Φωτογραφία για πάντα...

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,556
Τήνος / Ελλάς
Με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας εκτός από την τεχνολογική επανάσταση επήλθε και μια άλλη επανάσταση όσον αφορά την ύπαρξη της φωτογραφίας στο χρόνο.
Η εκτύπωση των φωτογραφιών έχει μειωθεί δραστικά,τα φιλμ δεν υπάρχουν και η αποθήκευση έγκειται σε ατελείωτα mb σε σκληρούς δίσκους ή σε οπτικά μέσα dvd και blu-ray.
Πόσο όμως όλα αυτά θα αντέξουν στο χρόνο?
Τα παιδιά μας σε λίγα χρόνια θα βρουν αυτό τον τεράστιο όγκο δεδομένων?
Πως εξασφαλίζουμε τις αναμνήσεις από μία φυσική καταστροφή, μια κλοπή?
Υπάρχουν άλλες λύσεις?
Η αποθήκευση στο ίντερνετ (σύννεφο) είναι ασφαλής και αποτελεί μια λύση?
Και αν ναι που και με πιο κόστος?
Υ.Γ. Αν είναι οι προβληματισμοί μου εκτός θέματος μεταφέρεται τους σας παρακαλώ στο σωστό χώρο.

Παραβλέπεις όμως κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Την ευκολία με την οποία μπορείς να κάνεις αντίτυπα. Μπορείς να έχεις δυο και τρεις κόπιες των αρχείων σου σε διαφορετικά μέσα. Εγώ πέραν από τα τρέχοντα που έχω στο λαπτοπ, κρατάω 2 backup σε έναν server που έχω στήσει, (έχει δυο δίσκους που είναι καθρέπτης ο ένας του άλλου), και ανα τακτά χρονικά διαστήματα κάνω και backup σε έναν εξωτερικό σκληρό που κρατάω σε μέρος διαφορετικό. Έτσι ο κίνδυνος να χάσω τις φωτογραφίες μου είναι μικρός. Τα αναλογικά μου φιλμάκια απο την άλλη, στο ντοσιέ που τα έχω φυλαγμένα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο...

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατα πόσο τα φορμά του σήμερα θα είναι αναγνωρίσιμα στο μέλλον. Όχι τόσο τα αρχεία τα ίδια (ένα .doc πχ του 93 μπορεί να διαβαστεί απο το σύγχρονο office), όσο τα μέσα αποθήκευσης. Το παράδειγμα της 1.44 δισκέτας δεν είναι ιδιέτερα ενθαρυντικό. Απο την άλλη το CD με την μια ή την άλλη μορφή πιθανών θα παραμείνει για χρόνια.

Και εγώ σε 2 μεριές τα έχω σωσμένα.
Όσον αφορά τα μέσα θα διαβάζονται με τα μηχανήματα του τώρα στο μέλλον, όπως οι βιντεοκασσέτες που διαβάζονται ακόμη με video περασμένων δεκαετιών.
Σήμερα το θέμα μου τυχαία συνέπεσε με την αύξηση του χώρου αποθήκευσης στο Flickr σε 1tb, αν και διάβαζα στο insomnia για κάποιον που αναφέροταν σε loss jpeg ή κάτι τέτοιο για την ποιότητα της υπηρεσίας που δεν είναι η κλύτερη λύση για αυτό το λόγο για backup.

Καλά, στο Flickr πανικός πάντως... Αχταρμά τα κάναν και το χειρότερο το staff έχει εξαφανιστεί και δεν απαντάει στις χίλιες δυο ασάφειες που έχουν προκύψει, ειδικά όσον αφορά τους Pro accounts. Πέρα απο την απουσία Adds που έτσι κιαλλιώς θα τις κόβεις μέσω script δεν προσφέρει πλέον κανένα πλεονέκτημα, και μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή... Στο Help forum ετοιμάζεται ανταρσία...

