Φωτοβολταϊκά

Kατα την γνωμη μου καποιο λακο εχει η φαβα,καταρχην προκρινεται η ιδιωτεια εις βαρος μιας δημοσιας επιχειρησης (ΔΕΗ),αφου αγοραζει πολυ πιο ακριβα ρευμα απ οτι πουλαει,μπορει να χουμε ενα μικρο κερδος απ την επενδυση,αλλα χανει η ΔΕΗ που ειναι δικη μας περιουσια εαν επεκταθουν αυτες οι επενδυσεις η ζημια της ΔΕΗ μεγαλωνει και μαζι με τα αλλα προβληματα της θα ειναι κερασακι στην τουρτα της αρχουσας ταξης να ξεπουλησει σε ιδιωτες.
Οι Γερμανοι θα χουν θησαυρισει για αλλη μια φορα πουλωντας φωτοβολταικα και ενδεχομενως εαν θα αγορασουν για δυο κουκια την ΔΕΗ,τοτε (εαν ιδιωτικοποιηθει πληρως η ΔΕΗ) πολυ πιθανον να μην ισχυουν και τα συμβολαια,και μεις να πληρωνουμε το ρευμα 250% πανω και την χασουρα των ιδιωτων....
Ειναι τουλαχιστον υποπτο αυτο το συνεχες σπρωξιμο και καλα της πρασινης αναπτυξης απο τις τραπεζες και τα κυριαρχα μμε.
Ειναι πολυ πιθανον να πραγματοποιηθει ενα τετοιο σεναριο γιατι εχει ξαναγινει με παρομοια μορφη ,ας μην σκαβουμε τους λακους μας μονοι μας..

Last edited:
Επειδή το ψάχνω κι εγώ, νομίζω πως για οικιακές εγκαταστάσεις (στέγες και ταράτσες) η επένδυση είναι συμφέρουσα.
Με ένα συνολικό κόστος εγκατάστασης 20.000 για 7,0-7,5 KW και με ένα δάνειο για το 60% του κόστους (12.000 ), με επιτόκιο 6,8%, με πέντε έτη αποπληρωμή, έχεις ως αποτέλεσμα :

να έχεις έσοδα γύρω στα 350 - 400 το μήνα με τα οποία θα πληρώνεις τη δόση του δανείου (γύρω στα 240 το μήνα) και να σου περισσεύουν και 110 - 160 το μήνα, δηλαδή 220 - 320 για τον διμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ. Νομίζω πως σε πέντε χρόνια που θα έχεις κάνει την αποπληρωμή του δανείου θα έχεις ένα μηνιαίο εισόδημα αρκετά καλό για το ύψος της επένδυσης που θα εχουμε κάνει.

Από την άλλη, με το χειρότερο σενάριο της μη πληρωμής από τη ΔΕΗ, αν και νομίζω πως για τα οικιακά δίκτυα δεν υφίσταται προς το παρόν πρόβλημα, θα έχουμε κάνει μια εγκατάσταση, η οποία θα "πληρώνει" το ρεύμα που καταναλώνουμε για πολλά - πολλά χρόνια στο μέλλον.

Το μόνο που δεν έχω λάβει στα υπόψην, είναι το κόστος συντήρησης και η πρόβλεψη ζημιάς. Το δεύτερο καλύπτεται με μια ασφάλεια, η οποία είναι της τάξης των 50 - 60 το χρόνο.

@Σεραφείμ λάβε υπ' όψιν και τη διάρκεια ζωής τους...
Διότι αν μας προκύψουν σαν τα αντεγραμμένα σιντί που θα... ζούσαν 100 χρόνια, βράσε όρυζα.

@Πάντως δύο χωριανοί που έβαλαν το έκαναν με δικά τους λεφτά για να συμφέρει...
Και πάλι δεν είναι σίγουροι.

Παράλληλα χάσανε πάνω από 25 μέρες λόγω χιόνωσης.
Θα έλεγα πως καλά είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη στέγη για τέτοιες περιπτώσεις αλλά και για μηνιαίο ξεσκόνισμα διότι ακόμα και οι επικαθίσεις σκόνης τα επηρρεάζουν σημαντικά.

