Φιλτρο Ρευματος ( PFC )

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
Μια ακομα κατασκευη ενος φιλτρου PFC power factor correction το οποιο περα απο το εκτεταμενο φλιτραρισμα + φερριτες ενσωματωνει και δυο υπερτασικες προστασιες Σε σειρα αλλα και πραλληλα με την τροφοδοσια .

Το συγκεκριμενο φιλτρο αν και εχει ελαχιστο καθηκον σε οτι αφορα την ισχυ που θα περασει απο μεσα του εχει πολυ υψηλο καθηκον σε οτι αφορα την καθαροτητα του ρευματος που αμμεσα μεταφραζεται σε διαχρονικοητα των συσκευων που θα τροφοδοτηθουν ειδικοτερα σε εναν χωρο που ειναι γεματος προβληματα σε οτι αφορα την ποιοτητα του ρευματος .

Το φιλτρο προοριζεται να μπει σε εναν αναλογικο αναμεταδοτη της ΕΡΤ και να τροφοδοτησει μονο και μονο τα δακοπτικα τροφοδοτικα των δορυφορικων δεκτων . Στο συγκεκριμενο σημειο ειναι δεδομενη τουλαχιστον 1-4 διακοπες ρευματος την ημερα με οτι αυτο σημαινει σε peak οταν ξαναερχεται το ρευμα , διαφορα αστραποβροντια μια και βρισκομαστε πανω στο βουνο ,δεκαδες βιομηχανικοι θορυβοι μεταγωγης απο την Δεη αλλα και απο τα ΗΖ .

Ενας μπορει να ρωτησει ....Μα καλα ολοκληρη ΕΡΤ βαζει ντουικα φιλτρα .... Σωστο μπορει να ειναι και ετσι ..απο το να κινηθει ο γιγας του δημοσιου καμμια φορα η ιδιωτικη πρωτοβουλια ξυπναει μακραν πιο γρηγορα .Μην σας ξενισει οτι θα πω οτι παρα πολλα πραγματα μεσα σε αναμεταδοτες low budget σε νησια και βουνα ειναι ντουικα . Credit σε πολλα απο τα παιδια που δουλευουν εκει με το μερακι και το ταλεντο του Ελληνα ....Μαστορα ( στην ελλαδα η λεξη ειναι συχνα παρεξηγημενη αν και στο εξωτερικο που αν δεν κανω λαθος πηγαζει απο την λεξη Master απολαμβανει μεγαλης εκτιμησης )

Στεκομαι ενα λεπτο να αναφερθω σε εναν τετοιο Μαστορα ο οποιος ειχε διαφορα τετοιας φυσεως προβληματα σε εναν τετοιο επαρχιακο αναμεταδοτη και χρησιμοποιησε ενα καρφι , ενα κομματι πλεξιγκλας , ενα 555 , μια μπαταρια , ενα σωληνωειδες πηνειο και ενα κινητο ΝΟΚΙΑ 6310 για να φιαξει diy τηλεμετρια στο μηχανημα .

Πιο απλα το 6310 εχει την δυνατοτητα ακομα και κλειδωμενο εαν πατησεις 5 φορες το πληκτρο 1 να στελνει ενα SMS σε εναν προκαθορισμενο αριθμο ..... Η μπαταρια τροφοδοτουσε ενα πηνιο με εντολη απο ενα τρανσιστορ και ενα 555 οταν υπηρχε προβλημα το πηνιο "χτυπουσε "" 5 φορες το πληκτρο 1 και εστι η πολυποθητη πληροφορια εφτανε στον αποδεκτη αμμεσα και σωστα .

