Φωτογραφία τοπίου

Απάντηση: Landscape Photography

Χανιά...με τον 18-55mm.

5571441059_4d8d2c24f5_b.jpg

Re: Landscape Photography

γενικα για να ειναι πετυχημενο το landscape θελει πολυ προσπάθεια IMHO, για αυτο και τα αποφευγω :)

Συμφωνώ. (αν και εγώ δεν τα αποφεύγω...)
Για βγει ενδιαφέρουσα μια λήψη τοπίου πρέπει να ταιριάξουν πολλά.
Το καδράρισμα τις περισσότερες φορές αποδυκνύεται πολύ πιο δύσκολο από ότι αρχικά φαινόταν και το φως στις περισσότερες περιπτωσεις επίσης δεν ήταν το ιδανικό. Τελικά νομίζω ότι θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή για να ξεφύγει κάποιος από τις απλές, συνηθισμένες λήψεις, εγώ τουλάχιστον σπάνια το κατορθώνω. Με τηλεφακό κάτι γίνεται αλλά ο ευρυγώνιος είναι πραγματικά δύσκολος...

Ένα γνώριμό μου θέμα με έναν ομοίως παλιό μου γνώριμο: Asahi SMC Takumar 3,5/28mm. Καταπληκτικός και στο φουλ φρέημ, και μικροσκοπικός. Τι έχουν κάνει, αλήθεια, 50 χρόνια εξέλιξης των οπτικών;

5570992130_f9cc4a2de1_b.jpg

Συμφωνώ. (αν και εγώ δεν τα αποφεύγω...)
Για βγει ενδιαφέρουσα μια λήψη τοπίου πρέπει να ταιριάξουν πολλά.
Το καδράρισμα τις περισσότερες φορές αποδυκνύεται πολύ πιο δύσκολο από ότι αρχικά φαινόταν και το φως στις περισσότερες περιπτωσεις επίσης δεν ήταν το ιδανικό. Τελικά νομίζω ότι θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή για να ξεφύγει κάποιος από τις απλές, συνηθισμένες λήψεις, εγώ τουλάχιστον σπάνια το κατορθώνω. Με τηλεφακό κάτι γίνεται αλλά ο ευρυγώνιος είναι πραγματικά δύσκολος...

Με τηλεφακό είναι λιγάκι δύσκολο να βγάλεις πολύ καλό τοπίο στη χώρα μας, θέλει πολύ καθαρές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Σε νορμάλ εστιακά μήκη είναι ίσως ευκολότερο.

Το δύσκολο δεν είναι η λήψη και η σύνθεση, αλλά η εύρεση του θέματος, νομίζω. Δεν σου έρχονται τα όμορφα τοπία εκεί που κάθεσαι, ούτε τα πετυχαίνεις σε εκδρομές σε μέρη όπου συχνάζει κόσμος.

Βλέπω πως έχω και παλιότερη λήψη από την ίδια ακριβώς θέση, με φακό 30ρη (x1.6 = νορμάλ φακός). Και αντίστοιχες φωτιστικές συνθήκες (λιγάκι πιο σκοτεινά, είχε και πολωτικό και βγήκε πιο μπλε).

4253339589_fc6ff01d27_z.jpg

Συγγνώμη αλλά θα επιλέξω το ευρυγώνιο.

Με τηλεφακό είναι λιγάκι δύσκολο να βγάλεις πολύ καλό τοπίο στη χώρα μας, θέλει πολύ καθαρές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Σε νορμάλ εστιακά μήκη είναι ίσως ευκολότερο.

Το δύσκολο δεν είναι η λήψη και η σύνθεση, αλλά η εύρεση του θέματος, νομίζω. Δεν σου έρχονται τα όμορφα τοπία εκεί που κάθεσαι, ούτε τα πετυχαίνεις σε εκδρομές σε μέρη όπου συχνάζει κόσμος.

