First Watt F5 by Nelson Pass

να μην σου αρεσει .......αποκλειεται !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα εχει ΟΛΑ και συμφερει ....trust me :2thumb22sup:

Απορια...!!!
Θα μπορουσε να οδηγησει ηχεια που κατεβαινουν στα 4Ω ή στα 3Ω
έστω με καποιες μοντιφιες?
Αντεχουν τα τροφοδοτικα/ψυκτρες?

http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt7/f5.html

"This circuit employs feedback in a dual pair of low impedance voltage dividers -- low impedance feedback has been (incorrectly) referred to as 'current feedback' -- and one of the charms of this arrangement is that unlike the classic two transistor differential pair, the drive current available exceeds the bias of the input stage. Each JFET has its own feedback so there are two separate and independent feedback loops to this amplifier. The input impedance is 101 Kohm and the output impedance 0.1 ohms for a damping factor of 80. The noise is about 30uV. Because the output stage employs only two output devices per side which are capable of very high current, deliberate limiting is set by 3-watt power resistors to the source pins of the MOSFETS to increase thermal stability and serve as convenient current-sensing elements. The amplifier with 24V supply rails is good for a 50-watt peak into 8 ohms or about 2.5 amps. For a 4-ohm load we would want 5 amps and for a 2-ohm load, 10 amps. Since we only have two output devices, we probably are best off stopping there to ensure against damage into dead shorts. Current limiting gets a bad rap in general, but I think it's a matter of where and how the limits are set. In toto, a nice little amplifier without too many parts that sounds great."

Last edited:

Ε μη το λες... Αν ακους μουσικη οπως ακουω εγω , δε ξερω αν θα παιξει αρχηγε... Γενικα η ενταση ανεβαινει αρκετα μερικες στιγμες..!:2thumb22sup:

Απορια...!!!
Θα μπορουσε να οδηγησει ηχεια που κατεβαινουν στα 4Ω ή στα 3Ω
έστω με καποιες μοντιφιες?
Αντεχουν τα τροφοδοτικα/ψυκτρες?

http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt7/f5.html

"This circuit employs feedback in a dual pair of low impedance voltage dividers -- low impedance feedback has been (incorrectly) referred to as 'current feedback' -- and one of the charms of this arrangement is that unlike the classic two transistor differential pair, the drive current available exceeds the bias of the input stage. Each JFET has its own feedback so there are two separate and independent feedback loops to this amplifier. The input impedance is 101 Kohm and the output impedance 0.1 ohms for a damping factor of 80. The noise is about 30uV. Because the output stage employs only two output devices per side which are capable of very high current, deliberate limiting is set by 3-watt power resistors to the source pins of the MOSFETS to increase thermal stability and serve as convenient current-sensing elements. The amplifier with 24V supply rails is good for a 50-watt peak into 8 ohms or about 2.5 amps. For a 4-ohm load we would want 5 amps and for a 2-ohm load, 10 amps. Since we only have two output devices, we probably are best off stopping there to ensure against damage into dead shorts. Current limiting gets a bad rap in general, but I think it's a matter of where and how the limits are set. In toto, a nice little amplifier without too many parts that sounds great."

Καλησπέρα. Αφορά το "μαμά" μηχανάκι. Στο φτιαχτό, το ρεύμα το ρυθμίζεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου (ή και τα "γούστα" σου, αν θες) και τις ψύκτρες, επίσεις - διαλέγεις μέγεθος αναλόγως τι θέλεις να κάνεις...

Και επειδή μάλλον το κουράσαμε το θέμα, ο ενισχυτής αυτός σίγουρα αξίζει μια προσπάθεια. Η απόδοση σε σχέση πάντα με τη δυσκολία κατασκευής είναι πολύ καλή (έως και εξαιρετική). Τώρα, αν αναρωτιέται κανείς αν είναι ο "τέλειος" ή ο "απόλυτος" ενισχυτής, φυσικά όχι, δεν είναι (άλλωστε τέλειο μηχάνημα δεν υπάρχει ).

Γενικά πάντα παίζει πολύ καλά (ανάλογα βέβαια και με το φορτίο) και στατιστικά, αρέσει σε πολύ κόσμο. Θα έλεγα, ένα σίγουρο στοίχημα, το πιο σίγουρο μάλλον που μπορεί να παίξει ένας χομπίστας)

Συμφωνώ ότι με στο ηχείο σου τα πάει πολύ καλά.
Αν είχες Μαγκεπαν όμως ? (τυχαίο το παράδειγμα)

Για άλλη μια φορά, θα τονίσω ότι έχει σημασία, τι ηχείο πας να οδηγήσεις.

Ε μη το λες... Αν ακους μουσικη οπως ακουω εγω , δε ξερω αν θα παιξει αρχηγε... Γενικα η ενταση ανεβαινει αρκετα μερικες στιγμες..!:2thumb22sup:

Φυσικα θελει ηχεια το λιγοτερο 92-93 db για να παρεις τα μεγιστα.
Εγω με 95db ευαισθησια ακουω συνηθως πανω απο 110db. (μεχρι ο ModRight να μου φωναξει , χαμηλωσε χαμηλωσε :flipout:)

Για τι ηχεια μιλαμε και τι ευαισθησιας?

