FM Antenna

Σας ευχαριστώ όλους πολύ!

Από ότι καταλαβαίνω απόλυτη λύση δεν υπάρχει. Ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και τις συνθήκες που επικρατούν....

Έτσι κι εγώ θα πειραματιστώ με διάφορες ιδέες που έχουν αναφερθεί εδώ.

Εν καιρό και όταν σταθεροποιηθεί η έδρα μου, ίσως καταλήξω και στην περιστρεφόμενη yagi. Αρκεί να υπάρχει ακόμα τότε αναλογικό ραδιόφωνο....:2thumb22sup:

Σύρμα κατακόρυφο 2μέτρα - Πλαστικό δίπολο Τ : 0-1

Επόμενη αναβάθμιση η ανάρτηση του Τ σε πλαστική ηλεκτρολογική σωλήνα και η ανύψωση του στα 3-4 μέτρα καθώς το σπίτι είναι ψηλοτάβανο στα 4,5 μέτρα. Θα έχω και δυνατότητα περιστροφής:antlers:

Πάντως μέχρι την περιστρεφόμενη yagi έχω ακόμα πολύ ψωμί και ...σαλάμι θα έλεγα!:operator:

Απάντηση: Re: FM Antenna

γι'αυτές εδώ τι έχετε να πείτε;
http://www.emmoni.gr/?co=products&cat_id=44&prod_id=542

Κατα βάση οι κεραίες αυτού του τύπου έχουν μέτριες επιδόσεις και είναι προβληματικές. Μπορεί στην Αθήνα πχ να δείχνουν ότι λειτουργούν καλά. Αλλά όταν οι σταθμοί είναι κοντά και ένα πιρούνι να καρφώσεις στην θέση της κεραίας ο δέκτης πιάνει.
Στην επαρχία το πράγμα διαφέρει και τα κεραιάκια αυτά σχεδόν πάντα είναι άχρηστα για μακρυνές λήψεις.

Σκεφτόμουν να πάρω μια κεραία της Fanfare γύρω στα 120-150 euro, αλλά ο Καραθανάσης που έχει την αντιπροσωπεία δεν απαντά στο τηλ εδώ και καιρό, οπότε ψάχνοντας βρήκα πως υπάρχει αντίστοιχη της Dynalab.
Πριν την πάρω όμως δοκίμασα κάτι πιο απλό. Πήρα δύο βέργες χαλκού από ηλεκτροσυγκολητές τις κάρφωσα (με κοινό σχεδόν το σημείο στήριξης και προς την αντίθετη φορά –κάνοντας μια ευθεία συνολικά 170+ περίπου cm) σε μία τάπα φελλό, έπαιξα με το μήκος τους (μου έκατσε τελικά στα 83cm ανά πλευρά) και είμαι μια χαρά. Την στήριξα από τον φελλό με τσέρκι υδραυλικών στον τοίχο του μπαλκονιού και αν και η λήψη (ποσοτικά) ήταν η ίδια, ο ήχος της ήταν καλύτερος οριζόντια. Παίζει μια χαρά και δεν θα μπώ τελικά στο έξοδο. Μέχρι που μπόρεσα να επιλέξω την αποέμφαση στην δυσκολότερη (25μS) των τριών επιλογών (75/50/25 μS) χωρίς κανένα παράσιτο ή τσίριγμα στα ανώτερα πρίμα. :ernaehrung004:

Χωρίς να θέλω να χαλάσω την συζήτηση, η καλύτερη λύση σε τέτοια περιοχή είναι... ένα δορυφορικό κάτοπτρο + δέκτης.

Σε astra-Hotbird κυκλοφορεί ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί σε μουσική και με πολύ καλή ποιότητα ήχου...

Για σκέψου το....

Γεια σας, θα ήθελα την βοήθειά σας αν δεν είναι κόπος.
Σκέφτομαι να φτιάξω μια κεραία για FM τύπου απλό δίπολο μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός από την μία και από την άλλη σαν κατασκευή δείχνει αρκετά απλή. Ψάχνω έδώ και μια εβδομάδα να καταλάβω την λειτουργία της και γενικά τι τύπους θα χρησιμοποιήσεις για να την κατασκευάσεις με τρόπο ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η απορία μου είναι: γιατί να διαλέξεις μια συχνότηα μέσα από την μπάντα των FM; Αυτό τι σκοπό έχει; Δεν θα "πιάνει" και τις άλλες συχνότητες; Παίζει ρόλο ποια συχνότητα θα επιλέξεις; Το balun είναι πηνίο; Είναι απαραίτητο; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου και συγγνώμη αν κάποιες ερωτήσεις ακούγονται βλακείες αλλά δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου απλά το διαβάζω σε όλο το ίντερνετ και κανείς δεν εξηγεί το γιατί....(επιλογή συχνότητας). Να είστε καλά.

Γεια σας, θα ήθελα την βοήθειά σας αν δεν είναι κόπος.
Σκέφτομαι να φτιάξω μια κεραία για FM τύπου απλό δίπολο μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός από την μία και από την άλλη σαν κατασκευή δείχνει αρκετά απλή. Ψάχνω έδώ και μια εβδομάδα να καταλάβω την λειτουργία της και γενικά τι τύπους θα χρησιμοποιήσεις για να την κατασκευάσεις με τρόπο ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η απορία μου είναι: γιατί να διαλέξεις μια συχνότηα μέσα από την μπάντα των FM; Αυτό τι σκοπό έχει; Δεν θα "πιάνει" και τις άλλες συχνότητες; Παίζει ρόλο ποια συχνότητα θα επιλέξεις; Το balun είναι πηνίο; Είναι απαραίτητο; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου και συγγνώμη αν κάποιες ερωτήσεις ακούγονται βλακείες αλλά δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου απλά το διαβάζω σε όλο το ίντερνετ και κανείς δεν εξηγεί το γιατί....(επιλογή συχνότητας). Να είστε καλά.

Balun είναι τα αρχικά των λέξεων balanced-unbalanced. Ουσιαστικά είναι ένας μετασχηματιστής 1:1 που προσαρμόζει μία balαnced κεραία (π.χ δίπολο) με unbalanced γραμμή (π.χ ομοαξωνικό καλώδιο). To δίπολο είναι balanced (ισοσταθμισμένο) γιατί και στα δύο του άκρα το δυναμικό ως προς την γή είναι ίδιο. Η ομοαξωνική γραμμή είναι unbalanced (μη ισοσταθμισμένη) γιατί το δυναμικό των δύο άκρων της ως προς την γη δεν είναι ίδιο αφού ο ένας αγωγός είναι γειωμένος και έχει συνέχεια δυναμικό 0. Η σύνδεση unbalanced γραμμής με balanced κεραία, ιδιαίτερα σε κεραίες εκπομπής, είναι σοβαρό λάθος που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Στην λήψη είναι καλό να χρησιμοποιούμε επίσης balun αν είναι εφικτό. Για την ζώνη των FM το αποτελέσμα θα είναι ίσως λιγότερος θόρυβος.

Ο τύπος για υπολογισμό κάθε σκέλους του διπόλου είναι λ=(c/4f)*0.95 όπου c η ταχύτητα του φωτός σε μέτρα και f η συχνότητα που θέλουμε σε κύκλους. Το 0.95 είναι ο βραχυντικός συντελεστής που πρέπει να εφαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη η διαφορά ταχύτητας του ηλεκτρομαγνητικού κύματος στον αγωγό (πχ αλουμίνιο) από τον οποίο θα φτιάξουμε τα σκέλη του διπόλου. Ένα δίπολο θεωρητικά λειτουργεί σε μία συχνότητα. Πρακτικά λειτουργεί και σε παραπλήσιες αρκετά καλά στην λήψη ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε αγωγούς μεγάλης διατομής (πέφτει ο συντελεστής ποιότητας της κεραίας, αλλά αυξάνει το bandwidth). Διαλέγουμε συνήθως μία συχνότητα στο κέντρο της ζώνης που μας ενδιαφέρει. Για την ζώνη των FM διαλέγουμε π.χ τους 100MHz οπότε ο τύπος που προκύπτει είναι λ=(300/100*4)*0,95=72cm. Δεν πρόσθεσα τα μηδενικά για την ταχύτητα του φωτός και τους μεγάκυκλους γιατί απλοποιούνται. Εάν θέλεις να φτιάξεις balun για τν συγκεκριμένη ζώνη μπορείς τα τυλίξεις 2 πηνία των τριών σπειρών επάνω σε μπαταρία ΑΑ και να τα συζεύξεις ισχυρά μεταξύ τους. Στους ακροδέκτες του ενός συνδέεις ομοαξωνικό καλώδιο που από την άλλη πάει στον δέκτη και στους ακροδέκτες του άλλου συνδέεις το δίπολο.

