flexy βαση ηχειου.

soulkeeper

AVClub Addicted Member
5 October 2006
1,992
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
με βαση αυτο

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=16377&highlight=flexy

πιστευω μεχρι το Σ/Κ να ολοκληρωσω κ εγω το ρακ μου...

θα ηθελα ομως την γνωμη σας για μια αναλογης φιλοσοφιας κατασκευη επιδαπεδιας βασης για τα surround ηχεια μου(sirene)

σκεφτομαι για μια ντιζα 20mm υψους 45cm,κ δυο κομματια mdf 25mm..ενα για το κατω μερος της βασης(25cm x 30cm) κ ενα που θα παταει το ηχειο (15cm x 20cm)......οι διαστασεις του ηχειου ειναι 45x21x30 κ βαρος 10kg...

τι λετε?

πολυ καλο φαινεται!
αντι για ντιζα που ελεγα εγω,εχει βαλει σωληνα pvc κ εχει κ το πλεονεκτημα του γεμισματος με αμμο κ.τ.λ...
εκεινο που δεν καταλαβα ειναι πως "πιανει" το pvc στα 2 ξυλα?
αναφερει κατι για καποιου ειδους κολλα στο κατω μερος για να μην υπαρχει κ διαρροη αμμου..αλλα στο πανω ξυλο βλεπω κ παξιμαδι...
πως "πιανει" τελικα το pvc στα ξυλα?

Βαλε ντίζα στη μέση και τα ξύλα πανω κάτω θα ειναι σαν καπάκια για να στηριχθεί σωστα το PVC
πατούρα πάνω, μεγάλες ροδέλες

Θα σου ελαγα αντί για PVC να βάλεις σωλήνα αλουμινίου ή καποια αλλη μεταλλική

τελικα..τωρα που το ξαναδιαβαζω μαλλον χρησιμοποιει κ ντιζα για να τα δεσει μεταξυ τους...

YΓ Ακομα στην κουτα τα εχω Νικολα!!

Αμ ελα που στο λεω!!:BDGBGDB55:

Γιατι προτεινεις μεταλλικη αντι για pvc?
στο κειμενο αυτος αναφερει οτι ειναι μαλλον καλυτερο το pvc λογω μικροτερων συντονισμων αν καταλαβα καλα...

Και γιατί όχι MDF, με πολύ καλύτερες ιδιότητες απόσβεσης αλλά και μεγαλύτερη μάζα ακόμα και χωρίς παραγέμισμα;
Τέσσερεις "σανίδες" να σχηματίζουν παραλληλεπίπεδο.
Οι διαστάσεις / αναλογίες τους τέτοιες ώστε να εναρμονίζεται αισθητικά το αποτέλεσμα με τις αναλογίες του ηχείου.
Συναρμογή με κόλλα.

Re: Απάντηση: flexy βαση ηχειου.

Και γιατί όχι MDF, με πολύ καλύτερες ιδιότητες απόσβεσης αλλά και μεγαλύτερη μάζα ακόμα και χωρίς παραγέμισμα;
Τέσσερεις "σανίδες" να σχηματίζουν παραλληλεπίπεδο.
Οι διαστάσεις / αναλογίες τους τέτοιες ώστε να εναρμονίζεται αισθητικά το αποτέλεσμα με τις αναλογίες του ηχείου.
Συναρμογή με κόλλα.

να μια ωραία

sonus-auditorM.jpg

@JohnJohn
οντως πολυ ωραια!..αλλα μου φαινεται "δυσκολη" σαν κατασκευη...

@toulou
εννοεις να μην βαλω καθολου ντιζα κ σωληνα pvc..
να σου πω,πιο ευκολο μου φαινεται σαν κατασκευη αυτο που λες...δεν ξερω βεβαια με την κολλα κατα ποσο θα εχω "πληρη σταθεροτητα"..αλλα στην τελικη "ενισχυω" κ με καμια προκα κ.τ.λ..

Αυτό με το MDF ειναι ευκολο μεν αλλά εχει διαφορα προβλήματα
πρεπει να κολληθεί και να βιδωθεί
ανα τακτά χρονικά διαστηματα να ελεγχετε το σφιξιμο γιατί με τις διαφορες θερμοκρασίας εχεις συστολές διαστολές
θελεις ταλαιπορία για φινίρισμα

Το αλλο με τη σωλήνα και την αμμο ακουγετε καλύτερο
προσεξε στη ντίζα θα πρεπει να βρείς παξιμάδια με τουλάχιστο 8.8 σκληρότητα για να μπορείς να σφίξεις καλά να μην εχεις τα παραπάνω προβλήματα
από κάτω διπλά με γκρόβερ
Για αυτό σου ελεγα για μεταλλικά

Γιατί να βιδωθεί όμως; Δεν είναι περίπου όπως η κατασκευή μίας καμπίνας ηχείου; (θέλει βέβαια τους σφιχτήρες της)

Αυτό που με χαλάει εμένα πάντως, σε όλες τις βάσεις (ακόμα και στις καραχάιεντ) είναι η παρουσία μετάλλου.
Υποτίθεται οτι δεν θέλεις να "τραγουδά" η βάση.
Ε, πιο δύσκολο στο φίμωμα τραγούδι από αυτό του μετάλου, δεν υπάρχει.

Last edited:
Re: Απάντηση: flexy βαση ηχειου.

Γιατί να βιδωθεί όμως; Δεν είναι περίπου όπως η κατασκευή μίας καμπίνας ηχείου; (θέλει βέβαια τους σφιχτήρες της)

Αυτό που με χαλάει εμένα πάντως, σε όλες τις βάσεις (ακόμα και στις καραχάιεντ) είναι η παρουσία μετάλλου.
Υποτίθεται οτι δεν θέλεις να "τραγουδά" η βάση.
Ε, πιο δύσκολο στο φίμωμα τραγούδι από αυτό του μετάλου, δεν υπάρχει.

+1

ναι αυτα με τα μεταλλικά... δεν ειναι και οτι καλύτερο
το αλουμίνιο εχει λίγο καλύτερες ιδιότητες
καλυτερα ειναι να πάρεις χοντρα καδρόνια, τετοια εχω πάρει και εγω στα Μ40 (3τεμ. 9Χ15) που χρησιμοποιούνε για πέργκολες
στα δικά σου μπορεις να βάλεις δυο ή ενα σε κάθε βαση

Τελικα εφτιαξα αυτες..

Αν βιδωσω στο κατω μερος της βασης βιδες(απο πανω προς τα κατω) για να παιξουν το ρολο ακιδων κ να κατσουν πανω σε κερμα με τσοχα,θα χω προβλημα?
ή να βαλω λαστιχακια κ να τελειωνω?

στο πανω μερος,αν βαλω μονο βιδες για να πιασει το ξυλο θα εχω προβλημα? Θελει οπωσδηποτε κολλα?

Attachments

• ΓŽΒ²ΓŽΒ±ΓΖ’ΓŽΒ· surround.jpg
    ΓŽΒ²ΓŽΒ±ΓΖ’ΓŽΒ· surround.jpg
    143.2 KB · Views: 41