format δίσκου σε mac mini 1.42

Μετά από επέμβαση στα σωθικά του mac minίου μου, έβαλα 1gb μνήμη και 320gb σκληρό.

Το μηχανάκι προορίζεται για music center και ολίγον από σερφάρισμα.

Έβαλα το Leopard install disk (10.5), ξεκινάει κανονικά, αλλά όταν φτάνει στο σημείο που επιλέγουμε το δίσκο στον οποίο θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση δεν εμφανίζει τον νεοεισελθόντα στο σασσί 320gb, παρά μόνο δίνει επιλογή για μπουτάρισμα από το network ή από το cd.

Μπαίνοντας στο disk utility εμφανίζει το δίσκο ως "media" αλλά όλες οι επιλογές που τον αφορούν είναι γκριζαρισμένες και δεν μπορώ να επιλέξω erase ή οτιδήποτε άλλο.

Ο δίσκος είναι αφορμάριστος.

Τι πρέπει να κάνω?

Σκέφτηκα να το σετάρω σε εξωτερικό σκληρό έτσι ώστε μετά μέσα από το mac os να κάνω format στο δίσκο, αλλά αυτό είναι τουλάχιστον διπλή δουλειά (και δε ξέρω αν δουλέψει).

Any ideas?

Θα εκκινήσεις τον υπολογιστή σου, έχοντας μέσα από το προηγούμενο Boot το δισκάκι - dvd του λειτουργικού, κ μόλις ανοίξει η μαύρη οθόνη θα κρατήσεις πατημένο το πλήκτρο C.

Θα κάνει έναν ήχο κ θα εμφανίσει την γκρίζα οθόνη με το σήμα της apple κ την ροδέλα από κάτω να δείχνει ότι φορτώνει, τότε θα αφήσεις το πλήκτρο.

Θα εκκινήσει από το dvd σου κ εκεί θα επιλέξεις το disk utility από το μενού.

Εκεί πια θα πρέπει να μπορείς να πρωτοδημιουργήσεις partition στον νέο σου σκληρό δίσκο. Θα πρέπει να τον κάνεις mac journaled extended.

Θα εκκινήσεις τον υπολογιστή σου, έχοντας μέσα από το προηγούμενο Boot το δισκάκι - dvd του λειτουργικού, κ μόλις ανοίξει η μαύρη οθόνη θα κρατήσεις πατημένο το πλήκτρο C.

Θα κάνει έναν ήχο κ θα εμφανίσει την γκρίζα οθόνη με το σήμα της apple κ την ροδέλα από κάτω να δείχνει ότι φορτώνει, τότε θα αφήσεις το πλήκτρο.

Θα εκκινήσει από το dvd σου κ εκεί θα επιλέξεις το disk utility από το μενού.

Εκεί πια θα πρέπει να μπορείς να πρωτοδημιουργήσεις partition στον νέο σου σκληρό δίσκο. Θα πρέπει να τον κάνεις mac journaled extended.

Νομίζω ότι το έχω δοκιμάσει αυτό και μου έκανε το ίδιο... Το απόγευμα θα δοκιμάσω και με παλιότερες εκδόσεις (πχ tiger)...

Υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζει το δίσκο???

Re: Απάντηση: format δίσκου σε mac mini 1.42

Νομίζω ότι το έχω δοκιμάσει αυτό και μου έκανε το ίδιο... Το απόγευμα θα δοκιμάσω και με παλιότερες εκδόσεις (πχ tiger)...

Υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζει το δίσκο???

να πάρεις ένα πισί με εξπί.:fahne90:

Αν θες εχω διαφορα enclosure me Firewire Που μπορει να boot αρει με εξωτερικο δισκο ετσι, ο ΜΙχαλης πιστευω να καταλαβε.

Οποτε μπορουμε ετσι να κανουμε διαφορα, ειτε με ετοιμα configuration ειτε να κανουμε κλωνους απο δισκους.

