Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Δεν ειμαι τερμα ανοιχτος, γιατι οταν βλεπω ηλιο (οπως στις παραπανω), με πιανει το παραπονο και δοκιμαζω και τα πιο κλειστα διαφραγματα για να μου φυγει ο καημος...

Επειδη τα λεφτα δεν μαζευονται, ειδικα για FF, και επειδη οι νεες (αναμενομενες δηλαδη) κροπ δεν πιστευω να με καλυψουν/ενθουσιασουν στο θεμα "θορυβος σε υψηλα iso" προσανατολιζομαι σε μελλοντικη (κατα το πασχα) αγορα φακων, ειτε τον 200/2,8 ή (προτιμοτερος) τον 135/2 και μετα θα περιμενω το τζοκερ για σωμα... ωστοσο, ειμαι πολυ ικανοποιημενος και απο τον 35ρη και απο τον 70-200 και δεν μου λειπει κατι σε εστιακο μηκος για τη φωτογραφια (ο θεος να την κανει) που κανω, οποτε ψαχνομαι αν εχει νοημα (τι θα μου βελτιωσει) η όποια αγορα (ειτε φακος, ειτε σωμα) θα κανω...

Τα σπειρωματα που λες, σιγουρα υπαρχουν, αλλα εχουν να κανουν και με τη σμικρυνση, πιστευω... το παρατηρω και στην επεξεργασια... με το που θα μικρυνω το αρχειο, εμφανιζονται... χωρια οτι ακολουθω τη θεωρια και πρωτα κανω σμικρυνση και μετα σαρπεν... (μονο που μετα ξακανακανω σμικρυνση για να ανεβει στο σαιτ, ισως εκει δημιουργειται το θεμα, αλλα βαριεμαι να σωζω δυο διαφορετικα μεγεθη αρχειων)... θα το δω...

Για να μου ποζαρουν δεν κανω τιποτα... απλα, απο την αποσταση που τραβαω, δεν με... βλεπουν καν... :award:

Απάντηση: Re: Πορτρέτο

ωστοσο, ειμαι πολυ ικανοποιημενος και απο τον 35ρη και απο τον 70-200 και δεν μου λειπει κατι σε εστιακο μηκος για τη φωτογραφια (ο θεος να την κανει) που κανω,

Σίγουρα δεν μας δουλεύεις , έτσι ?

Από την ημέρα που είδα φωτογραφίες σου....................... δεν τολμώ να ανεβάσω .

:grinning-smiley-043 για το ταλέντο σου ακόμη και αν η επεξεργασία ευθύνεται για αυτό που βλέπω .

Last edited:

Εγώ πάντως να πω την αμαρτία μου σε αυτου του τυπου της φωτογραφίες σου Ηλία δεν παρατηρώ ούτε το κάδρο, ούτε την επεξεργασία. Είναι αυτό που λένε κοιτάω τα ματια

384130_10151039991517511_1268605603_n.jpg

Προσπαθεια για επεξεργασια κοντινου πορτραιτου... δεν μου εβγαιναν τα skin tones με τιποτε, οποτε το γυρισα σε Α/Μ... επισης ηταν ασχημα φωτισμενο (και χωρις φλας) οποτε τα διαφορα fill light στα σκοτεινα, το εκαναν λιγο παραπανω θορυβωδες απο οτι θα μπορουσε... ηρθε και το σαρπεν που μου ξεφυγε λιγο παραπανω και το ψιλοχαλασε... για πρωτη προσπαθεια ομως, καλο μου φαινεται...

