Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Καλησπέρα Θοδωρή. Εξαιρετική και με το χαρακτηριστικό ύφος σου. Μπράβο. Σε ότι αφορά τη διπλή έκθεση που αναφέρεις κι επειδή με ενδιαφέρει αρκετά ειδικά όταν υπάρχουν δέντρα, μετά την ένωση των φωτογραφιών την κάνεις στο Photoshop; έχεις βρει μήπως κάποιο βίντεο / άρθρο που σε βοήθησαν η μόνος/με σεμινάρια το κατάφερες; ξέρω ελάχιστα από Photoshop και με δυσκολεύει πάρα πολύ αυτό οπότε προσπαθώ να μάθω την τεχνική.
 
Καλησπέρα Θοδωρή. Εξαιρετική και με το χαρακτηριστικό ύφος σου. Μπράβο. Σε ότι αφορά τη διπλή έκθεση που αναφέρεις κι επειδή με ενδιαφέρει αρκετά ειδικά όταν υπάρχουν δέντρα, μετά την ένωση των φωτογραφιών την κάνεις στο Photoshop; έχεις βρει μήπως κάποιο βίντεο / άρθρο που σε βοήθησαν η μόνος/με σεμινάρια το κατάφερες; ξέρω ελάχιστα από Photoshop και με δυσκολεύει πάρα πολύ αυτό οπότε προσπαθώ να μάθω την τεχνική.
Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ για τα σχόλια. Σχετικά με αυτό που ρωτάς, η διαδικασία είναι η εξής:

1. Παίρνεις μία λήψη χωρίς φίλτρο στο φακό (είναι η λήψη που καθορίζει το χρόνο έκθεσης με το φίλτρο που έχεις).
2. Παίρνεις μία δεύτερη λήψη με το φίλτρο πάνω στο φακό. Στην προκειμένη περίπτωση μας αφορά το κάτω 1/3 που έχει το νερό.
3. Ανοίγεις τα δύο αρχεία ως layers στο Photoshop (πρώτο ανοίγεις το αρχείο με τη ΜΕ, μετά βάζεις από πάνω το αρχείο χωρίς ΜΕ)
4. Στο επάνω layer βάζεις μία μάσκα (add layer mask).
5. Πάνω στη μάσκα (προσοχή, όχι στη φωτο που αφορά η μάσκα) βάζεις μία βούρτσα 100% μαύρο και "βάφεις" πάνω στη μάσκα για να αποκαλύψεις το κάτω layer (δηλαδή το νερό σε ΜΕ). Στην προκειμένη περίπτωση χρειάστηκε να δουλέψω το ένωμα των κορμών με πολύ μικρό μέγεθος βούρτσας για να έχω καλή λεπτομέρεια στη μετάβαση από το ένα Layer στο άλλο.

ελπίζω να βοήθησα!
 
Σ ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Κάπως έτσι προσπαθώ κι εγώ αλλά στα σημεία όπου τα κλαδιά μπλέκονται με το νερό από πίσω είναι πολύ μεγάλη η δυσκολία ώστε να το πετύχεις καλά. Θέλει μάλλον πιο πολύ επιμονή και υπομονή!
 
Υπάρχουν εργαλεία που δημιουργουν μασκες βασιζόμενες σε φωτεινότητα, κορεσμό η χροιά. Απο το κλασσικό color range, μεχρι τρόποι απομόνωσης /εμφάνισης στο ίδιο το layer με double click layer/ layer blending etc.
 
Τεο τα θερμα μου συγχαρητήρια για τον πολυ ιδιαιτερο τροπο που φωτογραφιζεις...ηθελα να σε ρωτησω. σε αυτο του είδους λήψης μακράς έκθεσης δεν ενδεικνύεται στο κάδρο να υπαρχει ανθρωπινη παρουσια? ειναι κατι που ως στοιχειο συνθεσης δεν το προτιμας ή το δοκιμασες και δεν σου βγηκε?
 
