Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Κατι καλοκαιρινο.. μου εφυγαν τα highlights στο δερμα αλλα νομιζω ειναι καλη

19942847_10213405139140198_491003102757021708_o.jpg

Αμα είναι όμορφη η γυναίκα .. σιγά μην δώσουμε σημασία στην φωτογραφία. Μόνο καλή ! .. Κουκλάρα

Είναι λίγο άσπρη η περιοχή γύρω από τα μάτια, προφανώς λόγω γυαλιών ηλίου - κατά τα λοιπά είμαι με τον Κώστα! :ernaehrung004:

Αμα είναι όμορφη η γυναίκα .. σιγά μην δώσουμε σημασία στην φωτογραφία. Μόνο καλή ! .. Κουκλάρα

ε ναι...

Τα μάτια είναι κοκκινισμενα από το αλάτι της θάλασσας ή δεν βλεπω καλά στο κινητό μου ;

ναι ειναι...

Είναι λίγο άσπρη η περιοχή γύρω από τα μάτια, προφανώς λόγω γυαλιών ηλίου - κατά τα λοιπά είμαι με τον Κώστα! :ernaehrung004:

ναι χωρις μεηκ απ και προετοιμασια, λιγο φτιαξιμο απλα των μαυρων κυκλων

ηθελε να σκηψεις ακομα πιο κατω νομιζω...

ισως για να εχει περισσοτερο αερα η πισω παραλια?...ματωσαν τα γονατα μου εκεινη την μερα απο τα βραχια :p

Προσοχή, ακολουθεί εκπαιδευτικό ποστ :D

Κόβοντας βολτίτσες στην Ολυμπία σήμερα μαζί με τις αγαπημένες μου (Γυναίκα και φωτογραφική), πέτυχα ένα ωραίο κτίριο που μου θύμιζε λίγο μοντερνισμό, πέτυχα κι έναν ήλιο σιγά σιγά να πηγαίνει προς τη δύση (7:30 περίπου), και έστησα τις δυο αγαπημένες για παιχνίδι. Φακό είχα μαζί μου μονο τον 12άρη.

Ο στόχος ήταν ένα πορτρέτο, με background το κτίριο, τον ήλιο μέσα στο κάδρο, και να τονιστεί ολόκληρη η διαδρομή του lens flare (που στον Rokinon πάντα μ'αρέσει με τα χρώματα που αποτυπώνεται).

Τι πήγε στραβά; Χμμμ, μάλλον τα πάντα. :D

1. Εντάξει, ο ήλιος δύσκολα θα έβγαινε σχηματισμένος ως δίσκος με φωτισμένα όλα τα υπόλοιπα (είπαμε, δεν έχουμε και Blackmagic :D), οπότε πάμε στο 2.
2. Πως ακριβώς να στρώσεις τη γεωμετρική παραμόρφωση που γίνεται της κακομοίρας; Δοκίμασα να ισιώσω την κεντρική κολώνα και να αφήσω τις άλλες ως έχουν. Αλλά πάλι φαίνεται άσχημα.
3. Πως να διορθώσεις τη γεωμετρική παραμόρφωση στο θέμα (την καλή μου); Πως καταλαβαίνεις πόσο πρέπει να διορθώσεις;
4. To αυτοκίνητο δεν το'θελα μέσα, το πήρα δώρο με το κτίριο όμως, δε βαριέσαι.

(Να πω ότι έχω κάνει τις βασικές διορθώσεις του φακού στο ΑCR).

Εντάξει, να πω την αμαρτία μου δεν τη θεωρώ και για πέταμα τη φωτό όπως έγινε τελικά, αλλά νομίζω αν έστρωναν τα 4 παραπάνω θα ήταν πάρα πολύ καλή.

DSC01905 by betonven, on Flickr

Last edited:

Δεν στέκομαι στη φωτογραφία Ιάσονα γιατί αυτό που μετράει στην ανάρτηση σου είναι ότι όλα τα παραπάνω πηγάζουν από την αγάπη.
Αγάπη για τη γυναίκα σου, αγάπη για τη φωτογραφία, από εκεί εξορμώνται τα υπόλοιπα και δημιουργούν το αποτέλεσμα που βλέπουμε αλλά και αυτό που δεν βλέπουμε αλλά εσύ και μόνο γνωρίζεις μέσα σου.
Συνέχισε να αφήνεις την αγάπη σου να δημιουργεί όλα αυτά που θα είναι στο μέλλον κάτι παραπάνω από αναμνήσεις.

Δεν στέκομαι στη φωτογραφία Ιάσονα γιατί αυτό που μετράει στην ανάρτηση σου είναι ότι όλα τα παραπάνω πηγάζουν από την αγάπη.
Αγάπη για τη γυναίκα σου, αγάπη για τη φωτογραφία, από εκεί εξορμώνται τα υπόλοιπα και δημιουργούν το αποτέλεσμα που βλέπουμε αλλά και αυτό που δεν βλέπουμε αλλά εσύ και μόνο γνωρίζεις μέσα σου.
Συνέχισε να αφήνεις την αγάπη σου να δημιουργεί όλα αυτά που θα είναι στο μέλλον κάτι παραπάνω από αναμνήσεις.