Ειναι στα 35mm με 1,8 και και 1/125 στα 1000iso

_MG_8842 by 1L1as, on Flickr

_MG_8840 by 1L1as, on Flickr

Μια βοήθεια παρακαλώ.
Χωρίς δυνατότητα επιλογής έχω βρεθεί εδώ και 5-6 μήνες με μια canon eos 550d kit με τον ef-s18-55. Με ενδιαφέρει κυρίως το πορτρέτο. Ειχα ασχοληθεί παλαιότερα με μια παλαιμαχη κανόν αε1 με τα της φωτογραφίας. Από εκεί και έπειτα αναλωθηκα στο αυτόματο σε μερικές κόμπακτ. Έχω διαβάσει κάποια θεωρητικά αλλά δεν τα έχω εξάσκησει.
Αυτά που ήθελα να ρωτήσω είναι τα εξής:
- ο φακός κανει για αυτή την χρήση έστω με κάποιους συμβιβασμούς η προορίζεται για άλλες δουλείες? Κάποιες συμβουλές μαζεμένες είτε από εδώ είτε με κάποιο λινκ? Π.χ. ειχα διαβάσει παλαιοτερα ότι στο πορτρέτο πρέπει να απομακρυνόμαστε και να ζουμαρουμε γιατί δίνει μια πιο ωραία "αίσθηση" στο πρόσωπο. Ισχύει αυτό? Αλλά μυστικά? Λεφτα δεν υπάρχουν ούτε για πανάκι καθαρισμού για τον φακό όχι για νεο φακο αλλά μιλώντας θεωρητικά ποιος φακός της κανον είναι "πορτρετικος"? Ποιος σωστός δλδ για τέτοια χρήση.
- επειδή έχω πελαγώσει με το μενού και τις ρυθμίσεις ποιες είναι αυτές με τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσω για πορτρέτο?
- στο πορτρετο το ενσωματωμένο φλας είναι φίλος η εχθρός για εσωτερικές και εξωτερικές λήψεις? Το γνωστο "η σωστή φωτο θέλει φλας το πρωί και όχι φλας το βραδυ" ισχύει και για πορτρετο?

Καλοδεχούμενες και οι οποίες άλλες συμβουλές και παραπομπές. Ευχαριστω προκαταβολικά.

Καλησπέρα,

κατάρχην αυτό που σε ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το φως, ή αν θες ο φωτισμός του θεματός σου. Απο εκεί και πέρα είναι το τι αποτέλεσμα θες να πετύχεις.
Αν παράδειγμα σε ενδιαφέρει κλειστό πορτραίτο προτείνεται να έχεις ενα φακό με εστιακό μήκος από 50 εώς 105 σε cropped μηχανή όπως η δική σου.
Γενικά πρέπει να έχεις μια απόσταση απο το θέμα σου για να είναι αυτό πιο άνετα και για να μην έχεις εσύ παραμορφώσεις λόγω προοπτικής.
Αν θες να ξεχωρίζει από το φόντο χρειάζεσαι ένα φακό με μικρό f, κατα προτίμηση από 2.8 και κάτω.

Η canon έχει τους 50/1.8 που είναι αρκετά καλος εώς εξαιρετικός για τα λεφτά που κοστίζει, τον 85/1.8 και τον 100/2 που είναι πολύ κοντά σε αυτό που ψάχνεις. Εγώ θεωρώ ότι τα 85 είναι το καλύτερο αλλα σε αρκετό κόσμο αρέσει και το 50, σε cropped camera πάντα.

Ο φακός που έχεις φτάνει μέχρι τα 55mm που είναι καλό για πορτραίτα αλλά επειδή το f του σε αυτό το εστιακό μήκος είναι μόνο 5.6 δε σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις θόλωμα του background.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις ρίξε μια ματιά στο http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/56579-Βασικές-Αρχές-Φωτογραφίας-για-Αρχάριους

καπιες που εβγαλα πριν 2 ευδομαδες, μια ομπρελλα απο πανω ειναι μονο απο φωτισμο, περισοτερο στο σωμα εδινα την εμφαση παρα στο προσωπο
283182_10151021648087511_1182023544_n.jpg

253558_10151021648502511_1395973648_n.jpg

551931_10151021649442511_859038367_n.jpg

303726_10151021651822511_2095767668_n.jpg