Φωτογραφία πορτρέτου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Συμφωνώ, ίσως και καλύτερα, ειδικά με τους 50-200 και 50/2! Εντυπωσιακά αποτελέσματα γίνονται και με τον "παλιό" 40-150/3.5-4.5 (που τον βρίσκεις μτχ 100-120 ευρώ!!!)
Όσον αφορά στον 14-54 ΙΙ, τον έχω πάνω στην Ε-3 στο 90% των λήψεων. Από f 4 και πάνω ξυρίζει!

Δείγματα από όλους τους φακούς στη διάθεση όποιου τα ζητήσει-bye-

Δεν ξέρω.
Έχω την αίσθηση ότι ο δικός μου 14-54 ΙΙ δεν ξυρίζει τόσο.
Ο leica 25/1,4 και ο zuiko 50/2 είναι σαφώς πιο οξείς.
Ίσως πρέπει να τον στείλω στη φωτοματίκ...

Απάντηση: Re: Πορτρέτο

Με την σύζυγο...Έτσι,,για να θυμόμαστε τα νιάτα μας:BDGBGDB55:

temp2.jpg

πολυ ενδιαφερουσα επεξεργασια !-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Δεν ξέρω.
Έχω την αίσθηση ότι ο δικός μου 14-54 ΙΙ δεν ξυρίζει τόσο.
Ο leica 25/1,4 και ο zuiko 50/2 είναι σαφώς πιο οξείς.
Ίσως πρέπει να τον στείλω στη φωτοματίκ...

Για τον Leica δεν ξέρω αλλά για τον 50/2 ξέρω πολύ καλά! Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος φακός σε οξύτητα, μην ξεχνάς και την παράδοση των macro της Zuiko! Σε καμμία περίπτωση ο 14-54 δεν έχει την οξύτητα αυτού ή του 50-200, άλλωστε δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος του!
Βρήκα και σου παραθέτω μια "δύσκολη" λήψη μαζί του στο μουσείο των Δελφών, άφλαση, χωρίς τρίποδο, στα 400 iso και f:3.5. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

http://api.ning.com/files/6Pq9*17yG...ZYLNH46sme3mWPsME5RF-xhb3UxotHJ0E/HNIOXOS.jpg

Re: Απάντηση: Re: Πορτρέτο

πολυ ενδιαφερουσα επεξεργασια !-bye-

Να είσαι καλά Βαγγέλη...Δοκίμαζα τις δυνατότητες του photoscape είναι η αλήθεια....είναι free.....δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις πράγματα με δικές σου φώτο...-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Για τον Leica δεν ξέρω αλλά για τον 50/2 ξέρω πολύ καλά! Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος φακός σε οξύτητα, μην ξεχνάς και την παράδοση των macro της Zuiko! Σε καμμία περίπτωση ο 14-54 δεν έχει την οξύτητα αυτού ή του 50-200, άλλωστε δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος του!
Βρήκα και σου παραθέτω μια "δύσκολη" λήψη μαζί του στο μουσείο των Δελφών, άφλαση, χωρίς τρίποδο, στα 400 iso και f:3.5. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

http://api.ning.com/files/6Pq9*17yG...ZYLNH46sme3mWPsME5RF-xhb3UxotHJ0E/HNIOXOS.jpg

Τι να πω...
Δες αυτή:
Είναι τραβηγμένη με τον 14-54 ΙΙ, iso 200, δε θυμάμαι το f, πρέπει να είναι γύρω στο 4 (δεν έχω το raw αρχείο στον υπολογιστή μου και η επεξεργασία έγινε με το olympus studio σχετικά πρόχειρα):

Attachments

• P1055079.jpg
    P1055079.jpg
    78.2 KB · Views: 60
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πορτρέτο

Με την NIKON D700 (FF) και τον NIKKOR AFS 24-70 2.8. Δηλ. 4000 ευρώ σύνολο . Αλλά εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η τεχνική. Και ο Λεωνίδας μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι πραγματικά μάστορας στο bokeh. Είτε με τον NIKKOR 300 VR 2.8 είτε με τον NIKKOR 24-70 2.8. Βέβαια με τον NIKKOR AFS 14-24 2.8 έχει κάποιες δυσκολίες στο bokeh , αλλά πού θα πάει, θα τα καταφέρει...