Καλά, στο Flickr πανικός πάντως... Αχταρμά τα κάναν και το χειρότερο το staff έχει εξαφανιστεί και δεν απαντάει στις χίλιες δυο ασάφειες που έχουν προκύψει, ειδικά όσον αφορά τους Pro accounts. Πέρα απο την απουσία Adds που έτσι κιαλλιώς θα τις κόβεις μέσω script δεν προσφέρει πλέον κανένα πλεονέκτημα, και μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή... Στο Help forum ετοιμάζεται ανταρσία...

Αφού δίνει τη δυνατότητα μέχρι 30/8 οι προ λογαριασμοί να μετατραπούν σε φρεε (και με την προϋπόθεση του σκριπτ που αναφέρεις - δώσε λεπτομέρειες ομως) δε βρίσκω κανένα πρόβλημα εκτός από την απουσία των στατς στην φρεε εκδοχή που δεν είναι αμελητέα...
Σίγουρα έγινε ασύγκριτα πιο καλαίσθητη η σελίδα πάντως.

Απάντηση: Re: Φωτογραφία για πάντα...

Παραβλέπεις όμως κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Την ευκολία με την οποία μπορείς να κάνεις αντίτυπα. Μπορείς να έχεις δυο και τρεις κόπιες των αρχείων σου σε διαφορετικά μέσα. Εγώ πέραν από τα τρέχοντα που έχω στο λαπτοπ, κρατάω 2 backup σε έναν server που έχω στήσει, (έχει δυο δίσκους που είναι καθρέπτης ο ένας του άλλου), και ανα τακτά χρονικά διαστήματα κάνω και backup σε έναν εξωτερικό σκληρό που κρατάω σε μέρος διαφορετικό. Έτσι ο κίνδυνος να χάσω τις φωτογραφίες μου είναι μικρός. Τα αναλογικά μου φιλμάκια απο την άλλη, στο ντοσιέ που τα έχω φυλαγμένα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο...

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατα πόσο τα φορμά του σήμερα θα είναι αναγνωρίσιμα στο μέλλον. Όχι τόσο τα αρχεία τα ίδια (ένα .doc πχ του 93 μπορεί να διαβαστεί απο το σύγχρονο office), όσο τα μέσα αποθήκευσης. Το παράδειγμα της 1.44 δισκέτας δεν είναι ιδιέτερα ενθαρυντικό. Απο την άλλη το CD με την μια ή την άλλη μορφή πιθανών θα παραμείνει για χρόνια.
Τις φωτογραφίες δεν τις βγάζουμε μόνο για τους εαυτούς μας αλλά και για τους απογόνους μας.
Πριν μερικές μέρες μου έδωσαν μια φωτογραφία του προπαππού μου η οποία είναι πάνω από εκατό χρόνων και σε άριστη κατάσταση σχεδόν καινούργια.
Την σκάναρα και την έβαλα σε ένα σκληρό δίσκο. Όταν μετά από εκατό χρόνια πάρει κάποιος δισέγγονος μου ή τρισέγγονος μου τον σκληρό τι θα τον κάνει;Πως θα δεί την φωτογραφία; Καλοί οι σκληροί και με την ευκολία τους, αλλά για αντοχή στον χρόνο μόνο τύπωμα και με καλή φύλαξη θα κρατήσουν για αρκετά χρόνια και θα μπορεί ο καθένας να τις βλέπει χωρίς να έχει το άγχος της τεχνολογίας. Από τις πολλές φωτογραφίες που βγάζω επιλέγω μερικές (τις πιο σημαντικές) και τις τυπώνω. Έτσι εδώ και πολλά χρόνια τις έχω, ενώ τα πρωτότυπα τους στο σκληρό έχουν χαθεί λόγω διαφόρων προβλημάτων.