Αναρωτιεμαι αν ποτε Γερμανος τεχνιτης εχει λειτουργησει με εναν τετοιο τροπο ...Προφανως οχι διοτι δεν ειναι γραμμενο μεσα στο βιβλιο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

http://www.eastelectronics.gr/images/conditioner/DSC00795.JPG

DSC00795.JPG

DSC00796.JPG

DSC00797.JPG

DSC00798.JPG

Σάκη, αν έχω καταλάβει καλά απ'όσα έχω διαβάσει, το pfc είναι διαφορετικό από το φιλτράρισμα/καθάρισμα ρεύματος. PFC σημαίνει power factor correction, και power factor είναι ο λόγος πραγματικής ενέργειας που καταναλώνεται (πάνω σε αντιστάσεις) προς φανταστική ενέργεια που καταναλώνεται(-j,πηνία/πυκνωτές). Και επίσης είναι λάθος να το υπολογίζουμε με την διαφορά φάσης κυμάτων.

Ετσι δεν είναι, ή τα έκανα σαλάτα σίζαρς;

Καλημερα πιντα σαους ....Το pfc ειναι μαλλον φραστικη υπερβολη το μονο πραγμα το οποιο πρακτικα μπορει να κανει λιγο pfc ειναι το πρωτο πηνιο στην εισοδο Ο ορος ειναι κλεμενος απο τα διακοπτικα τροφοδοτικα που κανουν την ιδια δουλεια με ενεργο τροπο ουσιαστικα αν και σωστος κατα τα αλλα.

Ο σκοπος ενος τετοιoυ φιλτρου ειναι να καταπνιξει οτιδηποτε υψισυχνο με οποια μορφη , διαρκεια , και πλατος μπορει να ερθει μεσα .. το θεμα ειναι οτι στην ουσια θελεις 10 πηνια με 10 σετ πυκνωτων για να μπορεσεις να καταπνιξεις τα παντα ...Εκει λειτουργει η πεπατημενη και οι επιλογες που εκαναν πρινα επο εμας καποιοι αλλοι μεγαλοι κατασκευαστες προσπαθωντας να πετυχουν καποιον μεσο ορο .

Ειναι χρησιμο να σημειωσει καποιος οτι στον παγκο μου ( επαρχια τοτε ) to 1999 υπηρχε ενα penium III στα 800 το οποιο με ενα τετοιο φιλτρο δουλευε στον παγκο σε συνδυασμο με ενα λειτουργικο και ενα interface για να συλλεγει υπογραφες απο μηχανηματα και οταν λεμε δουλευει να ξεκιναει πρωι 9,30-10,00 και συχνα να τελειωνει 11,00-12,00 το βραδυ ..

---Το 2003 αλλαχτηκε ενα τροφοδοτικο προληπτικα , και το μηχανημα δουλευει κανονικα μεχρι σημερα οπου περυσι νομιζω αλλαξα κανα δυο πυκνωτες στο τροφοδοτικο καποια μερα που το ανοιξαμε να το καθαρισουμε Γενικα και μετα απο χιλιαδες ωρες λειοτυργειας ο υπολογιστης δεν επαθε ποτε τιποτα ..

--Αντιστοιχα σε ολο μου το δικτυο υπαρχουν τετοια φιλτρα με αντιστοιχη συμπεριφορα ...

Φιλικα
Σακης nasi Πετροπουλος

χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!καλό το νάσι, στο πίντα τα χαλάμε λίγο!!!!Αμα δεν φας γιαουρτοσκόρδιον (το ευγενές), απλά δε δε.....!

Καλημέρα!

Οι αναμεταδότες στην επαρχία που γνωρίζω, είναι όντος γεμάτοι πατέντες και ‛βελτιωμένα’ μηχανάκια. Δε θα μου προκαλούσε εντύπωση εάν ήταν έτσι ακόμα και στη Γερμανία και αλλού να πω την αλήθεια. Ειδικά με τον επαγγελματικό εξοπλισμό που μπορεί να έχει πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας.

Και εμένα μου φάνηκε υπερβολή η χρήση του όρου PFC.