Με τηλεφακό όμως μπορείς να απομονώσεις ένα θέμα, βάζεις και μικρό διάφραγμα και το αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές είναι ενδιαφέρον.
Η σύνθεση για μένα είναι ένα θέμα, αλλά το μεγαλύτερο είναι ο φωτισμός. Πρέπει να πας την κατάλληληλη ώρα ή να περιμένεις αρκετά τις πεισσότερες φορές. Οι φωτογραφίες του Μανώλη Κουπέ είναι ένα παράδειγμα για το πόση υπομονή πρέπει να έχει κάποιος στην αναζήτηση του θέματος αλλά και την αναμονή του καλύτερου φωτισμού

Δηλαδή Ηλία ή μελετούμε ένα μέρος καλά, ταξιδεύουμε εκεί (μπορεί να απέχει και χιλιάδες χιλιόμετρα) και παραμένουμε για μέρες, και στηνόμαστε επιτόπου μια ώρα πριν την ανατολή μέχρι μια ώρα μετά τη δύση, ή δεν βγάζουμε τίποτα;
Σίγουρα δεν έρχεται έτοιμο το πιάτο, αλλά οι ερασιτέχνες μπορούμε να κοιτάξουμε να βολευτούμε και με λιγότερα.

Φυσικά και όχι βρε Τάσο, αλλοίμονο. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλά συμφώνησα με τον Παύλο ότι η φωτογραφία τοπίου είναι δύσκολο να ξεφύγει από ένα μέσο όρο.
Εγώ τραβάω συνεχώς τοπίο, δεν το συζητώ. Η διαδικασία της λήψης άλλωστε είναι από μόνη της ωραία και διασκεδαστική εμπειρία.

τελευταιες 2 φωτογραφιες τοπιου που δεν ντρεπομαι να δειχνω ειναι αυτες οι 2...

PA171687a.jpg

PA171751a.jpg

Για να τις βγαλω πηγα σε μια λημνη , περπατισα το βραδυ εκει για να δω το καδρα, κατασκηνωσα για νυχτα, και ξυπνησα στις 6 το πρωι και τις ξαναεβγαλα, και με μια με τους ανθρωπους στο καδρο παλι τυχερος ημουν που ηταν εκει:))
Καλη φαση ειναι, αλλα δεν μπορω να το κανω καθε μερα, καλυτερα να στησω σπιτι φλας και να τραβηξω κανα πορτρετο η κανα αντικειμενο:)

Απάντηση: Landscape Photography

Δυστυχώς, στη φωτογραφία τοπίου πρέπει και να είσαι αρκετά τυχερός και προετοιμασμένος.

Θα πρέπει να υπάρχει επιλογή θέσης ,γνώση των καιρικών συνθηκών, κατάλληλο φως, εξοπλισμός και πρόβλεψη για το απρόβλεπτο(νόμος του Μέρφυ).

Για τους εργαζόμενους οικογενειάρχες:

Να μην είναι άρρωστα τα παιδιά (όσο περισσότερα, τόσο πιο λίγες οι πιθανότητες)

Να έχεις παίξει, διαβάσει, ασχοληθεί γενικά μαζί τους.

Να έχεις χρόνο, όρεξη, να μην είσαι φουσκωμένος από το φαΐ και να μην υπάρχουν επαγγελματικές-οικογενειακές υποχρεώσεις (πάρτι-κουμπάροι-φίλοι-σεμινάρια-εκθέσεις).

Δεν μπαίνω στο θέμα "σύζυγος", ανήκει σε ξεχωριστό thread.

Αν περάσεις τους αυτούς τους σκοπέλους και βγάλεις κάτι το αξιόλογο, πραγματικά σου βγάζω το καπέλο.

Παρ'όλα αυτά, συνεχίζει να μου αρέσει η φωτογραφία τοπίου και δεν τα παρατάω εύκολα, πλην όμως θέλει χρόνια εξάσκηση.

Last edited:

paul πολυ ωραιες ληψεις.Πολυ ατμοσφαιρικες με μια αισθηση γαληνης.Η 2η μου αρεσει λιγο καλητερα,παρα πολυ ωραια.

παλιες ειναι , απο νοεμβριο νομιζω, πρεπει να τις εχω ξανεβασει. Απο τοτε δεν εχω βγαλει καπιο τοπιο που να μου αρεσει πολυ

Μια φώτο από την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Λίμνη Πλαστήρα (χωρίς την Λίμνη!)

attachment.php

Attachments

• DSC03863-3.jpg
    DSC03863-3.jpg
    102.4 KB · Views: 107

δεν μαρεσει ο ηλιος που εκοψες το highlight του...επρεπε να φαινοταν καμενος

να και εμενα μια πανοραμικη απο προχθες

Panorama_hraklis-xalkida.jpg