Φωτογραφία τοπίου

Απάντηση: Landscape Photography

Εάν με τη χρήση ενός εξωτερικού φωτόμετρου ή φλασόμετρου (σε συνθήκες στούντιο) πάρουμε μια ένδειξη πχ f/11 το αυτό διάφραγμα ισχύει για όλους τους φακούς είτε χρησιμοποιούμε μηχανές APS, FF, μεσαίου φορμά με φιλμ ή ψηφιακές, μεγάλου φορμά 10Χ15cm κλπ.
Στο studio ακολουθούμε αυτόν τον οδηγό, ένδειξη σε f/stop λήψη με μηχανή studio και slide 100 asa και παράλληλη λήψη με 135 ή 6χ7 και αρνητικό (ή dSLR) για φωτογραφίες καταλόγου.

Last edited:
Re: Landscape Photography

Εάν εννοείς ότι ο 50/2,0 δίνει ίδια έκθεση με τον 100/4,0, οι οποίοι έχουν το ίδιο ακριβώς άνοιγμα, μάλλον κάνεις λάθος.

Μάλλον υποψιάζομαι την αιτία της παρανόησης.

Δεν υπολογίζεις το μήκος του φακού -ως "σωλήνα"- το οποίο επηρεάζει, πέρα από το καθ' εαυτό σε απόλυτα μεγέθη άνοιγμα του φακού, το πόσο φως πέφτει τελικά στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια, όχι διαφορετικά από τον τρόπο που επιδρά το λεγόμενο αποτέλεσμα της φυσούνας ("bellows effect") στη μακροφωτογραφία. Εκεί υπάρχει ο γενικός κανόνας ότι για κάθε διπλασιασμό της απόστασης (άκρης) φακού από το επίπεδο εστίασης, αντισταθμίζουμε για 2 στοπ λιγότερο φως.

Θεωρώ πως δεν ισχύουν αυτά. Όταν λέμε crop factor, εννοούμε ακριβώς αυτό, πως παίρνουμε ίδιο αποτέλεσμα με το εικονικό κροπάρισμα της εικόνας του πλήρους φορμά 135.

Συμφωνώ απόλυτα

Από εκεί και πέρα, αυτά που λες για τον 17-40/4, ισχύουν και για τους DX/APS φορμά φακούς, οπότε ποιο το νόημα της σύγκρισης;

Φυσικά ισχύουν απλά αλλάζοντας το 1,6 σε 1,5.
Η σύγκριση που έκανα είναι μεταξύ ff vs crop συστημάτων και το νόημα της είναι οτι π.χ. ff+φακος με f/4.0 είναι ισοδύναμο (ή μάλλον καλύτερο) σύστημα απο 1,6κροπ+φακος με f/2.8.
Τελικά δηλαδή με φθηνότερους φακούς έχεις καλύτερο σύστημα.
Αυτά επειδή διαβάζοντας το διαλογο σου με τον ecopak μου φάνηκε οτι το πλεονέκτημα ff vs crop υποβαθμίστηκε.

Και τέλος, περαματικά εάν θέλεις αποδεικνύεται το λάθος, από το ότι με τον 17-40/4 σε δεδομένο διάφραγμα, με δεδομένη ταχύτητα και με ίδια βαθμονομημένη (πραγματική) ευαισθησία, θα πάρουμε ίδια έκθεση σε FF και APS.

Η έκθεση ομως αφορά την ένταση του φωτός στο επίπεδο εστίασης ενώ εγω αναφέρομαι στην ποσότητα φωτός που είναι το γινόμενο εντασηΧτο εμβαδό του αισθητήρα.
Στο παράδειγμα ισοδύναμων συστημάτων ff vs 1.6crop αφενός η μείωση του f/4 --> f/6.4 δίνει 1,6^2=2,56 μικρότερη έκθεση απο την άλλη όμως το κατά 2,56 φορές μεγαλύτερο εμβαδό του ff την ισοφαρίζει και παιρνουμε ίδια ποσότητα φωτονίων. Αρα θεωρητικά ίδιο θόρυβο όταν οι δυο φωτο παρουσιάζονται στο ίδιο μέγεθος. Ασχετα αν χρειαστεί είτε στο raw είτε με το iso της μηχανής να ρυθμίσουμε το exposure ώστε να πάρουμε ίδιες φωτεινότητες.

Το πείραμα είναι εύκολο.

Υ.Γ. Για την σχέση του εμβαδού της οπης του διαφράγματος με το συνολικό φώς που φθάνει στον αισθητήρα κάπου τα έχω μπερδέψει μάλλον έγραψα λάθος πράγματα και σε πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω και θα διορθώσω.

4063060761_7336f96942_o.jpg

.......

Το πείραμα είναι εύκολο.

Υ.Γ. Για την σχέση του εμβαδού της οπης του διαφράγματος με το συνολικό φώς που φθάνει στον αισθητήρα κάπου τα έχω μπερδέψει μάλλον έγραψα λάθος πράγματα και σε πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω και θα διορθώσω.

Το έψαξα και .... μάλλον έγραψα σωστά πράγματα. Δηλ. όντως η ποσότητα φωτονίων είναι ευθέως ανάλογη του εμβαδού της οπης του διαφράγματος.

Ισχύει π.χ. 20mm, f/4 <=> 40, f/8 οσον αφορά την ποσότητα των φωτονίων.

Ενω ή έκθεση (= ποσοτητα φωτονίων/μονάδα επιφανείας) είναι ίδια οταν παραμένει ίδιο το f/# ανεξαρτήτως εστιακής απόστασης και φορματ.

Το πείραμα αύριο .... αλλά δεν ξέρω ποιόν ενδιαφέρει ....

Πρώτα χιόνια στα Καλάβρυτα (ή "Distorted Focus" διαφήμιση-wannabe :HTEHETH63:)

attachment.php

Κι άλλη μία με ασπρόμαυρο edit...

attachment.php

Attachments

• DSC_6649_s.jpg
    DSC_6649_s.jpg
    45.3 KB · Views: 210
  • DSC_6615_s.jpg
    DSC_6615_s.jpg
    48.8 KB · Views: 208

Στη ζαρουχλα πηγα και εγω μετα, αλλα ημουν κυριακη εκει, και την περρισοτερη ωρα ειχε συννεφια , και αλλη μια απο την λιμνη

4112071418_143fd331ea_o.jpg

Ενα δασακι

image0085.jpg

Πολύ ωραίο το δασάκι σου...βέβαια μετά απ´τις φωτό από Καλάβρυτα και την υπέροχη λίμνη...με γείωσε κάπως!!χεχεχε -bye-
Στην Κρήτη είναι??

Γεια σου Στεφανια.Οχι δεν ειναι Κρητη,ειναι στο Διομηδιο βοτανικο κηπο(νομιζω πως ετσι λεγεται δεν ειμαι 100% σιγουρος,ειναι απεναντι απο το δαφνι,το ψυχιατρειο,και ειναι μεσα μεγαλη εκταση σα παρκο/δασος)

Θα ξαναπαω καποια μερα στην επομενη βδομαδα για "φθινοπωρινες"ληψεις!:D

Γεια σου Στεφανια.Οχι δεν ειναι Κρητη,ειναι στο Διομηδιο βοτανικο κηπο(νομιζω πως ετσι λεγεται δεν ειμαι 100% σιγουρος,ειναι απεναντι απο το δαφνι,το ψυχιατρειο,και ειναι μεσα μεγαλη εκταση σα παρκο/δασος)

Θα ξαναπαω καποια μερα στην επομενη βδομαδα για "φθινοπωρινες"ληψεις!:D

Αντε ωραία Γιάννη, καλές,φθινοπωρινές,καλλιτεχνικές λήψεις!!Βγάλε καμιά χελωνίτσα άμα συναντήσεις!:turtle::turtle:

ευχαριστω Στεφανια.Καλα αν δω καμια χελωνα θα τη βγαλω!-bye-

file nilo eimai kenoyrios sth fotografia , alla sou leo me sigouria mh niothis mionektika oi foto einai o orismos toy fotoshop ! pados an se <<perni >> na pas se ayta ta merh pigene , kai pigene tou kai fotografies apo ellada epeksergasmenes kai peksto kai sy oti einai o fotismos mas tetoios. lol!

Απάντηση: Re: Landscape Photography

file nilo eimai kenoyrios sth fotografia , alla sou leo me sigouria mh niothis mionektika oi foto einai o orismos toy fotoshop ! pados an se <<perni >> na pas se ayta ta merh pigene , kai pigene tou kai fotografies apo ellada epeksergasmenes kai peksto kai sy oti einai o fotismos mas tetoios. lol!

Φίλε μου εάν θές γράφε με ελληνικούς χαρακτήρες -όπως ορίζει ο κανονισμός του φόρουμ- για να καταλάβουμε κι εμείς τί εννοείς με το "οι φωτό είναι ο ορισμός του photoshop"

Eυχαριστώ.-bye-

Μάλλον εννοεί εκείνες από την Ινδονησία με τα φοβερά χρώματα, φωτισμούς κλπ.