Έτοιμες κεραίες για λήψη στην Ελληνική αγορά υπάρχουν τύπου discone που παίζουν πολύ καλά. Η τοποθέτηση οποιασδήποτε κεραίας σε μεγάλο ύψος, ιδιαίτερα στην μπάντα των FM αυξάνει σημαντικά την λήψη. Η χρήση καλού ομοαξωνικού καλωδίου είναι επίσης σημαντική.

Η σωστή τιμή για αποέμφαση είναι 75μs.(Σε σχέση με προηγούμενο post)

Σχετικά με την δυσκολία λήψης Ελληνικών σταθμών σε ακριτικές περιοχές, αν υπάρχει internet είναι πιό καλή λύση η χρήση WiFi radio. Κυκλοφορούν πολλά και στην Ελλάδα σε καλές τιμές. Μπορείς να ακούσεις εκτός από Ελληνικούς και σταθμούς από όλο τον κόσμο.

Παιδια εγω που χω απεναντι ακριβως, στα 3-4χλμ τις κεραιες και δεν ακουω ραδιο σωστα, τι συστηνετε? δοκιμασα με απλο καλωδιακι αλλα τζιφος, μετρια ληψη με πολλα χιονια...κατι οικονομικο παιζει?...δεν εχω γνωσεις για κατασκευη αλλα ουτε κ για θεωρια..απλα πως να το ζητησω?..αυτες οι τηλεσκοπικες κεραιες που το μεγεθος τους μπορει να αλλαξει,σα τα ραδιοφωνα τα φορητα, τι τυπου ειναι?..θα κανω δουλεια με κατι τετοιο?..βασικα εχω κ χωρο για εξωτερικη κεραια αν χρειαστει..
Φιλε Kirk πολυ κατανοητη αναλυση..να σαι καλα!

Παιδια εγω που χω απεναντι ακριβως, στα 3-4χλμ τις κεραιες και δεν ακουω ραδιο σωστα, τι συστηνετε? δοκιμασα με απλο καλωδιακι αλλα τζιφος, μετρια ληψη με πολλα χιονια...κατι οικονομικο παιζει?...δεν εχω γνωσεις για κατασκευη αλλα ουτε κ για θεωρια..απλα πως να το ζητησω?..αυτες οι τηλεσκοπικες κεραιες που το μεγεθος τους μπορει να αλλαξει,σα τα ραδιοφωνα τα φορητα, τι τυπου ειναι?..θα κανω δουλεια με κατι τετοιο?..βασικα εχω κ χωρο για εξωτερικη κεραια αν χρειαστει..
Φιλε Kirk πολυ κατανοητη αναλυση..να σαι καλα!

Τι δέκτη έχεις???

ακουω με εναν yamaha rx-v765 ραδιοενυσχητη...μεχρι προτεινως ακουγα με εναν Rxv-357 με τα ιδια αποτελεσματα..χιονια πολλα..

ακουω με εναν yamaha rx-v765 ραδιοενυσχητη...μεχρι προτεινως ακουγα με εναν Rxv-357 με τα ιδια αποτελεσματα..χιονια πολλα..

Σε σχέση με τις κεραίες είσαι ακριβώς απέναντι ή τις βλέπεις από πλαϊνή περιοχή.

πω πω πω
τι εγινε
φυγαμε λιγες μερες και το εχετε ριξει....στα FM?

Δε μου λετε, τοση επιστημη για να πιασεις κανα δυο, αντε τρεις σταθμούς με χιλιες δυο διαφημίσεις?

Σαντορίνι εισαι?
Ο Αλέξη ειναι ακόμα στον τοπικό σταθμό?
πανε και 8 χρόνια...

