First Watt F5 by Nelson Pass

Καταλαβαινεις βεβαιως οτι δεν εισαι στη high... αλλα στην DIY ετσι; Ρωταω μηπως μπερδεψες τις κατηγοριες, ανθρωποι ειμαστε.

Την τελευταια προταση δεν την ακουμπαω καν...

Κούβα δεν έχεις πάει ...:twoguns:

φινέτσα τα μηχανάκια σου δεν έχουν ...:twoguns:

και επιπλέον δεν ακούς με το φρφρφρ του κλιματιστικού ...:twoguns:

και μιλάς ??? :7SFGSFG:

Δεν θα ελεγα οτι εχεις αδικο. Απο μια πλευρα ετσι ειναι.

Οσο για τα αλλα μηνυματα:
Αυτο που καταλαβαινω ειναι πως αμα τα εχεις σκασει, αν εχεις κατσει με τις ωρες να ψαξεις απο που θα παρεις, να περιμενεις να ερθουν, να αρχισεις τις κολλησεις, να μην σου πηγαινει καλα, να αλλαζεις εξαρτηματα, να αλλαζεις συνδυασμους με προενισχυτη κτλ, να γραφεις και να γραφεις τι δεν παει καλα, να διαβαζεις τι θα μπορουσε να παει καλυτερα, και στο τελος να ειναι και σομπα... μεσα σε ενα κουτι που θυμιζει ρωσσικη κατασκευη.

Ε, μετα δεν σηκωνεις κουβεντα. Το πηγες τοσο μακρια που γυρισμο δεν εχει. Εισαι εσυ και ο δρομος που εχεις ακολουθησει.
Καταλαβαινω.

Ποιός είναι αυτός που δεν σηκώνει κουβέντα ?
Γιατί εγώ διαπιστώνω ακριβώς το αντίθετο για τους συμμετέχοντες στην κατηγορία
Βγάζεις συμπεράσματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοια.
μεγάλα παιδιά είμαστε, για τον συγκεκριμένο ενισχυτή έχουν γραφεί άπειρα σχόλια αρα δεν ειναι παρακινδυνευμένο να τον φτιάξεις, αρκεί να γουστάρεις να φτιάξεις κάτι μόνος σου και οχι να πάρεις κατι έτοιμο.
αλλά νομίζω για αυτο είμαστε ολοι εδώ.

Για ηρεμήστε λίγο παίδες..

Δεν υπάρχει λόγος για ένταση.Ισως ο καθένας έχει δίκιο απ´την πλευρά του
αλλά με εριστικό τρόπο δεν θα καταφέρει να το αποδείξει και να εξηγήσει
στους υπόλοιπους την ορθότητα των λεγομενών του..

Captain εγω πρωτος παντως ζητω συγνωμη αν φανηκε οτι εθιξα καποια κατηγορια. Δεν ειχα τετοιο σκοπο. Απλα τονισα το προφανες.

Thanks, Στέλιο!...Είμαι σίγουρος πως και τα υπόλοιπα παιδιά κάπως έτσι αισθάνονται..

όλα τα πράγματα έχουν το αντίτιμό τους.
ο φ5 έχει τα ζόρια του.
όποιος τολμά προφανώς κερδίζει κάτι.

όσοι κοιτάν απ όξω...μένουν με την όρεξη.

όλα τα πράγματα έχουν το αντίτιμό τους.
ο φ5 έχει τα ζόρια του.
όποιος τολμά προφανώς κερδίζει κάτι.

όσοι κοιτάν απ όξω...μένουν με την όρεξη.

Ίδιο κόστος με το μπούφαλο και πάνω κάτω ίδια δυσκολία (χρονικά)
Πιο σίγουρο στοίχημα όμως. Και θα κρατήσει περισσότερο η μόδα του.
Όταν θα "αλλάξει μοντέλο" (απο Φ5 σε Φ6 :flipout:) θα έχουν βγεί 3-4 νέα βουβάλια.
Άντε ξεκίνα τον ..

λοιπόν για να επιστρέψουμε στα τεχνικά.
πρόταση μου ειναι να κάνεις διαφορετική ρύθμιση του ρεύματος χειμώνα καλοκαίρι για να αποφύγεις τα εγκαύματα και τον μετασχηματιστή που θα φτιάξεις να τον κάνεις να μπορεί να βγάλει και αλλες τάσεις ειτε βάζοντας λήψεις στο πρωτεύων ειτε περισσότερα τυλίγματα στο δευτερεύων άρα να μην τον φας σε περίπτωση που θες να κάνεις κάτι άλλο μετά.
ετσι αν το εχεις προβλέψει και στους πυκνωτές το μόνο που θα χαρίσεις σε περίπτωση αναβάθμισης (ένας Θεός ξέρει σε τι άλλο) είναι οι πλακέτες.

πάντως δεν είναι αυτοσκοπός του diy το οικονομικό κέρδος. χομπι ειναι.
αντι να πας πχ για σκι στον Παρνασσό φτιάχνεις ενα ενισχυτή. εαν δουλέψει και βγει καλός ακόμα καλύτερα. πάντως δεν θα σπάσεις πόδι αυτο ειναι σίγουρο, μόνο ενας φίλος το κατάφερε που του έπεσε στο πόδι μια βάση ηχείων που έφτιαχνε και του έκανε το δάχτυλο σαν καρτούν.......

Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

λοιπόν για να επιστρέψουμε στα τεχνικά.
πρόταση μου ειναι να κάνεις διαφορετική ρύθμιση του ρεύματος χειμώνα καλοκαίρι για να αποφύγεις τα εγκαύματα και τον μετασχηματιστή που θα φτιάξεις να τον κάνεις να μπορεί να βγάλει και αλλες τάσεις ειτε βάζοντας λήψεις στο πρωτεύων ειτε περισσότερα τυλίγματα στο δευτερεύων άρα να μην τον φας σε περίπτωση που θες να κάνεις κάτι άλλο μετά.
ετσι αν το εχεις προβλέψει και στους πυκνωτές το μόνο που θα χαρίσεις σε περίπτωση αναβάθμισης (ένας Θεός ξέρει σε τι άλλο) είναι οι πλακέτες.

Κώστα τι προτείνεις για τις επιπλέον τάσεις; Μία ±12V ας πούμε.

Επίσης, στην περίπτωση που αφαιρεθεί το δεύτερο στάδιο με τα οδηγά+θερμίστορ (έχει αναφερθεί ότι αποδίδει καλύτερα), έχει κάποιος να προτείνει καλύτερη θερμική σταθεροποίηση ... κάτι έχω ακούσει για καπάκια που σταθεροποιούν την εσωτερική θερμοκρασία από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (νομίζω φουρνάκια λέγονται).

εγώ θα έλεγα πχ αντί να ειναι πχ 2 επι 18 να είναι 4 επι 18 ετσι βάζοντας διπλές ανορθώσεις παίρνεις τα +-25 που θέλει αυτός αλλα βάζοντας τα σε σειρά πας στα 50 και οδηγείς ενα νορμαλ ενισχυτή. εαν βάλεις και καμια λήψη στο πρωτεύων μπορείς να το κάνεις πχ 4 επι 18 - 22 -25 και να μπορείς να έχεις ενα μετασχηματιστή για ολες τις δουλειές με πολύ μικρη διαφορά στο κόστος.
στο παραπάνω κιτ δεν υπάρχουν οδηγά και είναι και πολύ καλό και σε υλικα αλλα και σε πλακετα .
την αντιστάθμιση καλό θα ηταν να μην την αποφύγεις αφου ζημιά δεν κάνει και ειναι και η μοναδική λυση στο μεγαλύτερο πρόβλημα του συγκεκριμένου ενισχυτή στην θερμική αστάθεια του.
να πούμε μάλιστα οτι οσοι διαθέτουν μπαλανς προ ειναι πολυ εύκολο να φτιάξουν 4 πλακέτες και να τις βαλουν μπαλανς τετραπλασιάζοντας θεωρητικά την ισχύ του πράγμα που λύνει και το δεύτερο(και τελευταίο) μεγάλο πρόβλημα του ενισχυτή.

εγώ θα έλεγα πχ αντί να ειναι πχ 2 επι 18 να είναι 4 επι 18 ετσι βάζοντας διπλές ανορθώσεις παίρνεις τα +-25 που θέλει αυτός αλλα βάζοντας τα σε σειρά πας στα 50 και οδηγείς ενα νορμαλ ενισχυτή. εαν βάλεις και καμια λήψη στο πρωτεύων μπορείς να το κάνεις πχ 4 επι 18 - 22 -25 και να μπορείς να έχεις ενα μετασχηματιστή για ολες τις δουλειές με πολύ μικρη διαφορά στο κόστος.
στο παραπάνω κιτ δεν υπάρχουν οδηγά και είναι και πολύ καλό και σε υλικα αλλα και σε πλακετα .
την αντιστάθμιση καλό θα ηταν να μην την αποφύγεις αφου ζημιά δεν κάνει και ειναι και η μοναδική λυση στο μεγαλύτερο πρόβλημα του συγκεκριμένου ενισχυτή στην θερμική αστάθεια του.
να πούμε μάλιστα οτι οσοι διαθέτουν μπαλανς προ ειναι πολυ εύκολο να φτιάξουν 4 πλακέτες και να τις βαλουν μπαλανς τετραπλασιάζοντας θεωρητικά την ισχύ του πράγμα που λύνει και το δεύτερο(και τελευταίο) μεγάλο πρόβλημα του ενισχυτή.

Ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση. Εννοείς προφανώς ότι η πλακέτα στο κιτ που ανέφερε ο Δημήτρης Ζ., είναι σχεδιασμένη χωρίς τα οδηγά, έτσι; Στην ουσία προτείνεις να τοποθετηθούν τα θερμίστορ κοντά στα τελικά (για αντιστάθμιση) - με λίγα λόγια όπως την αρχική σχεδίαση του F5, αλλά χωρίς τα δεύτερα οδηγά τρανζίστορ.
Δεν έχω καταλάβει όμως εάν οι αναφορές ότι "δεν παίζει τόσο καλά" είναι με την ύπαρξη των οδηγών τρανζίστορ ή και με την ύπαρξη των θερμίστορ.

Αυτό με τα "φουρνάκια" για την αποφυγή προβλημάτων θερμικής αστάθειας, πως το βλέπετε και εάν το έχετε χρησιμοποιήσει πως...

ειναι πολυ καλη την εχω αγορασει και δεν εχει κανενα θεμα

takis, εννοείς το κιτ που αναφέρει ο Δημήτρης Ζ., έτσι;

τα φουρνακια ειναι μονο για εξαρτήματα οπως οι κρύσταλλοι που δεν ζεσταίνονται απο μονα τους εδω θες να ψύξεις κατι οχι να το ζεστάνεις σε σταθερή θερμοκρασία. εαν κάνεις κατι τέτοιο τοτε απλα τα εξόδου πχ θα συνεχίσουν να ανεβάζουν θερμοκρασία πανω απο αυτη του φούρνου με αποτέλεσμα να καουν ποιο γρήγορα.
τα θερμιστορ δεν πιστεύω οτι κανουν κακό. τα οδηγα σίγουρα κανουν κάποιες διαφορές αλλα ειναι προς αξιολόγηση το τι.