Flac track

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,623
Τι ακριβώς είναι τα flac track και πως συγκρινονται με τα Dolby+, PCM, DTS-HD και το κυριότερο πως τα ενσωματώνεις σε mkv????

To Flac είναι ένας Lossless αλγόριθμος ήχου. Τα αρχικά σημαίνουν Free Lossless Audio Codec. Συνεπώς αν με το κατάλληλο πρόγραμμα μετατρέψεις το Flac πίσω σε αυτό από το οποίο ξεκίνησε θα έχεις ακριβώς το πρωτότυπο. Εγώ Flac χρησιμοποιώ κυρίως σε Audio CDs και μπορώ να σου πω ότι υποστηρίζει και HDCD. Τώρα αν μέσα από τον Flac εισάγεις ένα Dolby + ή DTS-HD δεν ξέρω τι θα σου δώσει...
Πάντως με PCM είναι 1-1 αντιστοίχηση δεδομένων!

Απ' ότι έχω καταλάβει εγώ, τα διάφορα FLAC soundtracks για ταινίες που κυκλοφορούν έχουν προκύψει από τα αντίστοιχα LPCM / DTS-HA, DolbyDigital+ soundtracks τα οποία έχουν υποστεί lossless συμπίεση.

Για το πως τα ενσωματώνεις σε αρχεία mkv, πιστεύω ότι το κάνει το MKVtoolNix.

Ενσωματώνεις με το σχετικό προγραμματάκι Flac-Mkv-Subs όπου υπάρχουν ελληνικά με φοβερά αποτελέσματα. Το Flac soundtrack αν είναι από LPCM-DDtHD είναι κοντά στο 80-90% της ποιότητας του ασυμπίεστου. Και τα παίζεις με CoreFlac. Ξαναρωτάς για πληροφορίες...αν δεν τα καταφέρεις.

Το Flac soundtrack αν είναι από LPCM-DDtHD είναι κοντά στο 80-90% της ποιότητας του ασυμπίεστου.

Από τη στιγμή που είναι loseless η συμπίεση δεν θα έπρεπε να έχει το 100% της ποιότητας του ασυμπίεστου;
Δεν το έχω δοκιμάσει σαν format σε αντιπαράθεση με το raw, απλά κάνω υποθέσεις. Yπάρχει κάποιος που να το έχει δοκιμάσει btw;

Ενσωματώνεις με το σχετικό προγραμματάκι Flac-Mkv-Subs όπου υπάρχουν ελληνικά με φοβερά αποτελέσματα. Το Flac soundtrack αν είναι από LPCM-DDtHD είναι κοντά στο 80-90% της ποιότητας του ασυμπίεστου. Και τα παίζεις με CoreFlac. Ξαναρωτάς για πληροφορίες...αν δεν τα καταφέρεις.

Ποιο είναι το σχετικό προγραμματάκι?

To χρησιμοποιώ εδω και πολυ καιρό για την συμπίεση μουσικών cd.
Η ποιότητα είναι αντίστοιχη του πρωτότυπου και το μέγεθος πέφτει περίπου στο μισό.

Για αποσυμπίεση πολύ καλό και εύχρηστο είναι το foobar2000 που είναι free και υποστηρίζει και άλλα lossless φορμα όπως ape, wv.

Είναι κατ ουσίαν ένα player με ελάχιστες απαιτήσεις από το σύστημα αλλά και ένα εργαλείο αποσυμπίεσης από τα φορμά αυτά προς wav, mp3 κτλ...

Η ποιότητα είναι κορυφαία και συγκρίνεται χωρίς να εντοπίζονται διαφορές με τα original δισκάκια (ακροάσεις σε 2 συστήματα High End) από 2 ή 3 άτομα κάθε φορά.

Directshow decoder για flac περιλαμβάνεται και στο ffdshow. Λογικά οταν παίζουμε mkv με το stream ηχου συμπιεσμένο με flac, και εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει στο "ffdshow audio decoder" την υποστήριξη flac, αναλαμβάνει το ffdshow την αποκωδικοποίηση.

Το προγραμματάκι που τα κάνει όλα αυτά και μάλιστα σε πολύ μικρό χρόνο είναι το mkvmerge gui. Το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα με το Apocalypto (.mkv video + Flac audio + greek subs) και βγαίνει ένα .mkv αρχείο με όλα ενσωματωμένα. Αξίζει νομίζω, ειδικά όπου υπάρχουν Flac αρχεία (Hdbits.org) ένας πειραματισμός.

Το προγραμματάκι που τα κάνει όλα αυτά και μάλιστα σε πολύ μικρό χρόνο είναι το mkvmerge gui. Το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα με το Apocalypto (.mkv video + Flac audio + greek subs) και βγαίνει ένα .mkv αρχείο με όλα ενσωματωμένα. Αξίζει νομίζω, ειδικά όπου υπάρχουν Flac αρχεία (Hdbits.org) ένας πειραματισμός.