέρα πχ EV13/EV11. Ένα τετράγωνο για Cokin Α (αν υπάρχουν ακόμα...) σκέφτομαι.
Πόσα στοπ πρέπει να κόβει για να κάνω την δουλεία μου? Όπως τα υπολογίζω πχ για EV11, 100iso f/8 χωρίς φίλτρο θέλω 1/8s. Με ένα που κόβει 6 στοπ, πάω στα 8s. Αν υπερεκθέσω και λίγο και και το διορθώσω μετά περνάμε τα 10s. Θεωρώ οτι αρκεί. Αλλά άλλο η θεωρεία, άλλο η πράξη...

εγω κατεληξα στα cokin p filters , με αυτον τον ανταπτορα http://www.cokin.co.uk/pages/cokinP.htm
Παιρνει μεχρι 3 φιλτρα ταυτοχρονα, και κανει για φακους μεχρι 82mm.
Λυνεις μια και καλη το προβλημα των φιλτρων, ειναι πιο οικονομικος τροπος απο ενα nd variable και κυριως δεν εχεις τα προβληματα αυτων (χρωματικη αλλοιωση και κυριως μειωση της ευκρινειας).
Εχω δοκιμασει τα πεισσοτερα variable nd filters και ολα εχουν τα θεματακια τους…
ακομη και τα ακριβα.

Στο βιντεο ειδικα με εχει σωσει…..

http://www.amazon.com/Starter-Kit-use-Cokin-Series/dp/B004QYIIU0/ref=pd_bxgy_p_img_z

http://thefilterconnection.com/shop...00f49&sbid=SSMSB1356599843.67634&redirect=yes
Ρωτα και στον Γιαννατο - Γεραμα μηπως εχουν κι αυτοι….

Έχω ήδη halters kαι αρκετά φίλτρα απο το Cokin A σύστημα. Μπορώ και να βρώ καινούργια Cokin A φιλτρα, μεχρι ND8. Είναι αρκετά καλά λες, δεν ρίχνουν την ευκρίνεια πολύ?

Φίλτρο για προστασία φακού ???

Στο συγκεκριμένο θέμα οι μισοί μου τα λένε έτσι και οι άλλοι μισοί γιουβέτσι. Και οι δύο φαίνεται να έχουν δίκιο και γιαυτό δεν έχω καταλήξει. Θα περιορίσω το θέμα στον εξοπλισμό μου.
Έχω τον 18-105 στην d7000, σε γενικές γραμμές προσέχω αλλά όλο και κάποια μικροσωματίδια , όπως πετραδάκια ειδικά σε βάθος χρόνου, έρχονται σε επαφή με το φακό.
Αν βάλω φίλτρο στο φακό
1)δεν θα περιορίζω το φως που καταλήγει στον αισθητήρα ???
και
2)φίλτρα των 10-30 ευρώ πάνω σε ένα φακό των 200++ ευρώ δεν ρίχνει την ποιότητα της φωτογραφίας ???

Μήπως να έχω μόνιμα πάνω στο φακό το HB-32 LENS HOOD ή είναι μόνο για εξωτερικό χώρο με έντονη ηλιοφάνεια ???

Να βάλω φίλτρο μπροστά για προστασία ή δεν χαράζεται έτσι εύκολα ο φακός ???

Υ.Γ.
Νομίζω πως το Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού θα έπρεπε να είναι κατηγορία και όχι μόνο 1 θέμα ;) ;) ;)

Re: Φίλτρο για προστασία φακού ???

Από πρόσφατη εμπειρία μου με ποιοτικά Tiffen UV δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Σε μερικές περιπτώσεις δημιουργούν αντανακλάσεις, οι οποίες ευτυχώς είναι ορατές, οπότε ξέρεις τι σου γίνεται. Καλή η προστασία αλλά θέλει λίγο προσοχή...