Από την στιγμή που τα ΤΒ είναι πια φθηνά το να υπάρχει τουλάχιστον ένα backup για τις ψηφιακές φωτογραφίες είναι απαραίτητο. Και εγώ περίπου ακολουθώ την λογική του Alex, έχω δηλαδή εκτός από το pc μου, backup σε εξωτερικό σκληρό, backup στο media server που έχω στην τηλεόραση, ενώ μια φορά το μήνα παίρνω και ένα μεγάλο backup σε εξωτερικό τον οποίο αποθηκεύω στην δουλειά. Προσωπική άποψη είναι ότι αποθήκευση σε ιντερνετ δεν είναι ασφαλής (η επίδειξη είναι κάτι άλλο).

Για τα φιλμ σκέφτομαι εδώ και καιρό ότι πρέπει να τα ψηφιοποιήσω (αρχίζοντας κυρίως τα παλια οικογενειακά). Για πέστε καμμιά καλή (και οικονομική σχετικά) πρόταση

Για το flickr ίσως πρέπει να ανοίξει ξεχωριστό θέμα

Last edited:
Ο Αλεξ νομίζω το έθεσε όμορφα,
Από τη μια πλευρά πρέπει να έχουμε ένα αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης για καθημερινή χρήση,
Και από την άλλη ένα καλό Backup σε άλλο χώρο (off site backup)

Προσωπικά σπίτι τις φωτογραφίες/video μου τις έχω αποθηκευμένες σε ένα μικρό server-NAS που και να καίει το ίδιο ή ένας δίσκος, και πάλι τα δεδομένα επιβιώνουν. (εάν είστε τακτικοί και παίρνετε backup κάθε μέρα/εβδομάδα μπορείτε να αποφύγετε τα server/nas)
Από την άλλη κάθε 3-6 μήνες παίρνω ένα αντίγραφο σε ένα εξωτερικό δίσκο και το πηγαίνω στο εξοχικό / το δίνω σε ένα ξάδελφο που μένει 100αδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι άλλο να έχουμε αξιόπιστο αποθηκευτικό μέσο
Και άλλο το off-site backup που είναι απαραίτητο μέτρο για πολλούς άλλους κινδύνους, φωτιές, σεισμοί, κλοπές εξοπλισμού κ.ο.κ.

Τα cloud ακόμα δε τα εμπιστεύομαι αρκετά ειδικά για προσωπικές φωτογραφίες.
Πολλά προσωπικά αρχεία τα κρατώ κρυπτογραφημένα – με εύκολο τρόπο. Το zip και rar (το προτιμώ) προσφέρουν επιλογή να κλειδώσεις ένα αρχείο με password. Η κρυπτογράφηση είναι AES και είναι αρκετά ισχυρή για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για πολλά χρόνια. Τα κλειδωμένα rar/zip αυτά - ναι δεν έχω πρόβλημα να τα αποθηκεύσω σε κάποιο cloud σε αυτή τη μορφή κλειδωμένα.

Τέλος για τα ζητήματα συμβατότητας.
Τα συνηθισμένα φορμά tiff jpeg bmp είναι καθιερωμένα standards, δε προβλέπεται να εκλείψουν, και θα υποστηρίζονται για πολλές δεκαετίες ακόμα. Σε καμία περίπτωση δε θα ανησυχούσα για τα φορμά αυτά. Άντε να ανησυχούσα για κανα πολύ παράξενο RAW, αλλά και πάλι, όχι πολύ.
Το usb επίσης είθε για να μείνει και ένας Usb σκληρός δίσκος / usb flash drive (off site backup) θα μπορεί να αναγνωριστεί για πολλές δεκαετίες μπροστά μας.
Τα cd/dvd/BR disks φοβάμαι ότι μετά από μια 20ετια θα έχουν μικροπροβλήματα , θέλουν προσεκτική αποθήκευση. Όποιος κρατούσε backups το ’90 σε CD σήμερα σίγουρα θα δυσκολεύεται κάποια από αυτά να τα διαβάσει. Εάν έχετε τέτοια αντίστοιχα παλιά CD, θα σας πρότεινα να τα περάσετε από τώρα σε σκληρό δίσκο.