@kotsidisjohn αν συναντηθείτε κ το bootάρετε από εξωτερικό δίσκο, τότε κάνεις από εκεί disk utility - νέο partition κ είσαι μια χαρά. Μετά boot κ εγκατάσταση λειτουργικού που θες.

@kotsidisjohn αν συναντηθείτε κ το bootάρετε από εξωτερικό δίσκο, τότε κάνεις από εκεί disk utility - νέο partition κ είσαι μια χαρά. Μετά boot κ εγκατάσταση λειτουργικού που θες.

προβλημάτων συνέχεια:

Έκανα εγκατάσταση tiger σε εξωτερικό δίσκο firewire κανονικά.

Εξακολουθεί όμως να μη βλέπει το δίσκο από το disk utility.

Εκεί που με το leopard τον έβλεπε ως "media" χωρίς έξτρα πληροφορίες, τώρα δεν τον βλέπει καθόλου.

Ο δίσκος είναι αυτός:
http://www.plaisio.gr/Laptop-Netboo...320GB-HDD-2-5inches-8MB-Cache-5400rpm-IDE.htm

Σίγουρα δεν υπάρχει θέμα ασυμβατότητας επειδή είναι παλιό το mac mini???

Μήπως θέλει κανένα firmware update???

Δεν βλέπω τον λόγο να μην βλέπει τον δίσκο.

Δοκίμασε το ανάποδο, δλδ να τον συνδέσεις εξωτερικά πρώτα, να βάλεις εκεί το λειτουργικό κ μετά να το βάλεις εντός του mini.

Δεν βλέπω τον λόγο να μην βλέπει τον δίσκο.

Δοκίμασε το ανάποδο, δλδ να τον συνδέσεις εξωτερικά πρώτα, να βάλεις εκεί το λειτουργικό κ μετά να το βάλεις εντός του mini.

Είναι ide ο ρημάδης, που να βρω κουτί για ide 2,5ρη σήμερα.... :smash:

Απάντηση: Re: Απάντηση: format δίσκου σε mac mini 1.42

Αν θελεις να αγορασεις κουτί για ide 2,5ρη, μπορεις πχ να κοιταξεις εδω:
http://www.plaisio.gr/Peripherals/P...-2-5inches-IDE-HDD-USB2-0-BLACK-IB-250U-B.htm

Ευχαριστώ φίλε μου αλλά μάλλον ο δίσκος πάει για επιστροφή.

Έβαλα τον παλιό και δουλεύει κανονικά, οπότε είναι θέμα δίσκου καθαρά.

Επιστρέφω στο πλαίσιο.

Ελπίζω να μη μου κάνουν καμιά μανούρα...

Ο δίσκος επεστράφη τελικά.

Πήρα κουτί firewire και 1.5TB, το σύνδεσα στο mac mini και όλα είναι οκ.

Έβαλα leopard και το μηχανάκι πετάει...

Βασικά αν γνώριζα απο πριν ότι τα μάκια μπορούν και μπουτάρουν από εξωτερικό δίσκο τόσο απλά δε θα έμπλεκα με αλλαγή εσωτερικού δίσκου...

Παραμένει να μου κάνει εντύπωση πάντως....έχω αλλάξει πολλούς δίσκους σε παλιότερα apple κ ποτέ δεν είχα πρόβλημα...

Δε μας λέει κάτι ότι ο δίσκος δεν ήταν dead. Οπότε μη σε ανησυχεί.

Πάντως καλύτερα έτσι. 100 ευρώ για 320γίγα, 140 ευρώ για 1.5 τερα μαζί με την ευελιξία του εξωτερικού κουτιού...

Αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι ούτε καν τσεκάρανε το δίσκο που τους πήγα για το αν όντως έχει πρόβλημα...

...και μιλάμε για πολλή δουλειά στο σέρβις... Οθόνες, ρούτερ, πισιά ολόκληρα...

Μάλλον η φτήνια τρώει τον παρά μου φαίνεται....