Φωτογραφία τοπίου

Απάντηση: Re: Landscape Photography

Βασίλη εγω πάλι νιώθω λίγο μπερδεμένος στη συγκεκριμένη, έχεις υπέροχο τοπίο , υπέροχο μοντέλο αλλά κάτι με χαλάει γιατι μπερδευονται μεταξύ τους και κανένα απο τα δύο δεν αναπνέει μέσα στο κάδρο όσο θα μπορούσε !

Re: Landscape Photography

Ως φωτογράφοι (χομπίστες) που έχουμε μια προτίμηση και τάση προς το ποιό φυσικό αλλά και το ποιό δημιουργικό, καταλαβαίνουμε αμέσως την κοπτοραπτική και την αντίφαση στην φωτογραφία αυτή που αυτομάτως μας έρχεται στον νου. Η αντίφαση είναι μεταξύ του ουρανού (κινούμενα σύννεφα=μακρά έκθεση) προς την στηγμιαία καταγραφή (του φορέματος=υψηλή ταχύτητα). Και αυτό είναι υπερβολικό στην φωτογραφία αυτή. Κατά τα άλλα, θα μου άρεσε με τον κανονικό της ουρανό και χωρίς δηλαδή τα κινούμενα σύννεφα.

Προσωπικά κοιτάζοντας το όλο κάδρο σαν 3ος και όχι αυτός που το φωτογράφισε και έφτιαξε βλέπω τα έξης:

1) τα περβάζια είναι δυνατές leading lines που κατευθύνουν κατευθείαν στην κοπέλα και πρός το κέντρο του κάδρου όπου υπάρχει και το "background"
2) τα σύννεφα επίσης λόγω της κίνησης ( zoom blur ) λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές που πάλι οδηγούν το μάτι στο μοντέλο/κέντρο του κάδρου
3) Ακόμα και το κάτω μπαλκόνι με τα τραπέζια μέσω των περβαζιών οδηγούν επίσης το μάτι στο μοντέλο/κέντρο του κάδρου
4) η χρωματική αντίθεση κόκκινου φορέματος και μπλέ της θάλασσας επίσης βοηθάν στο να καρφωθεί το μάτι στο σημείο που είναι το μοντέλο το οποίο συμπίπτει με το κέντρο και επίσης συμπίπτει με την καλντέρα στο background
5) Ακόμα και τα σπίτια στα δεξιά οδηγούν το μάτι στο κέντρο
6) Αν αφαιρούσα κάτι θα ήταν τον... ημιτελή ανεμόμυλο (?) πάνω δεξιά στην στεριά που δεν βλέπω να δίνει κάτι στην εικόνα

7) Ναι, είναι αφύσικο τα κινούμενα σύννεφα αλλά "freeze motion" το υπόλοιπο κάδρο, αλλά αποτελεί αρτιστική επιλογή, δεν αποτυπώνουν όλες οι φωτογραφίες την πραγματικότητα επ' ακριβώς ( εκτός και αν αρχίσουμε να θεωρούμε πως οι levitation φωτογραφίες είναι αληθινές μάγισσες που πετούν, τα ποτάμια και οι καταρράκτες έχουν πυκνή ομιχλώδους μορφής τρεχούμενα νερά, καταργήσουμε πλήρως τις long exposure, κλπ κλπ )

8) Σαν κάδρο και εικόνα γενικότερα, με ουρανό δίχως την κίνηση στα σύννεφα χάνει δυναμική και leading lines σαν σύνθεση, από την άλλη απλά γίνεται ρεαλιστική για τους... ρεαλιστές.

My two cents :)

Πολύ ωραία φωτογραφία!
Κι εγώ αναρωτήθηκα για τα σύννεφα αλλά δεν με ενόχλησε.
Αν θελουμε να λέμε ότι η φωτογραφία είναι τέχνη πρέπει να την κρίνουμε σαν τέχνη ειδάλλως σαν ρεπορτάζ.

καταρχην να γράψω ότι μου αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες που ανεβάζεις στην συγκεκριμένη ενότητα με πολύ ωραία τοπία και να συμπληρώσω δυο λόγια παραπάνω σε συνέχεια του πρώτου μου σχόλιου μήπως και δεν έγινα πολύ κατανοητός,

Ολα αυτά που γράφεις Βασίλη από το 1-6 τα είδα πολύ προσεκτικά εξαρχής και ολα πραγματι υπάρχουν,

γιαυτο έγραψα οτι στο δικό μου μάτι υπάρχει μια σύγκρουση μοντέλου / background αφού και τα δυο είναι πάρα πολύ δυνατά στοιχεία όπως έχουν παρουσιαστεί και για αυτό ακριβώς δεν ταιριάζουν να είναι στο κέντρο και τα δυο, το ένα επικαλύπτει το άλλο, ειδικά το σώμα της κοπέλας με το έντονο κόκκινο φόρεμα μπροστά στην επιμήκη άκρη της Καλντέρας και πολύ περισσότερο η κίνηση που σηκώνει τα χέρια και μου οδηγεί το μάτι (που είχε καρφωθεί στο κέντρο) στον ουρανό (που είναι ακόμη πιο μπλεγμένος ως LE),

αυτό που νομίζω πως ήθελες να μας παρουσιάσει η κοπέλα είναι το μεγαλείο που απλώνεται μπροστά της το οποίο όμως εγώ για τους πιο πάνω λόγους το ψιλοχάνω. Και βάζω και τον εαυτό μου στη θέση σου τι διαφορετικό θα έκανα κρίνοντας εκ του ασφαλούς (δηλαδή μετά) και συμπεραίνω ότι πιθανόν να έπεφτα στην ίδια παγίδα :smash:.