Αν μεχρι το 2020 η Ελλαδα (και οι υπολοιπες χωρες της ΕΕ) δεν παραγουν τουλαχιστον 20% ενεργεια απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας, τοτε θα πληρωνουν προστιμο το οποιο θα ειναι μεγαλυτερο απο το ποσο της επιδοτησης που βλεπουμε στα φωτοβολταικα.

Δεν κανει χαρες η ΔΕΗ και καμμια εταιρεια, το συμφερον τους βλεπουν. Η επιδοτηση λοιπον ειναι για να αποφυγουν το μελλοντικο προστιμο και για να αποφυγουν αυτες τις (αναγκαστικες) επενδυσεις σε ΑΠΕ με δικα τους κεφαλαια. Και φτηνα τους ερχεται.

Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά

ρε παιδια μη λετε οτι θελετε,ηδη πληρωνουμε στο λογαριασμο της ΔΕΗ φορο Α.Π.Ε,γιατι χανει η ΔΕΗ;
Για βαλτα κατω,ποσο ειναι το ΑΠΕ που πληρωνουν ΟΛΟΙ οι πολιτες καθε διμηνο,και ποσο η χασουρα απ την 5πλασια τιμη που αγοραζει η ΔΕΗ,γι αυτο και λενε οτι στα καινουργια συμβολαια θα μειωθει η τιμη πωλησης προς ΔΕΗ,στην Γαλλια τον Μαιο για τα οικιακα εως 9kw θα κατεβει στα 37,96 η κιλοβατωρα.Για δειτε επισης την χασουρα στον ισολογισμο της ΔΕΗ μολις μπηκαν οι αερητζηδες ιδιωτες energa και hellas power,που πληρωνουμε τα σπασμενα εμεις απ την τσεπη μας...

Αν μεχρι το 2020 η Ελλαδα (και οι υπολοιπες χωρες της ΕΕ) δεν παραγουν τουλαχιστον 20% ενεργεια απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας, τοτε θα πληρωνουν προστιμο το οποιο θα ειναι μεγαλυτερο απο το ποσο της επιδοτησης που βλεπουμε στα φωτοβολταικα.

Δεν κανει χαρες η ΔΕΗ και καμμια εταιρεια, το συμφερον τους βλεπουν. Η επιδοτηση λοιπον ειναι για να αποφυγουν το μελλοντικο προστιμο και για να αποφυγουν αυτες τις (αναγκαστικες) επενδυσεις σε ΑΠΕ με δικα τους κεφαλαια. Και φτηνα τους ερχεται.

Τετοια προνοητικοτητα θα ηταν πραγματικα πρωτοτυπη και πρωτοφανης. Mακαρι να υπηρχε μεριμνα για τα προστιμα που πληρωνει η χωρα, για τις παρανομες χωματερες και τις υπολοιπες οδηγιες με τις οποιες δεν εχει συμμορφωθει. Αλλα δεν το βλεπω.

Σιγα μην ειναι επενδυση για τη ΔΕΗ, το να παιρνει στο δικτυο της ρευμα που κοστιζει 400-500 ευρω η ΜWh, οταν η το τιμολογιο πωλησης ειναι 100. Που ειναι η επενδυση?

Δεν κανει η χαρες η ΔΕΗ, προφανως. Η διαφορα καλυπτεται απο το ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ, αλλα σε ενα πολυ μικρο μερος. Τα υπολοιπα συσσωρευονται και θα τα πληρωσουμε εμεις με καποιον απο τους διαθεσιμους τροπους. Και αν υπαρχουν καθυστερησεις στις πληρωμες, οι μικρο επενδυτες με τα 100αρια, θα αρχισουν να χρωστανε στις τραπεζες.

Η ιστορια με τα φωτοβολταικα θυμιζει παρα πολυ Χρηματιστηριο. Τοτε ανοιγε ΕΛΔΕ σε καθε γωνια, τωρα η κουτση Μαρια βαζει φωτοβολταικα. Και τοτε προβαλλοταν σαν ευκαιρια και ενας φυσιολογικος τροπος να επενδυσεις τα λεφτα σου. Εγω βλεπω πολλες ομοιοτητες. Και τοτε καποιοι κονομησαν, και καποιοι εχασαν. Και πιστευω οτι ειναι ενα παιχνιδι φτιαγμενο για τους μεγαλους, που προυποθετει το να μπουν πρωτα στο κολπο οι μικροι.

Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε η ΔΕΗ να καθυστερήσει την καταβολή πρός το ελληνικό δημόσιο ποσού 250 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του έκτακτου τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να διευθετήσει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
http://www.inews.gr/9/sti-dei-250-ek-evro-apo-to-charatsi.htm

Παίδες το αναξιόπιστο ελληνικό δημόσιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία.

Είπαμε ότι η επένδυση είναι πολύ μικρού ρίσκου, όχι μηδενικού. Στη χειρότερη περίπτωση ξεσυνδέεσαι από τη ΔΕΗ και χρησιμοποιείς το ρεύμα σου μόνος σου με την προσθήκη συσσωρευτών.

Η καχυποψία που έχουμε οι περισσότεροι είναι δεδομένη και πολύ-πολύ φυσιολογική.

1,5 χρόνο τώρα που ασχολούμαι με το θέμα και το ψάχνω αν το είχα αποφασίσει τότε θα είχα πάρει περίπου 10.000 ευρουλάκια.

Αλλά μικρό το κακό γιατί μια εγκατάσταση που κόστιζε τότε 35 τώρα κάνει 30 χιλιάρικα (και είναι ίσως και πιο σύγχρονη τεχνολογικά)

Το θεωρώ κρίμα κάποιος να διαθέτει ταράτσα και 40 περίσια χιλιάρικα και να μην το κάνει.

Γιατί που θα βρει χρηματοοικονομικό προϊόν που να του αποδίδει πάνω από 15% σήμερα???

Μου θυμίζει την ιστορία με το υγραέριο στα αυτοκίνητα "θα βάλουν φόρο σε αυτούς που έχουν κάνει μετατροπή, το υγραέριο θα φτάσει την τιμή της βενζίνης και δε θα συμφέρει" κλπ κλπ κλπ

Τα 1300 που είχα δώσει τότε τα έχω κάνει απόσβεση 2 φορές μέχρι σήμερα και συνεχίζω.

Και για να το χοντρύνω λίγο, φαντάζεστε να μην είχαμε πάρει εκείνον τον accuphase E406 το 2000 και με τα 3000 να παίρναμε μετοχές apple???

:bigcry:

Το πιο πιθανο Στεργιο ηταν να αγοραζες ελληνικες μετοχες και οχι apple,οποτε τωρα θα αγοραζες με τα αντιστοιχα χρηματα το κουμπι on-off του 406

Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά

......

Στη χειρότερη περίπτωση ξεσυνδέεσαι από τη ΔΕΗ και χρησιμοποιείς το ρεύμα σου μόνος σου με την προσθήκη συσσωρευτών.

......

Αλλά μικρό το κακό γιατί μια εγκατάσταση που κόστιζε τότε 35 τώρα κάνει 30 χιλιάρικα (και είναι ίσως και πιο σύγχρονη τεχνολογικά)

........

Σε αυτη την περιπτωση μπαινεις μεσα. Αλλο να πληρωνεσαι 400 και αλλο να γλυτωνεις 100.

Το δευτερο ισχυει. Ειναι αμφιδρομη η σχεση Κοστους εγκαταστασης και Τιμης KWh.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά

Σε αυτη την περιπτωση μπαινεις μεσα. Αλλο να πληρωνεσαι 400 και αλλο να γλυτωνεις 100.

Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το υποθετικό σενάριο του να μην πληρώνει η ΔΕΗ μπορεί να έχεις αποσβέσει όλη την επένδυση.

Και δε λαμβάνεις υπόψιν τα "έξτρα" που πληρώνεις μέσω της ΔΕΗ (χαράτσια, δημοτικά τέλη κλπ κλπ)

Παίδες το αναξιόπιστο ελληνικό δημόσιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία.

Είπαμε ότι η επένδυση είναι πολύ μικρού ρίσκου, όχι μηδενικού. Στη χειρότερη περίπτωση ξεσυνδέεσαι από τη ΔΕΗ και χρησιμοποιείς το ρεύμα σου μόνος σου με την προσθήκη συσσωρευτών.

Η καχυποψία που έχουμε οι περισσότεροι είναι δεδομένη και πολύ-πολύ φυσιολογική.

