Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Απάντηση: Φίλτρο για προστασία φακού ???

συμφωνουμε για ιδεατες συνθηκες οπου θα επρεπε να ισχυουν, δυστυχως ομως κατι τετειο δεν υπαρχει οποτε εαν δεν υπαρχει σοβαρος λογος φιλτρο μην βαζετε

Re: Φίλτρο για προστασία φακού ???

Σκίαστρο και απο εμένα, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως μουσεία η τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Σε σκόνη η υγρασία πχ. κοντά σε θάλασσα συνήθως είμαι για τοπίο, οπότε έτσι και αλλιώς έχω πάνω polarizer. Επίσης χρησιμοποιώ και το καπάκι (βάλε-βγάλε) πολύ συχνά, μάλλον (δεν έχω πάει σε γιατρό ακόμα.....) λόγω ψυχαναγκασμού
Γενικά όσοι φακοί έχουν περάσει απο τα χέρια μου δεν έχουν/είχαν το παραμικρό σημάδι...

http://www.lensrentals.com/blog/2011/06/good-times-with-bad-filters

Το τεστ του lensrentals που έλεγα παραπάνω. Πιστεύω οτι ένα καλό φίλτρο, σε συνθήκες που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τον φακό (χώμα, άμμος, κλπ) δεν επιρρεάζει την ποιότητα και έχει νόημα. Δεν είμαι τηα άποψης οτι πρέπει να είναι συνέχεια φορεμένο, αλλά εκεί που χρειάζεται είναι ανεκτίμητο.

ποιό ND filter για brenizer τεχνική?

Καλημέρα

έβαλα τον canon fd 50mm F1.4 στην νεξ και άρχισα να πειραματίζομαι με την brenizer τεχνική, αλλά κάτω από ήλιο θέλω να του βάλω ένα nd φιλτράκι.

8άρη ή 4άρη να διαλέξω?

ευχαριστώ

Απάντηση: ποιό ND filter για brenizer τεχνική?

σίγουρα πολλά γιατί με φ1.4 και shutter στα 4000 iso 200 (δεν πάει πιο κάτω η sony nex f3) όλα είναι λευκά

Στη μηχανή μου μπορώ να τραβήξω οριακά μεσημέρι με f/1.4, με ταχύτητα 1/8000 και κατεβάζοντας iso στο L (δλδ στα 50). Αντιστοιχούν σε 15EV. Εάν είναι καλοκαιρινός ο ήλιος ή πρέπει να διατηρηθεί το 100iso (γιατί στο L η ανοχή στα highlights είναι ελαφρώς μειωμένη), τότε θέλει φιλτράκι. Νομίζω ότι ένας απλός φορέας Cokin με τα βασικά τρία ND φιλτρα (0.3, 0.6 και 0.9) τα οποία ανά δύο μπορούν να συνδυάζονται ώστε να πάρουμε από 1 μέχρι 5 στοπ κόψιμο, καλύπτει τα πάντα. Εάν θέλουμε και αργές ταχύτητες, τότε θα πρέπει να έχουμε ένα big stopper (κόβουν 10 στοπ). Βέβαια στο f/1.4 ταχύτητες έστω ενός δευτερολέπτου δεν μπορούμε να πάρουμε το μεσημέρι ακόμη και με τέτοιο φίλτρο.

Re: ποιό ND filter για brenizer τεχνική?

κι εγω το ιδιο εχω κανει.... cokin συστημα με filtra hitech.
Εχω 0.3 εως 1.2 και τα συνδυαζω αν χρειαστει.
Σχετικα οικονομικος τροπος , και σε σχεση με τα variable nd , δεν εχεις καθολου πτωση στην οξυτητα και αλλαγη στα χρωματα.

Βέβαια με τα variable nd βλέπεις να στοχεύσεις... αν και σε ψηφιακό σκόπευτρο αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα.
Κι εγώ hitech έχω, είναι πάρα πολύ καλά για τα χρήματά τους.
Έχω και το big stopper της εταιρείας, δεν θυμάμαι πώς ακριβώς το λέει, αλλά μάλλον θέλουν λιγάκι ενίσχυση οι τσιμούχες γιατί πρέπει να παίρνει από κάπου ελάχιστο φως και δεν έχω καταφέρει να βγάλω καλό αποτέλεσμα. Βέβαια τα 10 στοπ που δίνει, δεν τα χρειάζεσαι πάντα.

Νομίζω πως κατάλαβα με τι σκεπτικό οι περισσότεροι έχουν κάνει τις επιλογές τους. Με κατατοπίσατε ικανοποιητικά, σε πρώτη φάση, thanks.
Όμως σε περίπτωση που αποφασίσει κανείς να βάλει φίλτρο, μιλάω πάντα μόνο για προστασία, βαση ποιου κριτιρίου πρέπει προχωρήσει στην αγορά κατα την γνώμη σας ???
Τιμή ?
Κάποιο συγκεκριμένο τεχνικό χαρακτηριστικό ?
Κάτι άλλο ?

Και κάτι τελευτέο. Ποιές μάρκες θεωρούνται αξιόπιστες (αν υπάρχουν)

Hoya, Tiffen είναι σίγουρες μάρκες. Μερικές εταιρείες βγάζουν και "απλά τζάμια" που κάνουν μόνο αυτό : προστατεύουν.

εγώ έχω βάλει ένα B+W ultraslim μετά από πολύ έρευνα αγοράς

Απάντηση: Φίλτρο για προστασία φακού ???

Είναι από τα κορυφαία. Η εταιρεία (Biermann & Weber) ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην κορυφαία εταιρεία οπτικών, Schneider-Kreuznach.

Re: Απάντηση: Φίλτρο για προστασία φακού ???

Είναι από τα κορυφαία. Η εταιρεία (Biermann & Weber) ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην κορυφαία εταιρεία οπτικών, Schneider-Kreuznach.

το polarizer ομως μου κόστισε όσο ένας φακός. δεν ξέρω αν αξίζει τελικά, μιας και μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με lightroom/ps κτλ

Τα φίλτρα UV χρειάζονται στις μηχανές με film και για να προστατέψουν το φιλμ από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες. Δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα χρειάζεται τώρα. Πάντως από την παλιά εποχή (με film) είχα πάντα ένα καλό UV μπροστά από το φακό. Από ψηφιακά δεν ξέρω...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φίλτρο για προστασία φακού ???

το polarizer ομως μου κόστισε όσο ένας φακός. δεν ξέρω αν αξίζει τελικά, μιας και μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με lightroom/ps κτλ

Πολωτικό, αξίζει. Αλλά δεν είναι και τόσο πια ακριβά, γύρω στα 100 ευρώ πηγαίνει ένα καλό 77ρι και το φοράς σε πόσους φακούς. Δυστυχώς με τους καινούργιους φακούς τείνει να καταργηθεί αυτό το ντε φάκτο στάνταρ των 77mm, βγαίνουν πολλοί με 82ρι σπείρωμα, εκεί όντως ανεβαίνει το κόστος.

Απλό φίλτρο

Παιδια να ρωτήσω κατι, υπάρχει φίλτρο που να μην επηρεάζει το αποτέλεσμα μου και τις ρυθμίσεις που πρεπει να χρησιμοποιήσω; Το θελω απλα και μονο για προστασία των φακών. Πχ αυτο: http://www.fotomarket.gr/visico-uv-77mm.html ειναι "απλό" ;

Re: Απλό φίλτρο

Τα UV θεωρούνται σχετικά απλά φίλτρα, ειδικά στις ψηφιακές μηχανές. Πρίν αγοράσεις καλό θα ήταν να δοκιμάσεις γιατί πολλές φορές δημιουργούνται αντανακλάσεις και διάφορα άλλα φαινόμενα, κυρίως το βράδυ με φωτεινές πηγές.