Θα μπορούσα να "αποδεσμεύσω" την καλντέρα με... ξεχείλωμα, δεν το δοκίμασα.
Δοκίμασα διάφορα στο κάδρο, αλλά τελικά κατέληξα στο πιο "busy".

Σαν φωτογραφία δεν βγήκε ακριβώς... μελετημένα.
Στο πόδι ήταν, βόλτα στο Ημεροβίγλι ψάχνοντας σημεία για φωτογράφιση ζευγαριού, στον δρόμο πρός φαγάδικο.
Στην τύχη μπήκε δηλαδή στο κέντρο το μοντέλο, δίχως πολύ μελέτη η γωνία που βάρεσα, το εστιακό μήκος, και όλα γενικότερα μιας και κυριαρχούσε δυστυχώς η βιασύνη μιας και χρόνος απλά δεν υπήρχε.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια btw! :)

Φιλε Βασιλη εμενα μου φαινεται πραγματικα εξαιρετικη! Πολυ επιβλητικη θα την ελεγα, με πολυ ωραια σταση χεριων που μου κολλαει με την κινηση των συννεφων και ενισχυει τη δυναμικη μιας και ειναι το μονο εμβυο στοιχειο στο καδρο η γυναικα. Σαν να ειναι η απολυτη κυριαρχος ας το πω. Το μονο που θα ηθελα να ηταν διαφορετικο στο καδρο ειναι τα περβαζια να ξεκινουν και τα 2 απο τις γωνιες της φωτογραφιας. Ειναι ενας μικρος ψυχαναγκασμος που αποκτω σιγα σιγα, δυσκολος να σκεφτω παντα εκεινη την ωρα που συνηθως ειμαι βιαστικος, αλλα θα εδινε μια πολυ ωραια αρμονια η αισθηση συμμετριας που θα υπηρχε. Well done παντως!

Απάντηση: Landscape Photography

βασιλη ειναι εξαιρετικη η φωτογραφια.. η δικη μου παρατηρηση κανοντας εναν πειραματισμο ως ασπρομαυρη είναι οτι στην συγκεκριμενη φωτογραφια η κινηση των συννεφων γινεται πολυ επιβλητικη στην ασπρομαυρη εκδοχη της και μου δινει την αισθηση οτι τα χερια της κοπελας κινουν τα συννεφα...ισως γιατι δεν υπαρχει το εντονο κοκκινο χρωμα να καρφωνεται το βλεμμα μου εκει. αν ηταν να διαλεγα σε εγχρωμη και ασπρομαυρη εκδοση προτιμω την ασπρομαυρη.. οπως και να εχει ειναι πολυ ωραιο μια φωτογραφια να καταφερνει να προκαλει ερεθισματα σκεψεων και διαφορετικων αναγνωσεων..μπραβο σου

Ίσως ένα τετράγωνο κάδρο της ταίριαζε πιο πολύ, ωραίο παιχνίδι με τις σκιές γίνεται αυτή τη ώρα και με τέτοιο θέμα.

Ευχαριστώ παίδες!
Το απόγευμα όταν πάω σπίτι θα δοκιμάσω και το τετράγωνο κάδρο. Ακούγεται ωραία ιδέα και τόσο απλή, σε σημείο που διερωτάται γιατί δεν το σκέφτηκα προηγουμένως. Εν αναμονή λοιπόν...

Γιατί θέλει τετράγωνη λογική :ernaehrung004: , το δένδρο αριστερά δεν προσφέρει κάτι, θα κράταγα λίγο από τις σκιές χαμηλά έξω, δεξιά εχεις θέμα αλλά ήδη το κιόσκι σε κάνει να βουτήξεις μέσα του .... αυτό που την χαλάει είναι οτι θέλει πριόνισμα ο στύλος.

Να και η τετράγωνη έκδοση.
Πριονίστηκε κι ο στύλος. Με χαλάει η φυλλωσιά στα αριστερά, αλλά αδυνατώ να την αφαιρέσω.
Περιμένω σχόλια.

Frame (square)
by Iosif Michael, on Flickr

Πολύ ωραία! Μπορώ να πω ότι μου αρέσει περισσότερο αυτή :)

Edit : Κοιτώντας λίγο καλύτερα νομίζω φαίνεται στον ορίζοντα εκεί που αφαιρεσες την κολωνα κάτι σαν μουντζουρα? Δεν μπορώ να δω καλά διότι βλέπω από κινητό.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Έχεις δίκαιο για την μουντζούρα. Διορθώνεται αυτό, αλλά αργότερα.
Δεν είμαι όμως σίγουρος για το τετράγωνο τελικά. Μου φαίνεται πολύ σφικτο!

Έχεις δίκαιο για την μουντζούρα. Διορθώνεται αυτό, αλλά αργότερα.
Δεν είμαι όμως σίγουρος για το τετράγωνο τελικά. Μου φαίνεται πολύ σφικτο!

Είναι σφιχτό και ίσως θέλει να κόψεις τελειως το περιμετρικό εξωτερικό δημιουργώντας μια φυσική ξύλινη κορνίζα που συνεχίζει εσωτερικά, έτσι θα φύγει και η βαρελοειδής παραμόρφωση των ξύλων που ενοχλεί στο μάτι περισσότερο τώρα , το εσωτερικό έχει δυναμώσει πολύ ως θέμα κατά τη γνώμη μου.

Εναλλακτικά πάντα υπάρχει και η πρώτη , εσυ αποφασίζεις πάντα.