First Watt F5 by Nelson Pass

Το φουρνάκι δεν χρειάζεται να συμπεριλάβει τα εξόδου. Σκοπός είναι τα μικρά fet να είναι σε σταθερή θερμοκρασία. Αυτά που ορίζουν την πόλωση. Πχ 10-20 βαθμοί πάνω απ το περιβάλλον είναι μια χαρά. Το κατασκευαστικό έχει λίγο ζόρι και ίσως απαιτεί επασχεδιασμό της πλακέτας.

Το ξαναγράφω, ΙΜΟ τα θερμίστορ είναι καταστροφικά για τον ενισχυτή. Μπορεί να ήταν τα συγκεκριμένα που χρησιμοποίησα (epcos). Η τύχη ήθελα να τον ακούσω αρχικά χωρίς αυτά. Διαφορετικά θα κράταγα τα βαριά υλικά για κάποια άλλη υλοποίηση.

Με τα θερμιστορ δεν είχα την τύχη (?) να τον ακούσω .
Όλες οι εκδοχές που άκουσα, ήταν χωρίς.
Σε σχετικά κρύο δωμάτιο (χωρίς θερμίστορ εννοείται) τα φετ εξόδου μετέβαλλαν σιγά-σιγά το ρεύμα τους επι μία ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να σταθεροποιηθούν (στα 1.3 Α).
Κρύος ο ενισχυτής ακούγεται "λεπτός" και λίγο "σκληρός".

Άρα λοιπόν, υπομονή μέχρι να ζεσταθεί.
Και ρυθμίση με κάθε αλλαγή εποχής.

δυστυχώς το φουρνακι θα πρεπει να αντισταθμίζει τον θερμικό συντελεστή των εξόδου οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να βλέπει το ρεύμα ηρεμίας των εξόδου ή την θερμοκρασία τους και να μεταβάλει αντίστοιχα την θερμοκρασία των fet αρνητικά ώστε να κρατάει σταθερό το ρεύμα. δεν είναι αδύνατων άλλα σίγουρα είναι ενδιαφέρων ως project.

εαν μιλας για τα 201 και 1530 ειναι όντως οτι καλύτερο κυκλοφορεί αυτη τη στιγμη και τολμω να πω οτι ειναι τα μονα που αγγίζουν των ηχο των 135 και 45 της hitachi αλλα με πολυ μεγαλύτερο προβάδισμα εδω οπου το μεταξύ τους ταίριασμα μετράει πολυ περισσότερο.

εδω ειμαι και εγω!!! χαθηκα λιγο λογω φορτου εργασιας και διαβασα πραγματα και θαυματα εδω χεχε ......supersonic ΣΚ σε περιμενω......

Με τα mosfet της Toshiba έχω ξεχάσει τι σημαίνει ρύθμιση bias χειμώνα καλοκαίρι....

εαν μιλας για τα 201 και 1530 ειναι όντως οτι καλύτερο κυκλοφορεί αυτη τη στιγμη και τολμω να πω οτι ειναι τα μονα που αγγίζουν των ηχο των 135 και 45 της hitachi αλλα με πολυ μεγαλύτερο προβάδισμα εδω οπου το μεταξύ τους ταίριασμα μετράει πολυ περισσότερο.

Από ότι είχε γράψει το μέλος prooptiki, είχε χρησιμοποιήσει τα sk1529-j200, χωρίς current limiter & thermistor και μάλιστα ρυθμισμένο με 1,75Α.

Φυσικά να τον ρωτήσω και εγώ εάν εννοεί ότι ξεμπέρδεψε διότι όσο και να ανέβει η θερμοκρασία περιβάλλοντος η ψύξη είναι επαρκέστατη και δεν χρειάζεται χαμηλότερο bias.

Επίσης στις παρακάτω δύο φώτο, βλέπω ότι ο Αυστριακός πρέπει να έχει αφαιρέσει τα δεύτερα μοσφετάκια, ενώ έχει κρατήσει τα θερμίστορ (τα έχει κολλήσει σχεδόν επάνω στα εξόδου.
Στο πρωτότυπο όμως που στο καλό είναι όλα τα οδηγά; Το μόνο που βλέπω είναι μόνο τα θερμίστορ (εκτός και εάν η πλακέτα είναι διπλής όψης και είναι από κάτω)
P1160755.JPG

2_5.jpg

Από ότι είχε γράψει το μέλος prooptiki, είχε χρησιμοποιήσει τα sk1529-j200, χωρίς current limiter & thermistor και μάλιστα ρυθμισμένο με 1,75Α.

Φυσικά να τον ρωτήσω και εγώ εάν εννοεί ότι ξεμπέρδεψε διότι όσο και να ανέβει η θερμοκρασία περιβάλλοντος η ψύξη είναι επαρκέστατη και δεν χρειάζεται χαμηλότερο bias.

Πράγματι χρησιμοποιώ τα μικρότερα τα sk1529-j200 αντί των ισχυρότερων sk1530-j201 (τα έχω τα τελευταία αλλά εδώ και πολύ καιρό δεν μπήκα στον κόπο να τα δοκιμάσω ....)

Το πρόβλημα με τον F5 είναι κυρίως η σταθεροποίηση-καθορισμός του DC offset σε επιθυμητά όρια κοντά στα 10mv (και max τα 50mv) σε συνδυασμό πάντα με την ρύθμιση του bias στα 1,3Α, (ο δικός μου στα 1,75Α με DC offset στα 3,5mv & 3,7mv).

Επίσης να επισημάνω ότι χρησιμοποιώντας αρχικά τα FAIRCHILD MOSFETS (FQA19N20C + FQA12P20) με τα thermistor & current limiter η ρύθμιση bias ήταν αρκετά δύσκολη και παράλληλα το DC offset μεταβαλλόταν πολύ εύκολα ακόμη κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά πάντα ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια και << των 50mv (δεν πρόλαβα να τα δοκιμάσω σε διαφορετικές εποχές!)

Ολοκληρώνοντας, με τα Toshiba (χωρίς current limiter & thermistor + κάτι μικροαλλαγές στις αντιστάσεις) το bias ήταν πανεύκολο ( με ελάχιστες στροφές των pot μιας και οι αντιστάσεις R3-R4 = 1Κ αντί 2.2K) και το dc offset μόνιμα κάτω των 10mv χειμώνα καλοκαίρι...(επίσης αυτό βοηθάει στο να αντικατασταθεί το ποτενσιόμετρο με μια σταθερή αντίσταση!!!)

PS με τα της FAIRCHILD στρίβεις και στρίβεις τα ποτ...(bias) & ακόμα στρίβεις.... (εποχιακό dc offset)

Last edited:
πραγματι η ρυθμιση του dc ειναι πολυ ευκολη και εδω και 3 μηνες και σε μενα παραμενει σταθερη περιπου στο 2mv

πραγματι η ρυθμιση του dc ειναι πολυ ευκολη και εδω και 3 μηνες και σε μενα παραμενει σταθερη περιπου στο 2mv

Γειά σου Μανώλη, οι ψύκτρες μου είναι αρκετές και για 4 κανάλια... Ενώ του Μανώλη είναι οριακά για τα δύο (στα 1,3Α) και όπως αναφέρει επίσης δεν έχει κάποιο πρόβλημα!

Να ρωτήσω με τη σειρά μου τον Μανώλη, πόσο χρόνο χρειάζεται να ζεσταθεί o F5 σου;

Του Μανώλη πάντως που τα είδα χτες είναι μιά χαρά γιά δυό. Δεν θα το έλεγα οριακά.
Νοιώθεις μιά ευχάριστη ζεστη όταν τα πιάνεις, λιγότερη από καλοριφέρ πάντως.
Και το κουτί είναι ιδιαίτερα κομψό

Του Μανώλη πάντως που τα είδα χτες είναι μιά χαρά γιά δυό. Δεν θα το έλεγα οριακά.
Νοιώθεις μιά ευχάριστη ζεστη όταν τα πιάνεις, λιγότερη από καλοριφέρ πάντως.
Και το κουτί είναι ιδιαίτερα κομψό

Εντυπώσεις!!!;

Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

Γειά σου Μανώλη, οι ψύκτρες μου είναι αρκετές και για 4 κανάλια... Ενώ του Μανώλη είναι οριακά για τα δύο (στα 1,3Α) και όπως αναφέρει επίσης δεν έχει κάποιο πρόβλημα!

Να ρωτήσω με τη σειρά μου τον Μανώλη, πόσο χρόνο χρειάζεται να ζεσταθεί o F5 σου;

περιπου 45-60 ΛΕΠΤΑ για σταθεροποιηση της θερμοκρασιας στα 1.4Α....

Re: Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

Με τα κλιπς;

τολμω να πω οτι το παντρεμα f5-klipsch ειναι το ιδανικο...τουλαχιστο για τα προσωπικα που γουστα....

η πρώτη εντύπωση με τα κλιπς ήταν αυτή που ..."φοβόμουνα", μπόλικες μεσσαίες και περισσή καθαρότητα (σε σχέση με τα μουγγά στην μεσσαία δικά μου).
Όμως τελικά ο φόβος δεν επαληθεύτηκε με τον χρόνο.
Αντί να με ενοχλήσει, όλο επιζητούσα την καθαρότητα...

ρε σεις εδώ και μιά εβδομάδα παίρνω το παρακάτω σπαμ

μήπως παίζει τίποτα άλλο ?:flipout:

δεν πιστεύω να με κάνετε καμιά πλάκα...

Hi

I am P. Nelson and I would like to buy a Property in your country. Can you be of any assistance to me? You can write me on my Email address: [email protected] Waiting for your response ASAP.

Best Regards,
P. Nelson