Re: Απάντηση: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Τεο τα θερμα μου συγχαρητήρια για τον πολυ ιδιαιτερο τροπο που φωτογραφιζεις...ηθελα να σε ρωτησω. σε αυτο το ειδους ληψης μακρας εκθεσης δεν ενδεικνεται στο καδρο να υπαρχει ανθρωπινη παρουσια? ειναι κατι που ως στοιχειο συνθεσης δεν το προτιμας ή το δοκιμασες και δεν σου βγηκε?
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις εντυπώσεις!

Σχετικά με αυτό που με ρωτάς, σίγουρα η παρουσία ενός ανθρώπου αποτελεί σημαντικό κομμάτι σχεδόν σε κάθε είδος φωτογραφίας, όμως για εμένα η απουσία ανθρώπων στα κάδρα μου είναι προσωπική απόφαση. Ο λόγος είναι λιγότερος τεχνικός και περισσότερο αισθητικός.

Από τεχνικής άποψης, είναι (σχεδόν) αδύνατο να περιμένεις από κάποιον να σταθεί απολύτως ακίνητος επί 2, 3 ή περισσότερα λεπτά που διαρκεί η λήψη. Θα υπάρξει ghosting που συνήθως δεν είναι επιθυμητό (εκτός και αν είναι ακριβώς αυτή η επιδίωξη του φωτογράφου). Βέβαια υπάρχουν και οι λύσεις με τις μάσκες στο Photoshop αλλά...
Επίσης με το πότε, πως και που φωτογραφίζω, είναι πολύ δύσκολο να έχω συχνά μαζί μου κάποιον/α για να συμπεριληφθεί στο κάδρο.

Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι το αισθητικό κομμάτι. Θεωρώ ότι άπαξ και υπάρχει άνθρωπος στο κάδρο, αυτόματα αποκτά κυριαρχική παρουσία. Αυτό σημαίνει ότι ο παρατηρητής είναι ακριβώς αυτό, είναι παρατηρητής και μένει σε δεύτερο ρόλο σε σχέση με τον άνθρωπο του κάδρου. Η επιδίωξή μου όμως είναι ο παρατηρητής να αποτελεί μέρος του κάδρου, να του δοθεί η δυνατότητα να "ταξιδέψει" μέσα σε αυτό, να ζήσει το θέμα σαν να βρίσκεται εκεί. Γι' αυτό τον λόγο θα βρεις άδεια παγκάκια, άδειες προβλήτες κλπ. Βέβαια υπάρχουν και οι απόψεις για το ότι μπορεί ο παρατηρητής να βάλει τον εαυτό του στη θέση του ανθρώπου του κάδρου αλλά δεν συμφωνώ. Εγώ επιδιώκω να κάνω αυτή τη σχέση πιο άμεση. Και φυσικά είναι και το τεχνικό κομμάτι που ανέφερα προηγουμένως...
 
πολυ ενδιαφερον αναλυση της σκεψης σου και διδακτικη για το προσωπικο συναισθημα που δημιουργει ενα καδρο. συγχαρητηρια και παλι
 
Πολύ καλή, πού βρισκόμαστε?

Ελλάδα δυστυχώς. Με -10 και 1 μέτρο χιόνι δεν ήταν για ταξίδι στη Ρουμανία. Είχαν κλέισει οι δρόμοι, το δρομολόγιο από Βουκουρέστι σε Κωνστάντα από 2,5 ώρες το έδιναν 6,5 ώρες μέσω Βουλγαρίας. Οπότε...
 
Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Πραγματι Θοδωρή εξαιρετικη και αυτή όπως μας εχεις συνηθίσει.
 
Εμ αυτό είναι το νόημα, να "βλέπεις" σχήματα και ιστορίες - πολύ δύναμη και ένταση!
 
Στις δύο τελευταίες, έχω να πω τα εξής:

Στην πρώτη, και με βάση το ότι τα δέντρα δεν έχουν φύλλα που να προκαλούν κίνηση, είναι μία κλασική περίπτωση όπου θα μπορούσε να γίνει διπλή έκθεση, μία χωρίς φίλτρο για το άνω 1/3 και μία για το νερό (όπου κατά τη γνώμη μου ίσως αρκούσε και ο μισός χρόνος έκθεσης).

Στη δεύτερη νομίζω πως χρειάζονται πολλές αλλαγές και διορθώσεις (πάντα με τη δική μου αισθητική).