Γενικά η ασφάλεια / διασφάλιση δεν είναι προϊόν, είναι διαδικασία.
Μη ψάχνετε τον κατάλληλο δίσκο δηλαδή ή το flashdisk που ‛δε θα χαλάσει ποτέ’, αλλά την κατάλληλη διαδικασία, να είστε τυπικοί πάντα στα backups.
Μη το έχετε άγχος, απλά ταχτοποιήστε το με τον πιο βολικό τρόπο. Καλοκαίρι είναι ευκαιρία για εκδρομές ευελπιστώ όλοι να έχουμε, αφήστε μια κόπια σε κάποιο φίλο / γνωστό / συγγενή σας. Κρυπτογραφημένο εάν θέλετε ή και όχι – ανάλογα με το περιεχόμενο.

Μεγάλο θέμα πραγματικά και με πολλές και αντίθετες απόψεις. Το βιώνουμε για τα καλά όσοι ασχολούμαστε με ψηφιοποίηση μεγάλων οπτιοακουστικών αρχείων. Ένα θέμα είναι η φύλαξη, ένα άλλο είναι η τεκμηρίωση. Πολύ μεγάλο θέμα είναι το αποθηκευτικό μέσο σε σχέση πάντα και με την τεχνολογία τις εποχής. Μπορεί τα αρχεία να είναι άυλα αλλά το που θα τα αποθηκεύσεις μόνο άυλο δεν το λες. Επιπλέον, τι κάνεις για να έχεις πρόσβαση στο υλικό σου αν δεν έχεις ηλεκτρικό ρεύμα;

Μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και απο αυτό τις αξιοπιστίας των μέσων αποθήκευσης θεωρώ την τεχνολογική εξέλιξή τους και τον παροπλισμό τεχνολογιών που θεωρούνται ξεπερασμένες (obsolete). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει ανα 5-10ετία να επαναποθηκεύουμε όλο το υλικό μας σε νέα μέσα. Για παράδειγμα αν έχουμε το υλικό σε EIDE δίσκους, οι νέες motherboard δύσκολα θα τους δεχτούν (χώρια ότι λόγω ηλικίας θα έχουν αρχίσει τα πρώτα συμπτώματα που θα σου λένε ότι έρχετε το τέλος). Οπότε αναγκαστικά πρέπει να μεταγγράψεις το υλικό σε δίσκους SATA. Αυτό που έχει αποδειχτεί πάντως στην πορεία του χρόνου, είναι ότι το αρνητικό film αποτελεί το μακροβιότερο και πιο αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης οπτικού υλικού. Αυτό που δεν είναι σίγουρο όμως είναι αν θα υπάρχουν σε μια 20ετία, film scanners στην αγορά, όταν σε αυτή θα έχουν επικρατήσει 100% οι ψηφιακές κάμερες.

Θα έπρεπε να υπάρχουν συσκευές για το ευρύ κοινό που να κάνουν print to film όπως μεχρι πρόσφατα στο hollywood πολλά CGI vfx.

Μεγάλο θέμα πραγματικά και με πολλές και αντίθετες απόψεις. Το βιώνουμε για τα καλά όσοι ασχολούμαστε με ψηφιοποίηση μεγάλων οπτιοακουστικών αρχείων. Ένα θέμα είναι η φύλαξη, ένα άλλο είναι η τεκμηρίωση. Πολύ μεγάλο θέμα είναι το αποθηκευτικό μέσο σε σχέση πάντα και με την τεχνολογία τις εποχής. Μπορεί τα αρχεία να είναι άυλα αλλά το που θα τα αποθηκεύσεις μόνο άυλο δεν το λες. Επιπλέον, τι κάνεις για να έχεις πρόσβαση στο υλικό σου αν δεν έχεις ηλεκτρικό ρεύμα;

Μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και απο αυτό τις αξιοπιστίας των μέσων αποθήκευσης θεωρώ την τεχνολογική εξέλιξή τους και τον παροπλισμό τεχνολογιών που θεωρούνται ξεπερασμένες (obsolete). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει ανα 5-10ετία να επαναποθηκεύουμε όλο το υλικό μας σε νέα μέσα. Για παράδειγμα αν έχουμε το υλικό σε EIDE δίσκους, οι νέες motherboard δύσκολα θα τους δεχτούν (χώρια ότι λόγω ηλικίας θα έχουν αρχίσει τα πρώτα συμπτώματα που θα σου λένε ότι έρχετε το τέλος). Οπότε αναγκαστικά πρέπει να μεταγγράψεις το υλικό σε δίσκους SATA. Αυτό που έχει αποδειχτεί πάντως στην πορεία του χρόνου, είναι ότι το αρνητικό film αποτελεί το μακροβιότερο και πιο αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης οπτικού υλικού. Αυτό που δεν είναι σίγουρο όμως είναι αν θα υπάρχουν σε μια 20ετία, film scanners στην αγορά, όταν σε αυτή θα έχουν επικρατήσει 100% οι ψηφιακές κάμερες.

Πολύ σωστά τα λές.
Για αυτό είπα και εγώ ότι παλιούς οπτικούς δίσκους, ξεκινήστε να τους πάρετε backup.
Κάθε μέσο έχει προσδόκιμο ζωής, και κανένα δεν έχει το προσδόκιμο της μαρμάρινης επιγραφής.

Φυσικά κάθε μέσο θέλει και τις δικιές του διαδικασίες
Λ.χ. Tape => Retention
Αν και τις videoκασέτες μου και αυτές τις έχω μετατρέψει
Και τα super8 επίσης

Τώρα το να δώ videoκασετα χωρίς ρεύμα … δε με απασχολεί να πω την αλήθεια.

Όσο για τα φίλμ , χωρίς να ξέρω πολλά, έχουν και αυτά ιδιαιτερότητες για να διατηρηθούν.
Ενώ για να επεξεργαστούμε κάποια βάζουμε σήμερα εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ.
(αντίστοιχα με πολλών χιλιάδων ευρώ κάποιοι μπορούν να ανακτήσουν πληροφορία από πολύ κατεστραμμένους δίσκους και CD)
Δεν είμαι πεισμένος ότι είναι το καλύτερο forma δηλαδή για μακροχρόνια αποθήκευση.

Στον ψηφιακό κόσμο, απλά όσο περνά ο καιρός, τα νέα μέσα έχουν χωρητικότητα πολύ μεγάλη που μας καλύπτει για εύκολη αντιγραφή , των όσων έχουμε αποθηκεύσει την τελευταία πενταετία / δεκαετία.
Και πάλι δηλαδή η διαδικασία μας σώζει (παίρνουμε αντίγραφο από τα αντίγραφα ασφαλείας) και όχι το μέσο.

θα είναι όλα σε μαγνητικά μέσα ώσπου να γίνει μια ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα και τσουπ! πάνε οι αναμνήσεις!

:flipout:

Ευτυχώς όχι από απλές καταιγίδες συνήθως :-)
Θα χρειαστεί κάτι σαν Electromagnetic Pulse Bomb

Λύσεις πάντως κάποιες υπάρχουν, είναι ακριβές
Ενώ τελικά και πάλι δε πρέπει να το πιστευόμαστε 100% και πάντα θα πρέπει να τρέχουμε εμείς να κάνουμε και πάλι τις παραπάνω διαδικασίες

Αλλά ένα μικρό φορητό σχεδόν φρούριο για δεδομένα είναι εδώ:

iosafe_n2_new_575px.png

N2_Tech_575px.png

http://www.anandtech.com/show/6259/iosafe-n2-a-disaster-proof-nas-with-synology-dsm

http://www.anandtech.com/show/6806/iosafe-n2-a-disasterresistant-synology-ds213/2

