Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

ωραια η δευτερη, η πρωτη ηθελε μαλλον περρισοτερο φως στο προσωπο για το ασπρομαυρο. Παντως τα παιδακια νομιζω θελουν απαλο φωτισμο, τιποτα bounce στο ταβανι δηλαδη, η τοιχο, η διπλα σε καπιο παραθυρο με κουρτηνα....

Συμφωνω. Γενικως ειμαι υπερ του απαλου φωτισμου, ειδικα στα παιδια.
Φλας βαζω μονο οταν θελω οπωσδηποτε να παρω φωτογραφια, για να μη χασω τη στιγμη.

Το φως απο το παραθυρο μου κανει μια χαρα συνηθως.

Για παραδειγμα στη φωτογραφια του Στελιου πιο πανω, ειναι πολυ εντονος ο φωτισμος κατα τη γνωμη μου. Φωτιζει πολυ και το φοντο, που θα επρεπε να "χανεται".

Για αυτό ρώτησα για το ISO 100. To base iso της K-x είναι 200. Υπάρχει η δυνατότητα για "expanded sensitivity" και ώστε να υπάρχει και επιλογή 100 αλλά το manual λέει ότι
"when sensitivity is set to 100 bright areas are more likely to occur"

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις για τον αν προσφέρει ή όχι κάτι η συγκεκριμένη επιλογή και καθώς δεν το χρησιμοποιώ ήθελα και μια άλλη άποψη

Έχεις δίκιο, μόλις τώρα το παρατήρησα που το έγραψες, γενικά μου αρέσει η οξύτητα στις φωτό και θέλω να παίρνω το maximoum χωρίς θόρυβο γιαυτό, ανάλογα τις συνθήκες τη βάζω στα 100...

Μέχρι ώρας δεν έχω παρατηρήσει να μου καίει λευκά θα είμαι standby όμως...:a0210:

Η K-x στο ISO 100 έχει περίπου 1/5 - 1/4 στοπ λιγότερο περιθώριο ως προς το καψιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα ISO (200 ...).
Δηλαδή ο κίνδυνος καψίματος είναι ελάχιστα μεγαλύτερος στο ISO 100 αποτι στα ISO 200+...
Ομως γενικά η Κ-Χ υπερεκθέτει σε σχέση με άλλες μηχανές περίπου 1/3 - 1/2 στοπ οπότε στο ISO100 είναι αισθητά πιο επικίνδυνη ( 1/2 - 2/3 στοπ).

Oπότε μια αντιστάθμιση -1/3 εως -1/2 είναι χρήσιμη στο ISO 100. Και κατι λιγότερο στα υπόλοιπα ISO. Η Κ-Χ έχει πολύ καλή συμπεριφορά στα σκοτεινα και η ελαφρα μειωμένη έκθεση ελάχιστα επηρεάζει τον θόρυβο.

DSC_0123b.jpg

Nikon D40
Vivitar 50mm f1.9
f1.9 1/1250 ISO400

πολύ ωραία petesoulis. μ'αρέσει έτσι όπως φωτίζεται το πρόσωπο απτην ακτίνα του ήλιου που μπαίνει απτο παράθυρο. και ο καπνός του τσιγάρου.

Ευχαριστώ!
Και τα τεχνικά της είναι ως εξής:
D7000 + Tamron 17-50VC
38mm @ f3.2 - 1/60sec - iso800 (nr off)
Lightroom (λίγη διόρθωση έκθεσης και WB) + Silver efex

Δεν εκανε τιποτα. Ειναι η ανθρωπινη εξατμιση πουναι πιο ζεστη απο τον αερα και δειχνει ετσι. Την δουλεια την εκανε το κοντρα φως που αποκαλυψε το γεγονος.

Σε πισινα τον χειμωνα να δεις τι γινεται...:D

Πολυ ωραια Παυλο.

οπως λεει ο Ναθ, ειναι ενας αλλος απο πισω του , που κρυβεται με φλας, που ριχνει απο κατω
ena απο το μακιν οφ....
το ριχνει στον εαυτο του φλας ο δευτερος, και ο ατμος εξαφανιζεται

156873_465418222510_552897510_6353455_354158_n.jpg

Last edited:

Μπράβο Παύλο, έχεις εξελιχθεί σε μάστορα του τεχνητού φωτισμού, κι ως γνωστόν η φωτογραφία είναι κατά βάση φως...

ευχαριστω Δημητρη, προσπαθουμε:))
Ειναι και το μοντελα ομως, που με αντεχουν, παιζουν μεγαλο ρολο:)