1,5 χρόνο τώρα που ασχολούμαι με το θέμα και το ψάχνω αν το είχα αποφασίσει τότε θα είχα πάρει περίπου 10.000 ευρουλάκια.

Το θεωρώ κρίμα κάποιος να διαθέτει ταράτσα και 40 περίσια χιλιάρικα και να μην το κάνει.

Γιατί που θα βρει χρηματοοικονομικό προϊόν που να του αποδίδει πάνω από 15% σήμερα???

Μου θυμίζει την ιστορία με το υγραέριο στα αυτοκίνητα "θα βάλουν φόρο σε αυτούς που έχουν κάνει μετατροπή, το υγραέριο θα φτάσει την τιμή της βενζίνης και δε θα συμφέρει" κλπ κλπ κλπ

Τα 1300 που είχα δώσει τότε τα έχω κάνει απόσβεση 2 φορές μέχρι σήμερα και συνεχίζω.

Και για να το χοντρύνω λίγο, φαντάζεστε να μην είχαμε πάρει εκείνον τον accuphase E406 το 2000 και με τα 3000 να παίρναμε μετοχές apple???

:bigcry:

Στέργιο φιλαράκ μην παρασύρεσαι από τα υγραέρια.
Ούτε είναι το ίδιο πράγμα, ούτε τα λεφτά (που ίσως να χαθούν) είναι τα ίδια, άρα ούτε το ρίσκο είναι το ίδιο...
Ειδικά αν παρεμβληθεί τραπεζικός δανεισμός.

Εννοείται πως συμφωνώ ότι όλα προκαλούνται από την αναξιοπιστία του κράτους συμπληρώνοντας όμως την αναξιοπιστία (πλέον) των τραπεζών, την αναξιοπιστία της ΔΕΗ και την συνεχή και ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά

Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το υποθετικό σενάριο του να μην πληρώνει η ΔΕΗ μπορεί να έχεις αποσβέσει όλη την επένδυση.

Και δε λαμβάνεις υπόψιν τα "έξτρα" που πληρώνεις μέσω της ΔΕΗ (χαράτσια, δημοτικά τέλη κλπ κλπ)

Εσυ λες να κοπει τελειως το δικτυο? Δεν ξερω ποσο ασφαλες ειναι αυτο το χειμωνα.

Παντως ξερω δυο περιπτωσεις με 100αρια που τους εχει καθυστερησει η τελευταια πληρωμη.

Λοιπόν σήμερα ήρθαν δυο διαφορετικές εταιρείες για επιτόπια συζήτηση και φωτογραφίες, έλεγχο του χώρου τοποθέτησης, προσανατολισμο σπιτιου κλπ

Πρώτα απ´ όλα και οι δυο ήταν ενημερωμένοι και ήξεραν καλά τη δουλειά τους, δίνοντας κάθε πληροφορία. Από εβδομάδα θα έχω συγκεκριμένες προσφορές. Το καλό είναι πως ότι μου είπε ο πρώτος, μου είπε κι ο δεύτερος. Με μια επένδυση της τάξεως των 20 k euro, θα έχεις κέρδος min 6 k euro το χρόνο. Τα έξοδα για συντήρηση κι ασφάλιση είναι γύρω στ 150 euro το χρόνο. Μιλάμε για Γερμανικά panels με τον πρώτο χρόνο δωρεάν συντήρηση κι ασφάλιση. Η απόσβεση γίνεται στα 4 το πολυ χρόνια.

Εάν κάτι δεν παει καλά (χρεοκοπία, πόλεμος, κλπ) , τότε καλύτερα να μου μείνει η εγκατάσταση παρά τα χαρτιά στην Τραπεζα (όπως οι μετοχές).

Μάλλον θα προχωρήσω με ίδια κεφάλαια. Απλά θα ´μετρησώ τις προσφορές για να επιλέξω την καλύτερη.

Σεραφείμ, μπορείς να γράψεις λιγο αναλυτικά πως βγαίνει αυτος ο λογαριασμός ?. Δηλ. πόσα m2 και πόσα KW εγκατάσταση κάνεις με 20Κ ευρώ, πόσες KWh/έτος υπολογίζουν οτι θα αποδόσει η εγκατάσταση, με ποιά τιμή θα σου το αγοράζει η ΔΕΗ κλπ.

Αν υπάρχει κάποιο σχετικό λινκ βοηθάει και αυτό.

ή ίσως καλύτερα είναι να προτρέψεις τους υποψήφιους προμηθευτές να γράψουν αναλυτικά εδω και να απαντήσουν και σε εδνεχόμενες ερωτήσεις.

Μεχρι να πει και ο Σεραφειμ, να σας πω για την μια απο τις δυο προσφορες που μου εδωσαν:

Ας μου πει καποιος πως να ανεβασω pdf προκειμενου να ριξετε μια ματια και τα χαρακτηριστηκα των πανελς & του inverter.

Κάτω από το πλαίσιο του quick reply υπάρχει η επιλογή για τον [Επεξεργαστή Κειμένου] [Go Advanced]
Πήγαινε στον Επεξεργαστή κειμένου και στη συνέχεια πάτα το εικονίδιο με το συνδετήρα [attachments]

Ευχαριστω Τασο

Συνημμένα, τα χαρακτηριστηκα των πανελς και του inverter.

Σχετικα με τον συγκεκριμενο invertel, λεγεται οτι ειναι ο καλυτερος που κυκλοφορει, και κοστιζει 1000 περιπου ευρω παραπανω απο εναν πολυ καλο. Ειναι ομως ο μοναδικος που εχει καποιες δυνατοτητες που δεν τις εχει κανενας αλλος. Δεν θα ρισκαρω να σας το περιγραψω, ισως σα το πω λαθος...

Πανελς: http://mosscliff.co.uk/documents/MAGE_POWERTEC_PLUS_250-265_Mono_datasheet-EN.pdf

Inverter: http://www.solaredge.com/files/pdfs/products/inverters/se-three-phase-inverter-datasheet.pdf

Edit. Μαλλον λογω μεγεθους δεν ανεβαινουν .pdf

Last edited:
2-3 πραγματάκια που τα έχουμε συζητήσει και παλαιότερα.
Η ΔΕΗ δεν κάνει χάρες...η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη πια ΚΟΣΤΙΖΕΙ από τη στιγμή που υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Κυότο. Κάθε κιλό διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τα απαρχειομένα εργοστάσια της ΔΕΗ πληρώνεται.
Όπως αναφέρθηκε προφανώς υπάρχει και το τέλος ΑΠΕ.
Όσο για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω που έχουμε ξαναπεί ΔΕΝ θα χάσετε.
1. Βάζουμε μόνο να βλέπουν Νότο ή έστω με μικρή γωνία τον νότο
2. ΔΕΝ βάζουμε πάνελ σε χώρο που σκιάζεται. Ακόμη και ένα δένδρο ή μια καμινάδα ΠΡΟΚΑΛΕΙ πτώση στην απόδοση. ΑΝ ένα μόνο πάνελ είναι σκιασμένο και τα υπόλοιπα που είναι συνδεδεμένα σε σειρά μαζί του θα αποδίδουν την μειωμένη απόδοση του σκιασμένου πάνελ (υπάρχουν λύσεις τεχνικές που ΔΕΝ συμφέρουν και από όσο ξέρω δεν τις προσφέρει καμία εταιρία στην Ελλάδα).
3. Αγοράζουμε inverter ΜΟΝΟ από εταιρίες που προσφέρουν ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Τι να το κάνεις αν σου χαλάσει ο αναστροφέας Αύγουστο και αποσταλεί κάπου στην Ευρώπη και εσύ χάσεις έναν από τους βασικούς μήνες παραγωγής.
4. Αγοράζουμε την μέγιστη επέκταση εγγύησης που προσφέρει ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ του αναστροφέα (όχι κάποιο ασφαλιστήριο που προσφέρει η εταιρία εγκατάστασης - καλό είναι να υπάρχει αυτό για περιπτώσεις άλλες, αλλά να μην το μπερδεύουμε με την επέκταση εγγύσης του αναστροφέα).

Από εκεί και πέρα ακόμη και κινέζικα πάνελ να βάλεις, μια χαρά είναι, άντε να έχουν λίγο μικρότερο βαθμό απόδοσης, δεν θα πέσει έξω η επένδυση, ενώ με τα παραπάνω μπορεί να πέσει...