Να ' σαι καλα Πάνο! Στη φωτογραφία αρχάριος είμαι, και το πιθανότερο ειναι να μείνω για πάντα ερασιτέχνης. Να σου πω την αλήθεια, οι φωτογραφίες για μένα ειναι κάτι παραπάνω απο αναμνήσεις, ειναι πιο πολυ αυτή η στιγμή που σκέφτεσαι τι θες να κανεις και ρουφας τη σκηνή μπροστά σου ψαχνοντας να σκεφτείς τι θα βγει και πως. Και βέβαια οι αφορμές που σου δίνουν για περιπέτειες, ταξιδια, ακόμα και χαζά παιχνίδια πορτρέτων στα καλα καθούμενα, μέσα στο σπίτι η στο γραφείο.

Και τελικά οι αναμνήσεις που μένουν ειναι οχι απλά το ταξίδι, ή η περίσταση, αλλά και εκείνο το σούσουρο των 10-20 δευτερολέπτων του στησίματος, του "κάνε λίγο πιο δεξιά, χαμογέλα, οχι τοσο πολυ!- υπομονή, μισό λεπτό ακόμα!" κλπ κλπ κλπ

Η αγάπη φυσικά ειναι καύσιμο που κινεί όλα τα παραπάνω, και η τεχνολογια απλό εργαλείο.

35679237690_d2649af1a6_b_C.jpg

1.Ξεχνάμε τον άξονα χ, και ασχολούμαστε μόνο με τον ψ.
2.Στο PS επιλέγουμε όλο το κάδρο, και εν συνεχεία edit->transform->distort (ή skew κατά περίπτωση). Το δουλεύουμε λίγο για να διορθώσουμε πρώτα τις ανισομερείς κλίσεις. Μετά πάμε πάλι edit->transform->perspective και διορθώνουμε την προοπτική ως προς τον κάθετο άξονα ψ. Αφήνουμε λίγη κλίση (λίγη) για να ικανοποιήσουμε την καταγεγραμμένη στο υποσυνείδητο τάση του ματιού για σύγκλιση γραμμών. Κατά την διάρκεια της επεξεργασίας, πατάμε ctrl+" για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του βοηθητικού πλέγματος. Αν προκύψουν κενά μετά το τελικό crop γεμίζουμε με λίγο fill.

Αφήνουμε λίγη κλίση (λίγη) για να ικανοποιήσουμε την καταγεγραμμένη στο υποσυνείδητο τάση του ματιού για σύγκλιση γραμμών.

Κατι μαθαμε κ σημερα! :2thumb22sup:

Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται γιατί αυτό το άτιμο το υποσυνείδητο είναι περίεργο πράγμα.

Στη φώτο του μαέστρο εμένα μου αρέσει η αρκετά "σουρεαλιστική" εμπρός γυρτή κολόνα γιατί ίσως έτσι το εκλαμβάνω εξ αρχής (ως "ψεύτικο", παραμορφωμένο ίσως επίτηδες, επιτείνει την προοπτική, ακόμη και θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο έτσι)

Γενικά φυσικά και συμφωνώ με τη λίγη κλίση, αλλά στη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ φώτο, από επαγγελματική διαστροφή μάλλον, το μυαλό μου πάει να συμπληρώσει το επάνω τμήμα του κτιρίου που βλέπει και με μια πρώτη ματιά έχει αρκετά φυσική προοπτική.

Όμως στην νοητή αυτή ανακατασκευή βλέπει πως η εμπρός κολόνα με το επάνω δοκάρι που πάει να τη συναντήσει στη γωνία που δεν βλέπουμε δεν μπορεί να συμπήπτουν εκτός και αν το κτήριο είναι μαστίχα, ή είναι εξ αρχής έτσι κατασκευασμένο, πράγμα όμως πολύ απίθανο για κτίριο τέτοιας αρχιτεκτονικής....

Αυτά τα παραπάνω που γίνοται αυτόματα και χωρίς σκέψη με κάνουν να νοιώθω άβολα στη δεύτερη βερσιον.
Προβλήματα που έχει ο κόσμος...:flipout:

Ε το "λίγο" είναι σχετικό, κι εμένα μου αρέσει περισσότερη κλίση - απλά εδώ τις έφερα σχεδόν κάθετες ως παράδειγμα επεξεργασίας/διόρθωσης...

edit: είναι κι ο λόγος που οι κολώνες του Παρθενώνα γέρνουν και συγκλίνουν σε κάποιο (πολύ μακρινό) σημείο φυγής

Οι κολωνες δε με ενοχλουν, καντε καμια φωτοσοπια για το αυτοκινητο που προσωπικα με "τρελαινει". :p

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro