Φωτογραφία "δρόμου"

Απάντηση: Re: Street Photography

Έχω nikon d300 μπορεί κάποιος να μου πει για τοπία?

Άν μας συγκεκριμενοποιήσεις τί ακριβώς θέλεις, το πιθανότερο είναι να πάρεις και τις σωστές απαντήσεις.

Αυτό το άλμπουμ τοπίων του Αγίου Όρους, http://picasaweb.google.gr/nakosgrg/MountAthos13160310# είναι τραβηγμένο με D300.
Μέσα, υπάρχουν όλες οι συνθήκες υπο τις οποίες τράβηξα εγώ τα συγκεκριμένα τοπία με την ίδια μηχανή, καθώς και τα χαρακτηριστικά της κάθε λήψης.
Τα βλέπεις, μας λές ποιές εικόνες σου άρεσαν και θα ήθελες να βγάλεις κι εσύ αντίστοιχες... κι εδώ είμαστε!

Η D300 έχει δύο κακά:

1/ Οι λειτουργίες της απευθύνονται σε βαθείς γνώστες του φωτογραφίζειν (ή του καταγράφειν άν θέλεις) , που σημαίνει ότι, η απόκτησή της και μόνο, δέν σου εξασφαλίζει "τα καλύτερα" αρχεία σε σχέση με μιά οποιαδήποτε άλλη κάμερα που απευθύνεται σέ αμιγώς ερασιτέχνες.
Η D300 δέν απευθύνεται σε αδαείς.

2/ Η D300 μπορεί να σε βοηθήσει τα μέγιστα στο να μάθεις να τραβάς τεχνικά σωστές λήψεις. Έχει μιά τεράστια ευελιξία ρυθμίσεων, δέν υπάρχει όμως περίπτωση ν' αποφασίσει αυτή αντί γιά σένα, όπως κάνουν οι περισσότερες εισαγωγικές μηχανές.
Απο μόνη της, αυτή η μηχανή, δέν θα κάνει τίποτα. Για το λόγο αυτό άλλωστε δέν έχει κι αυτόματα προγράμματα (Το "Ρ" δέν είναι αυτόματο πρόγραμμα! ) .
Αυτό σημαίνει οτι, πρέπει να "στύψεις κώλο στην καρέκλα" που λένε στο χωριό μου, να κάτσεις να διαβάσεις και να μάθεις όλες τις λειτουργίες της -κι είν' πολλές οι άτιμες! - ώστε, να καταλήξεις να έχεις το επιθυμητό σε σένα αποτέλεσμα.

Υπάρχει συγκεκριμένο νήμα για τη D300:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=26848&highlight=D300

Ό,τι άλλο θέλεις πάνω στο χειρισμό της μηχανής αυτής, μπορούμε να το συζητήσουμε εκεί, κι όχι εδώ που αφορά στη "Φωτογραφία Δρόμου" .
Άν είσαι στην Αθήνα, ευχαρίστως να τα πούμε κι απο κοντά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό θα είναι να θυμάσαι οτι, πρέπει να θέλεις εσύ πρώτα να μάθεις.
----------------

Όλα τα παραπάνω βέβαια, τα έγραψα με την ΥΠΟΘΕΣΗ οτι ο φίλος μας δέν πρόλαβε ακόμη να γνωρίσει τη μηχανή του.

cyprus limassol

Συγγνώμη φίλε μου αλλά θα σε στεναχωρήσω.

Ποιο ακριβώς είναι το θέμα της φωτογραφίας;Αν είναι τα windsurf, κρύβονται από τη βάρκα, αν είναι η βάρκα, βρίσκεται σε λάθος απόσταση (μακριά).

Ο ουρανός είναι άδειος,(και μουντός) με αποτέλεσμα να τονίζονται ακόμα περισσότερο τα λάθη της λήψης.

Δυστυχώς, είναι μια κακή φωτογραφία.

Ο αισθητήρας σου θέλει καθάρισμα.

Re: Street Photography

γιατι νιωθω οτι κανεις κατι με την μηχανη και οι φωτογραφιες εχουν χαλια ποιοτητα ;
Λαθος ρυθμισεις ; Λαθος ωρα ; Λαθος φακος ; Λαθος τι...;
κατι δε μου στρωνουν στις φωτογραφιες σου..
Για μενα θελεις πολυ δουλεια ακομα και πολυ διαβασμα.Παρε το Manual της δ300 και αρχισε να πειραματιζεσαι.Η καλυτερη εξασκηση ειναι να την κρεμασεις στον λαιμο και να κλικαρεις , αλλα με συνδιασμο τον πειραματισμο

Εσύ τη νοιώθεις ότι κάνω λάθος ίσως μπορέσω και το διορθώσω, δηλαδή είμαι πολύ μακριά από το καλός?

πρωτα απολα , ισιωνεις τους οριζοντες σου , και διαλεγεις αλλη ωρα για φωτογραφιση.
οι περισσοτερες ειναι ακριβως απο πανω ο ηλιος και χαλαει ολη την φωτο.

Απάντηση: Street Photography

Προσπάθησε να πας στο ίδιο μέρος, αργά το απόγευμα (δύση) ή πολύ νωρίς το πρωί(ανατολή). Τώρα το καλοκαίρι βέβαια για να πετύχεις ανατολή πρέπει να ξυπνήσεις από τις 5:00...

Στις φωτογραφίες τοπίου ίσιωσε τον ορίζοντα. Η Nikon έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει το "grid" το πλέγμα δηλ. που σου εμφανίζει κάποιες γραμμές μέσα στο σκόπευτρο.

Στις φωτογραφίες της Πάφου, παρατηρώ μια διαφορά στη φωτομέτρηση, αν και η ώρα είναι η ίδια.Άλλαζε γωνίες περισσότερο από ρυθμίσεις.

Σε ηλιόλουστη μέρα, χρησιμοποίησε μικρά διαφράγματα(f11,f16) και ταχύτητα γύρω στο 125-250. Αφού έχεις ψηφιακή μηχανή, βρες ποιά είναι η σωστή έκθεση.Μόλις τη βρεις, τα κάδρα σου θα είναι αυτό που λέμε "ισορροπημένα" από την άποψη φωτός και χρωμάτων.Αργότερα, δοκιμάζεις και κάποιο φίλτρο.

Αυτά προς το παρόν.Ανέβαζε για να σου λέμε τι χρειάζεται και να λες ό,τι απορίες έχεις

κατι αλλο που μπορει να κανεις ειναι να κρινεις εσυ ο ιδιος τις φωτογραφιες σου.
ξανακοιταζοντας τες , θα λες σε καθε μια τι σαρεσει κ τι δε σαρεσει.Τι της λειπει και πως θα πρεπε να τραβηχτει καλυτερα.
επισης οταν βαζεις το ματακι σου στο σκοπευτρο πριν κλικαρεις , σκεψου οτι υπαρχει παντα καποιο καλυτερο καδρο και γωνια

Και μένα μου αρέσει. Πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη:

Ο ήλιος πίσω σου. Πιο κλειστό διάφραγμα, πιο μικρή ταχύτητα.

Αν ήθελες να δώσεις έμφαση στη ρόδα, πήγαινε πιο κοντά και βάλε το φακό στο

ευρυγώνιο άκρο(18-20mm). Βρες την καλύτερη γωνία(ίσως από κάτω προς τα

πάνω).Τράβα. Κοίτα στην οθονίτσα της μηχανής την έκθεση.

Αυτά. Μετά ίσως αρχίζεις να βάζεις φίλτρα,να τραβάς απόγευμα η ξημέρωμα κλπ

Re: Απάντηση: Street Photography

Και μένα μου αρέσει. Πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη:

Ο ήλιος πίσω σου. Πιο κλειστό διάφραγμα, πιο μικρή ταχύτητα.

Αν ήθελες να δώσεις έμφαση στη ρόδα, πήγαινε πιο κοντά και βάλε το φακό στο

ευρυγώνιο άκρο(18-20mm). Βρες την καλύτερη γωνία(ίσως από κάτω προς τα

πάνω).Τράβα. Κοίτα στην οθονίτσα της μηχανής την έκθεση.

