Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

"dark curve of Jerma"
Μία ακόμα δουλειά φωτογραφημένη στη Μάλτα όπου οι ηλιόλουστες συνθήκες μου έδωσαν την ευκαιρία για αρκετά κάδρα με άπλετο αρνητικό χώρο και ήταν μια ευκαιρία για μια φρέσκια εκδοχή επεξεργασίας.

Άλλο mood εδώ, πιο "ελαφρύ". Μάλλον ταιριάζει καλύτερα στην μεσογειακή ψυχοσύνθεσή μου! :SFGSFGSF:

Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι τελευταία πειραματίζομαι αρκετά με τον flat αρνητικό χώρο, μάλλον στην extreme μορφή του. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες φωτογραφίες. Προς το παρόν ανεβάζω μία νέα επεξεργασία πάνω σε παλαιότερο θέμα (που πλέον έχει διαλυθεί).

Για όσους ενδιαφέρονται κυρίως για τις τεχνικές λήψης και επεξεργασίας μακράς έκθεσης, ανοίξαμε ένα νέο νήμα εδώ όπου "συμμαζέψαμε" ότι σχετικό υπάρχει στο παρόν ώστε να είναι πιο εύκολη η περιήγηση.

Εννοείται ότι η gallery παραμένει πλήρης ως έχει!

Να ζωντανέψουμε λίγο το νήμα με ένα θέμα που όσοι το είδαν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να το φωτογραφήσουν. Πρόκειται για ένα τσιμεντένιο τοίχο στο Δέλτα, προφανώς ήταν μέρος κάποιου έργου που έμεινε στη μέση. Κατ' εμέ καλώς έμεινε στη μέση! Χρειάστηκε ελάχιστη επεξεργασία καθώς η ομίχλη έκανε όλη τη δουλειά...

...και του Shubert η ημιτελής είναι υπέροχη! Το θέμα σου βέβαια στοίχισε κάμποσο... :flipout:

Πολύ καλή - όπως πάντα άλλωστε!

Πρωτη προσπαθεια χθες το απογευμα.
wXPLcn3.jpg

Πολύ ωραίο θέμα και πολύ κατάλληλο για ΜΕ! Δοκίμασέ την και σε α/μ. Δεν θα μπορούσα να βάλω κάποια άλλη φωτογραφία από εκείνη που έβγαλα στη Μάλτα. Παρόμοια δυσκολία με τα νερά αλλά νομίζω το φως με βοήθησε (αν και κατευθυντικό).

Ωραία "ανταλλαγή απόψεων", χαίρομαι που το νήμα απέκτησε νέα μέλη (Γιώργο για σένα λέω...).

Ευχαριστώ.
Θοδωρή, θα δοκιμάσω σε Α/Μ, αν και με φοβίζει ο βυθός στο προσκήνιο.
Εξαιρετική η δική σου στη Μάλτα.

Ευχαριστώ.
Θοδωρή, θα δοκιμάσω σε Α/Μ, αν και με φοβίζει ο βυθός στο προσκήνιο.
Εξαιρετική η δική σου στη Μάλτα.

Υπάρχει τρόπος για τον βυθό, απλά αναφέρω την επεξεργασία σε α/μ γιατί έχει δυνατά στοιχεία αντιθέσεων το κάδρο κι επίσης έχει φως που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο (στην έγχρωμη φαίνεται απλά σαν διαβάθμιση χρώματος).
*Δες λίγο κάτι που μου φάνηκε παράξενο, στον βράχο που βρίσκεται Χ: πιο δεξιά από το κέντρο και Υ: στο κάτω 1/4 του κάδρου, η εναλλαγή στα χρώματα του νερού δείχνει σαν ένας απότομος κύκλος, σαν βούρτσα του PS χωρίς feathering. Σου το αναφέρω γιατί αν δεν είναι από την επεξεργασία, τότε πιθανότατα έχεις "τρύπα" στο φίλτρο σου, η οποία μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και το εστιακό μήκος.

Τώρα το πρόσεξα! Σίγουρα δεν έγινε στην επεξεργασία.
Τρύπα στο φίλτρο όμως; Δεν είναι περίεργο;

Τώρα το πρόσεξα! Σίγουρα δεν έγινε στην επεξεργασία.
Τρύπα στο φίλτρο όμως; Δεν είναι περίεργο;

Σου το λέω γιατί είμαι παθών. Προσπαθούσα να βρω γιατί είχα τέτοια "τρύπα" στα κάδρα μου. Αρχικά νόμιζα ότι είναι από τον φακό, μετά είδα ότι άλλαζε μέγεθος αναλόγως του εστιακού μήκος. Όταν έβγαζα πχ στα 24mm, η τρύπα ήταν πολύ μικρή αλλά πάλι φαινόταν. Όταν έβγαζα στα 70mm, μεγάλωνε και έδειχνε όπως στη δική σου φωτογραφία. Τελικά ανακάλυψα ότι το φίλτρο έχασε την επίστρωσή του σε μέγεθος όσο η ακίδα της καρφίτσας. Από εκεί ήταν το πρόβλημα (το φως περνούσε σχεδόν χωρίς καθυστέρηση από εκείνο το σημείο). Τελικά έστειλα raw δείγματα στην εταιρεία και μου αντικατέστησαν το φίλτρο...