Εχεις καλό ραδιο?
πουλα το

Mε το συμπάθειο...
Στο δικτυο εχεις ψαξει να βρεις σταθμούς?
εκπέμπουν πολύ καλά και ακούς μουσικάρες
οτι θες
οποτε θες
χωρις jumbo

Last edited:
πω πω πω
τι εγινε
φυγαμε λιγες μερες και το εχετε ριξει....στα FM?
Δε μου λετε, τοση επιστημη για να πιασεις κανα δυο, αντε τρεις σταθμούς με χιλιες δυο διαφημίσεις?
Σαντορίνι εισαι?
Ο Αλέξη ειναι ακόμα στον τοπικό σταθμό?
πανε και 8 χρόνια...
Εχεις καλό ραδιο?
πουλα το
Mε το συμπάθειο...
Στο δικτυο εχεις ψαξει να βρεις σταθμούς?
εκπέμπουν πολύ καλά και ακούς μουσικάρες
οτι θες
οποτε θες
χωρις jumbo
Βρε βρε βρεεεε σα τα χιονια!!! Καλωστονε!
Φιλαρακι εγω μαραθηκα για τα επιγεια...Ολη μερα freedom και kiss ακουω!! αλλα η γυναικα θελει κ τα επειγεια τα ντοπια!τι να κανω μαναμ...
Α τις κεραιες φαντασου οτι απο το μπαλκονι μου αν ανοιξω τα χερια 90 μοιρες τις βλεπω ολες..φατσα καρτα..
Βασικα εχω ενα διπολο(νομιζω!) το οποιο το χα παρει καποια εποχη για να το βαζα με ενα πομπο fm...λετε να κανει αυτο?..να ψαξω να το βρω αμα ειναι..αλλιως τι αλλο προτεινετε?..με λογικο κοστος ε..

Βρε βρε βρεεεε σα τα χιονια!!! Καλωστονε!
Φιλαρακι εγω μαραθηκα για τα επιγεια...Ολη μερα freedom και kiss ακουω!! αλλα η γυναικα θελει κ τα επειγεια τα ντοπια!τι να κανω μαναμ...
Α τις κεραιες φαντασου οτι απο το μπαλκονι μου αν ανοιξω τα χερια 90 μοιρες τις βλεπω ολες..φατσα καρτα..
Βασικα εχω ενα διπολο(νομιζω!) το οποιο το χα παρει καποια εποχη για να το βαζα με ενα πομπο fm...λετε να κανει αυτο?..να ψαξω να το βρω αμα ειναι..αλλιως τι αλλο προτεινετε?..με λογικο κοστος ε..

Λογικά θα έπρεπε να ακούς χωρίς πρόβλημα. Έλεγξε τα καλώδιά σου μέχρι την είσοδο κεραίας του δέκτη. Αν έχεις το δίπολο βάλε το θα βελτιώσει σίγουρα τα πράγματα. Good Luck.

αυτη την στιγμη εχω βαλει απλα το καλωδιακι που χε μεσα ο yamaha...και παιζει ετσι...αμα ειναι θα βρω το διπολακι και θα το στησω..ε φανταζομαι θα ναι μια χαρα..ευχαριστω!

Balun είναι τα αρχικά των λέξεων balanced-unbalanced. Ουσιαστικά είναι ένας μετασχηματιστής 1:1 που προσαρμόζει μία balαnced κεραία (π.χ δίπολο) με unbalanced γραμμή (π.χ ομοαξωνικό καλώδιο). To δίπολο είναι balanced (ισοσταθμισμένο) γιατί και στα δύο του άκρα το δυναμικό ως προς την γή είναι ίδιο. Η ομοαξωνική γραμμή είναι unbalanced (μη ισοσταθμισμένη) γιατί το δυναμικό των δύο άκρων της ως προς την γη δεν είναι ίδιο αφού ο ένας αγωγός είναι γειωμένος και έχει συνέχεια δυναμικό 0. Η σύνδεση unbalanced γραμμής με balanced κεραία, ιδιαίτερα σε κεραίες εκπομπής, είναι σοβαρό λάθος που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Στην λήψη είναι καλό να χρησιμοποιούμε επίσης balun αν είναι εφικτό. Για την ζώνη των FM το αποτελέσμα θα είναι ίσως λιγότερος θόρυβος.

Ο τύπος για υπολογισμό κάθε σκέλους του διπόλου είναι λ=(c/4f)*0.95 όπου c η ταχύτητα του φωτός σε μέτρα και f η συχνότητα που θέλουμε σε κύκλους. Το 0.95 είναι ο βραχυντικός συντελεστής που πρέπει να εφαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη η διαφορά ταχύτητας του ηλεκτρομαγνητικού κύματος στον αγωγό (πχ αλουμίνιο) από τον οποίο θα φτιάξουμε τα σκέλη του διπόλου. Ένα δίπολο θεωρητικά λειτουργεί σε μία συχνότητα. Πρακτικά λειτουργεί και σε παραπλήσιες αρκετά καλά στην λήψη ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε αγωγούς μεγάλης διατομής (πέφτει ο συντελεστής ποιότητας της κεραίας, αλλά αυξάνει το bandwidth). Διαλέγουμε συνήθως μία συχνότητα στο κέντρο της ζώνης που μας ενδιαφέρει. Για την ζώνη των FM διαλέγουμε π.χ τους 100MHz οπότε ο τύπος που προκύπτει είναι λ=(300/100*4)*0,95=72cm. Δεν πρόσθεσα τα μηδενικά για την ταχύτητα του φωτός και τους μεγάκυκλους γιατί απλοποιούνται. Εάν θέλεις να φτιάξεις balun για τν συγκεκριμένη ζώνη μπορείς τα τυλίξεις 2 πηνία των τριών σπειρών επάνω σε μπαταρία ΑΑ και να τα συζεύξεις ισχυρά μεταξύ τους. Στους ακροδέκτες του ενός συνδέεις ομοαξωνικό καλώδιο που από την άλλη πάει στον δέκτη και στους ακροδέκτες του άλλου συνδέεις το δίπολο.

Έτοιμες κεραίες για λήψη στην Ελληνική αγορά υπάρχουν τύπου discone που παίζουν πολύ καλά. Η τοποθέτηση οποιασδήποτε κεραίας σε μεγάλο ύψος, ιδιαίτερα στην μπάντα των FM αυξάνει σημαντικά την λήψη. Η χρήση καλού ομοαξωνικού καλωδίου είναι επίσης σημαντική.

Η σωστή τιμή για αποέμφαση είναι 75μs.(Σε σχέση με προηγούμενο post)

Σχετικά με την δυσκολία λήψης Ελληνικών σταθμών σε ακριτικές περιοχές, αν υπάρχει internet είναι πιό καλή λύση η χρήση WiFi radio. Κυκλοφορούν πολλά και στην Ελλάδα σε καλές τιμές. Μπορείς να ακούσεις εκτός από Ελληνικούς και σταθμούς από όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ για πολύτιμες πληροφορίες να είσαι καλά. Αύριο κι όλας θα αρχίσω την κατασκευή και θα σου πω για το τελικό αποτέλεσμα μόλις ολοκληρωθεί. Αυτο με την μπαταρία που λες είναι δηλ αυτό λένε το balun με πυρήνα απο φερίτη; Εννοείς να τυλίξω ένα διπλό καλώδιο τρεις φορές σε μία μπαταρία ΑΑ; Θα δώ και τις άλλου τύπου κεραίες που μου πρότεινες ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρον. Και πάλι ευχαριστώ.

αυτη μοιαζει με κλασικη VHF...αλλα 300ε για μενα ειναι μαλλον απαγορευτικο... ομορφη βεβαια...αλλα επειδη το σπιτι μου ειναι λιγααακι ψηλα ειναι λιγακι επιφοβο για κεραυνο...:bigcry:

Απάντηση: Re: FM Antenna

Τους κεραυνούς τους φοβάμαι κι εγώ καθώς ζω στην εξοχή και η ταράτσα μου είναι μάλλον το ψηλότερο σημείο σε ακτίνα 200 μέτρων.
Δυστυχώς πιο χαμηλα η κεραία που έχω και δεν κάνει σοβαρή λήψη αλλά και δεν είναι αποδεκτή αισθητικά από τον σπιτονοικοκύρη μου. Αυτή την εβδομάδα θα την σηκώσω στην ταράτσα και βλέπουμε.....

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=58733

Ξεφύγει σε κόστος αλλά αξίζει. Υπάρχουν και τα σχέδια στο παραπάνω link για όποιον θέλει να την αντιγράψει.

Μανώλη, θα ήταν ενδιαφέρον να πεις δύο λόγια σχετικά με την ποιότητα λήψης του Τρίτου με τα μηχανήματα που έχεις τώρα πια. Να ξέρουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε στην καλύτερη περίπτωση.