Απο την άλλη θυμάμαι το τεστ του Lensrental που βάλανε καμια 20αρια φίλτρα για να παρατηρήσουν πραγματική αλλοίωση του αποτελέσματος. Ένα καλό φιλτράκι δεν έχει λογικά μεγάλη επίδραση στην ποιότητα. Εκτός βέβαια του flare που ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να είναι μεγαλύτερο και μικρότερο. Εγώ δεν έχω καταλήξει... Αλλά σε συνθήκες με πολύ σκόνη το βάζω το φιλτράκι

Ο φακός χαράζεται εύκολα μπροστά ???

Το σκίαστρο κάνει για αυτή τη δουλειά ή καλύτερα να το έχω μόνο για την αντηλιά ???

Εγώ φορώ πάντα τα σκιάδια. Ποτέ πλέον φίλτρα, εκτός αν είναι ντεγκραντέ, και πολωτικό.

Έχω τεσσερα προστασίας και όλα τα έχω σε τσάντες. Είχα και δυσάρεστες καταστάσεις. Π.χ. έσπασε το φιλτράκι πάνω στο φακό και γέμισε η τσάντα χιλιάδες κρυσταλλάκια. Μέχρι να διαπιστώσω ότι ο φακός δεν χαράχθηκε η καρδιά μου δεν ήταν καλά.

Πλέον μακριά από εμένα τέτοια πράγματα.

Ετυχε να διαβάσω την εμπειρία του Βλάση τον καιρό που ξεκινούσα με τη φωτογραφία και δεν έβαλα ποτέ φίλτρα.
Κανένας από τους φακούς μου δεν έχει το παραμικρό σημάδι στο μπροστινό κρύσταλλο.

Απάντηση: Φίλτρο για προστασία φακού ???

Φιλτρο εγω εχω στους φακους-απο αναγκη-για τον μοναδικο λογο του οτι πολλες φορες βρισκομαι σε μη 'ελεγχομενα' περιβαλλοντα (πχ σε θαλασσα, σε αμμο, σε χωματινα ραλλυ) και για γλιτωνω δαχτυλιες....Το hood προσφερει καλυτερη μηχανικη προστασια.
ΟΜΩΣ>
Οταν ενας κατασκευαστης φτιαχνει εναν φακο εχει κανει μια μεγαλη μελετη εχει ξοδεψει πολλες εργατοωρες και εχει ριξει πολυ χρημα για να μας πουρουσιασει εναν φακο οσο το δυνατον καλυτερο στα χρηματα που ζητα.
Ετσι ο φακος αυτος φτανει να εχει πχ ο 70-200/4 20 στοιχεία σε 14 ομάδες.
Οταν εμεις βαζουμε ενα φιλτρακι UV για 'προστασια' του αλλαζουμε την οπτικη σχεδιαση κανοντας τον φακο με '21 στοιχεια σε 15 ομαδες'.
Αρα λοιπον εαν αποφασισουμε να του βαλουμε φιλτρο ε, αυτο τουλαχιστον ας ειναι το καλυτερο που μπορουμε σε φακο που να αξιζει να το φοραει παντα.....

Δεν αλλάζει η οπτική σχεδίαση γιατί απλούστατα το φίλτρο είναι επίπεδο και δεν είναι φακός. Το εάν εισάγει θάμβωση ή ακόμη χειρότερα, flares, είναι καθαρά ζήτημα επιστρώσεων.

Μην βάζετε. Παρασολέιγ, ναι.
Τα περισσότερα "προστατευτικά" φίλτρα αγοράζονται στην περίοδο "καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω". Παρατηρημένο.

Θα ισχυε εαν το το φιλτρο ειχρ απειροελαχιστη διατομη, κατι τετοιο ομως δεν υπαρχει οποτε ναι σου αλλαζει την σχεδιαση εστω και απειροελαχιστα

Με τίποτα. Δεν αλλάζει την πορεία του φωτός. Τώρα ότι μπορεί να έχει επίδραση στο αποτέλεσμα από άποψη ανάλυσης και κόντραστ, ναι. Πως ότι φωτογραφίζεις πίσω από ένα γυαλί. Αλλά στα αξιοπρεπή φίλτρα τέτοιες επιδράσεις είναι αμελητέες.