Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Ιωσηφ, πολυ καλη, ηθελε λιγο το καδρο πιο... δεξια (φτου-φτου)
Τεο, οπως παντα fine!

Καλησπέρα.
Σκεπτόμενος να ασχοληθώ με μακρά έκθεση αν ο Άγιος Βασίλειος ήταν να μου φέρει μόνο ένα φίλτρο σε ποια διάμετρο θα ήταν αυτό;
Γίνεται μόνο με ένα φίλτρο 77 mm που είναι το μέγιστο για τον pentax 12-24, ο οποίος αν και προς πώληση αφού δεν φεύγει μάλλον θα αξιοποιηθεί τόσο με την pentax όσο και με την fuji xt1 με αντάπτορα, και με step up ring να αξιοποιηθούν και φακοί άλλων διαμετρημάτων; Οι λοιποί φακοί έχουν διάμετρο 58 (fuji 18-35), 67 (pentax 18-35), 72 (sigma 18-35) και 62 (ricoh gr με τον wide).

Αν δεν χρειαστείς το παρασολέιλ, δεν θα έχεις πρόβλημα, αρκεί το εσωτερικό του step-up ring να μην προκαλεί αντανακλάσεις (πρέπει να είναι ματ). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου το παρασολέιλ είναι απαραίτητο, όπως σε δυνατό πλάγιο φως (για να αποφύγεις το flare) και σε λήψεις υπό βροχή κλπ.

Η παρακάτω φωτογραφία θα είχε θέμα στο πλάγιο φως αν δεν είχα βάλει το παρασολέιλ...

"apnea". Καραβόμυλος Φθιώτιδος. Λήψη 106" με φίλτρο Hoya Pro ND1000

apnea by Teo Kefalopoulos - Fine Art Photography, on Flickr

Xt-1 και 18-55 φακό και πας εδώ.
http://www.ebay.co.uk/itm/251191111249?redirect=mobile
Μου το είχαν και εμενα προτείνει εδώ μέσα τα παιδιά και έχω μείνει 100% ευχαριστημένος χωρίς να έχω και μεγάλη γνώση για φίλτρα.
Slim το αναφέρει αλλά δεν το βλέπω και τόσο slim. Μοιάζει με την κατασκευή του Hoya. Μπορεί να έχεις θέμα βινιέττας στα μικρά mm. Τα NiSi που χρησιμοποιώ εγώ είναι όντως slim.

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Μάλλον θα πάω για ένα στα 58mm για να βγει πιο οικονομικό για αρχή. Αυτό που επίσης με προβληματίζει είναι το πόσα stop να ξεκινήσω. Κάτι σε 6 stop ή 10;
Από site εταιρείας βέβαια πρότειναν 6 stop για γενική χρήση
http://breakthrough.photography/2015-nd-buying-guide/

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και η πρόταση του Κώστα βγαίνει ψιλο οικονομική και από amazon γιατί για εμένα ebay δεν έχει

... του Πανου

παρε το 10η, αν φωτογραφιζεις νταλα μεσημερι (τετοιο καιρο λεμε και καμια μ....) ,το 6η δεν σου φτανει
αν και πας σε τιποτα ποταμια η βρυσουλες στα βουνα, ενα 6η ειναι βολικοτατο
δλδ....:chinscratch:

Σωστά,
ευχαριστώ γισ την επισήμανση.
Μάλλον για το δεύτερο αυτή την περίοδο και βλέπουμε.

Πολύ καλή αν έκανες το κόπο να αφαιρέσεις κολώνες θα ήταν εξαιρετικότατο κάδρο.

Θα ήταν το μόνο εύκολο αλλά δεν ήθελα να παρέμβω τόσο πολύ στο κάδρο. Δε νομίζω πως λειτουργούν αρνητικά στο σύνολο.
*Κάποιος είχε βγάλει την ίδια φωτο σε ΜΕ και ενώ αφαίρεσε τις κολώνες, έμειναν οι σκιές τους στο νερό... major fail...:shot: