Φωτό και μόνιτορ

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,605
Μπορεί να ακουστεί λίγο χαζή η απορία μου, αλλά θέλω να μάθω το εξής.
Γνωρίζουμε ότι για το σήμα video η tv μας ή ο προβολέας μας, είναι ρυθμισμένος μεταξύ 16-235, όσων αφορά την διαβάθμιση του μαύρου-λευκού.
Τα monitor στο pc εφόσον δεν μιλάμε για σήμα video παίζουν μεταξύ 0-255.
Όταν βλέπω φωτό τώρα στο monitor, τι ρύθμιση πρέπει να έχω;
0-255 ή 16-235;

Που μπορείς να το ρυθμίσεις αυτό όταν βλέπεις φωτό; Στα προγράμματα που παίζουν βίντεο μπορεί να υπάρχει τέτοια ρύθμιση, αλλά δεν έχω δει παρόμοια για αντίστοιχα προγράμματα επεξεργασίας ή θέασης φωτογραφιών. Προφανώς θέλει όλη την δυναμική. Από την άλλη το μόνιτορ μπορεί να θέλει καλιμπράρισμα στο gamma του, και στην ισορροπία χρώματος για να βλέπεις (και ενδεχομένως τυπώνεις) όσο πιο πιστά γίνεται την φωτογραφία που τράβηξες. Δυστυχώς σοβαρό καλιμπράρισμα μόνο σε ακριβά μόνιτορ έχει νόημα και γίνεται, ιδιαίτερα στα μόνιτορ που έχει η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς με πάνελ tn που άλλη φωτεινότητα βλέπεις κοιτάζοντας το μόνιτορ από πάνω, άλλη στο κέντρο και άλλη από κάτω (και άλλη στα πλάγια) μάλλον ό,τι να 'ναι βλέπουμε...

Και στα TN γίνεται καλιμπράρισμα, δεν είναι και για πέταμα, εχουν εξελιχθεί σοβαρά. Μπορούμε να βρούμε κάποια έτοιμα icc προφίλ για το μόνιτόρ μας, αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν διακυμάνσεις όχι μόνο από μοντέλο σε μοντέλο, αλλά και στο ίδιο το μόνιτόρ μας με την πάροδο του χρόνου. Το σωστό είναι η ανά τακτά διαστήματα ρύθμιση με αράχνη.
Αν και το "σωστό" χρωματικό προφίλ της οθόνης μας μπορεί να έχει μικρή σημασία. Εντάξει για τις δικές μας φωτογραφίες, αλλά των άλλων? Πρέπει και αυτοί να έχουν καλιμπραρισμένη την οθόνη στο σωστό προφίλ αλλά και να έχουν οι φωτογραφίες embedded το icc προφίλ τους.

Τη μεγάλη διαφορά τη βλέπω στην οθόνη που -κακώς- διατηρώ στο γραφείο (HP w2558c) σε σχέση με την οθόνη του λαπτοπ όπου επεξεργάζομαι συνήθως χάριν ευκολίας τις φωτογραφίες. Η HP έχει ευρύτατο gamut, και πολύ περισσότερη ζωντάνια στο χρώμα, από τη "μουντή" του λαπτοπ, σε βαθμό να μου δείχνουν υπερκορεσμένες οι φωτό μου.

Που μπορείς να το ρυθμίσεις αυτό όταν βλέπεις φωτό; Στα προγράμματα που παίζουν βίντεο μπορεί να υπάρχει τέτοια ρύθμιση, αλλά δεν έχω δει παρόμοια για αντίστοιχα προγράμματα επεξεργασίας ή θέασης φωτογραφιών.

Έχεις δίκιο. Απλώς θεώρησα όπως είναι το dve ας πούμε ή τα πάτερνς από το αμερικάνικο φορουμ, ότι θα υπήρχε κάτι αντίστοιχο και για τα μονιτορ.

Α, αν εννοείς να ρυθμίσεις το μόνιτορ (χοντρικά τουλάχιστον) όπως λέει κι ο Τάσος πιο πάνω, υπάρχουν κι αυτά...

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Κανονικά θέλει όμως ειδικό μηχάνημα, όσα περιγράφονται στα τεστ αυτά είναι πολύ στο περίπου...

παντως ολες μου τις φωτογραφιες τις επεξεργαζομαι στο λαπτοπ (hp) και λογικα δεν εχει παρουσιαστει καποιο προβ διαφορετικου χρωματικου προφιλ.Γιατι κανενας τοσο καιρο δεν εχει αναφερθει σε κατι τετοιο για τις φωτογραφιες μου.

στην 42αρα που εχω στο home cinema ειναι ρυθμισμενη συμφωνα με τα χρωματα που εχω μαθει και φαινονται μια χαρα:)

για να δώσουμε και μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση, στις φωτογραφίες είναι σωστό να έχεις τον projector σε PC range (0-255) διότι αυτή την παλέτα έχουν και οι φωτογραφίες, αλλιώς χάνεις τόνους.

...μη ξεχνάμε πως το μάτι κρίνει χρώματα , με βάση τον περιβάλλοντα φωτισμό (κάνει αυτόματa color balance) , στο χώρο του monitor. Οπότε, αν δεν έχουμε Daylight 5000 kelvin λάμπες, πάνω και λίγο πίσω από την οθόνη μας και ουδέτερα - γκρι - χρώματα στο χώρο που δουλεύουμε, είναι πολύ δύσκολο να διορθώνουμε χρώματα, ακόμη και σε κορυφαίο monitor καλιμπραρισμένο...