Φωτογραφία τοπίου

Απάντηση: Landscape Photography

IMGP0592.JPG

Re: Landscape Photography

Πολυ καλη σκηνη... πες αν θελεις, με τι φακο και καποια τεχνικα για τη ληψη και την επεξεργασια...

Ο φακός είναι ο κιτ 18-55 is στα 51mm. Επειδή δεν είχα ND φίλτρο προσπάθησα να μειώσω ταχύτητα με f22 και iso100 πηγαίνοντας τελικά στα 0,8sec. Από επεξεργασία έχει μόνο ένα χρωματικό φίλτρο στο PS. Χρειάζομαι ένα ND φίλτρο μάλλον για 10 stop αλλά αν πάω σε κάποιον υπερευρυγώνιο, που θεωρώ σχεδόν απαραίτητο για landscapes, θα χρειαστεί άλλη διάμετρος, οπότε το αναβάλλω.

Ρε συ Beavis, είδες ότι θέλουμε ευρυγώνιο και μας τρελαίνεις?:bigcry:
Η δεύτερη είναι εκπληκτική για μένα.

Ως θεμα -ενα ρεμα :operator:- δεν θα το ελεγα και ωραιο αλλα ως ληψη πετυχες και χρωμα και κοντραστ και λεπτομερεια... παρ ολη τη συννεφια, ισως ενα κλικ στο exposure (ή εστω στο χρωμα) να το σηκωνε κατα το ΡΡ...

Ως θεμα -ενα ρεμα :operator:- δεν θα το ελεγα και ωραιο αλλα ως ληψη πετυχες και χρωμα και κοντραστ και λεπτομερεια... παρ ολη τη συννεφια, ισως ενα κλικ στο exposure (ή εστω στο χρωμα) να το σηκωνε κατα το ΡΡ...

Ε, καλά, ως "ρέμα" μπορεί να μη "λέει", και σίγουρα δεν είναι Δούναβης! To θέμα της είναι περισσότερο ο ουρανός και η αντανάκλαση, σε μία όσο μπορούσα πιο ενδιαφέρουσα, σύνθεση.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η σκηνή έχει τεράστιο δυναμικό εύρος και η φωτο είναι ένα δείγμα τόσο των δυνατότητων της D7000 όσο και του Lightroom 4* στην ανάκτηση πληροφορίας από τα RAW (ήμουν λίγο βιαστικός, βέβαια, και προέκυψε θόρυβος που με πιο προσεκτική επεξεργασία θα ήταν λιγότερος - φυσικά δεν είναι πολύ εμφανής σε τέτοιο μέγεθος).

*Οπως έγραψα και πριν λίγες μέρες στο σχετικό θέμα του LR, το HDR από μία λήψη είναι πλέον παιχνιδάκι με τη νέα έκδοση. Ειδικά σε εφαρμογές λιγότερο ακραίες από την παραπάνω, εισάγεται θόρυβος που σε εκτυπώσεις (τολμώ να υποθέσω) έως και Α3 θα είναι αόρατος (btw, και ορμώμενος και από σχετικές αναφορές του Diol στο dpgr, είναι, νομίζω, καιρός να ξεκολλήσουμε από το 1:1 pixel peeping στα υπεραναλυτικά monitor μας).
Δεν το έχει δοκιμάσει κανείς άλλος ακόμα το νέο lightroom;;;

Καλα, μη φανταστεις... και τις οχθες του Δουναβη αν δεις ή το νερο απο κοντα, Θερμαικο θα σου θυμισει... παντως ειπες τη μαγικη λεξη... συνθεση... εκει, εχω προβλημα... και ξεκινησα να διαβαζω ενα σχετικο βιβλιο και το αφησα... και εχει ενα ωραιο προσφατο αρθρο στο luminous (everything matters) και ολο το αναβαλλω...

Για το λαιτρουμ που λες, ξεκινησα διαδικασια να βαλω windows 7 αλλα βαρεθηκα τη μεταφορα αρχειων και την επανεγκατασταση προγραμματων και το παρατησα...

Φαντασου τι βλεπω εγω που δεν εχω και υπερ αναλυτικη οθονη και κολλησα με το 1 προς 1, στην αρχη για να διαπιστωσω αν οι φακοι μου ειναι καλοι και τωρα για να βλεπω ποσο σαρπεν θα κανω...

Για τον θορυβο, οι τρεις τελευταιες που ανεβασα ειναι στα 400iso και με ETTR στα 2/3 στοπ, οποτε με δεδομενο οτι φωτιζω τα μαυρα κατα την ληψη συν τα καλα λογια που ελεγε ο Τασος για την 40ρα εως τα 800iso, ανοιγοντας το αρχειο στο DPP, κατεβαζω και το στανταρ +2 denoise που κανει η μηχανη απο μονη της στο 0 (για να κερδισω οξυτητα)...
Με μεγεθος παρουσιασης εδω, στα 1024 πιξελ (τοσο τα σωζω και στο πισι), θεωρω οτι δεν πρεπει να εχουν ιχνος θορυβου (σε οσους εχουν καλη οθονη)...

ξεκολλήσουμε από το 1:1 pixel peeping στα υπεραναλυτικά monitor μας).
Δεν το έχει δοκιμάσει κανείς άλλος ακόμα το νέο lightroom;;;

Yπερμεγεθυντικά θατάλεγα (οχι υπεραναλυτικά) και με άχαρα μεγάλα πιξελ. Μόλις βάζω τα πρεσβυωπικά μουρχεται να την πετάξω απο το παράθυρο.

Ilias μια χαρά ανάλυση έχεις πιο πυκνη /mm απο την δικιά μου. Αρα είσαι πιο κοντα σε εμφάνιση εκτύπωσης.

Last edited:
Απάντηση: Re: Landscape Photography

Ε, καλά, ως "ρέμα" μπορεί να μη "λέει", και σίγουρα δεν είναι Δούναβης! To θέμα της είναι περισσότερο ο ουρανός και η αντανάκλαση, σε μία όσο μπορούσα πιο ενδιαφέρουσα, σύνθεση.

Ναι βρε πουλάκι μου, αλλά πριν κάνεις τις επεξεργασίες, πιάσε και την ταπεινή healing brush να σβήσεις όσο μπορείς τις σακούλες από το προσκήνιο. Δεν σου λέω για τον μαντρότοιχο στο βάθος, άστονα αυτόν. Νομίζω μια λήψη από πιο μακρυά με μεγαλύτερο εστιακό μήκος, θα έκοβε την άχαρη λεπτομέρεια του προσκηνίου και θα ομόρφαινε κατά το δυνατόν το πλάνο.

Re: Απάντηση: Re: Landscape Photography

Ναι βρε πουλάκι μου, αλλά πριν κάνεις τις επεξεργασίες, πιάσε και την ταπεινή healing brush να σβήσεις όσο μπορείς τις σακούλες από το προσκήνιο. Δεν σου λέω για τον μαντρότοιχο στο βάθος, άστονα αυτόν. Νομίζω μια λήψη από πιο μακρυά με μεγαλύτερο εστιακό μήκος, θα έκοβε την άχαρη λεπτομέρεια του προσκηνίου και θα ομόρφαινε κατά το δυνατόν το πλάνο.
Ουπς για τις σακούλες, μου ξέφυγαν εντελώς! Για τον τοίχο, ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά δε σκέφτηκα να επιχειρήσω "αφαίρεση".