Αυτά. Μετά ίσως αρχίζεις να βάζεις φίλτρα,να τραβάς απόγευμα η ξημέρωμα κλπ

Ευχαριστώ πάρα πολύ,
Θα το δοκιμάσω και τα λέμε ξανά, μπορείς να μου πρωτινές κάπια φίλτρα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και πιες ώρες μπορώ να τα χρησιμοποιήσω?

Δοκίμασε πωλοτικό φίλτρο για αρχή. Εξαφανίζει τις μη μεταλλικές αντανακλάσεις και τονίζει τα χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο.

Άλλο φίλτρο είναι το (N)atural (G)radient (το λέω καλά;) που σκουραίνει το πάνω μέρος του καρέ, αλλά το κάτω το αφήνει άθικτο(μισό σκούρο , μισό λευκό). Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις. Μια έρευνα πριν την αγορά επιβάλλεται.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο κάποιο warm up (πορτοκαλί απόχρωση) αλλά υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις με τους αντίστοιχους κωδικούς. Το πιο διαδεδομένο είναι το 81Α νομίζω.

Αντίστοιχα, υπάρχει ψυχρό φίλτρο (μπλε απόχρωσης) και από κει και πέρα the sky is the limit, δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες και τις τιμές.

Πρόσεξε μόνο να ταιριάζει η διάμετρος του φίλτρου με τη διάμετρο του φακού (για το δικό σου 72mm αν δεν κάνω λάθος). Δοκίμασε πριν αγοράσεις.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για τη χρήση φίλτρων. Μερικά από αυτά όμως (ειδικά τα σκούρα) λιγοστεύουν,"κόβουν" αρκετά την ποσότητα του φωτός, με αποτέλεσμα να θέλουν προσοχή στη χρήση.

Εγώ την κρίνω για μια πολύ καλή φωτογραφία

Θα μπορούσε να είναι μια καλή φωτογραφία αλλά:
α) Το θέμα -το κάρο- συγχέεται με το φόντο και το αποτέλεσμα είναι επίπεδο, δεν έχει δηλαδή ενδιαφέρον.
β) Υπάρχει μια χρωματική μονοτονία, θέμα και φόντο στο ίδιο χρώμα, δεν ξεχωρίζει αυτό που θές να αναδείξεις.
γ) Περιττά αντικείμενα όπως το μπλέ παράθυρο καλό είναι να αποφεύγονται/
δ) Όπως είπαν και τα παιδιά, ο φωτισμός είναι σκληρός.

Τι κάνεις λοιπόν:

Διάλεξε πρωτα μια άλλη ώρα, εγώ θα προτιμουσα μια συννεφιασμένη μέρα καθώς οι υφές του ξύλου και της πέτρας γράφουν καλύτερα.
Παίξε λίγο με τις γωνίες λήψης, σίγουρα θα υπάρχουν καλύτερες

Με λίγο πείραγμα και απομάκρυνση περιττών στοιχείων
attachment.php

Ή εάν έχεις διάθεση, μετατροπή σε μαυρόασπρη ή καλύτερα sepia

attachment.php

Eνώ με λίγη προσπάθεια παραπάνω της δίνεις ένα vintage look

attachment.php

Bέβαια τα παραπάνω ίσως είναι δύσκολο να τα καταφέρεις σε πρώτη φάση, παίρνεις όμως μια ιδέα για το πώς μπορείς σε μια φαινομενικά αδιάφορη φωτογραφία να δώσεις έναν αλλοιώτικο τόνο ή να τη μεταβάλλεις ριζικά.
Πάντως εάν έχεις χρόνο επανέλαβε την λήψη, προσπάθησε να την δείς καλύτερα μέσα απο το σκόπευτρο της μηχανής σου! :)

Attachments

• aalexa1.jpg
    aalexa1.jpg
    193.7 KB · Views: 233
  • aalexa2.jpg
    aalexa2.jpg
    205.8 KB · Views: 231
  • aalexa3.jpg
    aalexa3.jpg
    176.7 KB · Views: 234
Last edited: