Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

DSC_5463-2.jpg

Πολυ καλη φωτογραφια,και καλο και σωστο καδραρισμα,σε ποιο μερος ειναι?

Θα μπορούσε να ήταν και ανατολικό πήλιο, στις 3 χαράδρες βγαλμένη απέναντι απο το λατομείο. Αλλά δεν μου κάθεται καλά ο ορεινός όγκος αριστερά, νομίζω είναι μικρότερος εκεί...

Εμενα βασικα μου θυμιζει ενα μερος στην Κρητη καπου,αλλα δε θυμαμαι τωρα που ακριβως,που ειναι και καποιο φαραγγι εκει(οχι της Σαμαριας!)

Λίμνη Πλαστήρα

4227280143_b5edc17993_b.jpg

Σ'αυτη τη φωτογραφια μου αρεσουν πολυ το χρωμα,ο φωτισμος κτλ.Ετσι που το βλεπω,θα προσπαθουσα να κανω ισως καποιο καδραρισμα που να περιλαμβανει περισσοτερο τα πορτοκαλι δεντρα που φαινονται χαμηλα σε συνδιασμο με αυτο το ωραιο γαλαζιο της λιμνης και τα υπολοιπα χρωματα.

Βεβαια και ετσι ειναι μια ωραια φωτογραφια.Και η προηγουμενη ειναι καλη,λιγο πιο προσοχη ισως ηθελε στα φωτεινα συννεφα δεξια μην καουνε.

Πειραματιζομουν με την επεξεργασια,και εδωσα ενα πιο αχρωμο και ψυχρο στυλ σε μια αλλη αλλα σχεδον ιδια φωτο.Πως το βλεπεται συγκριτικα με την προηγουμενη?

img813.jpg

Last edited:

Θα έλεγα οτι λείπει απο την φωτογραφία το point of interest. Κάποιο χορτάρι που να ξεχωρίζει, η κάτι γενικότερα.
Ενώ δεν είναι άσχημη, η έλλειψη αυτή την καθιστά λίγο αδιάφορη. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να δείς, δεν κατευθύνεις την προσοχή σε κάποιο στοιχείο της εικόνας. Νομίζω και σε κάποιες άλλες που είχες ανεβάσει υπήρχε το ίδιο "πρόβλημα".
Νομίζω οτι πρέπει να προσέχεις λίγο την σύνθεσή σου. Να διαλέγεις πιό θες να είναι το θέμα σου και κάνοντας χρήση των "κανόνων" της σύνθεσης να το αναδεικνύεις.

Το έχω αναφέρει κανα δυο φορές, αλλά το πιό χρήσιμο βιβλίο που διάβασα όσον αφορά την φωτογραφία ήταν το The Photographer's eye τοu Micheal Freeman. Αναλύει το θέμα της σύνθεσης στα βασικά του συστατικά, και σε βάζει στην λογική να σκέφτεσαι το κάθε σου κάδρο. Είδα πολύ μεγάλη βελτίωση στις φωτογραφίες μου όταν άρχισα να εφαρμόζω αυτά που διάβασα.
Αν έχεις χρόνο θα σου πρότεινα (και σε όλους βασικά καθώς είναι εκπλητικό βιβλίο) να το διαβάσεις.

Nomizo ki ego , oti pera apo to.... xroma -bye- leipei to kati parapano.... isos kapoios pio endiaferon sximatismos sta suneffa, isos xioni sto vouno, kapoio louloudi anamesa sta xorta ktl...

Αλεξη,Ηλια,ευχαριστω για τα σχολια στις φωτογραφιες.

Βασικα τωρα που τις ξαναβλεπω,ειδικα την τελευταια,νομιζω οτι την παραεκανα βαρετη και φλατ.Φταιει φαινεται οτι ειχα σβηστο το φως στο δωματιο και ηταν σκοταδι και φαινοταν η οθονη πιο φωτεινη και εντονη.

Τωρα για τη συνθεση προσωπικα νομιζω οτι δεν ειναι ακριβως το οτι δεν εχει καποιο σημειο ενδιαφεροντος,απλα ειναι το πως εδεσε ολο το σκηνικο,ο φωτισμος ισως κτλ.

Δηλαδη με τα ιδια βασικα στοιχεια(τα καλαμια μπροστα,το βουνο πισω και ο ουρανος)θα μπορουσε να βγει πιο ωραια,αν δενανε ολα τα σοιχεια λιγο καλητερα μεταξυ τους,η αν οπως λεει και ο Ηλιας ηταν ο ουρανος λιγο διαφορετικος η το βουνο κτλ.

Να και μια απο περισυ,που υπαρχει το καλαμι σε πρωτο πλανο και κερδιζει καπως το ενδιαφερον.

pic00003w.jpg

Σημείο ενδιαφέροντος εννοω κάτι στο οποίο να πέφτει το μάτι, όχι αν έχει ενδιαφέρων γενικά. Το δεύτερο είναι καθαρά υποκειμενικό και έχει σχέση με τον θεατή και όχι με την φωτογραφία την ίδια, ενώ το πρώτο είναι ένα αντικειμενικό σημείο.
Στην δεύτερη που ανέβασες υπάρχει αυτό. Η σύνθεση σου με τα καλάμια στο πρώτο πλάνο καθηλώνει το βλέμμα και επιτρέπει και στα υπόλοιπα στοιχεια να φανούν. Υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Δεν περνάει απαρατήρητη. Είναι πολύ καλή φωτογραφία.
Ένα τέτοιο σημείο λείπει κατα την άποψη μου απο την πρώτη φωτό. Σημείο τέτοιο μπορει να είναι απο ένα φυσικό σημείο(καλαμια κτλ), ή και αποτέλεσμα επεξεργασίας (πολύ έντονα χρώματα, selective coloring κτλ)