:idea::idea:
:7SFGSFG::7SFGSFG:

Θελετε ενα παραδειγμα γιατι οι φακοι αυτης της κατηγοριας λεγονται super-telephotos και φυσικα κοστιζουν οσο κοστιζουν?
Ας παρουμε παραδειγμα την παρακατω φωτογραφια.Ο ηλιος & το σκληρο φως δεν ευνοει αυτο που λεμε ποιοτικη φωτογραφια..
Περα απο το bokeh(που ειναι υπεροχο) ας δουμε και την οξυτητα του φακου-τερμα ανοικτος f2.8-σε μια αποσταση περιπου 20-30m.
Μηχανη ειναι η D700 με picture control standard και WD daylight.
Δειτε την:

Δεστε ομως ενα crop 100% στα ματια του αναβατη..

Εγω διακρινω ΑΝΕΤΑ την κορη του ματιου .... :music-smiley-005: ;)

(Τα exif τα εχω ανοικτα και η μονη επεξεργασια που εκανα ειναι resize και λιγο sharpening :award:)

Και λιγο [off topic] καμια φορα χρειαζεται..(Ελπιζω με την ανοχη της κοινοτητας)

Last edited:
Re: Πορτρέτο

Δεν ξερω Πωλ, αλλα δεν μου πολυαρεσε... καλη ιδεα το κοντρα φως, αλλα ξεπλενει ολη τη φωτο και δεν μου καθεται καλα.... δεν ξερω αν στο αριστερο μερος (οπως βλεπουμε) υπηρχε περισσοτερο κοντραστ, εδειχνε καλυτερη και να εμενε μονο το σημειο που χτυπαει ο ηλιος ετσι φωτεινο... ισως ςνα ελαφρυ hdr προσεθετε...

Η ασπρομαυρη ωραια, αλλα μηπως, αν το φοντο ηταν ολο ομοιομορφα φωτισμενο (σκοτεινιασμενο) τονιζοταν καλυτερα το προσωπο?

HDR δεν κανω:))
Δοκιμη ηταν, εμενα μαρεσει, την κρατησα την συγκεκριμένη γιατι μου αρεσε η έκφραση της κοπελας σε αυτη τη φωτο.

Κιόμως Ηλία αμα δείς πολύ συχνά σε γυναικεία πορτραίτα σε διαφημιστικές καμπάνιες όταν το ζητούμενο είναι η θηλυκότητα (πχ σε αρώματα, ρούχα κλπ) χρησιμοποιούν αυτήν ακριβώς την τεχνική. Το flare μαλακώνει την εικόνα αρκετά και συχνά αυτό είναι το ζητούμενο.

Nαι Αλεξ, αλλα όλη την εικονα? Εχω την εντυπωση οτι θελουν το flare σε καποιο σημειο μονο...δεν μιλαω μονο για τις αντανακλασεις αλλα και για αυτο καθ εαυτο το "μαλακωμα" ή και "καψιμο" ενιοτε... βεβαια περι καλλιτεχνικης ορεξεως... :grinning-smiley-043

Σημαντικο στα πορτραιτα η εκφραση και εκει οντως ειναι πολυ καλη...

Και εμένα μου αρέσει το flare αλλά ελεγχόμενο. Εδώ το βλέπω υπερβολικό. Ισως σε κινηματογραφικό (αρα εφήμερο) καδράρισμα αξιζει πιο πολύ. Σε still photo ... θα ήθελα να δώ μια εκδοχή με περισσότερο local contrast - clarity.

HDR δεν κανω:))
Δοκιμη ηταν, εμενα μαρεσει, την κρατησα την συγκεκριμένη γιατι μου αρεσε η έκφραση της κοπελας σε αυτη τη φωτο.

Δεν τα πάει καλά ο Σιγμα 105 στο κόντρα φως, θαμπώνει. Άλλοι φακοί τα πάνε καλύτερα, άλλοι χειρότερα σε τέτοιες συνθήκες.

οι φωτοινοι γενικα φακοι δεν τα πανε καλα, η δεν παιζει ρολο αυτο?