χα χα χα ,,,Υπηρχε στο κουτακι ...ειναι απο παλιο τροφοδοτικο υπολογιστη και το αφησα να μην υπαρχει μεγαλο κενο ...:smash:

Οσο για τους αναμεταδοτες στην Γερμανια αμφιβαλω κατα πολυ να θα ειχαν κατι ντουικο μεσα τους σαφεστερα θα ειμουν αρκετα πιο ανοιχτος αν μιλαγαμε για Νοτιοτερες χωρες οπως Ιταλια ...η Τουρκια ας πουμε ....Οι Γερμανοι δεν εχουν τετοια πραγματα εξ ορισμου στο συλλογιστικο τους .

το pfc δεν ήταν φραστική υπερβολή, υπάρχει σαν όρος. Το pfc power factor ήταν πλεονασμός. Όπως γράφτηκε και πιο πάνω, pfc σημαίνει power factor correction. Δεν χρειάζεται να το ακολουθεί και άλλο ένα power factor. Και δεν νοείται pfc έτσι γενικά. Μόνο σε συνδυασμό με συγκεκριμένο φορτίο, του οποίου αντισταθμίζει τη μιγαδική συμπεριφορά έτσι ώστε να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ωμικό και να μην καταναλώνεται άεργος ισχύς.
PFC υπάρχουν φυσικά και παθητικά, αν ανοίξετε κάποιο παλιό διακοπτικό τροφοδοτικό και δείτε μέσα ένα μεγάλο πηνίο σε σιδηροπυρήνα, αυτό σίγουρα ανήκει στο παθητικό pfc.

Tο συγκεκριμένο περιέχει ένα τέτοιο πηνίο (διπλό) που μαζί με τον πυκνωτή και την αντίσταση μοιάζει με κλασικό παθητικό pfc. Οι τιμές των υλικών είναι μάλλον αδιάφορες, μιας και δεν ξέρουμε για τι φορτίο πρόκειται.
To "φίλτρο" με την "υψηλή αποστολή", είναι το κλασικό δυο πηνιάκια φερίτη σε σειρά με πυκνωτή shunt μετά. Υπάρχει στάνταρ σε κάθε διακοπτικό τροφοδοτικό για pc.

Re: Απάντηση: Φιλτρο Ρευματος ( PFC )

γεια σας
δεν ειμαι ηλεκτρονικος για να ξερετε την ασχετοσυνη μου
Εχω κατασκευασει μια κλωσομηχανη ελεγχομενη απο ενα arduino κατασκευασμενο απο tutorial
Ολα δουλευουν καλα οπως τα ηθελα πλην ενος
Το arduino καποια στιγμη κολαει σε τελειως διαφορετικους χρονους (απο μια ωρα εως 7 ημερες)
περισσοτερο δεν εχει τυχει
Με αποτελεσμα να ανεβαινουν οι θερμοκρασιες πολυ πανω του επιτρεπτου
Τροφοδοτω με ρευμα 12 βολτ απο τροφοδοτικο με ισχυ 500 βατ
Ψανωντας στο ιντερνετ και αλλου βρηκα σε ενα ξενο σαιτ οτι το προβλημα λυνεται αν στη τροφοδοσια βαλουμε
ενα "φιλτρο τροφοδοσιας εισοδου ενισχυτη ηχου" το ιδιο βρηκα και σε ενα αλλο ελληνικο φορουμ
Ψαχνωντας βρηκα την αναφορα σας σε αυτο το θεμα
Κοιτωντας τις φωτογραφιες αν και ειναι πολυ κατατοπιστικες δεν νομιζω να το κατασκευασω χωρις να δω καποιο σχεδιο
Ειμαι μηχανολογος μηχανικος και τα καταφερνω αλλα παντα θελω καποιο σχεδιο
Παρακαλω αν μπορει καποιος να βοηθησει
Αν θελετε μπορω να δωσω πληροφοριες για τη μηχανη
Ειναι κατασκευη για εμενα (να τρωμε και κανενα κοτοπουλο λογω κρισης)
Μπορει να δεχθει με 250 αβγα
Το μεγεθος αυτο το επελεξα για να βγαζω μια φουρνια το χρονο γιατι οι διαφορετικες γεννιες
σκοτωνωνται μεταξυ τους
Μεχρι στιγμης δεν εχω βγαλει τιποτα γιατι εχω το προβλημα και αν βαλω αβγα θα τα κανει ψητα καποια στιγμη
ευχαριστω

Πια έκδοση arduino χρησιμοποιείς, ποια πλακέτα?
Με τι τροφοδοσία την έχεις?
Πως κατέληξες ότι όντος είναι η ποιότητα του ρεύματος? Είναι κάποιο project πάνω στο οποίο έχεις βασιστεί και έχουν και άλλοι το ίδιο πρόβλημα?
Για μια τόσο σημαντική δουλεία (ζωές :-) ), θα σκεπτόμουν ακόμα και hi-availability διατάξεις (διπλά arduino με hearbeat μεταξύ τους κ.ο.κ.)
UPS κατ αρχάς έχεις?

Αν όντως αυτό είναι το πρόβλημά σου (που όντως είναι το πιο πιθανό), θέλεις κάτι τέτοιο: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=m570.l1313&_nkw=power+filter+iec&_sacat=0&_from=R40

Μπορείς να βρεις και σε καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στην Ελλάδα..

Επίσης καλό είναι να βάλεις και έναν μικρό φερρίτη (π.χ. http://upload.wikimedia.org/wikiped...bead_filter.png/220px-Ferrite_bead_filter.png ) στο καλώδιο των 12V που καταλήγει στο arduino.

Αρχικα μπορεις να προσπαθησεις προφανως δεν κοστιζει κατι και φυσικα μπορω να σε ""δανεισω ""ενα τετοιο φιλτρο να κανεις μια δοκιμη για μερικες μερες και να δεις μεχρι που θα φτασεις .

Χωρις να ξερω το κυκλωμα και την κατασκευη που εχεις κανει θα σου πω οτι συνηθως στις κατασκευες τετοιου τυπου ενω υπαρχει σχηματικο καθως και μεθοδοι εκτελεσης του κυκλωματος κλπ τελικα ομως πολυ λιγα πραγματα λεγονται για τον τροπο και τις προστασιες που θα απαιτηθουν σε οτι αφορα τετοια θεματα ...Για παραδειγμα η ενσωματωση ενος ρελε με λαθος τροπο στο κυκλωμα που παραγει πχ τον Χ σπινθηρα που δεν εχεις προστατεψει μπορει τελικα να οδηγει στο προβλημα και τελικα να μην εχει απολυτως καμμια σχεση με την τροφοδοσια .

Θα θυμησω το παραδειγμα απο το audio οπου διαφοροι κατασκευαζουν πολυ μεγαλους ενισχυτες απο ενα σχηματικο και εχουν παραλειψει πληρως τα κυκλωματα προστασιας .Τους το αναφερεις και σου λενε οτι ""ναι εχω προστασια απο DC στην εξοδο "" πραγμα που σημαινει οτι δεν εχουν καταλαβει οτι σε μεγαλη ισχυ πρεπει να προστατευσεις το μηχανημα απο τον ιδιο του τον εαυτο πρωτα και μετα απο την χρηση .

Καπως ετσι φοβαμαι οτι συμβαινει και σε σενα .

Επικοινωνησε μαζι μου με ενα ΠΜ και αν χρειαστεις μπορεις να ερθεις να παρεις ενα χωρις καμμια απολυτως επιβαρυνση .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

παιδια κατ αρχη να σας ευχαριστησω για τον καταιγισμο απαντησεων και μεσα σε τοσο λιγο χρονο
Θα σας κανω μια περιγραφη της κατασκευης για να κατανοησετε τι εχω κανει και μπορω αν μου πειτε τον τροπο να ανεβασω κωδικα και φωτογραφιες
Χρησιμοποιω arduino uno τη πλακετα του την εχω κατασκευασει συμφωνα με το tutorial της arduino.cc
Ελεγχω με το DS18B20 αισθητηρα τις θερμοκρασιες
Χρησιμοποιω 4 τετοιους αισθητηρες γιατι η μαηχανη ειναι 4 ραφιων και ελεγχω τη θερμοκρασια στα 4 αυτα επιπεδα
Υπαρχουν 2 αντιστασεις μι επανω σωληνωτη 300 βατ και μια κατω σιλικονης 300 βατ
Η υγρασια ελεγχεται με dht11 που βρισκεται περιπου στα 2/3 του υψους τη2 μηχανης
Τα ραφια κινουνται με μορφη παλαντζας με τη βηθεια μοτερ 220 βολτ και μειωτηρακι
Ενας πληρης κυκλος ταλαντωσης διαρκει περιπου 8 λεπτα
Το μοτερ λειτουργει 17 λεπτα και σταματαει οριζοντο παντα για 10 λεπτα για να κρυωνει και επαναλαμβανεται η κινηση του
Οι αντιστασεις και το μοτερ ελεγχονται απο ρελε που βρισκονται σε αλλη πλακετα στην οποια καταληγουν οι εντολες του arduino
τα ρελε ενεργοποιουνται μεσω τρανζιστορ και αυτα ελεγχονται οχι αμεσα αλλα μεσω του 4Ν35 (ενα για καθε ρελε)
Ολα αυτα τα εφτιαξα διαβαζωντας internet (τα ηλεκτρονικα εννοω)
Οι τιμες διαβαζοντα σε οθονη μεσω ενος μικρου κυκλωματος με 2 καλωδια απο το arduino (και αυτο απο tutorial το βρηκα)
Η μηχανη δουλευει αψογα κρατωντας την θερμοκρασια σταθερη 37,7 την οποια εχω ελεξει με θερμομετρα οινοπνευματος και υδραργυρικα αν και αυτα δεν κατεβαινουν
Η υγρασια ειναι σταθερη σε μεσο ορι 55% την οποια προς το παρον ελεγχω με ενα καπακι
Με μια κουβεντα σαν μηχανη δουλευει αψογα
Θελω να τονισω οτι οταν και οποτε κολησει κολαει παντα με τα ρελε ΟΝ και αυτο ειναι λογικο γιατι και η θερμοκρασια στην οθονη
ειναι 37,5 τιμη στην οποια τα ρελε γινονται ΟΝ
Ποτε δεν εχει κολησει με ρελε Οf ολα ενα η καποιο απο αυτα
Μιλω παντα για τα ρελε των αντιστασεων
Υπαρχουν ακομα 4 ανεμιστηρακια υπολογιστη για την κυκλοφορια αερα-υγρασια που δελευουν συνεχως
Οτι αλλο νομιζετε πες τε μου να το αναλυσω
Αν πρεπει να ανεβασω φωτογραφιες και κωδικα παρακαλω πες τε μου και τον τροπο μη κανω καμια γκαφα
Ευχαριστω πολυ και παλι και για την προσφορα για τη δοκιμη

παιδια θελω να πω ακομη οτι
στα ρελε υπαρχει μια διοδος στα ποδια του 1Ν4007 (αυτη ειχα) με το βελος της στο + του ρελε
Οδηγηθηκα στη σκεψη του φιλτρου απο πληροφοριες που διαβασα στο διαδικτυο
Και ψανωντας σχετικα για να το φτιαξω εφτασα εδω και ειδα μια κατασκευη που νομιζω οτι ειναι σχετικη
Εχω δοκιμασει τα παντα
Εχω αλλαξει 3 atmega328
Εχω αλλαξει τροφοδοτικα μεχρι και απο υπολογιστη χρησιμοποιησα
Εχω βαλει διαφορετικη τροφοδοσια στο arduino και διαφορετικη τροφοδοσια στα 4Ν35 για τα ρελε
Το προβλημα παραμενει
Σκεφθηκα να δοκιμασω και την περιπτωση του φιλτρου
Ευχαριστω

φιλε μου ευχαριστω
Αν υπηρχε προβλημα στο κωδικα θα υπηρχε περιπου σταθερος χρονος μεσα στον οποιο θα κολλαγε περιπου
Το κωδικα τον εχω ψαξει παρα πολυ τον εφτιαξα και με τη βοηθεια προγραμματιστη ο οποιος τον ελεξε
Δεν υπαρχουν μετρητες ουτε εντολη delay, για το χρονο του μοτερ χρησιμοποιω την εντολη millis()
και μονο εκει
Το προγραμμα ομως κολουσε και πριν προσθεσω το κοματι του κωδικα που αφορα το μοτερ και απαιτει χρονο
Αν θελεις σου στελνω το κωδικα
Ευχαριστω και παλι

γεια σας και παλι
Δεν θελω να γινομαι ενοχλητικος και καταλαβαινω
και ουτε εχω την απαιτηση να μου λυσετε εσεις το προβλημα μου
Εισαστε το ξερω προθυμοι και μου δωσατε καποιες πληροφοριες και σας ευχαριστω
Το πρωτο μηνυμα μου ηταν σχετικο με το σχεδιακι του φιλτρου που παρουσιαζεται
εδω σε φωτογραφιες
Ζητησα αν ηταν δυνατον καποιο σχεδιο για να το κατασκευασω με τις πληροφοριες των
στοιχειων που υπαρχουν στη πλακετα
Ισως φανει οτι ειμαι απαιτητικος
Δεν ειμαι απλως προσπαθω να φτιαξω κατι που ξεφευγει απο τις γνωσεις μου κατα ενα μερος αυτο των ηλεκτονικων
Ευχαριστω και συγνωμη για την ενοχληση

Καμία ενόχληση, προς θεού. Αν καταλαβαίνω όμως καλά, το πρόβλημά σου είναι το φιλτράρισμα υψίσυχνου θορύβου από το δίκτυο και όχι το power factor correction (PFC)-αυτό δεν αφορά το κύκλωμά σου, αλλά τη ΔΕΗ-.
δυστυχώς δεν είναι και τόσο απλό. Αν θέλεις να το κάνεις "by the book" είναι αρκετά πολύπλοκο:
http://11junk.com/jeffl/crud/EMI-Filter-Design.pdf
Το συγκεκριμένο άρθρο υλοποιεί φίλτρο ανάποδο από αυτό που θέλεις εσύ (για να μη εκπέμπει το δικό σου τυχόν διακοπτικό τροφοδοτικό "σκουπίδια" στο δίκτυο), αλλά η λογική είναι η ίδια.
Μια λύση θα ήταν να παρεμβάλεις στη γραμμή σου κάποιο γενικής χρήσης φτιαγμένο στο περίπου και να δεις αν λύνει το πρόβλημά σου. Χρειάζεται όμως να ξέρεις πόσο ρεύμα καταναλώνει η συσκευή σου. Μπορείς να μετρήσεις με κάποιο αμπερόμετρο την κατανάλωσή της ?

Re: Απάντηση: Φιλτρο Ρευματος ( PFC )

φιλε Τυροβολα σε ευχαριστω
Η συσκευ η τραβαει το πολυ 500 ΜΑ
Εχω βαλει ενα δακτυλιοειδες με 2 τυλιγματα εν σειρα
Προς το παρον δουλευει 4 ημερες, αυτο δεν μου λεει τιποτα ακομα γιατι εχει κολησει και στις 7 ημερες οποτε περιμενω να δω τι θα γινει
Θελησα να φτιαξω ενα φιλτρο στο 230 αλλα υπαρχει ενα πηνιο στο σχεδιο με χαρακτηριστικα L=B82721-A2401-N20 EPCOS
εψαξα να το βρω σε γνωστα μαγαζια φανος κλπ εδω στην ελλαδα αλλα δεν το εχουν
Ενας που το εχει μου ειπε για παραγγελια των 10 κατ ελαχιστο
Αν ξερεις κανενα καταστημα που να εχει πες μου
Το σχεδιο το βρηκα σε ενα αλλο φορουμ ελληνικο
Σε ευχαριστω και παλι