Αν και τις videoκασέτες μου και αυτές τις έχω μετατρέψει
Και τα super8 επίσης

τα super8 αν είναι kodachrome είναι αθάνατα όσον αφορά τα χρώματα. Δεν έχουν 3 εμουλσιόν αλλά κρυσταλλική δομή οπότε τα χρώματα δεν αλλοιώνονται. Το ίδιο ισχύει και στα slides Kodachrome. Υπέροχο φιλμ. Τα 8αρακια πάντως αν και τα ψηφιοποίησα για να τα ξαναμοντάρω καλύτερα, προτιμώ να τα βλέπω στην παλιά μου κινηματογραφική μηχανή. Πραγματικό home cinema και αίσθηση που δεν υπάρχει όμοιά της.

τα super8 αν είναι kodachrome είναι αθάνατα όσον αφορά τα χρώματα. Δεν έχουν 3 εμουλσιόν αλλά κρυσταλλική δομή οπότε τα χρώματα δεν αλλοιώνονται. Το ίδιο ισχύει και στα slides Kodachrome. Υπέροχο φιλμ. Τα 8αρακια πάντως αν και τα ψηφιοποίησα για να τα ξαναμοντάρω καλύτερα, προτιμώ να τα βλέπω στην παλιά μου κινηματογραφική μηχανή. Πραγματικό home cinema και αίσθηση που δεν υπάρχει όμοιά της.

Ναι μακάρι να έχουμε αυτή τη δυνατότητα,
Εγώ τα μετέφερα 2 φορές να πω την αλήθεια (vsh from camera, dvd from frame-by-frame scanner ) η δεύτερη πολύ πιο πετυχημένη
Γιατί μηχανή δεν έχω και πανί, οπότε ήταν θέμα ‛συμβατότητας’ ήταν τελικά … και κάπου πριν 10 χρόνια ένα DVD άρχισε να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, που ήθελες να το προβάλλεις.

Χαίρομαι που λές ότι θα διατηρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα στην αρχική τους μορφή :-)

Απάντηση: Re: Φωτογραφία για πάντα...

Έχω ένα super8 kodachrome από το 1967 αλλά δεν το έχω δει ποτέ. Πως μπορώ να το μετατρέψω σε κάποιο αρχείο που να παίζει σε κομπιούτερ;

Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφία για πάντα...

Έχω ένα super8 kodachrome από το 1967 αλλά δεν το έχω δει ποτέ. Πως μπορώ να το μετατρέψω σε κάποιο αρχείο που να παίζει σε κομπιούτερ;

Αν έχεις προβολέα και έναν άσπρο τοίχο μπορείς να προβάλλεις στο σκοτάδι και με μια video camera να τραβήξεις αυτό που προβάλλεται. Εναλλακτικά πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία που να έχει καποιο telecine ή film scanner για super8. Θυμάμαι υπήρχε μια εταιριά στους Αγ. Ανάργυρους πριν μερικά χρόνια που το έκανε αυτό. Aylon Productions νομιζω λεγοταν.

Δες στο παρακάτω link το site τους.

http://www.aylonproductions.gr/company.htm

Προσωπικά έχω έναν σκληρό δίσκο στο κουτί του υπολογιστή ο οποίος έχει όλες τις φωτογραφίες (jpeg) της τελευταίας δεκαετίας.

Ο εν λόγω σκληρός γίνεται backup κάθε μήνα σε έναν εξωτερικό (έχω πολλούς εξωτερικούς που βάζω σε ένα esata box εύκολα και γρήγορα) ο οποίος φυλάσσεται στο πατρικό μου και σε άλλον έναν ο οποίος φυλάσσεται στην αποθήκη. Έτσι το ενδεχόμενο να χαλάσει ο εσωτερικός, να κλέψουν την αποθήκη και να κλέψουν και το πατρικό μου (όλα μαζί) είναι .... ακραίο.

Επίσης έχω άλλον έναν σκληρό με τις RAW φωτογραφίες και εκτυπώσεις γίνονται σπάνια, κυρίως για τα μικρά ή και παππουδογιαγιαδοφωτογραφίες.