Συμφωνώ ότι με στο ηχείο σου τα πάει πολύ καλά.
Αν είχες Μαγκεπαν όμως ? (τυχαίο το παράδειγμα)

Για άλλη μια φορά, θα τονίσω ότι έχει σημασία, τι ηχείο πας να οδηγήσεις.

Εννοειται.

α δε μιλαω για συγκεκριμενα ηχεια..ας πουμε οτι ποιο φυσιολογικο, ηχεια που κυκλοφορανε η φτιαχνονται με πραγματικη ευαισθησια 86-90db max..
Να πω την πασα αληθεια , οτι ολιγοβατο εχω ακουσει απλα δε μ ικανοποιησε κυριως οταν οι εντασεις ανεβουνε και υπαρχουνε εντονα μεταβατικα.... στα ακουσματα μου ε. ροκ-μεταλ-folclore κτλ...

α δε μιλαω για συγκεκριμενα ηχεια..ας πουμε οτι ποιο φυσιολογικο, ηχεια που κυκλοφορανε η φτιαχνονται με πραγματικη ευαισθησια 86-90db max..
Να πω την πασα αληθεια , οτι ολιγοβατο εχω ακουσει απλα δε μ ικανοποιησε κυριως οταν οι εντασεις ανεβουνε και υπαρχουνε εντονα μεταβατικα.... στα ακουσματα μου ε. ροκ-μεταλ-folclore κτλ...

Τι να σου πω δεν ξερω.
Μονο με δοκιμη μπορεις να εισαι σιγουρος.
Για μενα παντως εχει πολυ τσαμπουκα ο συγκεκριμενος παρα τα ονομαστικα του watt και η αληθεια ειναι οτι εχω δοκιμασει αρκετους ενισχυτες πανω στα ηχεια μου. (λαμπες/ψηφιακους/τραντζιστορ)

βασικα ξερεις γιατι το ψειριζω?...εχω 2 ψυκτρες μοσχαρια, περιπου 22χ22, αλλα σε λιγο ασχημη κοσμιτικη κατασταση..ε για κανα τετοιο προτζεκτ που ουτως ει αλλως δε θα μπει στο σαλονι μου,λογικα ταμαμ κανουν...σαν ηχειο στοχος ειναι να φτιαχτει κατι με το Seas FA22RCZ (+-90db), και πακετακι θα μπουν στο εργαστηρι μου, παρεα με εναν tsakiridis Powerhouse (2x100wrms)..να φτιαχτει δηλαδη ενα ποιο vintage συστηματακι..
Και επειδη θελω πολυ να σιαξω κατι classA, ετσι για το γαμωτο που λενε, γιαυτο τσεκαρω συνεχεια τον ενυσχητη αυτον... απτην αλλη σκεφτομουν και κατι με περισσοτερα classA βατακια αλλα δε ξερω αν φτανουν οι ψυκτρες..

βασικα ξερεις γιατι το ψειριζω?...εχω 2 ψυκτρες μοσχαρια, περιπου 22χ22, αλλα σε λιγο ασχημη κοσμιτικη κατασταση..ε για κανα τετοιο προτζεκτ που ουτως ει αλλως δε θα μπει στο σαλονι μου,λογικα ταμαμ κανουν...σαν ηχειο στοχος ειναι να φτιαχτει κατι με το Seas FA22RCZ (+-90db), και πακετακι θα μπουν στο εργαστηρι μου, παρεα με εναν tsakiridis Powerhouse (2x100wrms)..να φτιαχτει δηλαδη ενα ποιο vintage συστηματακι..
Και επειδη θελω πολυ να σιαξω κατι classA, ετσι για το γαμωτο που λενε, γιαυτο τσεκαρω συνεχεια τον ενυσχητη αυτον... απτην αλλη σκεφτομουν και κατι με περισσοτερα classA βατακια αλλα δε ξερω αν φτανουν οι ψυκτρες..

Κορδελες θα το κανει το Seas.
94db μου βγαζει στα specs του.

Κορδελες θα το κανει το Seas.
94db μου βγαζει στα specs του.

δες στο ποστ 51 του Νικολα.. http://www.purediy.gr/forum/index.php?topic=311.msg5144#msg5144
αυτο θα ειναι το καλοκαιρινο προτζεκτ ηχειου..με φιλτρο πιθανοτατα το 3ο ( Φίλτρο maximaly flat 1.5mH / 15Ω) θα δουμε..

λες να το παιζει καλα ε?...χμμ..φτιαξε με!!...

Last edited:
Μη ξεχνάτε και την ονομασία τους.......!!!!!

F I R S T W A T T

Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με λαμπάτο προενισχυτή (101Κohm)
Και τέλος :

"It will drive a 2 ohm load without burping, and 1 ohm without misbehaving."

οι πλακέτες που μου δείχνεις κάνουν όσο κάνουν αυτουνού τελειωμένες...

αν και δεν βρίσκω ποιές είναι που κάνουν 21 θεωρείς ότι με τα έξτρα 34 που θέλει ο γιγας μπορώ να πάρω όλα τα υλικά ?

14+4 κάτι...δηλαδή...
πανασόνικ από πού?
γεφυρες?

Ποια υλικά σου λείπουν για τον F5, για να σου προτείνω συνδυαστικά! (με ποια μοσφετ θα τον φτιάξεις?)

Last edited: