Φορολογικός μηχανισμός ή όχι?

Στην Ελλάδα του φλού, του "περίπου", του "θα δούμε" και του "ωχ αδερφέ" θα ήθελα να κάνω μια μίνι έρευνα για ένα θέμα που με απασχολεί.

Στο μαγαζί μου έχω φορολογικό μηχανισμό, αυτή τη συσκευούλα που δίνει αριθμό φορολογικής σήμανσης στα παραστατικά που εκδίδω.

Άκουσα ότι η σήμανση αυτή έχει καταργηθεί πλέον, ή για να το λέμε πιο σωστά "δεν είναι υποχρεωτική".

Τι ακριβώς ισχύει? Πρέπει να υπάρχει σήμανση ή όχι?

Το ρωτάω αυτό γιατί ο αριθμός των "Ζ" τελειώνει και είτε θα πρέπει να πάρω άλλο μηχανισμό....είτε....όχι!

(προτιμώ το όχι βέβαια γιατί το 500ρικο σαφώς και δεν περισεύει...)

Θενκς ιν αντβανς!


ΥΓ:φυσικά και έχω κάνει κουβέντα για το θέμα με το λογιστή μου και με το μαγαζί που με υποστηρίζει...κομπιουτερικά! Ο ένας λέει ότι δε χρειάζεται και ο άλλος λέει ότι χρειάζεται. Μαντέψτε ποιος λέει τι! (χαχαχαχα)
 
Σίγουρα έχει καταργηθεί η θεώρηση των αποδείξεων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Νομίζω όμως ότι στις αποδείξεις λιανικής δεν έχει καταργηθεί η σήμανση που λες. Με επιφύλαξη, διότι δεν έχω καθόλου χρόνο να το ψάξω τώρα.
 
Στέργιο στη λιανική η σήμανση ισχύει. Τα υπόλοιπα όπως στα έγραψε ο Σπύρος..

Αν ο λογιστής σου λέει ότι δεν ισχύει τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τον αλλάξεις !!!:flipout:

Για να είσαι όμως 100% σίγουρος (ναι καλά... :D) ρώτα στην εφορία...
 
Για τα τιμολόγια δεν το θες πλέον, το συζήταγα εχθές με τον φούρναρη στη γειτονιά μου γιατί πήγα να του κάνω κάποιες αλλαγές και είδα ότι τoν είχε βγάλει off το φορολογικό μηχανισμό.
 
Από http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/16787

Β) Τα επαγγέλματα που απαλλάσσονταν από την τήρηση ΦΤΜ και ΕΑΦΔΣΣ την προηγούμενη χρονιά.

Σχετική μνεία γίνεται στην ερμηνευτική του ΚΦΑΣ (ΠΟΛ.1004/2013) η οποία αναφέρει:

«Οι αποδείξεις λιανικής για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών του άρθρου 7 του παρόντος Κώδικα, εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με τη χρήση Η/Υ και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν.1809/1988 (ΦΕΚ Α' 222) βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου αυτού.
Στις περιπτώσεις που προκύπτει εξαίρεση από τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή Η/Υ για την έκδοσή τους σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει δεκτά από τη Διοίκηση με Υπουργικές Αποφάσεις ή με ερμηνευτικές εγκυκλίους κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν.1809/1988 (ενδεικτικά αναφέρονται οι εξαιρέσεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1037/12.2.1992 , περιπτώσεις βλάβης ή ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος, πωλήσεις εκτός των κύριων επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.), εκδίδονται χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής, οι οποίες εφόσον αφορούν πώληση αγαθών εκδίδονται αθεώρητες, ενώ εάν αφορούν παροχή υπηρεσιών εκδίδονται θεωρημένες"


Γ) Μετά την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων), οι επιχειρήσεις [1] που τηρούσαν τα πρόσθετα αυτά βιβλία και εξέδιδαν τις αποδείξεις τους αυτές αθεώρητες (λόγω της τήρησης των ασφαλών πληροφοριών - πρόσθετων βιβλίων-) εξακολουθούν να εκδίδουν τις αποδείξεις αυτές αθεώρητες.

[1][Οι εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, τα εκπαιδευτήρια, οι κλινικές ή θεραπευτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι χώροι στάθμευσης, οι ιατροί και οι οδοντίατροι.κλπ]

Όσες από τις άνω επιχειρήσεις εξέδιδαν τις αποδείξεις τους με την χρήση ΕΑΦΔΣΣ εξακολουθούν να εκδίδουν τις αποδείξεις τους όπως και πριν την 1.1.2014. Η τήρηση του φορολογικού μηχανισμού (ΕΑΔΦΣΣ) από 1.1.2014 για τις εν λόγω επιχειρήσεις καθίσταται πλέον προαιρετική.