Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Μια και απο εμενα μετα απο αρκετο καιρο

9718572092_16d1679e3d_b.jpg

http://www.flickr.com/photos/harisprin/9718572092/

Το λέμε και το ξαναλέμε (για να το ακούσουμε και οι ίδιοι...) ότι η επιλογή του θέματος, η σύνθεση του κάδρου μας και η σωστή για το θέμα έκθεση (που δεν είναι απαραίτητα κ η σωστή με βάση το ιστόγραμμα) είναι τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια φωτογραφία. Και αυτά έχουν να κάνουν με εμάς και όχι με τον εξοπλισμό μας.
Ο Παύλος (και άλλοι φίλοι εδώ, αλλά οι φωτογραφίες του Παύλου είναι σίγουρα απο τις πιο χαρακτηριστικές) το κατάλαβε νωρίς και επένδυσε χρόνο στην τεχνική του αντί να αναλωθεί σε συνεχείς ανανεώσεις σώματος και GAS. Και απέδωσε καρπούς ο κόπος του. Είναι απο τους καλύτερους φωτογράφους του φόρουμ και οι φωτογραφιες του είναι πάντα εξαιρετικές. Ο εξοπλισμός και οι όποιοι περιορισμοί μπορεί αυτός να έχει δεν γίνονται αντιληπτοί ούτε παίζουν ρόλο για τον θεατή. Παίζουν ρόλο για τον ίδιο γιατί τον διευκολύνουν.

ΥΓ. Παύλο τώρα που έχεις mirrorless χτύπα οπωσδήποτε τον Jupiter 2/50 Μ39 μοντούρας που παρουσίασα στο νήμα για τis mirrorless. Είναι ότι πιο value for money φακός έχω δεί, ειδικά για πορτραίτα...

thanks αλεξ:)
Εγω εχω τον 80/2 jupiter.....ειναι καλος απο 2.8 και πανω....θα δω τον 50αρι, αν τον πετυχω φτηνα θα τον παρω....35/2 καλος και φτηνος υπαρχει?:)
και ενταξυ δινω και εγω λεφτα για διαφορα gear, αλλα τα περνω ολα μεταχειρισμενα, και το σωμα δεν πιστευω οτι παιζει καπιο σημαντικο ρολο αν εισαι ερασιτεχνης, οποτε περνω τα πιο φτηνα:))
Αλλα εχω παρει και αρκετα βιβλια για φωτο:)

Last edited:

Εγω έχω εντυπωσιαστεί τελευταία απο τις σχεδιάσεις Zeiss ακόμα και τις ρωσικές κόπιες. Στα 35μμ υπάρχει η Biogon και μερικές Distagon.
O Jupiter 12 35mm 2.8 είναι σχεδίασης Biogon και τον βρίσκεις στα 50-60Ε. Δεν τον έχω δοκιμάσει ο ίδιος καθώς στα 35μμ έχω τον Nokton που είναι και τοσοδούλης αλλά έχω δεί ωραία δείγματα στο νετ. Distagon σχεδίασης είναι υποτίθεται ο Pentax SMC M 28mm f/2.
Θέλουν μια μικρή ρύθμιση στα levels και το γενικό κόντραστ, έχουν όμως τρομερή οξύτητα, μικρόκόντραστ, ελάχιστες παραμορφώσεις, ωραίο flare, και ένα δύσκολο να το περιγράψεις 3D γράψιμό. Ο Ηλίας Γιαρίμης είχε επισημάνει την απλή σχεδίαση τους με λίγα στοιχεία που λόγω της μικρής flange distance επιτρέπει εύκολες διορθώσεις και γιαυτό και καλή απόδοση.

Ένα θέμα που προβληματίζει σε σχέση με αυτούς τους φακούς, είναι ότι το crop factor στο m4/3 είναι 2. Το αποτέλεσμα είναι ότι στα "ευρυγώνια" που μου αρέσουν και είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των λήψεων που κάνω, δεν υπάρχουν πολλοί - και ότι υπάρχει "βαράει στον σταυρό" συνήθως. Από την άλλη, βέβαια έχοντας τον Panasonic 14/2,5 που θεωρώ ότι είναι υποτιμημένος φακός, ειδικά για τα λεφτά που τον βρίσκεις, αλλά και τον καταπληκτικό 9-18 της Oly είμαι καλυμένος 95%. Μόνο τον samyang 7,5/3.5 που δοκίμασα από τον Νίκο (Peperr) θεωρώ πιθανή μελλοντική αγορά. Αν έχετε κάτι υπόψι όμως, είμαι όλος αυτιά...

εχω και εγω τον 14/2.5 και τον 20/1.7 και ο 14 ειναι πιο καλος οπτικα ΙΜΗΟ....δεν ειναι μεγαλη διαφορα αλλα φαινεται.....αν και οι 2 φακοι ειναι πολυ καλοι

Εχθες ημουν στον παραδεισο του Landscape. Το τοπιο δεν παιζεται, κοιτας και ανατριχιαζεις.

Και σκεφτεσαι.

9787205744_ec6013bbc6_b.jpg

9787102302_8ae8438a63_b.jpg

Στο βραχο αριστερα ειναι μια νυφη. Για να γινει κατανοητη η κλιμακα...

Ο καιρος δε με βοηθησε, το μεσημερι ειχε νταλα ηλιο και το απογευμα ασπρη συννεφια. Εφυγα με βροχη.

Βασίλη καταπληκτικές! Ειδικά η τρίτη με τη σκιά από το σύννεφο στην επιφάνεια της θάλασσας :grinning-smiley-043

Πολυ δυνατες συνθεσεις Βασιλη, μπραβο...

Στη πρωτη , στον ογκο δεξια κατι διαφορετικο ηθελα στην επεξεργασια, αλλα δεν ξερω τι... οι αλλες δυο καταπληκτικες...!!!

Θενκς, παιδιά.

Ηλία, ο όγκος που λες λίγο κατέβασμα θέλει για να φύγουν όλες οι λεπτομέρειες, που δεν έχουν νόημα...

Πάντως το σκηνικό είναι φανταστικό. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται άνθρωποι από παντού...